Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně. Zatímco české omáčky jsou spíše hutné a smetanové, v zahraničí se více setkáváme se zeleninovými variantami. Typicky nejoblíbenější českou omáčkou je svíčková, podávaná s hovězím masem, knedlíky a brusinkami.
Omáčky lze také rozdělit podle jejich vhodnosti k přílohám. Speciálně se chystají omáčky k rýži, k těstovinám nebo ke knedlíkům. Někdo zohledňuje omáčky podle druhu masa. Mezi omáčky však lze řadit i jednoduché recepty na pesta, které se využívají jako ochucovací surovina.
Mezi atypické omáčky, které neslouží jako doplnění pokrmu ale stojí někdy i samostatně, patří guláše. Gulášů existují stovky druhů, základem bývá vždy cibule a červená paprika. Ostatní suroviny se ale mohou úplně lišit. Masové, bramborové, houbové nebo třeba buřtguláše jsou hlavním chodem, který se podává s různými typy příloh.
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2... více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
V hrnci si na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Žampiony umyjeme, nakrájíme na plátky a přidáme společně s kmínem do hrnce. Trochu posmažíme a... více o Smetanová žampionová omáčka
**Na 500 ml:** Řepu povařte v osolené vodě asi 55 minut doměkka. Pak ji vyjměte, oloupejte a nadrobno pokrájejte. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte... více o Řepný kečup
Na másle v hrnci si zpěníme cibuli, přidáme nasrouhanou mrkev, osolíme. Restujeme asi 10 min. Poté z hrnce tuto směs odendáme a vložíme do něj předem... více o Dobré kuře na paprice
Mleté maso smícháme s jemně nastrouhanou zeleninou, vejcem, kořením, strouhankou dle potřeby a osolíme. Dobře propracujeme a vlhkou nebo pomaštěnou... více o Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat. Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji... více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu. Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně... více o Kančí kýta na víně s tymiánem
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou... více o Houbovo-zázvorové hovězí
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět velkou najemno pokrájenou cibuli, ke které pak přidáme osmažit na kostky pokrájenou dýni. Pak zaprášíme výpek... více o Dýně na kari nebo na paprice
Plátky krkovičky po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily. Naklepeme, osolíme, opepříme a zlehka potřeme hořčicí. Cibuli necháme na trošce tuku... více o Gulášová krkovička
Jablka a hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky. Salát omyjeme a natrháme nebo pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Vše... více o Podzimní salát se sýrem a medovou zálivkou
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji restovat. Pak... více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka
Nakládané brusinky smíchejte s kůrou a šťávou z pomeranče a kořením. Směs přiveďte pomalu do varu. Snižte teplotu a asi 2 minuty zvolna povařte.... více o Pikantní omáčka z brusinek
Opláchnuté kuličky bezinek sdrhněte pomocí vidličky od stopek, opláchněte a dejte do litinového kastrolu. Zalijte octem, vložte do trouby a ponechte v... více o Pikantní omáčka z bezinek
Na jedné nebo dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme gothaj, trochu osmahneme, přidáme rajčata a papriku. Chvilku podusíme. Přidáme... více o Směs na špagety
Na trošce oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou cuketu a zprudka orestujeme. Přidáme šunku, zaprášíme moukou,... více o Cuketa v sýrové omáčce
Osmažíme cibuli do zlatova, potom přihodíme všechno koření a provoníme. Na pánev přidáme protlak a prohřejeme. Vsypeme nakrájená rajčata a podlijeme... více o Silná rajská omáčka
Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do... více o Veganská houbová omáčka
Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme. Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout... více o Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem
V hrnci orestujeme cibuli, přidáme nakrájené maso, a chvíli smažíme. Přisypeme kari, česnek, sójovou a worchestrovou omáčku a necháme podusit. Až maso... více o Sýrová kari omáčka
Tato omáčka je vhodná ke grilovanému masu a je velmi rychlá :-) V misce smícháme veškeré přísady s prolisovaným česnekem. Necháme chvilku odležet v... více o Brazilská omáčka
Přísady dáme do skleněné mísy. Přiléváme pivo, dokud nezískáme červenou kašovitou masu. Přidáme maso, které chceme marinovat. Důkladně jej obalíme a... více o Cillo marináda
Cibuli nakrájíme na drobno a vložíme do misky s olejem. Přidáme papirku, sůl, pepř a vegetu, promícháme a necháme čtvrt hodiny odležet. Poté odlijeme... více o Dip na nugetky
Na másle orestujeme nakrájené žampiony. Po změknutí zalejeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujón a pepř. Vaříme asi 10-15 minut. Tyčovým mixérem... více o Žampionová omáčka
Maso opláchněte, osušte, nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete. Na rozehřátém oleji v kastrolu krátce, asi 5 minut, orestujte nakrájenou... více o Krůtí guláš s těstovinami
Na oleji si osmahneme do hněda cibulku, poté zalejeme vlažnou vodou aby jsme nemuseli dlouho čekat než se začne provařovat. Přidáme: bobkový list, sůl... více o Cibulková omáčka
V hrnci rozehřejeme olej, a dáme na něj osmažit cibulku do zlatova, přidáme nakrájenou šunku a orestujeme. Datlová rajčátka nakrajíme a přidáme a... více o Omáčka k těstovinám
Maso omyjte, zbavte blan a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nechte odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, žampiony... více o Svíčková Stroganoff
Očištěná drůbeží játra dáme orestovat na drobně pokrájenou a osmaženou cibulku, jemně osolíme a opepříme a přilijeme vývar. Vaříme cca 10-15 minut.... více o Játrová omáčka - snadno a rychle
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a houby (hlívu ústřičnou, nebo hřiby, žampióny ap). Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme horkou... více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou
1) Rozehřejeme olej v hrnci 2) Vložíme najemno nasekanou cibuli 3) Až cibule krásně zesklovatí, přidáme najemno nasekané a oloupané buřty (možné... více o Pikantní buřtguláš
Sýr v misce utřeme s česnekem, solí a pepřem a ke směsi přimícháme smetanu. Podáváme k masu, smaženým krabím tyčinkám nebo místo tatarky.... více o Dresing z kysané smetany
Smícháme všechny ingredience a naložíme do nich maso. Vystačí asi na 1 kg masa. Používám tuto směs také na vytvoření těstíčka na masové placičky, vždy... více o Marináda nejen na gril
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme... více o Čínská sladkokyselá omáčka
Kuře (stehna) očistíme, nasolíme a dáme do pekáčku s kouskem másla a jednou pokrájenou cibulí, podlijeme a pečeme dozlatova. Během pečení přeléváme... více o Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou
1. Zapněte elektrickou troubu na 200°C. Rajčata omyjte, nařízněte na kříž a vložte na plech. Strožky česneku rozdrťte čepelí nože a vložte na plech k... více o Čerstvá rajčatová omáčka
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Mleté maso smícháme se sardelovou pastou a balíme jako klasické ptáčky, na oleji osmažíme cibuli do hněda a... více o Ptáčky ze sardelky
Začněte nejprve s knedlíky. Pokrájené pečivo v míse přelijte ohřátým mlékem a nechte přikryté asi 10 minut bobtnat. Půlku drobně nakrájené cibule... více o Lišky na smetaně s knedlíkem
Dýni okrájíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, podlijeme troškou vody (cca 2dcl),osolíme,ocukrujeme a dáme podusit než dýně změkne.Na sádle... více o Dýňové zelí
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Celý kus masa očistíme, řádně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho orestujeme ze všech stran dozlatova, s otáčením nepospícháme, počkáme až... více o Vepřové na zelenině
Dáme si vařit kostku masoxu s 2 hrnky vody. Na troše oleje mírně orestujeme rozmačkaný česnek. Ve velkém hrnci na másle a troše oleje osmažíme 3 lžíce... více o Česnekovo-sýrová omáčka
Máslo rozpustíme s olejem, přidáme pokrájený pórek na kolečka a osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli orestujeme a přilijeme vývar... více o Pórková omáčka
Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nasekáme nahrubo, stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Troubu předehřejeme na 190°C. Na vhodný pekáč dáme kosti a... více o Redukovaný zvěřinový vývar
Na rozpáleném oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a také orestujeme, pak osolíme, opepříme, přidáme papriku, protlak, cukr,... více o Masová směs s cuketou na těstoviny, brambory nebo rýži
Piniové oříšky osmahneme na sucho v pánvi. Rajčata necháme okapat, bazalku omyjeme a osušíme. Všechny uvedené ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme... více o Pesto ze sušených nakládaných rajčat
Sekaná: všechny ingredience(kromě oleje) na sekanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Z vytvořené směsi uděláme šišku, kterou dáme do olejem... více o Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou