Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Obě mouky, vejce, mléko a sůl smíchejte v misce. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem, přidejte lžíci másla a nechte jej rozpustit. Jeden banán... více o Palačinky s banánem
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Máslo utřeme s rozpuštěnou čokoládou a vmícháme do vaječné pěny. Nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s... více o Valentýnské srdce
Mléko a mouku vmícháme do sebe, přidáme 2 vejce, špetku soli a 1 lžíci moučkového cukru. Důkladně promíchat! Připravené těsto vložte na 15 minut do... více o Palačinky (na palačinkovač)
Z bílku ušleháme sníh a ten spojíme se všemi ingrediencemi. Z ořechového těsta tvoříme válečky, které pozvolna stočíme do tvaru rohlíčků. Těsto je... více o Ořechové rohlíčky (Pařížské)
Sušenky nadrobte do mísy, přidejte 100 g změklého másla a prsty hněťte do těsta. To natlačte do formiček na košíčky a při 175°C pečte 8 minut. Nechte... více o Křupavé košíčky s karamelem
V misce utřeme cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidáme med a koření. Do takto připravené hmoty vmícháme prosátou mouku smíchanou se sodou.... více o Perníková chaloupka snadno a rychle
Puding rozmícháme se smetanou v kastrůlku a vaříme 2 minuty, necháme vychladnout. Do vychladlého pudingu vmícháme sladidlo, větší část mletých... více o Pistáciové kuličky
* vidličkou rozmačkáme banány a smícháme se šťávou z citronu * v druhé míse vyšleháme do pěny cukr, olej a vejce * vzniklou pěnu smícháme s moukou,... více o Banánová rychlobábovka
Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program "těsto". Po vykynutí těsto propracujeme na vále a na plech klademe buchtičky a... více o Dukátové buchtičky z domácí pekárny
Máslo, žloutky a šlehačku spolu promíchejte. Z mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte utřené... více o Bystřický vdolec
Roztopíme bílou i mléčnou čokoládu. Nakrájíme banány, dáme je do košíčků a pokapeme topingem. Poté do košíčků nalijeme roztopenou čokoládu a posypeme... více o Čokoládové pokušení s banánem
Rozdělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem a moukou umícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme do hotového základu, nakonec přidáme kafe,... více o Dort cappuccino
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina nabobtnala. Čtyři formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml... více o Panna cotta s malinovou omáčkou
V páře šleháme 10 minut cukr, tuk, med, mléko a vejce. Hmota se nesmí vařit. Hmotu odstavíme a nalijeme ji na prosátou mouku se sodou. Ze směsi... více o Medovníkové hvězdičky
Polevu připravíme podle návodu na obale. Do rozehřáté polevy nasypeme mandlové nudličky, dobře promícháme a lžící tvarujeme malé ploché hromádky,... více o Mandlový sen
Těsto: Postupujeme dle požadované velikosti moučníku. Kolik vajec, tolik dalších ingrediencí. 1 vejce = 50 g. Takže při 5 vejcích dáme 250 g pol.... více o Pařížský dort Eli
Našleháme si šlehačku a přimícháme do ní 4 balení vanilkového cukru a smetanu. Připravíme si formu na dort a vyskládáme do ní piškoty, na piškoty... více o Nevařený dort
Do mísy dáme salko - slazené kondenzované mléko - přidáváme postupně rozdrcené piškoty (lze rozsekat v mixeru ;) ) a strouhaný kokos, přidáváme do té... více o Koule ála Raffaello
Vyšleháme bílky na tuhý sníh a uschováme jej na chvíli do ledničky. Ušleháme 6 žloutků, cukr a olej do pěny, přisypeme mouku a kakao a nakonec... více o Bezlepkové Míša řezy
Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a kakaem. Přidáme vanilkový cukr a rum. Do vzniklé hmoty přidáme piškoty (nastrouhané najemno nebo namleté).... více o Kakaové vánoční kuličky
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého... více o Amorův jablečný řez (koláč)
V míse smícháme jogurt, vejce, cukry, máslo, skořici, citronovou kůru, přidáme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme pokrájená jablka... více o Jogurtové muffiny
Žloutky vyšleháme s umělým sladidlem, přidáme vodu, aroma, mouku s kypřidlem, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech... více o Dia roláda
Do hrníčku si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky, přidáme trochu mléka, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Máslo utřeme s cukry do pěny,... více o Buchty z třeného těsta
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kolečka (1cm) a pokud nechceme, aby nám jablka zhnědla, pokapeme je citronovou šťávou. Omáčka: v... více o Vínová jablíčka se skořicovou omáčkou
Do hrníčku si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, mouky a trochu mléka. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukry, pak... více o Kynuté skořicové uzlíky
Polovinu těsta rozválejte a vyložte jím formu. Přetáhněte fólií a dejte nejméně na 30 minut do chladu. V kastrůlku promíchejte rozinky s 2 hrnky vody,... více o Babiččin rozinkový koláč
Ve vodní lázni šleháme šlehačem bílky s cukrem do zhoustnutí (cca 20 minut). Potom vmícháme namleté vlašské ořechy. Hmotu naplníme do sáčku a... více o Slovenské rohlíčky
**Krok 1: Zkaramelizujte kondenzované mléko** \\ Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a začněte vodu vařit. Jakmile se začne vařit, vložte uzavřenou... více o Banoffee irský koláč
Olej, vejce, cukr a skořici společně dobře promícháme. Přidáme mléko a mícháme do hladka. V jiné misce promícháme mouku, kypřící prášek a kakao, do... více o Fofr perník
Na vál prosejeme hladkou mouku, vmícháme lžičku jedlé sody, perníkové koření, cukr, mleté mandle a kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Přidáme... více o Mandlové perníkové podkovy
Nejprve na mírném plameni rozpustíme mascarpone, potom přidáme čokoládu a nakonec koňak (rum) s máslem. Necháme, aby se ingredience spojily, a dáme... více o Čokoládové lanýže
Cukr přesypeme 2x přes sítko na čaj. Přidáme odměřený bílek a 10 minut poctivě šleháme šlehačem tak dlouho, dokud v polevě nejsou žádné kousky. Poté... více o Bílková poleva na perníčky
Polovinu piškotů položíme na nějaký tácek (talíř) a namažeme marmeládou můžete použít jakoukoliv marmeládu, ale lepší bude nějaká pikantnější (např.... více o Nepečené piškoty v čokoládě
Výše uvedené suroviny na vále prohněteme a spojíme v těsto, které vložíme do igelitu a necháme nejlépe přes noc v chladničce uležet. Druhý den plníme... více o Pracny podle praprababičky
Z cukru, mouky, másla, vejce a podrceného anýzu vypracovat těsto. Nechat odpočinout v chladu. Po vychlazení z těsta vyválet váleček o průměru 1 cm a... více o Anýzové žaludy
Vezmeme všechny ingredience (vejce, cukr, ořechy, mouku se zamíchaným kypřícím práškem, Herou,solí, nasekanou čokoládou) a dáme je do mísy, kde... více o Cookies chip
Všechny ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zvolíme program těsto. Po částečném zpracování těsta přidáme rozinky. Vykynuté těsto... více o Vánočka z domácí pekárny
Vše smícháme dohromady krom marmelády a vznikne nám těsto. Potom děláme malé placičky, dáme na plech s pečícím papírem, až uděláme placičky, uděláme... více o Vločkové sušenky s marmeládou
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vejce a pomalu vmícháme mléko. Přimícháme 2 lžíce rozpuštěného másla. Těsto necháme hodinu zahoustnout. V... více o Francouzské palačinky Suzette
1. Na kvásek smícháme 3 velké lžíce mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a droždím. Zamícháme a necháme vykynout. 2. Mouku osolíme, přidáme... více o Makové koláčky
Čokoládu nalámeme na kousky a spolu se sirupem a máslem dáme do žáruvzdorné misky. Zahřívejte nad parou za stálého míchání, dokud se čokoláda... více o Sudnae s banány
Těsto: Ořechy, cukr i bílky dáme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které dáme do tvořítka a stříkáme na čistý plech rohlíčky nebo i jiné tvary, např... více o Maminčiny pařížské rohlíčky
Vše dáme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které dáme do tvořítka a na suchý plech stříkáme hromádky. Nemáme-li tvořítko,můžeme hromádky tvořit... více o Maminčiny ořechové hromádky
Vajíčka s cukrem půl hodiny stále mícháme, pak přidáme zázvor (podle chuti, my dáváme 2 lžičky), mouku a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme hrubší... více o Zázvorky - ty naše :o)
1. Rozinky propláchneme teplou vodou a dáme na síto okapat. Potom je zalijeme rumem a necháme nabobtnat. 2. Žloutky vyšleháme s vanilkovou esencí,... více o Rozinkové šneky s rumem
Do vroucího mléka přidáme špetku soli, skořici, máslo a znovu je přivedeme k varu. Najednou vsypeme prosátou mouku se škrobem, snížíme teplotu a... více o Obláčkový jahodový
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Žloutky vyšleháme metličkou s rozehřátou čokoládou, pak jej zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosátou... více o Jadran
Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Pak lázeň odstavíme a šleháme do husté pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku a kakaem a... více o Harlekýn