Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Povařené vychladlé houby pokrájíme na menší kousky. Jemně nastrouhané brambory spojíme s moukou, vejcem, solí uhněteme těsto do kterého přidáme... více o Obalované knedlíčky s houbami
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a... více o Plněné kynuté knedlíky
Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu.... více o Rychlá lososová pomazánka
Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemno. Přidáme na kostičky pokrájené rohlíky, sůl. Vše prohněteme, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut.... více o Chlupaté knedlíky II.
Dáme si uvařit těstoviny, mezitím pokrájeme točený salám na kostičky, pokrájíme větší kousky zeleniny z Moravanky na kousky, nastrouháme sýr. Točený... více o Pikantní těstoviny
Půl kila brambor vařených ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme 2 kila syrových brambor jemně nastrouhaných. Vymačkáme vodu a smícháme a osolíme.... více o Výborný knedlík k bůčku
Oloupané brambory nastrouháme, jemně vymačkáme vodu, rohlíky nakrájíme na kostičky přidáme vejce a sůl. Vypracujeme těsto, a utvoříme 12 kulatých... více o Rychlé knedle ke všemu
Suroviny smícháme v těsto, vykrájíme kuličky a vaříme ve vodě s octem 6-8 minut (dokud nevyplavou). Můžeme podávat slané s roztavenou slaninou nebo se... více o Tvarohové kuličky
Uvařené brambory necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Párky nakrájíme na kolečka a cibuli jemně nasekáme a vše promícháme. Do mléka zamícháme... více o Zapečené brambory s párky
Nakrájený špek na kostičky rozpustíme v kastrolu, přidáme pokrájené žemle a promícháme. Po vychladnutí přidáme vejce rozšlehaná v mléce a mouku.... více o Rychlé špekové knedlíky
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a zelenou petrželku, k tomu přidáme nakrájené žemle, osmažíme dokřupava, necháme vychladnout. V mléce rozmícháme 1... více o Houbové knedlíky
5 rohlíků nakrájíme na kostičky a na 1 lžíci sádla je na plechu opražíme a necháme vychladnout. Do mísy dáme 3 vejce, 2 rovné lžičky soli, důkladně... více o Prima knedlíky
Uvařené brambory nakrájíme na plátky (0,5cm), stejně tak rajčata. Šupinovitě naskládáme do pekáčku zasypeme sýrem. Můžeme přidat oregáno, polévkové... více o Rajčatové brambory
Větší oloupanou cuketu bez jader nakrájíme na kostky, přidáme všechny přísady mimo hořčice a vaříme asi 1 hodinu, až začne vystupovat olej na povrch.... více o Pikantní hořčice z cukety
Cuketu, cibuli, česnek, papriky, feferonku a křen nakrájíme a uvaříme do měkka, přebytečnou vydušenou vodu slijeme a do směsi zeleniny přidáme olej,... více o Tatarka z cukety
Uvaříme rýži do poloměkka. Na pánvi wok rozpálíme olej a přidáme rýži. Přelijte sojovou omáčkou a smažte chvilku za stálého míchání. Přidejte... více o Smažená rýže
Čistý pórek nakrájíme na špalíčky, osmahneme prudce na rozpáleném oleji, osolíme a podlijeme hrnkem vřelé vody nebo vývaru. Rýži ve varných sáčcích... více o Pórek s rýží
Uvaříme rýži. Brambory podusíme na cibuli do poloměkka, přidáme rýži, hrášek, osolíme a očesnekujeme. Posypeme sýrem.... více o Rizoto s brambory
Vymačkané zelí spojíme s vejci, moukou a brambory, vmícháme nakrájené rohlíky na kostičky a vyškvařený špek. Uděláme kulaté knedlíky velikosti... více o Zelné knedlíky II.
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes plátno vyždímáme vodu. Přidáme nastrouhané vařené brambory, hladkou mouku, mírně osolíme a s... více o Tvaroháky
Omyté kopřivové listy spaříme v osolené vodě a drobně nasekáme. Na sádle rozpečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, kterou... více o Jarní špenát z kopřiv
Cibuli a česnek zpěníme na lžíci oleje. Přidáme kmín, chilli, koriandr a smažíme do zlatova. Přidáme fazole i s asi 1/4 nálevu a rajčata. Nesmí to být... více o Fazolový guláš Santa Fe
Hrášek scedíme a nálev odložíme stranou. Na oleji osmahneme na kolečka pokrájené špekáčky, zaprášíme je moukou a znovu osmahneme, zalijeme troškou... více o Tábornický dušený hrášek
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené vodě vaříme asi 20 minut. Vodu slijeme, horké brambory prolisujeme. Cibule oloupeme a nakrájíme... více o Bramborový vrabec
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přebytečnou tekutinu slijeme a do brambor rozklepneme vejce. Přidáme očištěnou, jemně nastrouhanou syrovou... více o Valašský tupec
Přebranou rýži propláchneme ve studené vodě, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Drobné kostičky slaniny na pánvi zesklovatíme, přidáme drobně... více o Staročeská rýže
Brambory uvaříme v osolené vodě a osmastíme čerstvým máslem. Ředkvičky pokrájíme na velmi drobné kousky a vmícháme do brambor. Tavený sýr rozpustíme... více o Labužnické brambory
Brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pekáček vymažeme máslem, na dno rozložíme vrstvu nahrubo pokrájené cibule, na ni... více o Brambory s koprem
Do rozpáleného oleje nasypeme mletou papriku a syrovou rýži, krátce osmahneme, zalijeme osoleným drůbežím vývarem a uvaříme doměkka. Do hotové rýže... více o Rizoto Sicilský klan
Brambory pokrájené na kolečka uvařené v osolené vodě, omastíme máslem. Syrečky pokrájíme na větší kousky a s drobně pokrájenou cibulí vmícháme do... více o Olomoucké brambory
Karotku pokrájíme na malé kostičky a na másle dusíme do poloměkka. Těsně před dokončením přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Hotovu mrkev i se... více o Rizoto karamelka
Květy černého bezu dobře opereme, odřízneme z nich tuhé části a kvítky s asi 2 cm stopkami smícháme s osolenými vejci, přidáme hladkou mouku, pepř a... více o Kosmaticové omelety
Na sádle dozlatova opečeme slaninu, cibuli a veku vše pokrájené na kostičky. Tento základ necháme trochu vychladnout, přelijeme ho do mísy a přidáme... více o Voňavé knedlíky
Brambory pokrájíme na kolečka a v osolené vodě s kmínem vaříme asi 2 minuty. Potom je vyjmeme a dáme okapat. Pekáček vymažeme olejem, dno vyložíme... více o Voňavé brambory
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme vidličkou, promícháme se špenátovým protlakem, nadrobno pokrájenou cibulí, utřeným česnekem, strouhaným... více o Rusalka
Rýži uvaříme doměkka asi 20 minut v dostatečně osolené vodě. Slijeme žampiony, a pokud jsou celé rozčtvrtíme je. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Slaninu... více o Barevná rýže se slaninou a žampiony
Do vymazaného pekáče narovnáme po vrstvách na plátky nakrájené brambory, na malé kostičky krájený salám a polovinu strouhaného sýra. Poslední vrstva... více o Štrasburské brambory
K pretlačeným vareným zemiakom pridáme sójovú a pšeničnú múku, soľ, vajce, prášok do pečiva, maslo zamiesime cesto. Na doske posypanej múkou... více o Sójové valčeky plnené škvarkami
Nakrájíme cibuli a měkký salám na kostičky. Rozpálíme na pánvičce olej a cibulku. Zeleninu a salám orestujeme. Syrové brambory nakrájíme na kolečka a... více o Francouzké brambory se šlehačkou
Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte... více o Chlupaté knedlíky (ČR)
Zapékací misku vyložíme plátky slaniny. Brambory i cibuli nakrájíme na plátky, sýr na kostičky. Misku plníme střídavě vrstvou brambor, cibule, sýra a... více o Zapečené brambory s majoránkou
V kastrůlku slabě osmažíme cibuli na másle (nesmí příliž změknout!), přidáme fazole, a krátce povaříme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a dochutíme... více o Fazole s cibulí
Zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě a drobně nakrájíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru ze zeleniny,... více o Zeleninové knedlíky se šunkou z hrnečku
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme... více o Žemlové knedlíky se žampiony
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, ocedíme a drobně usekáme. Žemle nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, v němž jsme rozkvedlali žloutky, sůl,... více o Květákové knedlíky vařené v hrnečkách
Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací... více o Brambory zapečené s nivou
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, rajský protlak, utřený... více o Těstoviny s italskou omáčkou
Na oleji podusíme do měkka zeleninu s houbami (pokud použijeme sušené houby, je třeba je namočit na 2 hodiny do mléka). Rýži dusíme zvlášť. Když je... více o Zeleninové rizoto s houbami
Očištěnou kapustu uvaříme téměř do měkka ve slané vodě. Potom ji drobně pokrájíme. Mezitím si uvaříme rýži. Na másle zpěníme pokrájenou cibulku a... více o Zapékaná kapusta s rýží
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky a v horké vodě je 10 minut povaříme. Vodu scedíme. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme okapané... více o Zelí dušené s flíčky