Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Na olej dáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Na ni dáme papriky a gulášové kostky, pokrájené zelí, přidáme houby a zalijeme vývarem. Do něho... více o Zelná pálivka
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a dáme stranou. Do velkého hrnce dáme kysané zelí, zalijeme vodou ze zelí, dáme maso, bujón, houby (když jsou... více o Vánoční Kysucká kapustnice - kyselica
Cibuli nakrájíme na drobno, rozpustíme máslo na kterém cibuli necháme zesklovatět. Cibule musí být hodně, aby byla polévka hustější. Zalejeme vodou 3... více o Super cibulačka
Zvlášť v hrnci dáme vařit kysané zelí s cibulí, bobkovým listem a novým kořením - já dávám na 500 g zelí jednu velkou cibuli, 5 bobkových listů a asi... více o Valašská kyselica jinak
Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme mletou papriku, pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a asi 10 minut podusíme. Zalijeme vývarem... více o Rajčatová polévka s cuketou
Nakrájené brambory na kostičky dáme vařit do zastudena rozmíchané gulášové polévky. Přidáme nakrájenou cibuli a vaříme tak dlouho, až jsou brambory... více o Rychlá zelňačka III.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na kolečka nakrájený pórek a necháme chvíli dusit. Zalijeme vývarem a přidáme vločky a necháme tak 20-30 minut vařit... více o Polévka z ovesných vloček
Uděláme cibulovou jíšku zalijeme ji vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory a houby a trochu kmínu. Až jsou brambory a houby měkké přidáme... více o Zelňačka s houbami
Připravíme si světlou máslovou zásmažku, kterou zalejeme vodou, přidáme masox, apetito provaříme a dochutíme vegetou. Na oleji opečeme na kostečky... více o Polévka z Apetita
Z kuřecího masa s kostmi a horších částí pórku uvaříme silnější vývar (solíme pouze vegetou). Přecedíme ho a pokud je příliš mastný (v případě, že v... více o Kuřecí polévka s pórkem s čínským nádechem
Do kuřecího vývaru dáme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev a necháme vařit. Mezitím si uděláme knedlíčky. Na olej dáme rozpustit droždí, pak přidáme... více o Pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Dáme do hrnce vařit na kousky nakrájené maso, až odšumí, vložíme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno nakrájené čerstvé zelí, ztlumíme plamen a... více o Ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky
Na tuku usmažíme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme tmavší cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, přidáme nové koření, bobkový list a pepř,... více o Kulajda II.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a opečeme je na oleji. Zasypeme moukou, trochu opražíme a přilijeme vývar. Uvaříme do měkka.... více o Bramborová polévka s mrkví a knedlíčky
Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do... více o Dršťková polévka grand
Ještě do studené vody přidáme vajíčko a rozšleháme, při zahřívání se začnou objevovat malinké vaječné kousky. Přidáme na drobno nakrájený pórek, na... více o Rychlá polévka
Omytou cuketu, omyté, oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do vařícího zeleninového vývaru. Vaříme doměkka. Vše rozmixujeme a ochutíme... více o Cuketová "hrachovka"
Anglickou slaninu nakrájíme a rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme na kostičky nakrájený měkký salám, lehce osmahneme a zasypeme lžíci mouky, lžičkou... více o Mexická fazolová polévka
Na másle zpěníme nakrájený pórek, zasypeme hladkou moukou a krátce opékáme. Zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, osolíme, opepříme a povaříme.... více o Pórková polévka se šunkou
Uvedené množství je na 4-5 litrový hrnec. Kysané zelí propláchneme ve studené vodě podle potřeby (pokud je příliš kyselá, i dvakrát). Zelí vložíme do... více o Vánoční košická kapustnice
Do 3 litů vody přidáme maso a uzený špek. Přivedeme k varu a odstraníme pěnu. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, zelí, cibuli, červenou řepu, fenykl a... více o Boršč od Tefalu
V hrnci na polévku rozpálíme olej, přidáme 2-3 lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky a když nám vznikne něco jako jíška, rozklepneme do ní vejce a... více o Farská polévka
Brambory nakrájíme na kostičky s kostkou masoxu a necháme povařit. Zvlášť v hrnci smícháme mléko, do kterého přidáme sýry, až se teplem rozpustí.... více o Sýrová polévka II.
Z veky rozmočené ve vodě, mletého masa, cibule, vejce, soli, pepře, saturejky, petržele uděláme hmotu a vytvarujeme malé knedlíčky, obalujeme je v... více o Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Prvním krokem vrhneme fazole do mísy a zalijeme dostatečným množstvím vody. K fazolím rozdrobíme hovězí bujon a lehce zastříkneme tabascem. Můžeme... více o Fazolačka s amoletou
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky (používám mraženou - směs určenou pod svíčkovou) a osmažíme na másle. Přisypeme hladkou mouku a umícháme... více o Polévka rybí - štědrovečerní
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli na plátky, zasypeme ji moukou, necháme také osmahnout. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme, až je cibule... více o Francouzská cibulačka II.
Mrkev jemně nastrouháme a společně s hráškem podusíme na 10 g másla. Ze zbytku másla uděláme s moukou světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vaříme... více o MRKVOVA POLEVKA VI.
Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a po zrůžovění vloček přidáme nastrouhanou zeleninu. Orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl,... více o Polévka chudobka
Maso nakrájíme na kostičky vložíme do hrnce s propláchnutými fazolemi, zalijeme 1,5 l vody a vaříme doměkka. Později přidáme pokrájené zelí, brambory,... více o Vydatná polévka
Mrkev jemně nastrouháme a společně s hráškem podusíme na 10 g másla. Ze zbytku másla uděláme s moukou světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vaříme... více o Mrkvová polévka II.
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí
Omyté a očistěné papriky nakrájíme na nudličky, oloupeme brambory a ty nakrájíme na menší kostičky, osolíme a dáme je vařit do vody doměkka. Mezitím... více o Papriková polévka
Filé osmažíme na pánvi s olejem a potom jej posekáme na kousky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a přidáme masox a povaříme... více o Polévka z rybího filé
Maso nakrájíme na malé kostky a dáme do vařícího vývaru,přidáme houby a fazolové lusky,vaříme cca 20 min.Pak přidáme ostatní suroviny a vaříme až maso... více o Pikantní polévka La-Tchang
Vše pomlít na masovém mlýnku (já jsem ještě i pomixovala) a dobře promíchat se solí. Dát do skleniček, zavřít a šoupnout do špajzu. Používat jako... více o Polievková zmes
Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme ve středně velkém hrnci, na oleji do zlatova, přidáme nakrájenou nivu, kterou necháme rozpustit, mezitím uvaříme... více o Polévka s nivou a hráškem
Propláchnuté kysané zelí vaříme do poloměkka. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, nakrájíme brambory, klobásu a uvařená vejce na kostičky. Těsně před... více o Výborná zelňačka
Rozmražená treska (filé) se nakrájí na rovnoměrné kostky (5x5 cm). Ve vhodné nádobě se na oleji zpění nadrobno nakrájená cibule, pór (jen bílá část),... více o Bujabéza z tresky
V hrnci, v asi 0,3 l vody, vaříme nadrobno nakrájenou cibuli 15 minut. Přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přidáme zbytek vody. Do hrnce... více o Originál Halászlé
Maso přivedeme do varu, hned vyměníme vodu a vaříme cca 1 a 1/2 hod. Maso nakrájíme, přidáme nasekanou cibuli, vymačkaný česnek, všechno koření kromě... více o Charčo - Gruzínská polévka
Do vařícího 1 litru vody hodíme kostku bujónu a přidáme hned zeleninu. Vaříme asi 10 minut. Pak v hrnečku rozkvedláme vejce s moukou a přes vidličku... více o Polévka líné hospodyně
Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší celé dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme studenou vodou, aby zůstaly čisté... více o Dršťková polévka z václavek
Cibuli nakrájíme na silnější kolečka a vhodíme do středně velkého hrnce, ve kterém jsme zahřáli trošku oleje. Velmi jemně osolíme, opepříme a... více o Rychlá francouzská cibulačka
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka
Netradiční recept - studená polévka, ale za letního počasí je obzvlášt osvěžující. V osolené vodě (cca 2 l) uvařte nakrajený šťovík (300-500 g). Podle... více o Šťovíková polévka
Nejdříve necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme mletou sladkou papriku (cca 1 kávová lžička), cuketu nakrájenou na kostky (část nakrájet na... více o Cuketová polévka - Chorvatsko
Na tuku nejprve osmažíme cibuli a přidáme všechnu zeleninu nakrájenou nebo nastrouhanou. Osolíme, chvíli smažíme, pak zalejeme vodou a přidáme rajský... více o Vegetariánský boršč
Lehce ohřeji trochu tuku a přidám půl kostky droždí a rozmíchám, až se droždí začne tavit, přidám celé vajíčko a udělám míchaná vajíčka - zaleju vodou... více o Rychlá polévka na léto
Na tuku osmažíme cibulku, přidáme 3 lžičky mouky a až zrůžoví, zalejeme ji vodou a smetanou. Mícháme než se zavaří, pak přidáme na kostičky nakrájené... více o Něžná cuketová polévka