Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě
Vejce vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem a dle potřeby přisypáváme mleté vlašské ořechy (lze i lískové nebo mandle). Vymícháme hustější kaši,... více o Ořechoví šnečci - rychle a chutně
Žampiony očistěte a zbavte nožičky. Pokud děláte zároveň i jiný druh plněných žampionů můžete nožičky přidat do směsi. Pokud ne, pro tento recept je... více o Nadívané žampiony a la pizza
Očištěte žampiony a vyjměte nožičky (nevyhazujte). Na pánvi na trošce oleje osmahněte mleté maso, společně s najemno nakrájenou cibulkou a nasekanými... více o Pikantní nadívané žampiony
Pro tento recept se hodí použít směs mletého masa, kterou jste používali na karbanátky/sekanou (např. předchozí den). Já měla část zamraženou. Jde jen... více o Krémové nadívané žampiony
Láďa Hruška v tv předvedl opravdu originální recept. Aspiková vejce :) A jak na to? Začneme tím, že pořádně omyjeme vejce, abychom je zbavili všech... více o Velikonoční aspik dle Ládi Hrušky
Recept je hotový opravdu během chvilky. Na plechu v troubě si nasucho opražíme oříšky, asi tak 13 minut při 180 stupních. V horkém stavu je přemístíme... více o Čokoládovo-oříškový krém dle Ládi Hrušky
Naprosto jednoduchý postup, který v tv předvedl inspektor Láďa Hruška - Banán rozmačkal přes vidličku, přidal dvě vejce a vidličkou poctivě vyšlehal.... více o Dietní palačinky dle Ládi Hrušky
Tuk si utřeme nejprve s cukrem. Nejdřív ručně, poté vyšleháme do pěny šlehačem. Do misky pak přidáme postupně zbylé suroviny - žloutky, hrnek... více o Kakaové sušenky dle Ládi Hrušky
Do hrnce si nalijeme horkou vodu a hodně osolíme hrubozrnou solí, cca 4 lžičky. Sůl zamícháme aby se rozpustila. Mozzarellu si nakrájíme na menší... více o Domácí korbáčiky dle Ládi Hrušky
Brambory řádně omyjeme a očistíme. Rozkrájíme je asi na dva milimetry tlusté plátky a rovnou je vkládáme do misky se studenou vodou. Pak brambory... více o Domácí chipsy dle Ládi Hrušky
Každý buřt zvlášť, si rozkrojíme. Ne úplně, tak do tří čtvrtin. Dovnitř buřtu vetřeme hořčici a vložíme do něj pár kuliček pepře, bobkový list, okurku... více o Utopenci dle Ládi Hrušky
Jako první, si rozkrájíme kapii na opravdu malé kousky. Přidáme k ní sedm stroužků česneku a deset ostrých chilipapriček. Kápneme k tomu pár kapek... více o Nakládaný hermelín dle Ládi Hrušky
Kromě másla a rumu, všechny ingredience hezky zpracujeme ve vláčné těsto. To pak pod utěrkou na teplém místě, ponecháme půl hodiny kynout. Když nám... více o Nesmažené koblihy dle Ládi Hrušky
Recept je velmi jednoduchý. Začneme tím, že si úhledně vyválíme listové těsto. Podle talíře, který položíme na těsto, vykrojíme z těsta kolo, které... více o Nugátové croissanty dle Ládi Hrušky
Láďa hruška v tv předvedl smažák do hrnku, což byl pro nás celkem zajímavý tip. A jak si ho připravit stejně jednoduše doma? Větší hrnek vymažte tukem... více o Smažák do hrnku dle Ládi Hrušky
Bagetu (1-2 dny starou) pokrájíme na plátky, které zcela nedokrojíme. Zářezy pak naplníme plátky Hermelínu, uzeného masa (šunky) a cibule. Plát... více o Hermelínová bageta - zapečená
Brambory a vejce pokrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, nastrouhané (nebo jemně pokrájené) okurky, drobně... více o Bramborový salát po našem
Postup je zcela jednoduchý - smíchá se mouka s pomazánkovým máslem a solí. Vypracuje se z toho hladké těsto, je potřeba opravdu dát tomu trošku čas. :... více o Pizza z pomazánkového másla dle Ládi Hrušky
Tvaroh dobře rozmícháme s pivem, kmínem, paprikou, mletým chilli a nandáme do sklenice. Sklenici uložíme na tmavé místo s pokojovou teplotou a necháme... více o Pivní sýr - pikantní pomazánka
Chlebovou směs smíchám s vodou dle návodu na balíčku, nakrájím na plátky sušená rajčata (nejlépe ta v oleji, jsou šťavňatější), na kousíčky rozkrájím... více o Domácí chléb se sušenými rajčaty, olivami a capari
Osolenou mouku promícháme s jogurtem a nesmíme zapomenout na prášek do pečiva. Vypracujeme poctivé těsto, které dáme do ledničky odležet, Láďa Hruška... více o Dietní langoše dle Ládi Hrušky
Listové těsto vyválíme do velikosti nízkého velkého plechu na pečení a přeneseme ho na pečící papír nebo fólii. V misce si vyšleháme vejce se... více o Křehké ořechové tyčinky z listového těsta
Hermelín nakrájíme na drobné kousky a dáme do mascarpone, které jsme rozmíchali se smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek, jemně... více o Chlebíčky s hermelínovou pomazánkou
Do robota či do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme. Poté přilijeme vodu a vypracujeme vláčné tésto. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout... více o Sýrové bulky dle Ládi Hrušky
Jeden z top receptů co Láďa Hruška předvedl, ocení ho jistě skoro každá domácnost! Postup je více než jednoduchý, smetanu vyšlehat, potom tvaroh... více o Domácí pribiňák dle Ládi Hrušky
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, vejce, drobně pokrájené papriky (trikolora) a cibuli, nastrouhaný česnek, mlékem navlhčené... více o Barevná masovo-sýrová sekaná (karbanátky)
Mléko s cukrem a pudinky uvaříme dle návodu do hustého pudinku, který odstavíme a ještě do horkého vmícháme máslo, které necháme mícháním volně a bez... více o Domácí kokosový pribináček
Ze surovin udělám kynuté těsto (je jedno, jestli v pekárně nebo ručně) a nechám vykynout. Po vykynutí vyválím na silnější plát, z kterého vykrajuji... více o Koblížky jako z obchodu
Smetanu ušleháme a smícháme ji s jogurty. Osolíme a ještě jednou promícháme. Na hrnec postavíme cedník a na něj dáme kus látky. Poté látku přelijeme... více o Sýr à la Lučina od Ládi Hrušky
Všechny ingredience si smícháme v misce a hnětením vypracujeme v těstíčko. Použijeme hrnek o objemu půl litru, který vymastíme a vysypeme hrubou... více o Bábovka do hrnku dle Ládi Hrušky
Zemlbába do kapsy je tak snadná, asi jako když si připravujete tousty. Takže si rozložíme plátky toustového chleba a potřeme je máslem. Oloupaná... více o Zemlbába do kapsy podle Ládi Hrušky
Jablka oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a nastrouháme na struhadle. Spíše na jemno. Poté zahustíme moukou. Tuto směs prohněteme, aby byla spíše... více o Jablečňáky s perníkem dle Ládi Hrušky
Toto je rozhodně nejlepší recept jaký Láďa Hruška zatím představil. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a mléko ve kterém jsme předtím nechali... více o Pudinkové šneky dle Ládi Hrušky
Očištěnou kuřecí kůži rozkrájíme na drobnější kousky. Poté je rozložíme na připravený pekáč, zdá dávat olej či ne, je na každém, Láďa Hruška to... více o Chipsy z kuřecích kůžiček dle Ládi Hrušky
Připravíme si misku s vlažnou vodou ve které následně rozmočíme ztvrdlý chleba. Dále je příprava podobná jako u většiny bramboráčků, čili přidáme do... více o Bramboráčky - chlebáčky dle Ládi Hrušky
1. Krajíce chleba rozpůlíme, potřeme kečupem nebo protlakem a naskládáme na plech vymazaný olejem nebo na pečicí papír. 2. Na každý půlkrajíc... více o Neapolské chuťovky
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku. Kdo chce, může přidat i nakrájená játra – nejsou nutností. Necháme odstát a mezi tím namočíme chleba do... více o Nadívané kuřecí kůže podle Ládi Hrušky
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme ostatní ingredience - vejce, jogurt, kokos a mandle a důkladně promícháme. Posypeme mandlemi a kokosem... více o Zdravý dietní dort
Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky
Namočíme 3 rohlíky do misky s vodou a necháme je nasáknout,do větší misky nastrouháme tvrdý sýr (eidam), do nastrouhaného sýra přidáme vyždímané... více o sýrové karbanátky-rychlovka
Uzeného lososa rozmixujeme s oloupanými vařenými vejci a dáme do misky. Přidáme pomazánkové máslo, osolíme, opepříme, dobře promícháme a pak dle... více o Jednoduchá lososová pomazánka
Uzeného lososa natrháme na malé kousky nebo rozmixujeme. Mascarpone osolíme, dle chuti přidáme kopr (cca 1 lžíce) a pokud chceme mít pomazánku lehce... více o Lososová pomazánka s koprem
Středně velké až větší hlavičky žampionů očistíme a opatrně vykroutíme nebo vyřízneme nožičky z kloboučků. Nožičky pokrájíme nadrobno a dáme do misky,... více o Žampiony plněné (nejen) šlehanou sekanou
Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek,... více o Fazolový salát - rychle a chutně
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
V misce smícháme osolený tvaroh a sladkou papriku. Přidáme jemně pokrájenou očištěnou papriku a dle požadované hustoty přidáváme smetanu. Pokud... více o Budapešťské šunkové (sýrové) závitky
Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou... více o Domácí lučina - smetanová
Kapustičky očistěte od špatných lístků a seřízněte spodek. Povařte v horké vodě 2-3 minuty. Rychle zchlaďte ve studené vodě a přepulte podélně.... více o Hořčičné kapustičky