Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Čočku důkladně propláchneme, necháme 2 hodiny odležet ve vodě, poté vodu slijeme a začneme vařiit. Když čočka začíná měknout, osolíme a přidáme koření... více o Čočkové kari
Kroupy vaříme, dokud nejsou měkké, brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme jako na bramborový salát. Smícháme s jemně nakrájenou a do růžova... více o Kroupová či pohanková bašta
Vařené brambory oloupeme, protlačíme přes mřížkované síto, nebo nakrájíme na kolečka, vajíčka nakrájíme na drobno, ze zeleniny scedíme vodu, přidáme... více o Francouzské brambory podle maminky
Brokolici uvaříme nepříliš doměkka (raději v páře). Rozmixujeme se zakysanou smetanou (nepříliš na jemno), přihřejeme, osolíme (solí nebo ochucovadly)... více o Dášina brokolicová příloha
Olej rozehřejeme v pánvi, přidáme na kostky nakrájené knedlíky a opečeme. V misce rozkvedláme vejce se solí, pepřem a petrželkou a knedlíky zalejeme,... více o Vaječná knedlíková placka
Udělat dvě šišky, dát do vroucí vody a vařit cca 13 minut a pak otočit a vařit dalších tak 12 minut - hospodské knedlíky, (ty jsou zadělávány vodou a... více o Knedlíky v USA
Omyjeme důkladně brambory i se slupkou a osušíme. Rozkrojíme je na půl a porovnáme na plech řeznou stranou nahoru. Vložíme je do trouby asi na 15... více o Pečené bylinkové brambory
Brambory uvaříme ve slupce ne zcela doměkka. Cibuli, papriku i brambory se slupkou nakrájíme na malé kostičky, asi 1/2-1 cm velké. Na teflonové pánvi... více o Delmonico bramobory (příloha)
Na pánvi zpěníme na drobnější nudličky nakrájenou slaninu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme všechno koření a... více o Skoro bavorské zelí
Na másle nebo olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát a necháme ho podusit. Pak ohřejeme mléko a v teplém necháme... více o Těstoviny se špenátem a krabími tyčinkami
Smícháme mléko, vejce, sůl, nastrouhaný oříšek a zalijeme tím na kostičky nakrájené housky. Necháme 15 minut stát. Pak přidáme tuk, strouhanku, mouku... více o Knedlík s petrželkou
Všechno smícháme dohromady, nakonec přidáme sníh ze dvou bílků a plníme 3 hrnky na čaj, které předem vymažeme a vysypeme moukou. Plníme asi do větší... více o Knedlík do hrnku
Nejdříve uvaříme podle návodu sojové maso (většinou bývá uveden čas 10-20 min., stačí však těch deset minut), po uvaření ho slijeme a necháme... více o Špagety se sojovým masem
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Na pánvi necháme vyškvařit špek, přidáme cibulku a zpěníme, přidáme strouhanou zeleninu na kostky pokrájenou slaninu a salám. Osmažíme dozlatova,... více o Pekáček mnoha chutí, mnoha vůní
Do mísy dáme mouku, olivový olej, sůl, semínka a kvásek, který si uděláme s asi 50 ml teplé vody, droždí a cukru. Nakonec dolejeme teplou vodou a... více o Ciabatta
Čočku uvaříme ve vodě s bobkovým listem doměkka. Na oleji opražíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso. Okořeníme kari... více o Čočka s kuřecím masem a mandlemi
Brambory (nejlépe rohlíčky) pořádně omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Poskládáme do pekáče a zasypeme mořskou solí. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C... více o Mořské brambory
Z mouky, mléka, žloutků a soli vypracujeme těsto. Potom do těsta vmícháme ušlehaný sníh z bílků a na kostičky nakrájené rohlíky. Máslem nebo olejem si... více o Hrnkové knedlíky III.
Oloupané cukety nastrouháme nahrubo, přidáme mouku, vejce, sůl, propracujeme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Na silně pomoučněný vál... více o Cuketové knedlíky
Nastrouháme mrkev a křen najemno, přidáme majolku, osolíme a trošku opepříme. Necháme v lednici uležet. Vynikající příloha ke studenému masu, např.... více o Příloha k masu
Vybereme stejně velké menší brambory, oloupeme a celé uvaříme do poloměkka. Scedíme, každý brambor trošku opepříme, event. osolíme, zabalíme do plátku... více o Pečené brambory s pršutem
Brambory důkladně omyjeme a nastrouháme na tenké plátky. Na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na půl kolečka, přidáme sezamová semínka, sůl a brambory.... více o Brambory na rýži
Brambory oloupeme a každý brambor obalíme tenkým plátkem pršutu, a sepneme párárkem. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně opečeme všechny brambory.... více o Brambory v pršutu
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Udržujeme je teplé. Pršut nakrájíme na proužky, šunku na maličké kostičky a opečeme na másle. Vmícháme... více o Široké nudle se šunkovou omáčkou
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Bramboru vaříme ve slupce do měkka. Na konci varu přihodíme tak na 30 sekund rajče, aby šla dobře sloupat slupka. Teplou bramboru oloupeme, pomačkáme... více o Cottage brambora
Smícháme tekutiny dohromady, odebereme 10 lžic, přidáme cukr a droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce a... více o Odlehčený kynutý knedlík
Do mísy dáme fazole bez nálevu a přidáme pokrájené hřiby, také bez nálevu. Dále přidáme nakrájenou šunku, kapii a tvrdý sýr. Ochutíme kečupem a kari... více o Salát s fazolemi a hřiby
Brambory nastrouháme na jemno, zakápneme mlékem aby nezhnědly. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín, vejce, mouku a krupici (díky hrubé mouce a krupici... více o Křupavé bramboráky
Špagety uvaříme v osolené vodě s troškou oleje, nejlépe olivového extra virgine. V menším kastrůlku rozpustíme máslo, do kterého přidáme drcenou... více o Rychlé špagety s česnekem a bazalkou
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, osolíme, opepříme. Majolku rozředíme trochou mléka, přidáme nastrouhaný česnek a... více o Majolkové brambory pod peřinkou
Připravíme klasické těsto na bramborák - nastrouháme na hrubém struhadle brambory, přidáme prolisovaný česnek, tři vejce, šunku nakrájíme na drobné... více o Medvědí tlapa
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Uvolněnou vodu z brambor slijeme. Brambory zalijeme teplým mlékem, přidáme majoránku, kmín, prolisovaný... více o Hermelín v bramboráku
Rýži uvaříme a necháme okapat. Vmícháme kečup, sójovou omáčku a necháme asi 30 minut odležet. Přidáme nakrájenou cibulku, na jemno nasekaný česnek,... více o Ohnivý rýžový salát
Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme cukr a smetanu. Mícháme, počkáme, až poleva začne probublávat, odstavíme. Leje se teplé na dezerty, buchty,... více o Toffee poleva na dezerty
Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme sůl a koření podle chuti. Na pánvi mezitím rozehřejeme olej, nejlépe olivový. Když je olej připravený... více o Jánošíkova pochoutka aneb selská omeleta
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo na hranolky, jak je kdo zvyklý). Pekáč vymažeme olejem, naskládáme brambory, které prokořeníme, přidáme... více o Pečené brambory III.
Do nádoby ve které vaříte v mikrovlnce (já používám ultra plus od Tupperware) dám rýži, vodu, rozšlehám šikovné recepty se šlehačkou, vleji do toho.... více o Rýže trochu jinak - v mikrovlnce (možná i troubě)
Do vymazaného pekáče krájíme na tenká kolečka syrové brambory; vrstva brambor, vrstva cibule (na kolečka) prosypat polévkovým kořením a kari dle chuti... více o Lyonské brambory
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli popřípadně najemno česnek, osmažíme do růžova, přidáme najemno pórek, restujeme, přidáme... více o Čočka žravka
Těstoviny uvaříme, fazolky povaříme. Mezitím nakrájíme šunku. Po scezení těstovin a fazolek všechny suroviny smícháme dohromady.... více o Tagliatelle se šunkou, fazolkami a sýrovou omáčkou
Uvaříme v mírně osolené vodě brambory (oloupané, na kostky). Osmahneme do hněda cibulku (nakrájenou na jemno), přidáme slaninu na kostičky. Slijeme... více o Šťouchané brambory se slaninou
Směs smícháme, udusáme a necháme odpočinout, až rohlíky vypijí vodu z brambor (30-120 minut). Pak uplácáme koule velikosti tenisového míčku a dáme... více o Chodské knedlíky - bosáky
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme s lžící oleje, přidáme kysané zelí, osolíme (můžeme i jemně opepřit) a podusíme 10-15 minut. Brambory... více o Halušky s kysaným zelím
Pohanku nasypeme do osolené vroucí vody, zamícháme, zakryjeme a na půlhodinu dáme na teplé místo (nejlépe do peřin). Na oleji zpěníme prolisovaný... více o Pohanka s brynzou
Brambory nastrouháme, osolíme a dobře promícháme s moukou. Do vroucí osolené vody hážeme halušky přes speciální cedník (nebo přes struhadlo s velkými... více o Halušky s tvarohem
Uvařené brambory nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na dno vymazané zapékací misky a osolíme, opepříme a popraprikujeme. Mezitím si spaříme... více o Zapečené brambory s brokolicí a smetanou
Brambory oloupeme a nastruháme, ale jen tolik kolik se nám vejde na pánev. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl podle libosti. Lžící klademe na... více o Bramborový bramborák
Nudle uvaříme podle návodu na obalu. V pánvi rozehřejeme olej a za častého míchání na něm opečeme pórek a mrkev. Přilijeme sojovou omáčku a dusíme pod... více o Nudle po čínsku