Příprava nudlí do polévky má většinou tu výhodu, že není potřeba je chystat pokaždé, když vaříte polévku. Po usušení je možné nudle uskladnit, a pak vytáhnout vždy když bude potřeba. To platí jak pro nudle klasické tak třeba ty celestýnské.
Nudle do polévky se připravují ve dvou hlavních variantách a to s vejci nebo bez vajec. Recepty se liší také v typu použité mouky. Přípravu domácích nudlí dnes mohou usnadňovat přístroje, které vám nudle protlačí a vytvarují za vás. V opačném případě se nudličky krájí z vyváleného těsta.
Kromě druhů přípravy a typů na skladování, se liší také doporučení ohledně konečné úpravy, tedy jestli vařit nudle zvlášť nebo je na poslední chvíli přidat do vývaru.
Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti, které zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova a... více o Rajská polévka se špeclemi
Mouku vysypeme na vál a doprostřed vytvoříme rukou důlek, do nějž vyklepneme vajíčko. Postupně pomocí nože zapracováváme vejce do hrubé mouky. Pokud... více o Domácí nudle
Do mističky dáme asi 16 dkg hrubé mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmícháme... více o Domácí nudle do polévky
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky), upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou stran jako omeletu. Po upečení... více o Celestýnské nudle do polévky
Omyté kuře vložíme do 3/4 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a potom přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření a společně vaříme do měkka.... více o Kuřecí vývar s domácími nudlemi
Máslo rozpustíme, přidáme olej a na nudličky pokrájenou kapustu. Smažíme do povadnutí za občasného promíchání. Poté přidáme česnek, muškátový květ,... více o Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky
Na rozpuštěném másle si osmažíme drobně pokrájenou cibuli, do které rozdrobíme droždí, které necháme rozpustit na kašičku. Přisypeme mouku a za... více o Drožďová polévka s houbami a quinoou
Sušené houby namočíme v hrnku do studené vody (klidně přes noc) alespoň na dvě hodiny. Na másle s olejem si osmažíme nastrouhanou mrkev a na plátky... více o Houbovo-zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody, pak vodu slijeme, zalijeme novou čistou vodou v poměru 1 : 2 = jeden díl quinoa semínek na dva díly vody ... více o Česnečka z uzeného masa s quinoou
Na másle s olejem osmažíme na kolečka pokrájený pórek, hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapíkatý celer. Přidat můžeme i kousek květáku... více o Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen... více o Cibulová polévka podle Marušky
Na rozpuštěném másle si necháme rozpustit rozdrobené droždí, ke kterému dle chuti a dle toho do jaké polévky chceme zavářku použít, přidáme dále i... více o Drožďová zavářka
Vývar zvolíme dle vlastní chuti, kdo se spokojí s bujónem, klidně i ten může použít, ale uzený nebo ovarový vývar je nejlepší a hlavně budeme mít do... více o Česneková polévka (česnečka) s pohankou
Máslo necháme rozpustit, přidáme rozdrobené droždí, které na mírném plameni za stálého míchání také rozpustíme na hladkou kašičku. Kašičku necháme... více o Drožďové knedlíčky - kořeněné
Na kousku rozpuštěného másla necháme krátce osmažit pokrájené Surimi tyčinky a nudličky česneku (jeden stroužek si nastrouháme a přidáme až ke konci... více o Česnečka se Surimi tyčinkami
Brokolici očistíme, dáme do hrnce se sýrem, muškátovým oříškem, vývarem ze zeleniny nebo z kostky a vaříme pod poklicí na skus, ne déle. Ve smetaně... více o Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony
Z ingrediencí na knedlíčky umícháme hladkou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (1cm). Na másle osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který poté... více o Pórková polévka s knedlíčky
V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Mouku vysypeme na vál a doprostřed vytvoříme rukou důlek, do nějž vyklepneme vajíčko. Postupně pomocí nože zapracováváme vejce do hrubé mouky. Pokud... více o Domácí nudle
Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme,... více o Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Máslo utřeme s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Přidáme utřený česnek, sůl a bylinky. Nakonec přidáváme strouhanku - konzistence těstíčka by... více o Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku.... více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Žebra, skelety... opláchneme a dáme do hrnce společně s kořením a zeleninou, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme kostku bujonu a dáme vařit do... více o Masový vývar s petrželovými noky
Na oleji v hrnci osmahneme cibulku nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a mletý koriandr. Vsypeme propláchlou čočku a zilijeme ji vývarem. Uvedeme... více o Polévka z červené čočky s koriandrem
Pohanku umeleme na mixeru na mouku. Přidáme pšeničnou mouku, krupici, sójovou mouku, vejce, sůl a koření, popř. trochu vody a vypracujeme těsto. Z... více o Pohankové noky
Vejce rozšleháme ve vodě a s moukou vypracujeme hladké těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku asi 20 minut odležet. Pak těsto rozválíme na hladkou... více o Celozrnné nudle
Nejprve si připravíme těsto na knedlíčky a necháme jej 15 minut odležet. Mleté ovesné vločky (meleme nejlépe v mixéru) lehce opražíme na sucho na... více o Jemná petrželová polévka s drožďovými knedlíčky
Z uvedených ingrediencí na knedlíčky umícháme vidličkou středně tuhou hmotu, ochutíme dle potřeby, necháme 10 minut před tvořením knedlíčků(nočků)... více o Polévka s rychlými játrovými nočky (knedlíčky)
Kuřecí kostry (droby...) dáme vařit společně s kořenovou zeleninou doměkka, trochu osolíme. Kosti pak vyndáme, necháme zchladnout a obereme z nich... více o Kuřecí polévka s krupicovými noky
V míse smíchame strouhanku, sýr, vejce, půl lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř a vypracujeme hladké těsto (záleží, jak máme jemnou... více o Italské protlačované nudle - passatelli
Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme do varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření ... více o Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme. Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka,scedíme.... více o Uzená polévka s kroupami