Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme. Pro... více o Mrkvová-pažitková pomazánka
Pórek nakrájíme nadrobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Podáváme s tmavým chlebem.... více o Lehká tvarohová pomazánka
Kuřecí maso uvaříme ve vodě s octem a ostatními surovinami do měkka. Po vychladnutí pokrájíme na kostky, přidáme jednu skleničku zeleniny do salátu a... více o Mňamózní kuřecí salát
Z majolky, jogurtu, hořčice, kečupu, citronové šťávy připravíme koktejlovou zálivku. Kuřecí maso okořeníme, orestujeme. Vychladlé nakrájíme na menší... více o Drůbeží koktejl
Do misky nasypeme mouku do které uděláme malý ďůlek a rozdrobíme do něj droždí. Mléko si trochu ohřejeme (třeba v mikrovlnné troubě) a uděláme si... více o Slané prdelky
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Nakrájíme eidam (jakýkoliv, klidně i ten nejlevnější) na malé kostičky a dáme na talířek stranou. Do misky (velikost dle množství eidamu) napustíme... více o Nakládaný eidam ála JÁ :)
Tavený sýr utřeme s Ramou nebo máslem. Dále přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli, žlutou a červenou papriku, vysočinu (stačí jen pár koleček). Dle... více o Topinková pomazánka co dům dal
Kuřecí maso orestujeme na pánvičce cca 8 minut do měkka a posypeme Zlatým kuřetem. Tortilu nahřejeme a potřeme tatarskou omáčkou. Ledový salát, rajče... více o Tortilla s kuřecím masem a zeleninou
Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto. Necháme chvilku odpočinout, těsto rozdělíme na 2 poloviny, z nichž budeme mít 2 krásné pizzy, těsto... více o Výborná pizza
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Krabí tyčinky zbavíme fólie, dáme do misky, přelijeme je horkou vodou, slijeme a pokrájíme na menší kousky. Sterilovaný celer slijeme, přidáme k... více o Krabí salát s nakládaným celerem
Droždí rozpustíme ve vlažné smetaně s cukrem a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku a špetku soli prosejeme do mísy a přidáme vejce a... více o Zavináče se škvarky
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Těsto je elastické, trochu se "vrací" a zdá se ,že je příliš mastné - nelekejte se. Zabalíme do folie a... více o Slaný koláč nejen s fazolkami
Oloupané brambory nastrouháme nahrubo. Nejlépe v lívanečníku-rozpálíme olej, na který dáme trošku strouhaných brambor, položíme kolečko olomouckého... více o Smraďoši
Vezměte si kyselé okurky a rozkrájejte je na tenké plátky. Poté si vezměte hermelín a ten také rozkrájejte na kostičky. Dále si vezměte paprikáš a ten... více o Ivančiny jednohubky
Droždí cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte... více o Focaccia s olivami a rozmarýnem
Troubu předehřejte na 200 °C. Na plechu pokrytém pečicím papírem upečte papriky, až jejich slupka téměř zčerná. V misce přetáhněte kuchyňskou fólií,... více o Pan bagnat
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou zapékací formu o průměru asi 20 cm lehce vymazejte tukem a pak pokryjte pečicím papírem (pečená ricotta se vám... více o Zapečená ricotta s olivami
Na rozkrojené ciabatty položte plátky sýra. Pod grilem či v hodně rozehřáté troubě krátce zapečte tak, aby se sýr roztekl a na jeho povrchu se začaly... více o Sýrový toast s nakládanou zeleninou
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Olomoucké tvarůžky polijte čokoládou. Dobrou chuť :-)) **UPOZORNĚNÍ:** Ne každému to sedne. Doporučuji vyzkoušet v... více o Olomoucké tvarůžky v čokoládě
Chléb nakrájejte na plátky a opečte je na nepřilnavé pánvi bez tuku dokřupava, nebo použijte topinkovač. Rozmarýn opláchněte, vodu otřepejte a lístky... více o Obložený chléb s fíky
Tvaroh ochuťte solí a hořčicí. Přidejte pomerančovou šťávu. Salátové listy opláchněte a osušte. Plátky chleba potřete ochuceným tvarohem. Poklaďte... více o Fitness sendvič
Sušená rajčata naložte do vlahé vody, aby zvláčněla. Pažitku pokrájejte nadrobno, listy salátu opláchněte a osušte. Opláchnutou cuketu nakrájejte po... více o Plněná ciabatta
Karotky oškrabejte, cibulky nakrájejte nadrobno. Artyčoky nechte odkapat z nálevu. Karotky krátce spařte ve vroucí osolené vodě. Česnek promíchejte s... více o Italské antipasti
1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu
V teflonovém kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme tresku (předem rozmrazíme). Vařečkou tresku rozmnělníme na malékousíčky, přidáme sůl, kmín a... více o Ryba na kmíně
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme a dáme do lednice na 30 minut. Brambory rozmačkáme, olivy (vypeckované) nakrájíme na kolečka.... více o Slaný bramborový koláč se sýrem a olivami
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na 4 kusy a uvaříme na páře. Také můžeme uvařit klasicky v hrnci, ale s minimálním množství vody (vodu pak... více o Jemná cuketová pomazánka s ricottou
Šunku a sýr nakrájíme na kostky a rozdělíme do 4 zapékacích misek. Do každé misky rozklepneme jedno vejce. Smetanu, strouhaný sýr a 2 žloutky... více o Vaječné mističky se šunkou
Dáme si mouku,rozmícháme v ní sůl,do vlažné vody kvasnice plus cukr-zamícháme a postupně lejeme do mouky a děláme těsto,které pořádně uhněteme.Až máme... více o Pravé italské těsto na pizzu
Fetu nakrájíme na kostičky. Celá vejce rozmícháme s olejem a vlažným mlékem. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, strouhaný parmazan, osolíme,... více o Slaný chlebíček s pestem a fetou
Z mouky, másla a vody (přidáme půl lžičky soli) vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut. Rýži dáme vařit do... více o Italský rýžový koláč - slaný
Cuketu omyjeme, odřežeme konce a nastrouháme na hrubším struhadle. Klobásu nakrájíme na kostičky a na trošce tuku osmahneme, necháme vychladnout.... více o Slaný chlebíček s cuketou, klobásou a rozmarýnem
Plátky šunky naaranžujte na talíř a doplňte skrojky co nejzralejšího cukrového melounu bez semínek. Smysl tohoto italského předkrmu spočívá v... více o Prosciutto di San Daniele se žlutým melounem
Ještě teplou cizrnu rozmixujte, případně pomelte na masovém mlýnku. Na olivovém oleji osmažte cibulku dozlatova, nechte ji vychladnout a přimíchejte... více o Jedlé pexeso
Na tuňákovou pomazánku utřete změklé máslo s vařeným žloutkem. Vmíchejte tvarohový sýr a okapané maso tuňáka. Ochuťte solí a citronovou šťávou.... více o Obložené žemle
Troubu předehřejte na 200 °C. Korpusy poklaďte plátky rajčat, lehce potřete olejem a dejte na chvíli zapéct do trouby. Mezitím rozpalte gril na... více o Minipizzy s jehněčím masem a lilkem
Krevety podélně nakrojte, ale nedokrojte tak, aby vám vznikli motýlci. Plochou hranou nože je trochu rozklepněte. Nyní si připravte chilli omáčku.... více o Krevetoví motýlci s chilli omáčkou
V silnostěnné pánvi přiveďte k varu švestky, citronovou šťávu a ocet. Ztlumte plamen a nechte pomalu vařit 15 minut. Švestky vyjměte a opatrně... více o Sýr se švestkovou marmeládou
Játra a všechno maso i slaninu pokrájejte a třikrát pomelte, nejlépe na tradičním mlýnku na maso. Trojím pomletím zajistíte jemnou konzistenci hmoty ... více o Domácí paštika v těstě
Tento recept jsem si vymyslela, když jsem měla ohromnou chuť na japonské mlsky a málo financí. Využívá ingredience, které jsou běžně k dostání v... více o Hybridní sushi
Nejprve zahřívejte olej s anýzem, sezamem a pomerančovou kůrou asi 10 minut na mírném plameni, aby olej natáhl vůně. Nechte vychladnout a pak sceďte.... více o Smažené šátečky pestiňos
Maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, zalijeme vínem a necháme vařit (přikryté, na mírném ohni) dokud nezměkne a veškerá tekutina se... více o Vepřová paštika v krustě
V míse smíchejte nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku. Výborná a rychlá... více o Tvarůžková pomazánka V
Na plátku (lžíci) másla nebo kousku pokrájeného špeku osmažíme cibulku. K cibulce přidáme pokrájené, krátce předvařené a okapané houby, orestujeme,... více o Houbová smaženice s vejci
Na pánvi s troškou oleje orestujeme hrubě nakrájenou cibuli do sklovata, přidáme na kousky nakrájené maso, které jsme osolili, opepřili, okořenili... více o Pikantní gyros v housce
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé... více o Slaný chřestový koláč
Nejprve si namočíme 160g ovesných vloček do 250ml studené vody a necháme hodinu odstát. Na vál si odvážíme mouku, tuk - já používám Heru, přidáme... více o Slané tyčinky s ovesnými vločkami