Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Brambory uvařte ve slupce, poté oloupejte a rozmačkejte. Vložte je do robotu, přidejte sůl, zakysanou smetanu, žloutky a umíchejte. Z bílků vyšlehejte... více o Smetanovobramborová paštika
Jablko ostrouháme a nakrájíme na kolečka. Jádro vydloubneme. Kolečka dáme do mísy a zamícháme s půl lžičkou skořice. V míse smícháme vejce, máslo a... více o Jablkové lívance
1) Vezmete si jednu velkou misku ,dáte do ní 3 hrnky hladké mouky přidejte do misky 1 vejce. 2)Míchejte misku z ingrediencemi a pomalu do ní lite 4... více o Palačinky nejrychllější nejchutnejší varijanta!
Vodu, žloutek, ocet a sůl vyšlehejte a důkladně propracujte s moukou a tukem. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v ledničce, ideálně přes noc.... více o Kremrole paní Čermákové
Nejprve smícháme všechny suché a poté všechny tekuté ingredience do dvou misek. Obě směsi spojíme a vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.... více o Zdravá kakaová vegan bábovka
Do mísy dejte tvaroh, cukr, vejce, rozpuštěnou Heru a vanilkový extrakt. Vše dohromady vyšlehejte dohladka. Pomalu vmíchejte mouku s práškem do pečiva... více o Vanilková bábovka z tvarohu
Polovinu mléka mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky.... více o Kynutý koláč s tvarohem
Připravte polevu. Moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a v ledničce nechte trochu ztuhnout. Z mouky prozatím odložte stranou 1 lžíci. Mouku... více o Citronovoborůvková bábovka
V míse smíchejte třtinový cukr, mouku, skořici, máslo, ořechy a rozinky. Prsty vypracujte drobenku. Nechte ji v ledničce odpočinout a ztuhnout,... více o Brusinková bábovka s drobenkou
V hluboké míse vyšlehejte máslo se žloutky, cukr a citronovou kůru do světlé pěny. Přidejte tvaroh a citronovou šťávu. Do druhé mísy prosejte mouku,... více o Tvarohovojablečná bábovka
Sušenky rozdrťte a vmíchejte do rozpuštěného másla. Směs namačkejte do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem a dejte... více o Nepečený cheesecake s omáčkou z čerstvých borůvek
Nejprve si připravíme chia gel - 10 v chia řemínek zalijeme 100 ml vroucí vody a necháme odstát. Dále si připravíme suchou směs. Oba druhy rýže s... více o Bezlepková vegan buchta
Mléko se smetanou svařte. Z 1 citronu nastrouhejte kůru, dužninu nakrájejte na malé kousky, ze zbytku vymačkejte šťávu. Jablka nakrájejte na měsíčky,... více o Jablečný clafoutis s citrony
Banány rozmixujete s citronovou šťávou na pyré. To nalijete na plech nebo rovné talíře a sušíte na 40 stupňů v troubě nebo v sušičce nejlíp přes noc.... více o Banánové palačinky raw
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
Troubu zapněte na 175 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Prosejte mouku se špetkou soli, práškem do pečiva a kořením. Rozpuštěný kokosový olej... více o Dýňové sušenky s čokoládou
Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože vyloupněte semínka. Přidejte je do mouky stejně jako cukr, máslo a žloutky. Vypracujte drobenku a z té pak... více o Mřížkové koláčky
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na 1 cm tlustá kolečka. Rovnoměrně zakapejte lžící alkoholu. Mouku prosejte se solí a skořicí, potom... více o Smaženky s calvadosem
Troubu zapněte na 150 °C. Dotuha vyšlehejte bílky s cukrem, poté zlehka vmíchejte mleté mandle a likér. Pečicí papír potřete kouskem másla a lžící na... více o Amaretti sušenky
Vyšlehejte bílky, cukr, extrakt, pak vmíchejte mandle. Troubu zapněte na 150 °C. Hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30... více o Mandlová roláda
Troubu zapněte na 140 °C. Bezé připravte z uvedeného množství bílků a cukru, držte se obecných rad pro bezé. Nakonec stěrkou opatrně vmiste 2x prosáté... více o Čokoládové pusinky z bezé
Troubu zapněte na 150 °C. Z bílků a cukru ušlehejte hmotu na bezé. Opatrně ji přendejte do zdobicího sáčku bez hubičky nebo s hladkou hubičkou a na... více o Žampiony z pusinek
Troubu zapněte na 170 °C. Čokoládu a máslo rozpusťte. Vejce šlehejte s cukrem tak dlouho, dokud se nerozpustí. Pak přidejte čokoládu s máslem. Nakonec... více o Čokoládový koláč s oříškovým bezé
Alespoň hodinu před pečením vytvoříme kuličky. Ingredience dobře propracujeme, necháme 30 minut v lednici a pak utvoříme 24 kuliček, které vložíme na... více o Řezy s tvarohovo-kokosovými kuličkami
Do mísy dáme 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polotučného mléka, dávám vždy o trošku více mléka než mouky, jedno vejce, ale není nutné, balíček... více o Hrnkové palačinky
Všechny ingredience smícháme dohromady, rozmixujeme a vylejeme na vysypaný plech. Do těsta naskládáme hrozny, nebo jiné ovoce. Pečeme ve vyhřáté... více o Hroznová bublanina
Všechny ingredience smícháme dohromady, rozmixujeme. Trochu těsta si ubereme a přidáme lžíci kakaa - smícháme. A poté už jen lijeme do vysypané formy... více o Skvělá bábovka
Listové těsto si rozválíme a vykrajujeme trojuhelníky. Doprostřed dáme trochu nuttely, nebo kousek čokolády. Zabalíme, dáme na plech, potřeme vajíčkem... více o Čokoládové croissanty z listového těsta
Tvaroh dohladka prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, nakonec nahrubo nastrouhané jablko. Uhněťte hladké těsto a nechte... více o Tvarohové koblížky s jablky
Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny a zašlehejte máslo. Střídavě s mlékem zapracujte suchou směs.... více o Belgické vafle
Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmíchejte mouku. Těsto nechte alespoň 10 minut odstát. Přidejte lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. V... více o Pohankové lívance
Mouku, cukr a vejce prošlehejte s mlékem a špetkou soli, nechte alespoň 15 minut odstát. Rozpálenou pánev potřete máslem a za pomalého kroužení na ni... více o Špaldové palačinky
Troubu předehřejte na 160 °C, dno formy vyložte pečicím papírem, okraje bohatě potřete máslem. Rozinky namočte do calvadosu. Oloupaná jablka... více o Jablečný chlebík
1 Bílou čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní smetanu – připravíte si tak jednoduchou ganache. Tu nalijte do mělkých silikonových formiček a nechte... více o Malinová pusa
Batáty nastrouhejte na jemném struhadle. Troubu předehřejte na 180 °C, dno formy vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým... více o Batátový koláč
Dno formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem, pokud jsou rovné, vyložte je také pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C. Na základ... více o Arašídovo tvarohový koláč
Petržel nastrouhejte najemno. Smíchejte ji s citronovou šťávou a javorovým sirupem. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte olejem a vysypte... více o Chlebíček s petrželí
Řepu rozmixujte nebo najemno nastrouhejte. Troubu zahřejte na 180 °C, formu vymažte olejem a vysypte kokosem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva,... více o Bábovka z červené řepy
Hrušky oloupejte spolu s jablky a nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 x 1 cm. V kastrolu je zalijte vodou a vařte spolu s kořením asi 25 minut.... více o Hrušková bryja s plackami
Do větší mísy prosejte mouku, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte dvěma třetinami vlažného mléka, přidejte trošku z odměřeného cukru a... více o Valašský Frgál
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s kořeněným cukrem
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblížky plněné krémem
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s polevami
Těsto. V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do... více o Pečené koblihy s džemem
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Základní těsto na koblihy
Do kastrolu nalijte 300 ml vody, nasypte cukr a zázvor. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté zvyšte teplotu, přiveďte k varu a... více o Čínské taštičky štěstí s malinovým sorbetem
Mascarpone, moučkový cukr, jahody a vanilkovou esenci smícháme dohromady v misce. Z toustového chleba uděláme dva toasty do kterých dáme náplň. V... více o Jahůdkové toasty
1. Předehřejeme si troubu n 170 st. 2. V misce ušleháme tvaroh s oběma bílky . Do směsu vymačkáme citron i limetku ( bude nám bohatě stačit od každého... více o Tvarohové muffiny s kiwi
Těsto Z bílků ušleháme tuhý sníh s trochou cukru. Zvlášť ušleháme žloutky se zbytkem cukru, přidáme olej a vodu. Do vyšlehaných žloutků postupně... více o Výborný jahodový dort
Hladkou mouku smícháme v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme mleté škvarky, vejce a mléka jen tolik, abychom nám zpracováním všech surovin... více o Křehké škvarkové pracny