Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Osmahneme cibulku lehce do zlatova. Nakrájíme salám, vařené brambory na kostičky, česnek proslisovaný (kdo kolik snese, já dávám 2 stroužky), paprika... více o Lutenice II.
Brambory uvaříme do měkka. Rozpálíme pánev, vložíme na drobno nakrájenou anglickou slaninu (špek) a necháme vypéct tuk. Přidáme cibuli a osmažíme ji.... více o O trochu lepší šťouchané brambory
Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství... více o Houskové knedlíky - jistota
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, celer můžeme na jemnějším. Anglickou nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí zpěníme na másle. Přidáme... více o Svíčkové nudle
Brambory dáme večer uvařit ve slupce, do rána nám vychladnou. Druhý den je oloupeme, rozmačkáme do mísy, přidáme vejce, mléko, rozmačkaný česnek,... více o "Slovenský" bramborák
Uvaříme brambory ve slupce, mezitím i zelí. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, smícháme společně se zelím, majonézou, cibulí nakrájenu... více o Chlupatý salát
Fazole před uvařením namočíme na 4 hodiny do studené vody, poté je v téže vodě uvaříme doměkka. Po vychladnutí fazole 2x umeleme na masovém strojku.... více o Babiččin fazolový dort
Brambory uvaříme v osolené vodě, vychladlé oloupeme, a nakrájíme na plátky. Špenát omyjeme, nakrájíme, a dusíme asi 5 minut. Žampióny nakrájíme na... více o Zapékané brambory se špenátem
Brambory bez slupky uvaříme, slijeme vodu, rozmačkáme a smícháme s prolisovaným česnekem. Osolíme, přidáme papriku a drcený kmín. Množství jednoduše... více o Bramborové karbanátky III.
Pokud použijeme fazolky čerstvé, nejdříve je 6-10 min. povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mražené fazolky dáváme rovnou, ani nemusí být extra... více o Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Vše smísíme a dáme do 5-ti 250 ml vymazaných hrníčků, na 8 minut do mikrovlnné trouby na max. výkon (700 V). Hrníčky plníme do 2/3 a po 4 minutách... více o Knedlíky z mikrovlnky
Čočku předem namočíme ve vodě. Všechny suroviny dáme do 1 hrnce (zeleninu nekrájíme) a vaříme cca 20 minut. Poté vyjmeme mrkev, papriku, rajče, cibuli... více o Španělská čočka
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle. Na teflonovou pánev nalijeme přiměřené množství oleje. Nastrouhané brambory stejnoměrně... více o Sykorky
Kapustu omyjte, spařte v horké vodě a nechte okapat. Potom ji nakrájejte na malé kostičky. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.... více o Bramboráky s nivou
Na oleji v pekáči promícháme na kostky nakrájené tofu, brambory a přidáme jeřabiny. Můžeme použít i brusinky nebo rybíz. Dáme péct do trouby. Pečeme... více o Brambory s tofu a jeřabinami
Kuskus vsypeme do mísy, osolíme, zalijeme vařící vodou, promícháme vidličkou a necháme stát 10 min pod pokličkou. Kostky uvaříme dle návodu, scedíme... více o Rizoto z kuskusu
Čočku uvaříme. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme tofu, které pak odložíme stranou. Na pánev dáme na plátky nakrájený česnek a cuketu, chvíli... více o Červená čočka s cuketou a tofu
Čočku necháme namočit, rýži nebo kroupy také. Před vařením důkladně propláchneme. Jestli budete dělat z obyčejné rýže, tak se nemusí močit, ale jen... více o Čočka s kroupami nebo s rýží po řecku
Brambory oloupejte a pokrájejte tak, aby každý kousek měl jednu plochou stranu, protože ta se vždy opeče dokřupava. Vařte bez pokličky 6 minut, poté... více o Brambory pečené v husím sádle
Vše kromě rohlíků dáme do pekárny, program těsto. Rohlíky přidáme buď těsně před koncem hnětení nebo až při zpracování těsta. Po vykynutí uděláme 2-3... více o Knedlíky houskové - pekárna
Syrové nebo uvařené brambory nakrájíme na větší čtvrky, osolíme. Zeleninu nakrájíme také na větší kousky a střídavě napichujeme na špejle - brambora,... více o Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a dáme do misky. Přidáme trochu olivového oleje, prolisovaný česnek, sojovou omáčku, sůl, pepř, mletou papriku a... více o Špagety mojí maminky
Cuketu nastrouháme na hrubo, sádlo s cibulí zpěníme a přidáme vše mimo protlaku. Vaříme 20 minut, mícháme a pak přidáme protlak. Vaříme ještě 5 minut.... více o Pasta na topinky
Než se uvaří (ale ne rozvaří) rýže, na trošce tuku si osmažíme dozlatova cibulku, kterou těsně před dopečením posypeme troškou mleté papriky. Když je... více o Rizoto s tuňákem a kukuřicí
Necháme si naklíčit čočku. Já ji nejprve přes noc namočím do studené vody, druhý den sliji zbylou vodu, misku postavím na teplejší místo a dle potřeby... více o Teplý salát s klíčky
Dáme vařit vodu, do které jsme přidali sůl a pár lžic oleje, když se voda vaří, přidáme celé balení špeclí. Vaříme asi 20 minut. Mezitím nachystáme... více o Špeclová bašta
Všechnu zeleninu pokrájíme na drobné nudličky. Vše zalijeme vroucí vodou a necháme spařit. Poté vodu scedíme a do zeleniny vmícháme máslo, které se... více o Odlehčené zeleninové placičky s hraškou
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (nejlépe pomocí krájecího kolečka na brambory). Slaninu nakrájíme na... více o Zapékané rozmarýnové brambory
Neoškrábanou mrkev a brambory ve slupce dáme vařit, poté loupeme. Připravíme bešamel: v kastrůlku rozpustíme máslo a zasypeme hladkou moukou - tuto... více o Tradiční bramborový salát
Zeleninu očistíme (cuketa se škrábat nemusí) a syrovou nastrouhíme. Dobře vyždímáme šťávu, kterou zelenina pustí. K zelenině přidáme zbylé ingredience... více o Zeleninové placičky II.
Nastrouháme brambory, přidáme vejce, utřený česnek, sůl, pepř, majoránku a hladkou mouku. Zapékací misku vymažeme olejem a necháme rozpéct troubu na... více o Zapečený bramboráček
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na malinké kostičky maso. Orestujeme, po chvilce okořeníme a dusíme pod pokličkou. Občas promícháme a malinko!... více o Srbské rizoto III.
Oškrábané brambory rozřežeme na osminy a v osolené vodě přivedeme k varu. Když se voda vaří, přisypeme mouku tak, aby vytvořila na hladině kopeček ... více o Šusky (opečené škubánky)
Brambory, slaninu, maso a cibulku na krájíme na kostičky a vložíme do vymazaného pekáčku, osolíme a opepříme a vše dobře promícháme. Navrch jestě... více o Lichvářské brambory
Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibulku. Na pánvi (velké) rozpalte olej a cibulku nechte zesklovatět. Připravte si horký vývar (v 1,5 l vařící vody... více o Rýžové suppli
Připravte bramborový salát, jak ho obvykle děláte vy nebo postupujte se mnou. Brambory uvařte ve slupce nebo oškrábané, poté je nakrájejte na drobné... více o Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu
Pokrájené zelí dáme do kastrolu společně s jablky, cibulí, cukrem, octem, sádlem, solí a pepřem. Dobře promícháme, přilijeme vodu a přivedeme do varu.... více o Červené zelí II.
Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nastrouhané brambory, osolíme a přidáme sladkou červenou papriku. Když jsou brambory dostatečně osmažené, přidáme... více o Fazolová mňamka - rychlé a výborné
Oloupeme brambory a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a přidáme hladké mouky tolik, aby bylo těsto hustší. Ze spracovaného těsta uděláme... více o Ertepláky od naší babičky
Rýži uvaříme, ale do vody nepřidáváme sůl. Po uvaření smícháme rýži se dvěma lžícemi práškového cukru a přidáme půlku rozmačkaného kompotu i se šťávou... více o Rýžová kaše s meruňkami
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min... více o Bramborovo-houskové knedlíky
Syrové a vařené brambory nastrouháme, přidáme vajíčko, mouku, sůl a olej, řádně promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Namočenýma rukama... více o Bavorský knedlík
Na pánev dáme olej a cibulku osmahneme do sklovita. Přidáme zeleninu, trochu soli a koření. Lehce podusíme. Do pekáče vsypeme pohanku, na ní,... více o Zapékaná pohanka s kyselým zelím
Do pečící formy klademe brambory nakrájené na plátky (syrové) až vytvoří souvislou vrstvu, osolíme a okmínujeme. Dostatečně poklademe salámem a... více o Francouzské brambory - nejlepší recept
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli a vejce uvařené natvrdo, dále hrášek a nakrájené olivy. Kdo má... více o Bramborový salát tak trochu jinak
Hrnek rýže zalejeme dvěma hrnky vody, zakápneme olejem, přidáme kari a sůl. Jakmile se voda začne vařit, osladíme to celé medem podle chuti, přisypeme... více o Indické rizoto
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostky, vyškvaříme a přidáme nakrájený pórek. Podusíme do měkka. Potom přidáme... více o Těstovinový mix
Brambory umyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, zvolna pečeme asi 45 minut. Nivu rozmačkáme vidličkou a utřeme ji s tvarohem,... více o Brambory se sýrovou náplní
Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín,... více o Domácí bramborové hranolky