Pomazánky jsou velmi oblíbenou ingrediencí oslav a večírků. S ničím není tak jednoduché a snadné vytvořit chlebíčky nebo jednohubky, jako s variací pomazánek, ať už je jejich základ tvarohový či máslový.
Pomazánky jsou vděčné i z důvodu, že jejich příprava většinou není náročná. Česneková, sýrová nebo rybičková jsou v České republice velmi oblíbené. Po velikonočních svátcích se tradičně připravuje vajíčková.
Dip je druhem omáčky. Zatímco pomazánka se natírá, do dipu se namáčí. Ne vždy je kategorizace jasná. Například guacamole je možné konzumovat jako pomazánku i jako dip. Řecké tzatziky jsou sice řazeny více mezi omáčky, ale je možné se setkat i se servírováním v podobě předkrmu. Mezi dipy patří například i španělská salsa.
Tvaroh z pomazánkovým máslem vyšleháme do pěny. Omyté papriky zbavíme semínek, pokrájíme na malé kostičky a smícháme s připraveným krémem. Pomazánku... více o Paprikovo-tvarohová pomazánka
Z 33% smetany vyšleháme šlehačku. Do mísy dáme pomazánkové máslo, rozetřený česnek, pokrájené, důkladně okapané olivy a řádně promícháme. Dochutíme... více o Olivová pochoutka - pomazánka
Nivu, tavený sýr a mascarpone rozmačkáme vidličkou, aby to šlo lépe přidáme 2 polévkové lžíce mléka. Přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku (1... více o Nivová pomazánka s mascarpone
Uvařená vejce a cibuli nastrouháme nadrobno, smícháme s tvarohem, tatarkou. Přidáme tavený sýr, sůl, koření, vegetu, horčici a dobře promícháme.... více o Evkina tvarohová pomazánka
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha. Pomazánkové máslo ochutíme solí a křenem (česnekem). Množství křenu (česneku) podle jeho síly. Řádně promícháme... více o Smetanovo-křenová nebo česneková pochoutka - pomazánka
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme. Pro... více o Mrkvová-pažitková pomazánka
Pórek nakrájíme nadrobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Podáváme s tmavým chlebem.... více o Lehká tvarohová pomazánka
Z majolky, jogurtu, hořčice, kečupu, citronové šťávy připravíme koktejlovou zálivku. Kuřecí maso okořeníme, orestujeme. Vychladlé nakrájíme na menší... více o Drůbeží koktejl
Nakrájíme eidam (jakýkoliv, klidně i ten nejlevnější) na malé kostičky a dáme na talířek stranou. Do misky (velikost dle množství eidamu) napustíme... více o Nakládaný eidam ála JÁ :)
Tavený sýr utřeme s Ramou nebo máslem. Dále přidáme na velmi jemno nakrájenou cibuli, žlutou a červenou papriku, vysočinu (stačí jen pár koleček). Dle... více o Topinková pomazánka co dům dal
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Oloupané brambory nastrouháme nahrubo. Nejlépe v lívanečníku-rozpálíme olej, na který dáme trošku strouhaných brambor, položíme kolečko olomouckého... více o Smraďoši
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou zapékací formu o průměru asi 20 cm lehce vymazejte tukem a pak pokryjte pečicím papírem (pečená ricotta se vám... více o Zapečená ricotta s olivami
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Olomoucké tvarůžky polijte čokoládou. Dobrou chuť :-)) **UPOZORNĚNÍ:** Ne každému to sedne. Doporučuji vyzkoušet v... více o Olomoucké tvarůžky v čokoládě
Chléb nakrájejte na plátky a opečte je na nepřilnavé pánvi bez tuku dokřupava, nebo použijte topinkovač. Rozmarýn opláchněte, vodu otřepejte a lístky... více o Obložený chléb s fíky
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na 4 kusy a uvaříme na páře. Také můžeme uvařit klasicky v hrnci, ale s minimálním množství vody (vodu pak... více o Jemná cuketová pomazánka s ricottou
Na tuňákovou pomazánku utřete změklé máslo s vařeným žloutkem. Vmíchejte tvarohový sýr a okapané maso tuňáka. Ochuťte solí a citronovou šťávou.... více o Obložené žemle
V silnostěnné pánvi přiveďte k varu švestky, citronovou šťávu a ocet. Ztlumte plamen a nechte pomalu vařit 15 minut. Švestky vyjměte a opatrně... více o Sýr se švestkovou marmeládou
V míse smíchejte nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku. Výborná a rychlá... více o Tvarůžková pomazánka V
Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici. Mezi tím si nachystáme... více o Sýrové prasečí čumáčky
Máslo utřeme do pěny. Přidáme tvaroh, paštiku podle potřeby smetanu a vymícháme hladkou pomazánku. Potom přidáme nastrouhaný a překrojený pórek. ... více o Paštiková pomazánka s tvarohem
Máslo rozpusťte na střední teplotu, přidejte mouku, promíchejte a poté za stálého míchání vlijte mléko tak, aby se neutvořily žmolky. Dochuťte... více o Suflé Gran Moravia
Vše nakrájet, rozmíchat, rozsekat robotem. Podáváme s čerstvým pečivem či vypečeným chlebem. Zvládne to i muž :-).... více o Herbertovka
Brokolici a krevety vařte v páře 5 až 8 minut. Máslo vložte na malou pánev a nad středním ohněm ho rozpusťte. Přidejte pastu wasabi, ocet, mochyni... více o Krevetový salát s křenovým máslem
Perlu smícháme s pomazánkovým máslem, přidáme uvařené žloutky, nasekané bílky a osolíme. Pomazánka je vhodná i na chlebíčky.... více o Lehká vaječná pomazánka
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky spolu s okurkami a cibulí. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na plátky. Vše v misce smícháme s majolkou, dochutíme... více o Vaječný salát s ředkvičkami
Vařená vejce si pokrájíme na kostičky. Okurky, cibuli a salám pokrájíme nadrobno. Vše smícháme spolu s majolkou, dochutíme solí a pepřem dle potřeby,... více o Vajíčkový salát se salámem
Turistický salám oloupeme a pomeleme (rozmixujeme), pak přidáme měkký sýr, který se salámem smícháme. Vejce nastrouháme a přidáme spolu s majolkou k... více o Turistická pomazánka
Lučinu, sýry a majonézu utřeme. Přidáme najemno nastrouhaná vejce, šunku a pórek. Promícháme, osolíme a opepříme. Posypeme nasekanou pažitkou nebo... více o Pórková pomazánka se šunkou
Nejprve si dáme uvařit vajíčka. Ředkvičky a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidame nasekanou pažitku, dále prolisovaný česnek, tavený sýr,... více o Ředkvičková pomazánka s okurkami
Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny
Buřty a cibuli rozemeleme na masovém mlýnku, přidáme paštiku, smetanu, nasekanou petrželku a nasekané bylinky (pažitku, tymián, majoránku atd.). ... více o Buřtová pěna s bylinkami
Omyté ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, nať nasekáme nadrobno, přidáme na kolečka nakrájené párky, zakysanou smetanu, majolku a nakrájená vejce... více o Vajíčkový salát s ředkvičkami
Do misky vyklopíme tvaroh z vaničky, přidáme trojúhelníček sýra a majonézu (množství dle chuti). Přidáme nasekanou petrželku, nakrájenou zeleninu,... více o Výborná tvarohová pomazánka
SVAČINOVÁ: Apetito rozetřeme s pomazánkovým máslem a přimícháme šunku, cibuli a bylinky. Osolíme, opepříme. Podáváme s pečivem, nebo mažeme na... více o Pomazánky Apetito
Připravíme klasicky kvásek, pak přidáme ostatní ingredience. Necháme 45 minut kynout, poté z těsta umotáme houstičky, potřeme je vodou a pečeme... více o Domácí houstičky s kozím sýrem a tvarohem
Porci sýra rozdělíme na čtvrtinky a každý kus zabalíme do plátku šunky. Čtyři minuty zapečeme na 190 °C a podáváme na nasekaném ledovém salátu v misce... více o Mozzarelové kuličky
Našleháme změklé máslo s tvarohem, dle chuti osolíme a opepříme, vmícháme čerstvě nastrouhaný křen a hrst nasekaných zelených bylinek dle chuti. Dáme... více o Tvarohová pomazánka s křenem a bylinkami
Nastrouhané (rozšťouchané) brambory smícháme v misce s nastrouhaným sýrem, drobně pokrájenými vejci, slaninou (klobáskou), kořením, česnekem,... více o Bramborovo-sýrová pomazánka
Žloutky utřeme s tatarskou omáčkou. Přidáme drobně nakrájenou šunku a bílky, na jemno nastrouhanou mrkev. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem,... více o Mrkvová pomazánka extra
Jarní lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a slaninu... více o Zapečené špalíčky s gorgonzolou
Množství surovin záleží na počtu strávníků a na Vaší chuti. Melounovou dužinu pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Nivu buď rozdrobíme nebo drobně... více o Melounový salát s nivou
Množství surovin záleží na počtu strávníků a na Vaší chuti. Meloun pokrájíme na silnější plátky (1,5 - 2 cm), které rozkrájíme na kostičky ... více o Melounové jednohubky (salát)
Avokádo vyděláme ze slupky a rozmačkáme, přidáme jemně nastrouhanou Nivu a ostatní suroviny. Mažeme na bagety nebo tousty rozpůlené, osmažené na... více o Avokádový krém
Uzenou makrelu důkladně zbavíme kostí a rozmačkáme vidličkou. Přidáme nastrouhaná 1-2 vejce uvařená natvrdo, jemně krájenou cibuli, kostku taveného... více o Makrelová pomazánka
Tvarůžky nastrouháme smícháme s tvarohem, nastrouhanou okurkou, najemno nakrájenou cibulkou, paprikou a beranímy rohy.... více o Tvarůžková pomazánka speciál
Tofu nastrouháme. V pánvi orestujeme na oleji česnek a cibulku. Po změknutí přidáme krájená rajčata a lehce osolíme a opepříme. Nastrouhané tofu... více o Tofu pomodoro
Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadérka. Hrušky krátce povaříme v portském vínu, odstavíme a necháme marinovat, nejlépe přes noc. Z... více o Kozí sýr zapečený s hruškami s pravým portským a zapečeným karamelem
Upečeme paštičky podle receptu "Patištičky" na těchto stránkách. Zcela vychladlé paštičky ozdobně nastříkáme krémem nebo pěnou, zdobíme dle fantazie.... více o Paštičky II.