Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
V kastrůlku rozpustíme máslo a přisypeme mouku. Zlehka opražíme. Přilijeme mléko, promícháme. Do hotového bešamelu přidáme zakysanou smetanu, sůl,... více o Bramborovo-kapustový koláč
Cukety, brambory, rajčata a vejce nebo Šmakouna nakrájejte na stejnoměrné plátky, vložte do zapékací misky, jednotlivé vrstvy podle chuti okořeňte a... více o I teplá zelenina se dá jíst
Brambory a olivy nakrájíme na plátky, rukolu natrháme na menší kousky, balkán na kostičky. Zakapeme olejem a dochutíme solí a pepřem. Je skvělý jak... více o Bramborový salát s rukolou
Nakrájíme brambory na tenké plátky. Smažíme je na mírném ohni na malé pánvičce, po cca 5 minutách přídáme nakrájenou cibuli a oboje smažíme do té doby... více o Španělská tortilla
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Propláchnutou čočku 2 hod. máčíme, pak ve stejné vodě uvaříme s bobkovým listem do měkka. Scedíme. Cibuli a rajčata nakrájet na plátky, česnek... více o Čočka s cibulí a rajčaty
Ingredience rukama smícháme k sobě a uděláme těsto. Z těsta si uděláme malé placičky (můžeme rozválet těsto a skleničkou udělat kuličky nebo normálně... více o Bramborové placičky
Na pánev dáme trochu oleje a necháme ho rozpálit. Pak přidáme na hranolky nakrájené maso a zarestujeme až zbělá. Potom přidáme na kolečka pokrájený... více o Hranolky na chilli
Uvařím čočku, v papiňáku je to za 20 minut, současně zvlášť uvařím rýži. Pak na oleji usmažím na jemno nakrájenou cibulku, přidám uvařenou čočku,... více o Čočka s rýží - ostrá
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s bramborem
Na oleji osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme proprané zelí, které můžeme jemněji pokrájet. Dusíme jako klasické zelí. Mezitím uvaříme... více o Asijské rizoto
Na oleji zpěníme do růžova cibulku a přidáme rýži. Krátce spolu s cibulkou orestujeme a zalejeme vařící vodou, osolíme, zamícháme a vaříme pod... více o Babiččina postelová rýže
Cibulku na oleji do sklovita, přidáme na plátečky nakrájené syrové zelí - sůl, bílý pepř a dvě lžičky kari koření, dusíme jen chvíli, aby zelí zůstalo... více o Rýže se zelím
Stejně velké nové brambůrky neloupeme, pouze důkladně očistíme a osušíme a upečeme je na suchém plechu do tmavě hněda. Ještě horké je sesypeme do... více o Dědovy pikantní brambůrky
Halušky připravíme tak, že nastrouháme syrové brambory (polovinu na jemno a druhou polovinu hruběji), přidáme, vejce, sůl a mouku. Promícháme, lžící... více o Halušky podle Martinky
Předem namočenou cizrnu uvaříme a scedíme. Meruňky spaříme vroucí vodou, necháme 5 min. odstát, scedíme a nakrájíme na malé kostky. Na oleji podusíme... více o Meruňková cizrna
Těstoviny a vajíčka uvaříme a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme papriky na kostičky (já dávam jen papriky, ale můžete přidat cokoliv podle chuti ... více o Sojanézový salát
Ve velké míse smícháme citronovou šťávu, vodu, extra panenský olivový olej, přídáme sůl, sladkou papriku, česnek a rozmarýn, promícháme, přidáme... více o Atlasovy řecké patates sto fourno
Uvařené těstoviny dáme do vymazané zapékací mísy. Na sádle (másle) zpěníme cibulku, pórek, dáme na kostičky nakrájenou sekanou (uzeninu), chvíli... více o Rychlé mňam těstoviny
Brambory ve slupce uvaříme a necháme prochladnout. Oloupeme a spolu s tvarohem promačkáme do hmoty rukama nebo umeleme v mlýnku na maso. Do těsta... více o Syrniky
Uvařenou čočku smíchám s nastrouhanými okurkami, nakrájenou kapií a cibulí. Přidám trochu (asi jednu lžičku) cukru, sůl, pepř, olej a ocet. Promíchám... více o Čočkový salát IV.
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín. Na cibuli vložíme nadrobno nakrájená rajčata, cuketu, papriku, feferonky a mrkev, jemně je posolíme a dusíme... více o Čočka nebo červené fazole po Alžírsku
Nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a na troše oleje je restujeme, po chvílli přidáme brambory uvařené na kostky (přes drátky) a restujeme dál,... více o Super příloha
Rýže: nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2... více o Arroz a la cubana (Rýže po kubánsku)
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami
Dáme vařit oloupané a nakrájené bramboy. Když se brambory vaří uděláme si noky (hop do vody - tak jim říkala má maminka), Pro 4 osoby uděláme asi ze... více o Uhlířina III.
Na sádle zpěním nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme, dále přidáme nakrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zalijeme trochu... více o Zadělávaná kapusta (Kél)
Vezmeme větší vyšší pánev (nejlépe s pokličkou) a do ní dám většá množství oleje (tak půl cm). Syrové brambory důkladně umyjeme, NENÍ NUTNÉ LOUPAT(!),... více o Brambory trochu jinak
V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny
Rýži dáme předvařit cca na 15 minut do vody s masoxem. Kontrolujeme, aby se nepřipálila, můžeme podlévat trochou vody. Mezitím nakrájíme cibulku na... více o Zbytkové rizoto (dietní)
Máslo třeme se žloutky a solí. Pak přidáme měkký jemný tvaroh, strouhanku a tuhý snih z bílků. Z těsta děláme malé knedlíčky, které vaříme asi 8 minut... více o Tvarohové knedlíčky IV.
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s brambory
V kastrole rozehřejeme 2 lžíce másla, zasypeme je 2 lžícemi hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 150 ml mléka, rozšleháme, osolíme,... více o Kukuřičné krokety
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, Solamyl, mléko, vejce, sůl. Těsto nesmí být husté jako na normální knedlíky, když je, přilijeme trochu... více o Bezlepkové houskové knedlíky
Gnocchi povaříme ve vařící vodě dle návodu, scedíme. Dáme na talíř, na ně plátek másla, koření country a petrželkovou nať (dle chuti). Zamícháme.... více o Rychlovka s gnocchi
Hranolky osmažíme, přimícháme hrášek, osolíme a opepříme. Mezitím si rozmícháme vajíčka, přidáme sůl a hranolky s hráškem zalijeme. Necháme pár minut... více o Hranolky trochu jinak
Mrkve, petržel a celer se nakrájí na tenká kolečka, dá se vařit, vody v hrnci bude o polovinu více než zeleniny - ne moc, aby se nemuselo zahušťovat,... více o Zdravá dobrota z červené čočky a pohanky
Nejprve uvaříme brambory a necháme je vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme. Přidáme utřené máslo, na kostičky nakrájenou cibuli, kyselou... více o Bramborový "sýr"
Instantní kaši (můžou se použít i předem namočené ovesné vločky) vymícháme s mlékem, přidáme sůl, pepř, vejce, na kostičky nakrájený salám a... více o Smažené ovesné krokety se sýrem
Vše nakrájíme a promícháme, necháme pustit šťávu, nandáme do sklenic a zavaříme. Jen, aby se chytlo víčko.... více o Čalamáda V.
Mouku a směs ze sáčku nasypeme do mísy, promícháme se solí. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. Do... více o Dvojctihodné knedlíky
Brambory oškrábeme, opláchneme a papírovým ubrouskem velice důkladně osušíme. Do přiměřeně velkého kastrolu nasypeme cca 3 cm vysokou vrstvu soli.... více o Brambory na soli
Do nakrájeného zelí přidat trochu kmínu (dle uvážení), nakrájenou cibuli, 1 sáček pyrosiřičitanu (koupíme v drogerii), to vše zalít vychladlým lákem,... více o Zelí bez sterilování
Sójove kostky naložíme do zeleninového vývaru a nálevu z okurek. Osolíme, přidáme lžíci hořčice a na lžičku papriky. Další den na oleji osmažíme... více o Znojemská sója
Zelí hlávku nakrájíme, kysané překrojíme a dáme vařit každé zvlášť. Až je uvaříno uděláme záklechtku (brambora, mouka a voda). Zelí hlávku sliji a dám... více o Hodobóžové zelí
Brambory oloupeme (u nových stačí jen omýt) a rozčtvrtíme. Poskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme a trošku pokapeme olejem... více o Formanské brambůrky
Mléko dáme vařit - osladíme ho. Až se cukr rozpustí, vsypeme ovesné vločky. Ihned nasypeme pudinkový prášek a mícháme. Necháme projít varem a když je... více o Rychlá ovesná kaše ke snídani
Zaděláme těsto spíš řidší, ochutíme jako na bramboráky, necháme vykynout na dvojnásobek. Plech s vysokým okrajem hodně vymastíme sádlem (použijeme tuk... více o Bramborový bác zjednodušený
Na vál vysypeme mouku, přimícháme brynzu, vejce, sůl, mléko a vypracujeme středně tuhé, nelepivé těsto. Z těsta utvoříme malé kulaté knedlíčky.... více o Brynzové knedlíčky
Nejdříve si dám vařit pšenici v osolené vodě (asi 50 minut), a v druhém hrnci quinou v poměru 1:2 vody (asi 12 min.). Na pánvi osmahnu cibuli s... více o Quinoa