Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, mrkev a řapík bez listu nakrájíme na drobno a spolu s celým česnekem jemně osmahneme na oleji.... více o Italská "bramboračka" s artyčoky
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme. Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka,scedíme.... více o Uzená polévka s kroupami
Cibuli,mrkev a řapík celeru (bez listů) nakrájíme na drobno, bramboru a cuketu na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a dáme orestovat cibuli,... více o Italská čočková polévka
Kapustu nakrajime na tenke prouzky. Cibuli,mrkev a rapik celeru nakrajime na drobno a osmahneme na oleji. Pridame mlete maso,osolime,prisypeme... více o Kapustová polévka s masem a rýží
Papriky, rajčata a salátovou okurku nakrájíme na menší kusy a vložíme do mixéru. Přidáme česnek, sůl, pepř, cukr, lístky bazalky, kousky broskve,... více o Gaspacho s pestem koriandr
Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem
Osmahneme na jemno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou klobásu a česnek dle libosti, papriku, pokrájené kysané zelí, zalijeme uvařenou vodou cca 1L,... více o Zelňačka pro milou
Chřest omyjeme a odkrojíme hlavičky, které si necháme na konečné ozdobení polévky. Zbylý chřest vložíme do horkého drůbežího vývaru. Vývar osolíme,... více o Chřestová polévka
Brokolici umyjeme, nakrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme. Vložíme do vody a osolíme, přidáme kmín. Růžičky brokolice přidáme až ke konci vaření ... více o Brokolicová krémová polévka III.
Nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě společně s kořením. Když jsou brambory uvařené, zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou. Podle chuti přidáme... více o Toníkova polévka
Hrách namočíme den předem do studené vody. Druhý den vícekrát propláchneme a vaříme v čisté vodě doměkka. Potom hrách rozmixujeme přidáme nadrobno... více o Hrachová polévka s bramborami
Do hrnce se studenou vodou dáme vařit celou očištěnou kořenovou zeleninu, kuřecí křídla (nemusí být, ale vývar je chutnější) a stroužek česneku,... více o Vývar se šunkovými knedlíčky
Mrkev, brambory, celer, česnek a cibulku vše najemno nakrájené zasmažíme na slze oleje - vše musí vonět a co nejvíce změknout. Zalijeme vodou (cca 2 l... více o Rychlá levná zeleninová polévka
Do vroucího vývaru dáme drobně nakrájenou mrkev, sůl i muškátový květ (dle chuti) a uvaříme do měkka. Pak vše propasírujeme (rozmixujeme), čímž se... více o Mrkvový krém s ředkvičkami a česnekem
1. Na másle zpěníme cibuli, přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou, osolíme, osladíme, okyselíme a povaříme. 2. Vsypeme ovesné vločky, nastrouhaný... více o Polévka z rajčatového pyré s vločkami
Do hrnce vložíme cibuli, 2 stroužky česneku, bobkový list a rybí hlavy, přilijeme víno, necelý 3/4 litr vody a vaříme cca 30 minut. Pak vývar scedíme.... více o Bujabéza z Francie
Zeleninovou polévku (vývar) si uděláme z libovolné zeleniny, kterou máme rádi. Klobásu vymačkáme ze střívka do misky a vmícháme do ní vidličkou hrubou... více o Polévka s vinnými knedlíčky
Masový vývar přivedeme k varu. Nálev z kápií smícháme se škrobovou moučkou, feferonkovou pastou, rozetřeným česnekem a strouhaným zázvorem. Směs... více o Pikantní polévka
Hrách a čočku namočíme přes noc do vody, ráno slijeme vodu a propláchneme a přidáme mrkev, vaříme a poté přidáme fazole a kroupy. Zvlášť v hrnci... více o Hrstková polévka II.
Hlívu zbavíme tuhých třeňů a nakrájíme na nudličky. Podusíme ji na sádle, osolíme a sejmeme z plamene asi na 5 minut. Na sádle orestujeme cibuli,... více o Dršťková polévka z hlívy
Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujeme cibuli, uzený tempeh pokrájený na kostky a koření. Sladkou papriku restujeme jen krátce, aby nezhořkla.... více o Zelňačka s uzeným tempehem
Na másle orestujeme vločky dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené brambory a růžičky květáku, přidáme kurkumu,... více o Bramborovo - květáková polévka s kurkumou
Vývar uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Použít můžeme jakýkoliv, i zeleninový, bez masa. Zeleninu vařenou s masem buď v polévce necháme (pokrájenou) nebo... více o Vývar s rýžovými knedlíčky
Přebrané a umyté fazole den předem namočíme. Druhý den je ve stejné vodě dáme vařit. Uzené maso vložíme do vroucí vody a uvaříme do měkka. Během... více o Kyselá fazolová polévka s uzeným masem
Máslo utřeme se žloutkem a solí, střídavě pak přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do těstíčka vmícháme zeleninu a nakonec zlehka i sníh z... více o Zeleninový svítek
Žloutek utřeme s máslem a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Do kašičky vmícháme jemně pokrájené uzené maso nebo šunku a nakonec... více o Svítek s uzeným masem (šunkou)
Máslo a žloutek utřeme, pak střídavě přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Do řidké kašičky přidáme sníh z bílků, který zasypeme zbytkem mouky.... více o Svítek hedvábný
Játra umeleme a po nich ve strojku umeleme i housky navlhčené ve vodě (vymačkané). Přidáme žloutky, vlažné máslo, sůl, pepř, česnek a prášek do pečiva... více o Svítek játrový
Bílky osolíme a ušleháme z nich tuhý sníh, do kterého vmícháme žloutky a nakonec i zlehka mouku. Těstíčko nalijeme do rozpáleného tuku v pánvi a... více o Piškotový svítek
Osolené bílky ušleháme a z lehka do sněhu vmícháme mouku.Těsto vylijeme na malý pekáček vymazaný máslem a vysypaný moukou. V předehřáté troubě upečeme... více o Svítek bílkový
Na másle podusíme drobně pokrájené houby s petrželkou, osolíme, opepříme, přidáme česnek, žloutek, housku, mléko a zamícháme. Nakonec vmícháme zlehka... více o Svítek houbový
Uvařenou, vymačkanou kapustu pomeleme nebo posekáme a zamícháme se změklým máslem a žloutkem. Pak přidáme nastrouhanou housku a mléko (trošku), sůl,... více o Kapustový svítek
Droždí smažíme v tuku, až zavoní a zrůžoví. Odstavíme a přidáme nastrouhanou housku, navlhčenou mlékem, vajíčko, prášek do pečiva, utřený česnek,... více o Svítek a nočky z droždí
Ledvinky nakrájené na drobné plátky dusíme na polovině tuku s orestovanou cibulí. Vepřové ledvinky jsou měkké asi za půl hodiny, hovězí za delší dobu.... více o Polévka ledvinková
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit s kmínem do osolené vody (cca 1,5 litru) doměkka. Houby pokrájíme a podusíme na másle s petrželkou, pak dáme... více o Houbová polévka se zakysanou smetanou
Na sádle si uděláme z mouky tmavší jíšku (nespálit!), kterou zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme česnek, majoránku, kmín, dochutíme solí, pepřem,... více o Česnečka - jíšková
Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část... více o Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo
Spařenou,opranou rýži osmažíme na 20 g másla.Na zbytku másla si osmažíme hrubě pokrájenou zeleninu dle vlastního výběru,pak zaprášíme moukou,ještě... více o Rýžová polévka zapražená-se zeleninou
Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme... více o Mozečková polévka
Zeleninu pokrájíme na nudličky,rohlíky na kolečka a játra na plátky.Na rozpáleném tuku opečeme nejdřív játra,pak je vyjmeme stranou.Na tuku osmažíme... více o Polévka játrová-mletá
Na sádle (oleji) si osmažíme nakrájemnou zeleninu i játra (slezinu). Cibuli přidáváme později, aby příliš neztmavla. Zaprášíme moukou, lehce osmažíme,... více o Polévka játrová (nebo ze sleziny)
Vývar, mléko a smetanu přivedeme k varu. Přidáme nasekaná kaštanová jádra na kousky a vaříme cca 25 minut. Polévku pak rozmixujeme dohladka ponorným... více o Kaštanová polévka s shii-také
Zeleninu můžeme použít čerstvou i mraženou, přibližně půllitrový hrnek. Máslo (kousek si necháme na osmažení krutonů) si rozpustíme v hrnci, nasypeme... více o Zeleninová česnečka s krutony
Vývar z hlav: 2 rybí hlavy (z kapra), 2 bobkové listy, ½ cibule, sůl Hlavy dáme do hrnce s vodou. Vody musí být tolik, aby byly hlavy celé pod vodou.... více o Slavnostní rybí polévka
Na oleji zpěníme nakrájenou šalotku se slaninou, přidáme nakrájené bulvy fenyklu, ze kterých jsme odkrojili zelené stonky a vnější hrubé vrstvy.... více o Fenyklová polévka
Prolisovaný česnek vložíme do misky s dalšími ingrediencemi a zalijeme vařící vodou Po vychladnutí provedeme konzumaci. Dobrou chuť!... více o Česnečka vojenská
Množství surovin přizpůsobíme tomu, kolik máme rybích hlav a vnitřností. Čím více, tím lépe a máslem výjimečně šetřit také nemusíme. Očištěné hlavy... více o Štědrovečerní klasika-polévka
Maso uvaříme ve slané vodě, vývar přecedíme a odstraníme z masa kosti. Na rozpáleném másle osmahneme kolečka cibule s kostičkami slaniny, okořeníme... více o Maďarská rybí polévka
Ryby, kořenovou zeleninu a koření povaříme cca 30 minut v osolené vodě. Housku namočíme do mléka. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou... více o Rybí polévka - smetanová