Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Houby namočíme do piva. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, strouhaný česnek, pepř, sůl a drcenou majoránku, spojíme s vejci, houbami i s... více o houbové bramboráky
Z přísad na krém utřeme hladký krém. Marmeládou slepíme k sobě vždy dva piškoty, a vyložíme jimi dno mísy. Piškoty zalijeme 1/2 hrnkem kávy, stěrkou... více o Božský nákyp
Rohlíky nakrájíme na kostičky, slaninu také. Z jednoho vajíčka odebereme žloutek a bílek dáme stranou. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo a na něm... více o Slaninové knedlíky II.
Brambory očistíme a nastrouháme najemno, stejně nastrouháme i cubuli. Do mísy s bramborami a cibulí přidáme prolisovaný česnek, vajíčka a dochutíme... více o Bramborové placky VII.
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka v osolené vodě a ochucené kmínem. Kysané zelí vymačkáme, nakrájíme na malé kousky a... více o Lepenice II.
Uvaříme rýži do měkka a vylijeme ještě na teplou rýži sardinky.Dochutíme kečupem a sýrem... více o Rychlovka z rýže a sardinek
Kuřecí maso nakrájíme na proužky a promícháme se sójovou omáčkou. Opečeme na speciální folii pro pečení bez tuku, přidáme pokrájený pórek a na... více o Bramborák s drůbežím masem
Sardinky důkladně rozmačkáme s fazolemi, přidáme strouhaný sýr a ketchup. Promícháme s cibulí a dle chuti přidáme česnek a sůl. Vše důkladně... více o Skoro prázdná lednička :-)
V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte kmín, černá hořčičná semínka, listy karí a skořici. Když hořčičná i kmínová semínka změní barvu, přidejte... více o Citrónová rýže
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a ostatní... více o Bramborový salát s majonézou
uvaříme si neoloupané brambory po uvaření je oloupeme ,nakrájíme na obdelníčky přidáme nakrájenou cibuli a další ingredience a důkladně promíchame je... více o bramborový salát k rybě
Přes noc namočenou čočku uvaříme úplně doměkka s bobkovým listem, až nabude podoby husté polévky. Přidáme zázvor, citronovou š»ávu a cukr a ještě... více o Čočka nakyselo
Studené uvařené brambory nastrouháme, osolíme, okořeníme, přidáme vejce, strouhaný sýr, utřený česnek a mouku. Zpracujeme těsto, rozválíme asi na 1 cm... více o Smažené česnekové placičky
Topí se dřevem. Vaření je úděsné, musí se to umět, ale bramborové placky jsou bomba. Nastrouhané brambory se osolí a trošku zahustí moukou. Nic víc.... více o Zbojnické placky na sucho
Brambory se jen nastrouhají na hrubém struhadle a rozloží se na pánev s tukem v tenké vrstvě. Smažením se z toho stane celkem jednolitá placka, ta se... více o Bramborové placky jinak
Brambory se oškrábou, najemno nastrouhají, přidá se sůl, vejce a hrubá mouka. Z hustého těsta se čajovou lžičkou vykrajují kousky, které se vaří v... více o Chlupaté knedlíky se zelím
Uvarime ryzi a na jeste teplou ryzi vyklopime sardinky. Dochutime kecupem a syrem.... více o Ryze se sardinkama-RYCHLE
UVAŘÍME RÝŽI, VYSYPEME DO MÍSY, JEŠTĚ DO TEPLÉ VMÍCHÁME OLIVOVÝ OLEJ, SŮL A MAJORÁNKU. NECHÁME VYCHLADNOUT. SALÁT NATRHÁME NA MENŠÍ KOUSKY, NAKRÁJÍME:... více o LEDOVÝ SALÁT S RYŽÍ A OLIVOVÝM OLEJEM
Očištěné brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Do sádlem vymazaného pekáčku klademe plátky brambor tak, že po zaplnění každé vrstvy brambory posolíme,... více o Příloha ke kuřecím řízkům
Nastrouháme brambory,přidáme kysané zelí, vejce,sůl a můžeme zahustit hladkou moukou.Smažíme v pánvi.... více o Placky z kyselého zelí
Nastrouháme brambory, přidáme česnek, koření, majoránku, pepř, salám, mouku, vejce a 1/2 prášku do pečiva.... více o Bramborák a la Aleška
Sítem protlačený tvaroh smícháme s jemně nastrouhanými brambory, přidáme vejce, sůl a nakrájenou šunku. Pečeme na oleji křupavé bramboráky. Podáváme... více o Bramboráky s tvarohem a šunkou
Kuře naporcujeme, nasolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Nakrájenou slaninu rozškvaříme a kuře na ní opečeme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka.... více o Krupské kuře s bramboráčky
Oloupejte cibuli a česnek a nadrobno je nakrájejte. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opékejte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte mleté... více o Boloňské špagety III.
Rýži uvařime s nadrobno nakrájenými oloupanými rajčaty. Smícháme vejce s rýží (můžeme přidat parmazán a muškátový oříšek). Nabereme polovinu lžice... více o Suppli al telefono
Na dno pekáče položíme plátky okořeněné krkovice. Ve vrstvách na sebe pokládáme oloupané a na kolečka nakrájené brambory. Každou vrstvu brambor... více o Zapečené brambory IV.
Nakrájíme brambory na kostky. Přidáme česnek a cibuli. Necháme to chvíli a pak dáme kari, trochu soli a sladkou papriku a chvíli podusíme.... více o Brambory s česnekem a cibulí
Cibulku se slaninou osmažíme do hněda, posypeme podravkou, potom přidáme mraženou zeleninu a rajčata, které necháme se sýrem podusit do měkka.... více o Mlsné fazole
Brambory a pohanku uvaříme zvlášť v osolené vodě. Brambory, uzené maso, klobásu, cibuli nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, vložíme do sádlem... více o Zbojnický kontrabáš
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem. Klademe střídavě plátky brambor a kolečka cibule, osolíme opepříme, a přidáme... více o Brambory zapečnené se smetanou
Špagety uvaříme. Bratislavu osmažíme na panvi, přidáme špagety a 6 vajec. Osmažíme to tak ,aby vajíčka byla hotová. Posolíme. Vhodné na večeři... více o Špagety po uhlířsku
Na oleji orestujeme cibulku odstavíme a přimícháme česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa společně z rozšlehaným vejcem... více o Italské masové kuličky se špagetami
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme dozlatova.... více o Bretaňské fazole
Vejce rozmícháme se strouhaným parmazánem a špetkou petržele. Na pánvi s trochou másla osmažíme uzený bůček nebo slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli a... více o Špagety ala karbonára
v hlubší pánvi necháme rozpustit olej, šunku nakrájenou na kostičky dáme orestovat do pánve, přidáme na kolečka nakrájený pórek, který podlijeme... více o Italské těstoviny
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě bez soli do měkka tak, aby byly měkké, ale nerozvařené. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky,... více o Mexické fazole IV.
Nejdříve uvaříme přes noc namočenou cizrnu s bobkovým listem. Na oleji zpěníme koření a přidáme nakrájenou cibuli. Až je vše dozlatova, přisypeme... více o Čínská zeleninová směs s cizrnou
Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou. Do misky dáme rýži, jemně nastrouhaný sýr, vejce, koření, kečup a strouhanku (těsto... více o Smažené sýrové nočky
Sušené ovoce zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Poté ovoce přecedíme a do této vody dáme vařit rýži. Uvařenou rýži promícháme s ovocem... více o Rýže se sušeným ovocem
Vše nakrajíme a smícháme. Dochutíme podle chuti.... více o Bramborový salát II.
Těsto zpracujeme jako na moučné tortilly a pečlivě zabalené uschováme v chladu. Po přípravě náplní přistoupíme k tvorbě antojitos. Prohněteme těsto a... více o Antojitos
Smícháme součásti ve veliké pánvi a na mírném ohni vaříme asi 10 minut, až je kaše hustá. Doba přípravy: 15min. Země původu: Mexiko... více o Těstová vložka do tamales - vařená
Sádlo dobře ušleháme, pak do něho vmícháme sůl, mouku a vodu nebo vývar, až těsto drží dobře při sobě. Přikryjeme vlhkým plátnem a uložíme v chladu do... více o Těstová vložka do masových tamales
Fazole namočíme přes noc do neslaného vývaru. Druhý den fazole ve vývaru uvaříme s 1 nakrájenou cibulí. Do pánve dáme drobně nakrájenou slaninu,... více o Chile Con Carne I.
Na pánvi vysmahneme nadrobno nakrájenou slaninu a na ní osmahneme cibuli a česnek dosklovata, přidáme hotové fazole, důkladně promícháme, prohřejeme,... více o Papriky plněné fazolemi
Smícháme kysanou smetanu, drobně sekané cibulky, kmín a 200 g jemně strouhané sýra. Tortilly osmažíme a omočíme v omáčce z paprik. Do vymaštěného... více o Enchiladas s kysanou smetanou
Fazole zalijeme vodou a necháme je máčet do druhého dne. Druhý den přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a fazole vaříme ve vodě, ve které byly namočeny.... více o Opečené fazole - Frijoles Refritos
Oloupané brambory a oloupaná jablka rozkrájíme na kostičky. Ořechová jádra nastrouháme a lehce smícháme s majonézou. Ochutíme citronovou šťávou,... více o Bramborový salát Waldorf
1/2 hlávky čínského zelí nakrájíme na kostičky, dáme do misky a postupně přidáváme: jednu na drobno nakrájenou menší cibulku, dvě větší na kolečka... více o Salát "Chimichuri"
Chleba nakrájíme na kostky a opečeme na másle dokřupava, zvlášť orestujeme pokrájené uzené maso. Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na drobné... více o Finská piiräkkä