Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Sušenky rozmixujeme (rozdrtíme) spolu s mandlemi a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme do dortové formy vyložené pečícím papírem dáme do... více o Sušenkový cheesecake
Připravíme si na suchou směs: mandlovou mouku, moučkový cukr, váhu nebo odměrku Do mixéru na oříšky dáme 90 - 100 g mandlové mouky a 160 g moučkového... více o Makronky
Mléko nalijeme do mísy a rozšleháme v něm vejce. Přidáme špetku soli a pomalu přisypáváme mouku. Stále šleháme, aby nevznikly hrudky. Hotové těsto... více o Recept na nejlepší palačinky
Tortovú formu (priemer 20 cm) vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie vrátane bokov. Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme a primiešame k nim... více o Tvarohový koláč s bobulovým ovocem - cheesecake
Vychlazené mascarpone a smetanu s oběma cukry krátce vyšlehejte do hustého krému a naplňte jím cukrářský sáček s širší hubičkou. Maliny rozmačkejte... více o Ovocné tiramisu do skleničky
Formu lehce vymažte máslem, na dno dejte arch pečicího papíru, odstřihněte pruh a přitiskněte ho na bok. Do food processoru dejte sušenky a pokrájené... více o Borůvkový cheesecake
Čokoládu nalámejte do kovové či skleněné mísy a přidejte máslo pokrájené na kousky. Mísu posaďte na kastrol s vroucí vodou a čokoládu nechte rozpustit... více o Čokoládové brownies
Upozornění: Tento recept není dietní, veganský, rychlý ani levný berte to prosím v potaz. Poznámka na úvod: Pokud víte dopředu, že nemáte nebo z... více o poctivé Míša řezy
Tvaroh dejte do mističky, přisypte cukr krupici a vanilkový cukr, dobře je do tvarohu vmíchejte a nechte chvilku stát, aby se cukr mohl rozpustit.... více o Domácí pribináček smetanový
Cukr se žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme lžíci rumu. Do pěny zašleháme Mascarpone. Mezitím si necháme vyšlehat tuhý sníh z bílků a špetky soli. Sníh... více o TIRAMISU S MASCARPONE
Studené nasekané máslo, prosátou mouku a sůl zpracujte v drobenku, do které přidejte vychlazenou smetanu ke šlehání a vše rychle zpracujte v hladké... více o Kremrole se sněhem a citronovou šťávou
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve vodní lázni rozpusťte nakrájené máslo a nalámanou čokoládu. Metličkou míchejte, aby se vše dobře spojilo. Odstavte. V... více o Velikonoční brownies
Smíchejte ingredience na krém a dejte ho na 1 hodinu chladit do ledničky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Vejce... více o Mrkvové muffiny
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve velké míse vyšlehejte polotuhý sníh z bílků a špetky soli. Postupně přidávejte krystalový cukr a šlehejte, dokud se... více o Pavlova s citronovým krémem
Do mísy dejte jogurt, přidejte vajíčka, rum, nastrouhanou citrónovou kůru a vše důkladně dohladka rozmíchejte. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou s... více o Jogurtové koblížky se skořicí
Uvaříme si silné kafe a do něj přidáme amaretto a stranou necháme schladnout (doporučuji dát do hlubokého talíře). Žloutky vyšleháme s cukrem. Poté... více o Tiramisu se šlehačkou a mascarpone
Do misky se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji nabobtnat, asi 10 minut, pak ji důkladně vymačkejte, ať ji zbavíte přebytečné vody.... více o Panna cotta s angreštovou omáčkou
Ve velké míse dohladka smíchejte krémový sýr, zakysanou smetanu, moučkový cukr a citronovou šťávu, stačí vařečkou nebo v robotu za nízkých otáček.... více o Cheesecake do skleničky
Žloutky vyšlehejte společně s cukrem do světlé pěny. Postupně zapracujte kokosovou smetanu, až vznikne hladký krém. Z bílků vyšlehejte sníh a velmi... více o Kokosové tiramisu
Troubu předehřejte na 150 °C. Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy robotu, žloutky do rendlíku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za... více o Pavlova s amarreto krémem
Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni. Do vychladlé směsi přidejte rozšlehaná vajíčka a přisypte cukr. Vše... více o Čokoládové brownies s ořechy
Vejce vyšleháme s cukry, přidáme vidličkou rozmačkaný zralý banán, jogurt, rum a dobře promícháme. Přisypeme hladkou mouku s kypřidlem a řádně... více o Rychlé jogurtové koblížky s banánem
Rozevírací dortovou formu velmi zlehka vymažte máslem. Rozložte ji, na dno přitiskněte arch pečicího papíru a formu zavřete. Z pečicího papíru... více o Limetový cheesecake s malinovým přelivem
Mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem dobře promíchejte tak, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji prosejte přes jemné síto, abyste získali opravdu... více o Halloweenské makronky s ganache z bílé čokolády
Smíchejte zvlášť suché a zvlášť tekuté ingredience. Po řádném promíchání, obě směsi spojte a vyšlehejte v hladké těsto. Poté přelijte těsto do moukou... více o Halloweenský perník
Sušenky nadrťte najemno. Přidejte k nim rozpuštěné máslo a umíchejte směs, kterou napěchujte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Korpus... více o Dýňový cheesecake
Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem tak, aby se spojily. Vzniklou hmotu napěchujte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Takto... více o Nepečený borůvkovo - kokosový cheesecake
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Oba druhy smetany nalijte do kastrůlku, přidejte cukr a... více o Panna cotta s lesním ovocem
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a mírně nabobtnala. Smetanu nalijte do kastrůlku, na středním plameni... více o Panna cotta s borůvkovým přelivem
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Smetanu nalijte do kastrůlku, na středním plameni ji... více o Čokoládová panna cotta
Droždí rozetřete v malé misce s polovinou cukru na kaši. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, krátce vše promíchejte a při pokojové... více o Koblihové pletýnky
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr, skořici i muškátový oříšek a restujte, až se cukr rozpustí... více o Koblihy s jablky v pikantním karamelu
Z těsta vytvořte kuličky velikosti pingpongových míčků. Nechte je pod utěrkou nakynout 30 minut. V kastrolu rozehřejte olej, mělo by ho být na výšku... více o Mini koblížky s jahodovou marmeládou
Droždí rozetřete v malé misce s polovinou cukru na kaši. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, krátce vše promíchejte a při pokojové... více o Základní těsto na koblihy
Na korpus rozdrťte sušenky. Ovesné vločky namelte nadrobno. Přidejte mleté mandle, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a rozpuštěné máslo a... více o Jogurtovotvarohový cheesecake s lesním ovocem
V kastrůlku si rozpusťte máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami, přidejte špetku soli a citrónovou kůru a vzniklou hmotu důkladně promíchejte.... více o Nepečený borůvkový cheesecake
Troubu předehřejte na 130 °C. Jahody omyjte a dejte do zapékací mísy, posypte cukrem, pokapejte šťávou z jednoho citrónu a dejte péct na deset minut,... více o Jahodovomalinový cheesecake
Troubu předehřejte na 160 °C. Formu o průměru vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem. V míse smíchejte cukr, kakao,... více o Malinové brownies
Dejte si stranou pár třešní na ozdobu, zbylé omyjte, odpeckujte a nakrájejte je na větší kousky. Ty vložte do menší mísy, přilijte višňový likér, 2... více o Třešňové tiramisu
Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je v mikrotenovém sáčku válečkem rozdrťte nadrobno. Stejným dílem je rozdělte do připravených sklenic. Do... více o Jahodový cheesecake do skleničky
Mouku, cukry, sůl, droždí, jemně nastrouhanou kůru z půlky pomeranče, drobně nasekanou čokoládu smícháme v míse, přidáme vlažné máslo a mléko, vejce a... více o Pečené donuty s čokoládou
Mouku nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do... více o Pečené masopustní koblihy
Předehřejte troubu na 180 °C. Rozmixujte černé fazole, vejce, prášek do pečiva, kakao, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt. Směs mixujte... více o Fazolové brownies
Čokoládu a máslo rozpusťte v kastrolku a vymíchejte dohladka. Cukr s vejci našlehejte metličkou do světlé pěny, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a mouku... více o Čokoládové brownies s karamelovou krustou
Vejce vyšleháme s cukry a solí, přilijeme rum, olej a kefír, přisypeme mouku s citronovou kůrou a sodou. Vymícháme těsto, které bude lepivější a... více o Kefírové vdolky s parádou
Do mísy nastrouháme najemno očištěnou dýni, přidáme vejce s cukrem a vše dobře promícháme. Dále přilijeme olej, přisypeme mouku s kypřidlem a opět vše... více o Dýňový perník
Nejprve si připravte těsto na korpus. Mouku dejte do mísy se špetkou soli a přidejte studené máslo nakrájené na kostky - jakmile se obalí moukou,... více o Cheesecake s passion fruit omáčkou
Na pečení suflé je nejlepší použít malé zapékací misky ramekin. Vymažte je máslem a vysypte cukrem, aby se vám suflé nepřichytilo a takto připravené... více o Čokoládové suflé
Nejlépe přes noc si nechte přes plátýnko nebo látkovou plenu, okapat tvaroh. Druhý den si vyšlehejte v robotovi smetanu s cukrem, přidejte semínka z... více o Cheesecake do skleničky podle Máma peče doma
Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu a pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. V mixéru... více o Cheesecake se slaným karamelem
Jablka hrubě nastrouhaná dáme do kastrolu, můžeme je ochutit, kromě cukru ještě i citronovou šťávou a kůrou, skořicí, podlijeme troškou vody a za... více o Jablečný Lotus řez - nepečený
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta)... více o Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné rozpuštěné máslo (nebo máslovou Heru...) a mléko, promícháme, přisypeme mouku s kakaem a kypřidlem,... více o Kakaový korpus / bábovka z remosky
Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)
Korpus na remosku o průměru cca 32 cm: z mléka, 2,5 lžic cukru, kakaa a čokoládového pudinku uvaříme pudink dle návodu. Žloutky vyšleháme s cukrem do... více o Margot řez / dort z remosky
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát na pomoučněném stole. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme cukrem (cca 8 lžic a můžeme... více o Šneci z remosky - na sladko
Do mísy nasypeme mouku, kakao, cukr, prášek do perníku a sodu. Vše promícháme, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce a marmeládu. Vše dobře promícháme... více o Vláčný perník
Remosku vyložíme pečícím papírem. Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který nožem obkrojíme do velikosti asi o 2 - 3 cm větší... více o Jablečný koláč z remosky ala štrůdl
Remosku nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve si uvaříme pudink z mléka, dvou lžic cukru a pudinku dle návodu na... více o Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i... více o Čokoládové řezy se zakysanou smetanou
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za... více o Čokoládová poleva se zakysanou smetanou
Remosku o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo ji vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme... více o Čokoládová buchta z remosky
Korpus: vodu se solí a máslem svaříme ve větším kastrolu. Po svaření snížíme teplotu a naráz nasypeme všechnu mouku, kterou rychle vymícháme na hladké... více o Větrník z remosky
Remosku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji můžeme místo vymazávání vyložit pečícím papírem. Žloutky vyšleháme v míse s cukry do... více o Kávový korpus (bábovka) z remosky
Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Vymažeme a vysypeme formu na muffiny. V míse smícháme dýňové pyré, vejce, olej a cukr. V druhé míse smícháme mouku,... více o Nutellové muffiny
Uvedené množství je na misku nebo pekáček o velikosti 30 X 20 cm. Lotus karamelovými sušenkami vyložíme dno misky. Následně sušenky potřeme vrstvou... více o Lotus dezert se šlehačkou
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Banány (nepřezrálé) oloupeme a rozčtvrtíme. V nepřilnavé pánvi si rozpustíme máslo, ve kterém banány zprudka osmažíme z obou stran a poté vyndáme... více o Banánový hřích - dezert (nejen) pro děti
Troubu zapněte na nejvyšší teplotu. Formu vymažte máslem. Rozpuštěné máslo míchejte s cukrem – musí se rozpustit. Přidejte vejce a vanilku, pak... více o Třešňové blondies
Z prosáté mouky, cukru, mandlí a nakrájeného másla vypracujte drobenku, pak do ní zapracujte vejce a rukama rychle, aby máslo moc nepovolilo,... více o Mandlové koláčky s třešněmi
Troubu zapněte na 160 °C, formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Udusejte je na dno formy a dejte... více o Cheesecake s třešněmi a drobenkou
Troubu rozehřejte na 180 °C. Čokoládu rozpusťte. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Po jednom zašlehejte žloutky o pokojové teplotě.... více o Třešňový dort s mákem
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou). Cuketu nastrouhejte nahrubo. Vejce... více o Čokoládová buchta z cukety
Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko.... více o Rybízový koláč
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde... více o Rybízový nepečený dort
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Pak přidáme vlažné máslo a mléko a opět promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a pokud máme rádi vůni citronové... více o Bublanina z remosky
Banány rozmixujete s citronovou šťávou na pyré. To nalijete na plech nebo rovné talíře a sušíte na 40 stupňů v troubě nebo v sušičce nejlíp přes noc.... více o Banánové palačinky raw