Ovocné saláty jsou velmi oblíbeným pokrmem zejména letních období. Často se také podávají jako dezert. Základem je samozřejmě ovoce. Nejčastěji se využívá čerstvé, ale můžete najít recepty i z kompotovaného nebo jinak upraveného ovoce.
Recepty na ovocné saláty obsahují ovoce nakrájené na menší kousky nebo drobné ovocné plody. Ty bývají buď podávány samotné nebo se zálivkou (bezová šťáva, čerstvě vymačkaný citron a další). Ovoce však může být doplněno i plnějšími typy chutí. Často se přidává na ovoce med, javorový sirup, zakysaná smetana nebo bílý jogurt.
Často se také setkáváme s posypem, jako je mátový či levandulový cukr nebo samotné lístky máty, které ovoce výborně svěže doplňují. Ovocné saláty se často podávají vychlazené. Ovocné saláty můžeme zařadit mezi jídla nezřídka doplňující zdravý životní styl. Záleží však vždy na vybraných druzích a množství ovoce.
Obě mouky, vejce, mléko a sůl smíchejte v misce. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem, přidejte lžíci másla a nechte jej rozpustit. Jeden banán... více o Palačinky s banánem
Maso nakrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, osolíme, zalijeme marinádou, promícháme a necháme alespoň dvě hodiny proležet. Marináda: smícháme... více o Medové maso se zázvorem a hruškou
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kolečka (1cm) a pokud nechceme, aby nám jablka zhnědla, pokapeme je citronovou šťávou. Omáčka: v... více o Vínová jablíčka se skořicovou omáčkou
Sýr rozkrojte napříč. Na másle zlehka osmažte nakrájenou hrušku, zakápněte brandy, přidejte nakrájený rozmarýn. Na spodní polovinu sýra rozložte... více o Camembert s hruškami a ořechy
Listové těsto rozválíme, rádýlkem nařežeme pruhy. Hrušky omyjeme a škrabkou na brambory vykrojíme jádřinec. Do vniklých děr nalijeme rum a uzavřeme... více o Rumové hruštičky s karamelem
Do hrnce nalijeme červené víno, vložíme do něj skořici, hřebíčky, citronovou kůru a nakonec vmícháme med. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme,... více o Hrušky na víně
Jablka oloupeme a jádřinec vydlabejte směrem do stopky, aby vznikla dutina na náplň. Piškoty a lískové ořechy rozemelte, smíchejte s vanilkovým cukrem... více o Pečené jablko s ořechy
V kastrolu promíchejte cukr, škrob, sůl a na mírném ohni promíchávejte, až cukr začne karamelizovat. Pak přidejte na kousky nakrájený ananas a za... více o Havajská řepa
V míse smícháme všechny ingredience na marinádu. Kýtu očistíme a vložíme do marinády, zaklopíme a necháme 24 hodin marinovat (po 12 hodinách maso... více o Jelení špízy se sušeným ovocem a slaninou na víně
Většího bažanta (nebo dva menší) omyjeme, osušíme a napovrchu i uvnitř potřeme nasekanými bylinkami a osolíme. Prsíčka bažanta obložíme plátky slaniny... více o Bažant s jablky
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru. Na hruškové... více o Hruškový řízek s Nivou
Na kousku másla necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme orestovat na kolečka pokrájenou očištěnou mrkev, kterou osolíme,... více o Dušená jablečná mrkev
Opláchnuté ostružiny osušte a rozmixujte tyčovým mixérem. Šťávu pak přeceďte přes vrstvu gázy do misek nebo pohárků a nechte několik hodin stát na... více o Ostružinový dezert
Cukr svařte s vodou, až se rozpustí. Zašlehejte vymačkanou želatinu a šťávu, nechte 2 až 3 hodiny v chladu. Podávejte s kopečkem zmrzliny.... více o Mandarinkové želé se zmrzlinou
Promíchejte zakysanou smetanu, jogurt, cukr a limetkovou kůru. Bílky ušlehejte a zlehka vmíchejte ke smetanové směsi. Přesuňte do cedníku vyloženého... více o Ovocná polévka se smetanovými nočky
Z ananasu vykrojte tuhou střední část. V pánvičce rozehřejte máslo, přidejte cukr, 2 lžíce vody a semínka kardamomu. Povařte, až se cukr rozpustí a... více o Obrácené koláčky s ananasem
Z grapefruitů vymačkejte šťávu a odměřte z ní 300 ml. Cukr svařte s 50 ml vody v kastrůlku a nechte trochu vychladnout. Plody mučenky rozkrojte, dřeň... více o Sorbet z růžového grapefruitu
Jahody omyjte, nakrájejte do mísy na plátky, zasypte vanilkovým cukrem a promíchejte. Sněhové pečivo nalámejte na kousky a v pohárech či miskách... více o Eton Mess
Příprava: 1. Na přípravu náplně necháme meruňky dobře okapat na sítku. 2. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, kypřicí prášek a sůl. Přidáme cukr,... více o Meruňkový koláč s drobenkou
Pomeranč oloupeme a pokrájíme na kousky. Fenykl očistíme a pokrájíme na slabé nudličky. Obojí dáme do mísy a opepříme. Olej, šťávu a sůl vyšleháme v... více o Fenyklový salát s pomerančem
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme harisou. Na oleji je opečeme z obou stran, podlijeme je asi 50 ml vody, přidáme 1/2 kostky... více o Kuřecí řízky s pomeranči
Z vanilky vyškrábněte špičkou ostrého nože semínka. Z citronu škrabkou odloupněte asi 5cm kousek kůry, zbylou kůru ostrouhejte a šťávu vymačkejte.... více o Kukuřičné lívance a hrušky v karamelu
Z mouky, droždí, cukru, soli, oleje a 200 ml vlažné vody zadělejte v míse těsto a nechte přikryté 15 minut kynout. Pak těsto propracujte nejprve... více o Křupavé placky s hruškami
Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte na něm šalotku nakrájenou na kostičky. Vmíchejte rýži a bobkový list, promíchejte, aby se vše obalilo máslem.... více o Rizoto s hruškami a kaštany
Javorový sirup, ocet, sůl a pepř dobře promíchejte. Do směsi dobře zašlehejte oba druhy oleje. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Rukolu... více o Hruškové carpaccio
Švestky omyjte, vypeckujte, v kastrole zalijte pivem a přidejte citronovou kůru a cukr. Uveďte do varu a pak pozvolna vařte, až vznikne hustá,... více o Švestkový kompot s černým pivem
Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte... více o Jablíčka v pivním županu
Ananas pokrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme najemno a vmícháme do našlehaného tvarohu. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou, dle potřeby zředíme... více o Ananasový salát
Avokádo rozkrojíme na půlky vybereme kostku a hned potřeme citrónovou šťávou nebo nám zčerná. Dužinu avokáda nakrájíme malým nožíkem na kousky a lžící... více o Avokádový salát
Krupičku, 2 vejce, 1/2 lžíce soli a olej prohněťte v míse. Těsto nechte asi 20 minut v chladu odpočívat. Promíchejte jablka, mandle a dvě třetiny sýra... více o Taštičky plněné jablky a sýrem
Ovoce naaranžujte na mísu a nechte hosty, aby si sami vybrali, na co mají chuť.... více o Ovocná mísa
Banány oloupeme, podélně rozkrájíme a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem . Jednotlivé půlky přelijeme 1-2 lžícemi medu a posypeme oříšky . ... více o Pečené banány
Švestky rozpůlíme, odstraníme pecky a nakrájíme na menší kusy. Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou bobtnat. Do kastrůlku vlijeme... více o Vůně orientu
Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadérka. Hrušky krátce povaříme v portském vínu, odstavíme a necháme marinovat, nejlépe přes noc. Z... více o Kozí sýr zapečený s hruškami s pravým portským a zapečeným karamelem
Ananas nakrájíme na kolečka, mango na plátky a opečeme na grilovací pánvi. Grilované ovoce necháme lehce zchladnout a poté nakrájíme na malé kostičky.... více o Mexické grilované ovoce
Přivedeme do varu víno, do kterého přidáme čaj, cukr, hřebíček, badyán, skořici a poté vložíme hrušky. Na mírném plameni vaříme do změknutí. Poté... více o Hruška polévaná čajem a bílým vínem
Kostky ananasu necháme okapat, 4 lžíce šťávy si schováme. V salátové míse si smícháme, ananas, mrkev, zelí a papriku. Dresing si připravíme smícháním... více o Zeleninovo-ovocný salát s dresingem
Jablka vykrojíme a nakrájíme na osminky. Tvaroh smícháme s vejci, moukou a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném vále z něj... více o Jablečné tvarohové knedlíky
Kuře naporcujte, osolte a opepřete. Cibuli nadrobno pokrájejte. Mango oloupejte, zbavte pecek a pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo s... více o Kuře na mangu
Kuřecí prsa pokrájíme na kousky stejně velké jako kousky ananasu, osolíme je a opepříme. Na špejli napichujeme střídavě maso a ananas. V misce si... více o Kuřecí špízy s ananasem a kokosem
Nakrájené ingredience (syrečky na čtvrtky, babán na kolečka) obalíme jako řízky a usmažíme. Jedli jsme toto v Loštické restauraci se syrečkovými... více o Banánový šokšpíz
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Odlejeme šťávu od mandarinek a ananasu (šťáva se může hodit), vše nakrájíme na malé stejné kousky, pak přidáme bílý jogurt (nebo můžeme jen zalít... více o Barevný ovocný salát
Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky nebo jej můžeme nastrouhat. Na nudličky nakrájíme i jablko (nebo nastrouháme na hrubém struhadle).... více o Celerový salát s jablkem
Všechny konzervované věci necháme důkladně okapat, pak vše nakrájíme na drobno, promícháme, necháme pár hodin odležet, pak přidáme majonézu. Velice... více o Celerový salát s ananasem
Rýži na cedníku propláchneme vařící vodou. Do kastrůlku dáme lžičku másla a když se začne škvířit (hlídáme, aby se nespálilo!) vsypeme okapanou rýži a... více o Ovocný rýžový salát
Ovoce oloupeme, nakrájíme na drobné kousky, smícháme a podle chuti přidáme citron a sirup. Nemusí být vůbec. Můžeme přidat i sekané ořechy a rozinky.... více o Ovocný salát
Oloupané banány a kiwi s jahodami nakrájíme lehce promícháme v misce zalijeme jogurtem. Podáváme jako dezert nebo lehkou letní svačinku.... více o Lehký ovocný salát
Nejdříve oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kostičky, to samé uděláme s ananasem a s celerem. Třešně vypeckujeme a nakrájíme na půlky, aby dodaly... více o Vánoční ovocný salát
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem, vodou a rozvaříme. Rozmixujeme. Pudink smícháme s trochou vody. Vlijeme... více o Dětská jablečná přesnídávka