Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, slaninu také. Z jednoho vajíčka odebereme žloutek a bílek dáme stranou. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo a na něm... více o Slaninové knedlíky II.
Brambory očistíme a nastrouháme najemno, stejně nastrouháme i cubuli. Do mísy s bramborami a cibulí přidáme prolisovaný česnek, vajíčka a dochutíme... více o Bramborové placky VII.
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka v osolené vodě a ochucené kmínem. Kysané zelí vymačkáme, nakrájíme na malé kousky a... více o Lepenice II.
Uvaříme rýži do měkka a vylijeme ještě na teplou rýži sardinky.Dochutíme kečupem a sýrem... více o Rychlovka z rýže a sardinek
Kuřecí maso nakrájíme na proužky a promícháme se sójovou omáčkou. Opečeme na speciální folii pro pečení bez tuku, přidáme pokrájený pórek a na... více o Bramborák s drůbežím masem
Sardinky důkladně rozmačkáme s fazolemi, přidáme strouhaný sýr a ketchup. Promícháme s cibulí a dle chuti přidáme česnek a sůl. Vše důkladně... více o Skoro prázdná lednička :-)
V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte kmín, černá hořčičná semínka, listy karí a skořici. Když hořčičná i kmínová semínka změní barvu, přidejte... více o Citrónová rýže
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a ostatní... více o Bramborový salát s majonézou
uvaříme si neoloupané brambory po uvaření je oloupeme ,nakrájíme na obdelníčky přidáme nakrájenou cibuli a další ingredience a důkladně promíchame je... více o bramborový salát k rybě
Přes noc namočenou čočku uvaříme úplně doměkka s bobkovým listem, až nabude podoby husté polévky. Přidáme zázvor, citronovou š»ávu a cukr a ještě... více o Čočka nakyselo
Studené uvařené brambory nastrouháme, osolíme, okořeníme, přidáme vejce, strouhaný sýr, utřený česnek a mouku. Zpracujeme těsto, rozválíme asi na 1 cm... více o Smažené česnekové placičky
Topí se dřevem. Vaření je úděsné, musí se to umět, ale bramborové placky jsou bomba. Nastrouhané brambory se osolí a trošku zahustí moukou. Nic víc.... více o Zbojnické placky na sucho
Brambory se jen nastrouhají na hrubém struhadle a rozloží se na pánev s tukem v tenké vrstvě. Smažením se z toho stane celkem jednolitá placka, ta se... více o Bramborové placky jinak
Brambory se oškrábou, najemno nastrouhají, přidá se sůl, vejce a hrubá mouka. Z hustého těsta se čajovou lžičkou vykrajují kousky, které se vaří v... více o Chlupaté knedlíky se zelím
Uvarime ryzi a na jeste teplou ryzi vyklopime sardinky. Dochutime kecupem a syrem.... více o Ryze se sardinkama-RYCHLE
UVAŘÍME RÝŽI, VYSYPEME DO MÍSY, JEŠTĚ DO TEPLÉ VMÍCHÁME OLIVOVÝ OLEJ, SŮL A MAJORÁNKU. NECHÁME VYCHLADNOUT. SALÁT NATRHÁME NA MENŠÍ KOUSKY, NAKRÁJÍME:... více o LEDOVÝ SALÁT S RYŽÍ A OLIVOVÝM OLEJEM
Očištěné brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Do sádlem vymazaného pekáčku klademe plátky brambor tak, že po zaplnění každé vrstvy brambory posolíme,... více o Příloha ke kuřecím řízkům
Nastrouháme brambory,přidáme kysané zelí, vejce,sůl a můžeme zahustit hladkou moukou.Smažíme v pánvi.... více o Placky z kyselého zelí
Nastrouháme brambory, přidáme česnek, koření, majoránku, pepř, salám, mouku, vejce a 1/2 prášku do pečiva.... více o Bramborák a la Aleška
Sítem protlačený tvaroh smícháme s jemně nastrouhanými brambory, přidáme vejce, sůl a nakrájenou šunku. Pečeme na oleji křupavé bramboráky. Podáváme... více o Bramboráky s tvarohem a šunkou
Kuře naporcujeme, nasolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Nakrájenou slaninu rozškvaříme a kuře na ní opečeme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka.... více o Krupské kuře s bramboráčky
Oloupejte cibuli a česnek a nadrobno je nakrájejte. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opékejte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte mleté... více o Boloňské špagety III.
Rýži uvařime s nadrobno nakrájenými oloupanými rajčaty. Smícháme vejce s rýží (můžeme přidat parmazán a muškátový oříšek). Nabereme polovinu lžice... více o Suppli al telefono
Na dno pekáče položíme plátky okořeněné krkovice. Ve vrstvách na sebe pokládáme oloupané a na kolečka nakrájené brambory. Každou vrstvu brambor... více o Zapečené brambory IV.
Nakrájíme brambory na kostky. Přidáme česnek a cibuli. Necháme to chvíli a pak dáme kari, trochu soli a sladkou papriku a chvíli podusíme.... více o Brambory s česnekem a cibulí
Cibulku se slaninou osmažíme do hněda, posypeme podravkou, potom přidáme mraženou zeleninu a rajčata, které necháme se sýrem podusit do měkka.... více o Mlsné fazole
Brambory a pohanku uvaříme zvlášť v osolené vodě. Brambory, uzené maso, klobásu, cibuli nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, vložíme do sádlem... více o Zbojnický kontrabáš
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem. Klademe střídavě plátky brambor a kolečka cibule, osolíme opepříme, a přidáme... více o Brambory zapečnené se smetanou
Špagety uvaříme. Bratislavu osmažíme na panvi, přidáme špagety a 6 vajec. Osmažíme to tak ,aby vajíčka byla hotová. Posolíme. Vhodné na večeři... více o Špagety po uhlířsku
Na oleji orestujeme cibulku odstavíme a přimícháme česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa společně z rozšlehaným vejcem... více o Italské masové kuličky se špagetami
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme dozlatova.... více o Bretaňské fazole
Vejce rozmícháme se strouhaným parmazánem a špetkou petržele. Na pánvi s trochou másla osmažíme uzený bůček nebo slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli a... více o Špagety ala karbonára
v hlubší pánvi necháme rozpustit olej, šunku nakrájenou na kostičky dáme orestovat do pánve, přidáme na kolečka nakrájený pórek, který podlijeme... více o Italské těstoviny
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě bez soli do měkka tak, aby byly měkké, ale nerozvařené. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky,... více o Mexické fazole IV.
Nejdříve uvaříme přes noc namočenou cizrnu s bobkovým listem. Na oleji zpěníme koření a přidáme nakrájenou cibuli. Až je vše dozlatova, přisypeme... více o Čínská zeleninová směs s cizrnou
Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou. Do misky dáme rýži, jemně nastrouhaný sýr, vejce, koření, kečup a strouhanku (těsto... více o Smažené sýrové nočky
Sušené ovoce zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Poté ovoce přecedíme a do této vody dáme vařit rýži. Uvařenou rýži promícháme s ovocem... více o Rýže se sušeným ovocem
Vše nakrajíme a smícháme. Dochutíme podle chuti.... více o Bramborový salát II.
Těsto zpracujeme jako na moučné tortilly a pečlivě zabalené uschováme v chladu. Po přípravě náplní přistoupíme k tvorbě antojitos. Prohněteme těsto a... více o Antojitos
Smícháme součásti ve veliké pánvi a na mírném ohni vaříme asi 10 minut, až je kaše hustá. Doba přípravy: 15min. Země původu: Mexiko... více o Těstová vložka do tamales - vařená
Sádlo dobře ušleháme, pak do něho vmícháme sůl, mouku a vodu nebo vývar, až těsto drží dobře při sobě. Přikryjeme vlhkým plátnem a uložíme v chladu do... více o Těstová vložka do masových tamales
Fazole namočíme přes noc do neslaného vývaru. Druhý den fazole ve vývaru uvaříme s 1 nakrájenou cibulí. Do pánve dáme drobně nakrájenou slaninu,... více o Chile Con Carne I.
Na pánvi vysmahneme nadrobno nakrájenou slaninu a na ní osmahneme cibuli a česnek dosklovata, přidáme hotové fazole, důkladně promícháme, prohřejeme,... více o Papriky plněné fazolemi
Smícháme kysanou smetanu, drobně sekané cibulky, kmín a 200 g jemně strouhané sýra. Tortilly osmažíme a omočíme v omáčce z paprik. Do vymaštěného... více o Enchiladas s kysanou smetanou
Fazole zalijeme vodou a necháme je máčet do druhého dne. Druhý den přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a fazole vaříme ve vodě, ve které byly namočeny.... více o Opečené fazole - Frijoles Refritos
Oloupané brambory a oloupaná jablka rozkrájíme na kostičky. Ořechová jádra nastrouháme a lehce smícháme s majonézou. Ochutíme citronovou šťávou,... více o Bramborový salát Waldorf
1/2 hlávky čínského zelí nakrájíme na kostičky, dáme do misky a postupně přidáváme: jednu na drobno nakrájenou menší cibulku, dvě větší na kolečka... více o Salát "Chimichuri"
Chleba nakrájíme na kostky a opečeme na másle dokřupava, zvlášť orestujeme pokrájené uzené maso. Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na drobné... více o Finská piiräkkä
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a mezitím připravíme omáčku. Na troše másla osmahneme na nudličky nakrájenou šunku a dusíme doměka. Nakonec... více o Špagety se smetanovou omáčkou
1. cibulku osmažit do zlatova 2. na to dát konzervu 1x vepřové ve vlastní šťávě nebo mleté maso nebo točený salám nechat opéct 3. na to dát vypranou... více o Rizoto s vepřovým masem ve vlastní šťávě