Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Rýži uvaříme ve vodě s přidáním lžíce oleje v troubě (nemusíme míchat, až se voda 2 cm nad rýži nalitá vyvaří, je hotová). Do mísy dáme 3 žloutky,... více o Sladký rýžový nákyp
Osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno do žluta. Do mísy vlijeme mléko, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, muškátový květ, citronovou kůru, prolisovaný... více o Vídeňské knedlíky
Máslo utřeme se solí a vejcem dohladka, vmícháme jemně nakrájené uzené maso a vločky, nasucho opražené na pánvi. Pokropíme mlékem, promícháme a... více o Ovesné nočky
Máslo, vejce a sůl utřeme dohladka, vmícháme nasucho opražené vločky, strouhanku a mléko a necháme asi hodinu odležet v chladničce. Pak vytvarujeme... více o Ovesné knedlíčky
Žemle nakrájíme na kostičky, brambory jemně nakrouháme. Vše smícháme a přidáme mouku, zjemníme vejcem a propracujeme. Vytvarujeme kulaté knedlíky... více o Chlupaté knedlíky s rohlíkem
Očištěné zelí nakrouháme, zalijeme rajčatovou omáčkou a přiklopíme pokličkou. Dusíme. Přidáme očištěnou na nudličky nakrájenou papriku. Na tuku... více o Dušené zelí v rajčatové omáčce
Oloupané omyté brambory uvaříme se solí a kmínem. Na oleji osmažíme v hlubší pánvi nakrájenou cibulku, přídáme 2/3 zelí a dusíme do měkka. Pak k zelí... více o Žižkovská lepenice
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce s kmínem téměř doměkka. Prochladlé brambory oloupeme a nákrájíme na plátky. Oloupanou a nakrájenou cibuli... více o Alpské brambory
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji do zlatova a přidáme mletou papriku, nakrájené brambory, bobkový list,... více o Uherský paprikáš
Hrách a rýži (každé zvlášť) uvaříme doměkka a scedíme. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidáme většinu škvarků. Hrách, rýži a... více o Hrachové rizoto
Celer oloupeme a nakrájíme na slabší plátky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Celer vyjmeme, necháme okapat, polovinu rozložíme do máslem... více o Zapékaný celer se sýrem
Z mouky, vajíčka a mléka vymícháme hustší těsto, asi jako na nudle, vyválíme a vykrajujeme čtverce. Suroviny na náplň rozmačkáme a důkladně promícháme... více o Taštičky plněné bramborami a balkánským sýrem
Na rozehřáté máslo nasypeme hladkou mouku a uděláme zápražku, přidáme hřebíček, skořici a švestková povidla. Poté rozředíme vodou a necháme provařit.... více o Trnčená máčka
Kyselé zelí vymačkáme a posekáme. V trošce kyselé smetany rozkvedláme 2 vejce, přidáme mouku, trochu vody, sůl a zpracujeme v těsto. Nakonec přidáme... více o Zelné knedlíky I.
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Smetanu přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem... více o Pikantní bramborová kaše
Mrkve, okurky a cibuli nakrájíme nadrobno. Ještě horké vařené brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme zeleninu a vše zalijeme horkou zálivkou... více o Teplý bramborový salát se zeleninou
Studené brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku. Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté... více o Bramborové knedlíky se strouhankou
Cukr utřeme se žloutky a přidáme prolisované brambory. Vmícháme lžíci krupice, špetku soli a hustý sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané... více o Bramborový dort
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim vejce, špetku soli, lžíci mouky, sádla a vypracujeme těsto, z... více o Bramborový džuveč
Oloupané vařené brambory nakrájíme na větší kostičky. V kastrolu osmažíme na rozpáleném sádle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme,... více o Brambory na paprice
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl, mouku a... více o Horácké knedlíky
Zeleninu podusíme na másle (případně na vodě). Po změknutí přidáme šunku nakrájenou na kostičky, osmahneme, vmícháme vejce, zamícháme a nakonec... více o Blesková zeleninová směs
Uvaříme špagety. Na oleji osmahneme cibuli a salám nakrájený na kostičky. Do vymazané bábovkové formy dáme trochu špaget, na ně osmahnutý salám a... více o Špagetová bábovka II.
Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a připravíme kvásek, který necháme vykynout. Moukou vysypeme mísu, přidáme... více o Mrkvové knedlíky
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné... více o Chlebové knedlíky
Brambory ustrouhám a přecedím přebytečnou vodu. Přimíchám mouku, vejce a tvaroh. Osolím a promísím. V pekáči rozpustím polovinu másla a vliju těsto.... více o Bramborák Oborský
Z bramborového těsta vyválíme válečky, které nakrájíme na tenká kolečka. Do kolečka vložíme nakrájenou uzeninu a nahoru připevníme další kolečko z... více o Kroketky ke špenátu
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kabanos nakrájíme na kostičky a přidáme k bramborám. Osolíme, opepříme a přidáme čubricu... více o Francouzské brambory II.
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem... více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Oloupané studené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, pepř, část sezamového semínka, škrobu a vejce. Rychle zpracujeme v těsto. Vlhkou rukou... více o Bramborové krokety se sezamem
Očištěné kapustičky uvaříme ve vodě se zeleninovým bujónem, scedíme a necháme vychladit. Bramborové těsto připravíme smícháním 0,4 l vody a důkladně... více o Bramborové knedlíky s kapustičkou
Brambory nastrouháme do mísy, lehce vymačkáme, přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme vejce, mouku, sůl, mléko, prolisovaný nebo se solí utřený česnek,... více o Cmunda se škvarky
Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vhazujeme do vroucí... více o Bosáky
Ve slupce uvařené brambory oloupeme, prochladlé nakrájíme na kolečka, promícháme s kmínem a se solí utřeným česnekem. Zalijeme majonézou, kterou... více o Bramborový salát s česnekem
Propláchnutou rýži uvaříme do měkka. Mezitím očištěný pórek nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zesklovatět. Vmícháme arašídy, koření a osmahneme.... více o Rizoto s pórkem a arašídy
Hranolky rozložíme na olejem potřený rozehřátý plech a v dobře vyhřáté troubě opečeme do růžova. Osolíme a promícháme s na tenké nudličky pokrájenou... více o Zapečené hranolky
kvásek: kvasnice nadrobit, lehce pocukrovat, zalít vlažným mlíkem a zasypat moukou - nechat nakynout. Do kvásku nasypeme mouku, zbytek mlíka nebo... více o kynutá cmunda II.
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, teplé je oloupeme a protřeme sítem. Přidáme sůl, vejce, mouku a jemně nasekané škvarky. Vypracujeme v tužší těsto.... více o Bramborové placky se škvarky
POSTUP PŘÍPRAVY Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den vaříme zvolna (v té samé vodě) asi 1-2 hodiny.... více o Fazolačka s debrecínkovými párky
Brambory najemno nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami.Maže se na topinku s česnekem.... více o Tatarský biftek bez masa
Den předem vařené brambory klasicky oloupeme, umeleme nebo nastrouháme, přidáme sůl, mouku a krupici. Pozor, žádné vejce. Do těsta nastrouháme syrovou... více o Bramborové knedlíky cibulové
Zelí a papriku nakrájíme na proužky a podusíme na oleji spolu s kořením. Po chvíli přilijeme bílé víno a dusíme do poloměkka. Pak přidáme neloupaná,... více o Bílé zelí pro tebe
Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek, nasekané zelí, hladkou mouku a vše zpracujeme v jednu hmotu. Dochutíme a smažíme... více o Bramborové zelňáky ze syrových brambor
Brambory uvaříme ve slupce. Orestujeme cibulku a na kolečka nakrájený česnek. Do této směsi roztoucháme brambory.... více o Šťouchané brambory IV.
brambory uvarime den predem a horke oloupame. Druhy den brambory nastrouhame na hrubem struhadle. Osmazime na omastku na jemno nakrajenou cibulku a... více o prave roesti
Ve veliké pánvi rozehřejeme olej. Cibuli, česnek, římský kmín, koriandr, kurkumu a mrkev podusíme asi 5 minut dokud cibule nezměkne. Vmíchejte čočku a... více o Dušená tykev a čočka
Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku... více o Pikantní paprikový salát
Cuketu nastrouháme na hrubo, osolíme, smícháme s moukou a škrobem, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme... více o Knedlíky z cukety
Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, nakrájenou cibuli, sůl a zpracujeme těsto. Rozkrojíme ho na několik větších kousků, které... více o Bramborové placky se zelím
Nakrouhané zelí podlijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a necháme chvíli dusit odkryté, aby vyprchaly čpavé látky. Pak přidáme na sádle osmahnutou... více o Moravské zelí