Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Brokolice rozdělíme na růžičky a košťál oloupeme (slupka je potom nepříjemná a tvrdkavá), dáme do tlakového hrnce, zalejeme vodou a vaříme na mírném... více o Brokolicová polévka se žampiony
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zesklovatět na sádle. Přidáme na kolečka nakrájený salám nebo párky. Uzeninu osmažíme a přidáme koření - obě papriky,... více o Frankfurtská polévka II.
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme na hrubší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, pórek nakrájíme na silnější... více o Brokolicový krém s jogurtem
Hovězí i vepřové maso uvaříme s veškerou zeleninou a kořením. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a vcelku upečeme v troubě. Měkkou řepu nakrájíme na... více o Boršč pro labužníky r. 1878
Zeleninu nakrájíme (mrkev, petržel na kolečka, kedlubnu na malé kostky, fazolky na 3 cm kousky, atd.). Na trošce oleje osmažíme nakrájenou cibuli,... více o Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
Do hrnce dáme vařit bujón, nakrájené žampiony, cuketu nakrájenou (nastrouhanou) na tenké plátky. Vaříme do měkka, pak přidáme rýži. Nakonec přidáme... více o Cuketová polévka se žampiony
Do hrnce dáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, koření, špetku soli, celou cibuli, a 1 a 1/2 l vody. Uvedeme do varu a vložíme oprané kuřecí... více o Cibulačka s kuřecím masem
Vločky zalijeme vařícím mlékem, přidáme sůl, dobře promícháme a pod poklicí necháme chvíli nabobtnat. Pak přidáme máslo a na slabém ohni mícháme tak... více o Knedlíčky z ovesných vloček
Do hrnce dáme olej a zamícháme hladkou mouku a uděláme jíšku. Zalijeme asi 1,5 l studené vody, přidáme rajský protlak. Přidáme fazolové lusky a... více o Rajská polévka s fazolovými lusky
Oloupanou a očistěnou cuketu nakrájíme na kostky, přidáme zeleninu (já používám mraženou směs na svíčkovou), máslo, osolíme, okořeníme a uvaříme. Pak... více o Rychlá cuketová polévka
Okurky oloupeme, slupky nakrájíme, zalejeme 150 ml vroucí vody a 10 minut vaříme na mírném ohni. Vývar ze slupek přecedíme, přidáme nakrájené okurky a... více o Rassolnik z kuřecích drůbků
Na másle zpěníme cibuli, pak na ni rozdrobíme droždí, necháme ho rozpustit a osmahneme. Zasypeme hladkou moukou a opět osmahneme. Zalijeme vodou,... více o Drožďová polévka s krupicovými nočky
Pórek nakrájíme na kolečka, orestujeme v hrnci na oleji, kam následně rozdrobíme kvasnice a ještě chvíli restujeme. Zalejeme vodou, dáme lžičku vegety... více o Pórková kvasnicová polévka
Na oleji osmažíme 2 nakrájené cibule, přidáme mraženou zeleninu. Po chvilce zalejeme horkou vodou a dáme špetku soli (podle chuti). Necháme povařit a... více o Polévka s noky
Cibuli, zeleninu a sýr rozsekejte v mixéru. Přidejte vývar, mouku na zahuštění, pepř, dochucovací směs a sůl. Vařte zhruba 11 minut, přilejte mléko a... více o Sýrová krémová polévka
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kolečka cibule a za stálého míchání je osmahneme. Zaprášíme moukou a zase mícháme a necháme opražit. Přilijeme... více o Mexická polévka II.
Do 2 litrů vroucí vody nasypeme všechny ingredience kromě vajec a bylinek. Necháme 10 min. povařit. Ke konci varu přilejeme rozšlehaná vejce a... více o Polévka rychlovka II.
Pohanku zalejeme horkou vodou a dáme přikrytou do peřin na 1/2 hodiny dojít. Předem namočené kroupy uvaříme. Na oleji opražíme nakrájenou cibuli,... více o Pohanková polévka s uzeným masem
Ve velkém hrnci smícháme všechny ingredience za studena a přivedeme do varu. Zmírníme teplotu a vaříme, až je rýže měkká, asi 20 minut.... více o Kuřecí polévka s citronem a rýží
Vodu přívedeme k varu. Nakrájíme na kostky brambory, klobásku na kolečka, scedíme zelí a nakrájíme na drobno a feferonku na jemno. Když voda začne... více o Zelňačka II.
Do 2 l vody dáme sůl, pokrájené houby, brambory, cibuli, kmín, kuličky koření a bobkový list. Vaříme do změknutí hub a brambor, vyndáme koření. Mouku... více o Jihočeská kulajda II.
Pórek nakrájíme na kolečka, do hrnce dáme rozpustit máslo, na něm osmahneme pórek, zaprášíme hladkou moukou a znovu osmahneme. Zalijeme studenou vodou... více o Hustá pórková polévka
Dvě očištěné cibule nakrájíme na kostky, mrkev očistíme a nakrájíme na plátky a společně opražíme na trošce oleje (cibule zesklovatí a mrkev pustí... více o Cibulačka a la čína
V hrnci na oleji opražit dočervena ovesné vločky (dát pozor a nespálit), zaprášit moukou, krátce zasmahnout, podlít vodou a míchat, dokud nezačne... více o Kvasnicová rodinná polévka
Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené brambory a na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu. Okmínujeme, osolíme,... více o Cuketová kulajda - lehká
Vezmu lososa (nejlépe různé odřezky) a dám vařit. Ve větším kastrole rozpustím máslo, na něm osmahnu drobně nakrájenou cibuli a pórek. Zapráším moukou... více o Lososová polévka
Na másle zlehka orestujeme na hrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme hrášek, krupici a za stálého míchání ji trochu osmahneme, přidáme koření osolíme a... více o Dobrá krupičková polívčička
Celer a mrkev nastrouháme (jako na bramboráky), rozpustíme máslo a celer s mrkví na něm opražíme, až pustí mrkev barvu. Zalejeme mírně vodou, osolíme,... více o Celerová jemná polévka
Přebranou čočku propláchneme a dáme vařit do čisté vody. Když je čočka měkká, připravíme si jíšku z másla a polohrubé mouky - jíšku usmažíme dozlatova... více o Levná čočková polévka
Kopr uvaříme ve vodě, vyndáme nebo scedíme do vývaru vložíme brambory a vaříme. Když jsou poloměkké, smícháme šlehačku a moukou a přes síto... více o Bílá polévka
Na trošce ojele zpěníme 1 cibuli. Po chvilce přidáme nakrájený špek, necháme osmahnout, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vodou. Rozmícháme, aby se... více o Myslivecká polévka
Nakrájíme řepu na kostičky (nebo malé řepy na půlky), dáme do misky a zalijeme trochou vody. Necháme řepu několik dní v teple, dokud nezkvasí a... více o Boršč od babičky Tamary
Osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, chvíli opékáme, přidáme předvařený hrách, zalejeme vývarem a vaříme do měkka. Okořeníme... více o Skotská hrachová polévka
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, zalijeme vařící vodou (šetří se tak vitamín C), přidáme kmín, kuličky... více o Zamudlanka
Utřeme česnek, vložíme do hrnce, přidáme brambory a sádlo a opečeme. Zalijeme vodou, přidáme namočené houby, masox, kmín, opepříme a event. osolíme.... více o Vyprošťovací česnečka
Pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmažíme na oleji, přidáme zelenou část, zalijeme vodou a bílým vínem, opepříme a ochutíme vegetou. Povaříme a... více o Sýrová pórková polévka II.
Fazole přes noc namočíme a uvaříme doměkka nebo použijeme konzervu. Osmažíme cibuli, přidáme mletou papriku, přidáme fazole, zalijeme vodou, přidáme... více o Srbská čorba
Na oleji a másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, přidáme brambory nakrájené na kostičky a orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření a... více o Majoránková bramboračka
Houby namočíme do hrnku s vodou. Nakrájíme si brambory na kostičky a dáme vařit (asi 4 hrnky vody) spolu s celou cibulí, solí a kmínem. Jakmile začne... více o Jednoduchá kulajda
Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme je na malé kousky. Cibuli na drobno posekáme. Ostatní zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Na tuku zpěníme... více o Zeleninová polévka se sýrem a pohankou
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme... více o Čočková polévka s rajčaty
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a zamícháme, po chvíli zalijeme horkou vodou. Přidáme celer, mrkev a kedlubnu na větší... více o Pochoutková polévka
Na oleji osmažíme cibulku, párky, houby a zasypeme červenou paprikou. Přilijeme vodu a přidáme na kousky nalámaný chléb (může být i starší nebo... více o Rychlá chlebová polévka
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a na másle je trošku osmažíme, osolíme a zalijeme vodou. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, až... více o Smetanová žampiónová polévka
Povaříme hlavu a ořezy ve vodě- velice krátce (probublat) - a vodu slijeme. Maso bez sádla a kůže obereme a dáme zvlášť. Na sádle orestujeme cibulku a... více o Jinak rybí polévka
Maso dáme vařit, přidáme k němu bobkový list (cca 2), pepř (cca 6-8 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), cibuli vcelku. Vše vaříme, dokud maso... více o Boršč II.
V hrnci rozpálíme olej a prudce v něm osmahneme na malinké kousky pokrájené kuřecí řízky. Když jsou dozlatova, přidáme pokrájenou cibuli a celer a asi... více o Kuřecí polévka se šalvějí
V hrnci rozpustíme máslo a slaninu a osmahneme na něm veškerou zeleninu (i brambory), očištěnou a nakrájenou na kousky. Pak zasypeme moukou a když... více o Holštýnská slaninová polévka
Mleté maso spojíme s 1 hrnkem rýže, přidáme sůl, pepř a trochu másla na zjemnění a na drobno nakrájenou petrželku. Ze směsi vytvarujeme malé kuličky.... více o Juverlajka