Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Nakrájejte si chléb (na jeden toust jsou potřeba 2 plátky). Jeden plátek namažte hořčicí, druhý majonézou. Na každý plátek chleba položte 2 plátky... více o Toasty s mortadelou, sýrem a chilli
Vytvořte pizza těsto a nechte ho jeden den odležet. Připravte si domácí rajčatovou omáčku neboli „sugo“. Sugo uděláte z jedné konzervy drcených rajčat... více o Pizza Karantena
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme mléko, parmazán a 3-4 špetky soli. Vše řádně vidličkou rozšleháme. Do hrnce, který může do trouby, dáme trochu... více o Frittata
Všechny suroviny nasypte do mixéru. Nejprve mouku a poté máslo, zakysanou smetanu, sůl a nakonec vejce. Vše pečlivě promixujte. Na pracovní plochu... více o Domácí těsto na quiche
Okurku podélně rozkrojte a pomocí lžíce z ní vydlabejte semínka. Pak ji společně s jarní cibulkou nakrájete na nudličky. Z avokáda vyndejte pecku,... více o Letní závitky s arašídovou omáčkou
Brambory nakrájejte na plátky a cibulky rozkrojte podélně. Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte brambory s cibulkou i hráškem a společně restujte... více o Frittata s jarní cibulkou a hráškem
Mrkev očistěte, silnější kusy podélně rozkrojte. Růžičkovou kapustu zbavte vrchních lístků a pokrájejte na poloviny. Vše naskládejte na plech vyložený... více o Pečená zelenina s bylinkovým pestem
Troubu rozehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky nejprve promíchejte s rozmrazeným špenátem a... více o Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty
Máslo nakrájejte na kostky a s moukou a 1 lžičkou soli zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte vidličkou rozšlehaná vejce, olej a 1 lžíci studené vody,... více o Špenátový koláč s vejci
Krajíce chleba trošku zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Opečte je z obou stran jen lehce dozlatova. Avokáda... více o Chleba s avokádovou pomazánkou a vejci
Vejce oloupejte a pokrájejte nadrobno, jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Vše dejte do misky, přidejte lučinu a dobře promíchejte. Chuť dolaďte solí... více o Vajíčková pomazánka s lučinou
Vejce a šalotky oloupejte a pokrájejte nadrobno. Vše v misce smíchejte s majonézou a ochuťte solí a pepřem. Pomazánku dejte vychladit do ledničky a... více o Vajíčková pomazánka s majonézou
Žampióny očistěte, popř. oloupejte a utrhněte nožičky, ty nevyhazujte. Houby zakrojte do rovna, aby směs dobře držela, seřízněte trochu i horní část... více o Nadívané žampióny
Měkký, nejlépe tučný tvaroh, dáme do misky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přidáme zakysanou smetanu, drobně pokrájenou mladou lahůdkovou ... více o Tvarohová pomazánka s lahůdkovou cibulkou
Houby očistíme, pokrájíme a krátce povaříme ve vroucí vodě. Pak houby scedíme a necháme řádně okapat. Na másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce... více o Houbová omeleta se slaninou
Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme na 40... více o Bramborové langoše
Na menší pánvičku si do krajů rozložte nahrubo nastrouhaný parmazán. Přidejte malou lžičku másla a počkejte až se z parmazánu začne vypékat tuk,... více o Chlupaté volské oko
Očistěte a oloupejte chřest. Do hrnce dejte vařit vodu na chřest, osolte ji a zakápněte bílým vínem. Až se voda začne vařit přidejte chřest. Vařte cca... více o Chřest s bylinkovým máslem, vejcem a šunkou
Troubu předehřejte na 180°C, pekáč vyložte pečicím papírem. Maso osolte, opepřete a dobře promíchejte s kečupem, třemi vejci, najemno nakrájenou... více o Hovězí sekaná Wellington
Tofu nakrájejte na kostky asi 2 x 2 cm a naskládejte v malých rozestupech na pečicí papír. Přiklopte, abyste zabránili osychání, a nechte v teple 2... více o Uleželé tofu à la Romadur
Zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíky o průměru asi půl cm. Květák a brokolici rozeberte na menší růžičky. Vše s chilli nasypte do skleněné nádoby... více o Kysaná zelenina
Mrkev omyjte a očistěte, nakrájejte na klínky, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte řepkovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 200... více o Mrkvový hummus s pestem
V rozpálené nepřilnavé pánvi rozehřejeme tuk, na kterém osmažíme dozlatova krajíc chleba a pokrájenou šunku. Při otáčení chleba na druhou stranu,... více o Topinkový hemenex
Šnečí maso dejte do kastrolu, přidejte najemno nasekaný pórek a 2 stroužky česneku. Osolte, opepřete a zalijte vínem. Zvolna vařte do změknutí, asi 20... více o Zapečení šneci s bylinkovým máslem
Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Osušte je na papírové kuchyňské utěrce. Pak je nasypte do mísy a... více o Pečené bramborové lupínky
Z plátů listového těsta vykrojte kolečka o průměru asi 6 cm, polovině z nich vykrojte středy. Plná kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem... více o Paštikové koláčky
Oloupané cibule pokrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky, které osolíme a dochutíme dle vlastní chuti tím, co komu chutná. Libovolné koření či... více o Grilovaná cibule ve slanině
V nepřilnavé pánvi, na lžíci sádla nebo másla, osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme na menší kousky pokrájenou šunku nebo uzené... více o Šunko - flíčková omeleta
V pánvi zpěňte nadrobno posekanou cibuli, po chvíli přidejte nadrcený česnek a špenát, vše zalijte smetanou, dobře promíchejte a přiveďte k varu.... více o Smažené toasty se špenátem a sýrem
Na pánvi nasucho opražte mandlové lupínky a odložte je stranou. Jablka pokrájejte na kousky velikosti sousta, v pánvi rozpusťte máslo a jablka... více o Rýžová kaše s jablky a mandlemi
Játra očistěte, zbavte blanek a pokrájejte na kusy, cibuli nasekejte nadrobno. V pánvi zpěňte cibuli na lžíci másla, přidejte játra a pár minut... více o Máslová paštika s česnekem
Na pánvi zlehka orestujeme česnek nakrájený na plátky, přidáme krevety a opékáme přibližně 2 minuty. Opatrně vmícháme špenát a podle chuti opepříme.... více o Omeleta s krevetami a špenátem na česneku
Bagetu pokrájejte našikmo na tenčí plátky, každý krajíc potřete olejem, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C... více o Toasty s hruškami a gorgonzolou
Kuřecí prsa pokrájejte na kousky velikosti sousta a dejte do mísy. Přidejte sójovou omáčku, olej, špetku pepře a nechte asi hodinu odpočinout při... více o Kuřecí kousky ve slanině
Batáty omyjte a nakrájejte na kolečka silná asi 5 mm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olejem, osolte a opepřete. Dejte péct do... více o Batátové jednohubky s hráškem a krevetami
Papriky podélně rozkrojte na poloviny, zbavte semínek. Maso dejte do mísy, přidejte většinu posekané petrželky, nadrobno pokrájenou cibuli, utřený... více o Zapečené baby papriky s mletým hovězím a mozzarellou
Cibulky očistěte, pokrájejte na třetiny a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Citron omyjte, polovinu pokrájejte na kolečka, přidejte je k... více o Pomazánka ze sýra feta a pečených cibulek
Kozí sýr a lučinu promíchejte v misce s medem a skořicí. Pistácie, brusinky, vlašské ořechy i petrželku nasekejte nadrobno a vše dejte do větší misky.... více o Sýrové kuličky
Předem uvařené brambory oloupejte a ještě horké prolisujte do mísy nebo je na jemném struhadle nastrouhejte a nechte vychladnout. Do vychladlých... více o Pískorky
Do vyšlehaného másla přidávejte za stálého šlehání prolisovaný tvaroh, drobně krájenou cibuli, prosátou mletou papriku, mléko a sůl.... více o Liptovská pomazánka podle ČSN
Prolisovaný tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšleháme za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku, do které přidáme drobně nakrájenou cibuli,... více o Pomazánka se sardinkami podle ČSN
Tvaroh a tavený sýr jemně prolisujte, přidejte máslo, sůl a vše dobře vyšlehejte. Při šlehání postupně přidávejte mléko a šlehejte tak dlouho, až je... více o Sýrová pomazánka podle ČSN
Jemně mletou šunku přidávejte za stálého míchání do dobře vymíchaného másla. Šunku je třeba dvakrát až třikrát semlít. Pak zvolna přidávejte smetanu a... více o Šunková pěna podle ČSN
Nivu a máslo prolisujte přes jemné žíněné síto (jemné síto) přímo na dezertní talířek.... více o Třená niva podle ČSN
Krajíce chleba lehce potřete olejem, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Dorůžova opečte z obou stran.... více o Zapečené chleby se sýrem
Vejce uvařená na tvrdo oloupeme, pokrájíme a dáme do mísy. Žervé (lučinu, cottage) smícháme s majonézou, dle potřeby (pomazánka / salát) naředíme... více o Jemná vajíčková pomazánka / salát s medvědím česnekem
Housky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem tak, aby pečivo nasáklo tekutinu, mléko přilévejte postupně, housky by neměly plavat.... více o Jemná bylinková nádivka s mandlemi
Uzené dejte do menšího hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte jej asi 30 minut. Poté maso vyjměte, nechte vychladnout a pokrájejte ho na... více o Polentové bábovičky s uzeným
Kadeřávek zbavte tuhých stonků, natrhejte ho na kousky, dejte do cedníku, spařte horkou vodou, propláchněte studenou a dobře osušte v utěrce nebo... více o Nákyp z quinoy s kadeřávkem a semínky
Uzené maso dejte do menšího hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené a vařte ho asi 30 minut. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a dejte do mísy... více o Velikonoční hlavička