Pomazánky jsou velmi oblíbenou ingrediencí oslav a večírků. S ničím není tak jednoduché a snadné vytvořit chlebíčky nebo jednohubky, jako s variací pomazánek, ať už je jejich základ tvarohový či máslový.
Pomazánky jsou vděčné i z důvodu, že jejich příprava většinou není náročná. Česneková, sýrová nebo rybičková jsou v České republice velmi oblíbené. Po velikonočních svátcích se tradičně připravuje vajíčková.
Dip je druhem omáčky. Zatímco pomazánka se natírá, do dipu se namáčí. Ne vždy je kategorizace jasná. Například guacamole je možné konzumovat jako pomazánku i jako dip. Řecké tzatziky jsou sice řazeny více mezi omáčky, ale je možné se setkat i se servírováním v podobě předkrmu. Mezi dipy patří například i španělská salsa.
Nakrájím salám, papriku, okurky na kostičky, pórek na půlkolečka. Vše smíchám, přidám okapanou kukuřici z konzervy a zamíchám do směsi majonézu.... více o Pochoutkový salát trochu jinak
Kdoule oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte... více o Kdoulový džem
Vločky umeleme na moučku a smícháme s vodou a kokosem. Důkladně promícháme a natíráme na celozrnné pečivo.... více o Kokosová pomazánka II.
Hermelín pokrájíme na kostičky nebo plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Olivy scedíme, necháme okapat. Do sklenice střídavě prokládáme... více o Naložený hermelín s olivami
Tvaroh, protlak, papriku důkladně promícháme v misce, dochutíme solí, pepřem a pokud je pomazánka hodně hustá přidáme maličko mléka. Podáváme namazané... více o Tvarohová pomazánka s protlakem
Do misky dáme tvaroh, ramu, sterilovanou papriku bez nálevu (doporučuji české výrobky Hamé, Otma. Zahraniční nemají dobrý nálev), na jemno nakrájenou... více o Budapešťská domácí pomazánka
Nic není v tomto receptu přesně dáno! Opravdu záleží jen a pouze na vaší chuti a na tom, co zrovna máme po ruce. Mouku smícháme s práškem do pečiva,... více o Vinařův chléb
Oloupeme mrkev a nakrajíme ji na půlky. Potom ji dáme vařit na 35 - 40 min, dokud nezměkne. Po uvaření necháme vodu v kastrolu spolu s mrkví.... více o Studený krém z mrkve
V misce rozmícháme tvaroh, přidáme na malé kostičky pokrájené jablko, zakapeme citronovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný ementál, křen, sůl, pepř a... více o Sýrová pomazánka s jablky
Tvaroh ušleháme s máslem a mlékem. Sýry nastrouháme na jemno, slaninu a feferonky nakrájíme na drobné kostičky (já místo feferonek používám pastu z... více o Tvarohovo-sýrová pomazánka se slaninou
Cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka i s natí. Tvaroh osolíme a opepříme, pokud je příliš hustý přidáme pár lžiček smetany nebo mléka, řádně... více o Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou
V misce rozmačkáme sýry vidličkou, přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisované česneky, osolíme, opepříme, dáme trošku sladké papriky a naředíme do... více o Pomazánka ze smetanových sýrů
Na vál si položíme pečící papír, listové těsto rozválíme na pečícím papíře na co nejslabší plát obdélníkového tvaru (ale nesmí se trhat) a rozložíme... více o Sýrová rolka z listového těsta
Z tvarohu, mouky, tuku a špetky soli si vypracujeme těsto, které si dáme na hodinu odležet. Mezitím uvaříme v osolené vodě květák a kapustu (téměř... více o Zeleninový koláč s bramborami
Oloupané vychladlé brambory oloupeme v půlce rozkrojíme, středy vydlabeme, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou šunku, sýr... více o Plněné smažené brambory
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Jablka oloupeme, potřeme citronovou šťávou, horní třetinu odkrojíme, vydlabeme jádřince a naplníme vydlabané otvory směsí z camembertu rozmíchaného s... více o Ořechová jablka ve slanině
Osolená vajíčka usmažíme na pánvi a necháme lehce vychladnout. Nakrájíme cibuli na malé kousky a smícháme s pomazánkovým máslem, majonézou a... více o Vajíčková uhlazená pomazánka
Z obou sýrů umícháme hmotu, která se dá tvarovat do malých kuliček. Ty pak obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a rozdrcené kukuřičné drti - nejlépe... více o Sýrové kuličky-smažené
Romadur nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou a máslem vymazanou pánev, posypeme kmínem a na slabém ohni zahříváme. Když se sýr... více o Romadur s vejci
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme 15 minut odpočinout, pak ho vtlačíme do vymazané koláčové (dortové) formy (cca 25 cm), uděláme i vyšší... více o Koláč ze slaných tyčinek (preclíků)
Na oleji lehce orestujeme česnek. Přidáme okapanou kapii smíchanou se sýrem. Promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci. Za stálého míchání vše... více o Vejce s nakládanou kapií
Všechno smícháme, konzerva ďábelských toastů může být velká jak chcete, čím větší, tím bude pomazánka pálivější a tmavší, soli dle chuti. Nakonec... více o Pekelníkova pomazánka
Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme nakrájenou šunku, strouhanou nivu i máslo, lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném... více o Pikantní sýrové kuličky
V misce pečlivě rozmícháme měkký tvaroh s rozměklým máslem. Postupně za stálého míchání přiléváme pivo. Cibuli a feferonky nasekáme najemno, přidáme... více o Pivní pomazánka II.
Jemně nastrouhanou mrkev pokapeme citrónovou šťávou a lehce osladíme. Mrkev umícháme s tvarohem do hladka. Pomazánku podle potřeby můžeme zředit... více o Mrkvová pomazánka V.
Natvrdo uvařené vejce necháme zchladnout, sýr a okurku nakrajíme na drobné kostičky, vejce nasekáme nahrubo. Ramu utřeme do pěny, přidáme připravené... více o Plněná žemle
Ze surovin zpracujeme hladké těsto. Sýry nastrouháme a s máslem promícháme, potřeme vyválený plát těsta, pevně stočíme, zabalíme do folie, dáme... více o Pikantní šnečci
Troubu rozehřejeme na 180° Celsia. Těsto vyválíme na plát a podle menší mísy vykrojíme 6 koleček. Můžeme taky vykrajovat menší kolečka, pak budeme mít... více o Sýrové koláčky II
Kukuřici nasypeme do misky, přidáme margarín nebo Lučinu. Dobře umixujeme v pastu. Osolíme a opepříme. Pokrájíme pažitku nebo petržel a vmícháme do... více o Kukuřičná pomazánka
Do mísy nastrouháme sýr na jemno. Přidáme okapanou kukuřici, na jemno nakrájenou cibuli, 1 sáček majolky a 2 lžíce pomazánkového másla. Dobře... více o Kukuřičná mňamka
Na lžičce oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme postrouhané tofu, rajský protlak a krátce osmažíme. Necháme trošku zchladnout, přimícháme... více o Červená tofu pomazánka
Olomoucké tvarůžky i s obalem dáme do uzavíratelné sklenice (kompotové) a zalijeme pivem. Tři dny necháme postát na kuchyňské lince, až se tvarůžky... více o Nakládané tvarůžky v pivu
Nejprve důkladně rozmíchat sýr (aby se nevytvořily hrudky), pak přidat tatarku a až poté všechny ostatní ingredience, nakonec vmícháme strouhaný eidam... více o Radčina česneková pomazánka
Příprava je jednoduchá, sýr nastrouháme na struhadle, šunku najemno pokrájíme, vše smícháme, přidáme koření, smetanu a petrželku. Hotové a promíchané... více o Vaječná omeleta s houbami
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME. Mažeme na chleba či chlebíčkovou... více o Bramborovo vajíčková pomazánka
Hermelín ze strany nařízneme, tak aby bylo možné jej vydlabat. Vydlabeme vnitřek, který si v míse smícháme s kousky vlašských ořechů, špetkou soli,... více o Hermelín plněný vlašskými ořechy
Romadůr smícháme s tvarohem, mlékem, nadrobno pokrájenou cibulkou, máslem a nasekanou pažitkou. Dochutíme solí a pepřem. Pomazánka chutná nejlépe... více o Syrečková pomazánka
Vařená vejce pokrájená na kostičky v míse smícháme s tuňákem, majolkou, hořčicí a na jemno pokrájenou cibulkou. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu,... více o Vaječná pomazánka s tuňákem
Vejce pokrájíme na malé kousky, přidáme k nim hořčici, tatarku, nadrobno pokrájenou cibulku, nasekanou pažitku a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Vaječná pomazánka II.
Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme vejce, tavený sýr, rajčata, sůl a pepř. Připravujeme jako klasická míchaná vejce do ztuhnutí. Nakonec můžeme... více o Míchaná vejce s rajčaty (šakšuky)
Sýr a vejce pokrájíme na kostičky, papriku na proužky, cibulku nasekáme na drobno. Přilijeme kysanou smetanu, dochutíme hořčicí, pepřem, solí a... více o Hermelínový jarní salát
Sardinky rozmixujeme s tvarohem a najemno pokrájenou cibulkou. Dochutíme solí, hořčicí, citronovou šťávou a pepřem.... více o Rybí ,,grónská,, pomazánka
Smetanu ušleháme tak, aby vznikla šlehačka. Tvaroh promícháme s křenem a připravenou šlehačkou. Osolíme podle chuti. Výborné na jednohubky či topinky.... více o Jemná křenová pomazánka
Hermelín rozprostřeme na alobal, lehce okořeníme grilovacím kořením a barevným pepřem (z mlýnku). Poté zakápneme olejem a zabalíme. Necháme hodinku... více o Hermelín na grilu
Tyčinky jemně nasekáme a promícháme s jemně nastrouhanou mrkví a cibulí. Osolíme a opepříme podle chuti, zastříkneme citronovou šťávou a spojíme... více o Pomazánka ze surimi tyčinek s karotkou
Do mísy dáme máslo a roztopím ho v mikrovlnce, potom přidám tvaroh a rozmíchám metlou. Pak přidám lžičku hořčice a promíchám. Přidám na drobno... více o Pórková pomazánka z tvarohu
Krabí tyčinky rozmačkáme vidličkou, přidáme nakrájené broskve. Záleží na tom, jaké kousky máte, ale k 250 gramům krabých tyčinek je tak akorát... více o Krabí pomazánka s broskvemi
Těsto vytvoříme pouhým smícháním všech ingrediencí a propracováním (nejlépe to jde rukama) a to 1 - 2 dny předem (vydrží i týden). Mělo by mít... více o Honzíkovy ranečky
Okurku omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle, neloupeme. Pak vymačkáme šťávu, kterou vylijeme. Okurky musi byt sušší. Přidáme olivový olej, sůl,... více o Kretské tzatziky