Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Máslo osmahneme s hladkou moukou,musí být jíška řidčí. Přidáme vegetu, pepř a vajíčka. Záleží podle strávníků, ale babička dává 8 vajíček a zbytek... více o Drobínky
Cibulku pokrájíme na jemno a opečeme na vyškvařeném špeku dokud nezesklovatí. Poté zasypeme paprikou a krátce orestujeme, tak aby nám paprika... více o Zelná polévka s uzenými žebry
Oloupeme asi tak 8 stroužků česneku a pokrajíme na plátky, polovinu menší cibule taktéž. Tvrdší veku, bagetu či rohlíky pokrájíme na plátky či... více o Kastilská polévka
Na másle osmažíme do růžová na drobno nakrájenou cibulku, zalijeme cca 2. litry vody nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme... více o Hustá bramboračka
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Do takto připraveného základu vlijeme žampiony spolu s lákem a dobře provaříme. Poté vlijeme mléko,... více o Žampionový krém
Na oleji osmahneme cilbuli, přidáme nakrájenou slaninu, vše dozlatova pak zalijeme horkou vodou, přidáme kukuřici, 8 lžiček vegety, nakrájené... více o Americká kukuřičná polévka BIG super
Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Osmažíme na oleji, zalijeme vodou, přidáme namočenou čočku, namočené a okapané houby, bujón a uvaříme. Z... více o Čočkovo-houbová polévka
Na troše oleje necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidáme brambory, zeleninu, zalijeme vodou, přidáme tymián, bazalku, chilli a necháme... více o Mexická zeleninová polévka
Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7... více o Ájenčina šumavská kulajda
Cibuli nakrájíme nadrobno. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky či nastrouháme nahrubo. V hrnci na másle orestujeme cibuli dozlatova. Přimícháme... více o Celerová polévka - vydatná s masem
Očištěné a nakrájené žampiony podusíme na másle, osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou z konvice. Přidáme kostky bujonu a vaříme cca 15 min. Na... více o Krémová žampionová polévka
Cibulku zpěníme na tuku, přidáme chleba na kostičky a zalejeme vývarem a přidáme kmín. Povaříme a chleba rozkvedláme, vsypeme brambory nakrájené na... více o Chlebová polévka s houbami
Do varné konvice nalijeme asi půl litru vody a necháme vařit. Do polévkového talíře nebo misky(ta je lepší) dáme polévkovou lžíci sádla, rozmačkaný... více o Česnečka půlhodinovopřestávková
Brambory, kedlubny a mrkev oloupeme. Do cca 1 litru vody nasypeme sůl a kmín dle chuti (já dala tři špetky soli a kmínu asi jako se vejde do dlaně) a... více o Potštýnská kedlubňačka
Na oleji orestujeme oloupanou a nakrájenou cuketu a pórek, osolíme, opepříme, přidáme dle chuti česnek, rajčatový protlak, bobkový list, vývar a... více o Cizrnová polévka s rajčaty
Zeleninu očistíme a opláchneme. Brokolici a květák rozdělíme na růžičky, papriku pokrájíme na malé kousky, pórek na kolečka. Vývar svaříme s mlékem,... více o Zeleninová polévka s kukuřičnou krupicí
Osmažíme cibulku a česnek na másle, přidáme špenátový protlak, zalijeme vodou, přidáme masox, okořeníme muškátovým oříškem, vegetou. Uděláme světlou... více o Špenátová polévka - krémová
Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Rajčata nasypeme do hrnce, přilijeme horký zeleninový vývar, přidáme mrkev a vaříme, dokud mrkev nezměkne (10-15... více o Sytá zeleninová polévka
Do vývaru z uzeného masa nakrájíme na kostky oloupané, omyté brambory, přidáme sůl, kmín, nakrájený, omytý šťovík a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Bílý boršč mojí babičky
Do hrnce vylijeme 3 podmáslí a přidáme stejné množství vody - doporučuji vodou vypláchnout krabičku od podmáslí - je to úspornější a přesně vím, kolik... více o Koprová polévka - mňam
Čočku přebereme, opláchneme na sítku, nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou asi 3 cm nad čočku a přivedeme k varu. Přidáme najemno nakrájenou... více o Čočková polévka se sušenými švestkami
Na másle necháme zpěnit cibuli do sklovata a poté pokrájený přidáme česnek a žampiony. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cuketu a... více o Anglická červená polévka
Na másle osmahnu nadrobno nakrájený pórek, na kostičky pokrájenou mrkev a petržel, a několik kousků celeru (já ho v polévce jen vyvařím a pak vyndám -... více o Bramboračka s ovesnými vločkami
Pohanku zalijeme horkou vodou, slijeme ji, a opět zalijeme horkou vodou. Zakryjeme, zabalíme do peřin (deky) a necháme 30 minut zabalené. Na trošce... více o Zeleninová polévka s pohankou
Cizrnu namočíme do studené vody na 12 hodin a pak uvaříme (v tlakovém hrnci 20 minut). Přidáme na kousky nakrájený celer, na kostky nakrájené brambory... více o Cizrnová polévka s řapíkatým celerem
Do více osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. (brambor dáme podle množství strávníků a velikosti hrnce) Při... více o Hradecké kyselo
Asi 50 g sušených švestek, může být i více dle chuti, zalejeme horkou vodou a necháme stát. V hrnci na oleji osmahneme cibulku, přidáme pokrájené zelí... více o Zelňačka z kysaného zelí pro vegetariány
Nejdříve nakrájíme cibuli na tenké plátky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Pod pokličkou necháme cibuli spařit, až změkne. Na... více o Maminčina Cibulačka
Na másle a oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané na kostičky nakrájené klobásy nebo párky a také osmahneme. Přisypeme mouku,... více o Čočková polévka s paprikovou klobásou
Všechny ingredience rozsekáme v robotu na jemnou fáš, kterou vložíme do mikroténového sáčku. Ustřihneme růžek tak, aby otvor měl průměr cca 1,5 cm a... více o Kuřecí noky do polévky
Ve vývaru uvaříme brambory na kostičky nakrájené. Vývar na česnečku můžeme použít v kostce (např. čirý vývar, nebo zeleninový vývar), až jsou brambory... více o Klasická česnečka
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme rajský... více o Jednoduchá rajská polévka
Na másle osmahneme poloviční dávku na plátky nakrájených mandlí, zaprášíme moukou, zlehka osmahneme, zalijeme studeným vývarem a dobře provaříme.... více o Mandlová polévka
Menší kapustu nakrájíme a uvaříme v mírně osolené vodě. Osmažíme 1 cibuli a anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme nové koření (4 ks), 2... více o Kapustová polévka s rajským protlakem
Na oleji zpěníme cibuli a na plátky nakrájený česnek (aspoň 4 stroužky), přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a mírně podusíme, zalejeme 1 litrem... více o Česnečka se zeleninou
400 g brokolice (hlavně košťály) dáme vařit do lehce osolené vody. Uvařenou brokolici NECEDÍME, jen ji rozmixujeme. Zbytek růžiček brokolice makrájíme... více o Brokolicová polévka - velmi chutná
Brambory očistíme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou tak, aby byly jenom zakryté, osolíme a uvaříme. Zelí se šťávou osolíme, opepříme, přidáme houby... více o Kapustnica s jogurtem
Mrkev a vysočinu orestujeme na oleji - lžíce oleje stačí, vysočina tuk dodá sama, přilijeme litr vody, přidáme brambory, bujon a česnek. Před... více o Česnečka z Vysočiny
Vločky a mouku osmažíme na tuku, až jíška zčervená zaprášíme paprikou, necháme zpěnit. Zalijeme vodou. Přidáme zeleninu, houby a ke konci vaření... více o Falešná dršťková 1957
V hrnci na 2 lžících másla osmahneme jemně nastrouhanou mrkev, zaprášíme moukou a po vzniku světlé jíšky zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k... více o Těstovinová polévka s brokolicí
Všechny ingredience dame vařit na 45 minut, potom játra vyjmeme a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, vložíme zpět do polévky. Přidáme zvlášť... více o Polévka z jater
Nastrouháme všechnu zeleninu, včetně cibule. Klobásu nakrájíme. To vše restujeme na trošce oleje, dokud nám zelenina nezhnědne. Občas podlijeme. Poté... více o Polévka s nivou a klobásou
Do mísy nalijeme vychlazenou šťávu, zředíme vodou, aby to bylo sladké, ani moc, ale ani málo. Pokrájené, oloupané na menší kousky nakrájené ovoce... více o Ovocná polévka
Na lžíci sádla osmažíme na kostičky pokrájený chléb, který po osmažení odebereme. Na zbytku sádla orestujeme pokrájenou cibuli a česnek nakrájený na... více o Havířská česnečka
V středně velkém hrci rozpustíme máslo, přidáme část nastrouhané kořenové zeleniny (nebo nakrájené na hodně malé kousky) a zaprášíme moukou. Dobře... více o A kila jsou dole!
Na másle opražíme vločky a mrkev. Poté zalijeme vodou. Po 10 minutách přidáme zeleninový bujon a vaříme dalších 10 minut. Hotovou polévku můžeme... více o Vločková polévka jinak
Oloupanou a nahrubo nakrájenou mrkev, celer a cibuli s dýni vaříme v co nejmenším množství vody. Když je vše uvařeno do měkka, vodu slijeme a zeleninu... více o Smetanová dýňová polévka
Na másle osmažíme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Zalijeme vařící vodou a vaříme 15 minut. Rozmixujeme, přivedeme k varu a přidáme nadrobno... více o Zeleninová polévka od Jany
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme olej a dusíme. Zasypeme paprikou, zasmahneme cca 1 minutku. Přidáme pokrájené zelí (já přiliji i vodu ze zelí),... více o Zelňačka VI.
Nakrájíme nadrobno cibulku a na oleji ji do zlatova osmahneme. Nastrouháme jednu mrkev a půlku petržele a přidáme na orestování k cibulce. Poté... více o Polévka alá rychlovka