Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse rozkvedlejte máslo, cukr, vajíčka a vanilkový cukr. Dobře vše smíchejte dohromady, možná se Vám bude hodit... více o Kouzelné kakaové sušenky
Z mouky, Hery, cukru a vejce vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v ledničce. Těsto rozválíme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe na... více o Křehký ovocný koláč s polevou
Smíchejte vločky, kokos a mouku. Potom v malém hrnci smíchejte máslo a med a pomalu zahřejte dokud se nerozpustí. Smíchejte horkou vodu a sodu a... více o Anzac sušenky
Vejce, máslo, mouku, cukr a kypřící prášek smíchejte a vyšlehejte do jemné konzistence. Kakao smíchejte s vodou, až vznikne hustší pasta a tu... více o Božský čokoládový dort
Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Následně těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme na plech, na to přidáme na kousky... více o Buchta s rebarborou II.
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Těsto: Změklé máslo vyšleháme s cukrem, moukou, solí a kypřicím práškem, dokud to strukturou nepřipomíná strouhanku. Vyšlehejte mléko s vejci, pak 2/3... více o Bostonské krémové mufiny
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Lehký jemný ovocný dort
Suroviny do pekárny vkládáme v následujícím pořadí: mléko, máslo, žloutky, rum (kdo má rád, ale nemusí být), mouka, cukr, vanilkový cukr, citronová... více o Povidlové buchty - těsto z domácí pekárny
1) vypracujeme těsto 2) vytvoříme kuličky (střední velikosti) 3) kuličky dáme ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc) 4) z kuliček tvoříme placičky,... více o Vinné rohlíčky
Ve vodní lázni rozehřejeme na kousku másla čokoládu, přidáme šlehačku (250 ml), kakao a cukr. Vše na mírném ohni promícháme. Slejeme do připravených... více o Horká čokoláda - snadná
Nejprve připravíme těsto (Pâte brisée). V míse smícháme mouku, máslo, hnědý cukr a špetku soli. Přidáváme postupně asi půl sklenice studené vody,... více o Rebarborový dort - tarte
Připravíme si sníh. Do mísy dáme žloutky a cukr, třeme. Poté přidáme mouku, sníh, prdopeč. Předehřejeme troubu na 180°C a těsto nalijeme do dortové... více o Nízký čokoládový dortík
Do mísy jsem si oddělila žloutky, které jsem si vymíchala se skleničkou cukru do pěny. Poté jsem přimíchala skleničku oleje a skleničku mléka. Poté... více o Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
Důležité je smíchat zvlášť sypké a "mokré" suroviny. Vajíčka tedy rozšleháme v mléce a oleji, přisypeme smíchané sypké suroviny a další suroviny podle... více o Nejlepší nadýchané muffiny
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl... více o Francouzský křehký jablečný koláč
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
1.) Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem a necháme v lednici. Zatím si ušleháme ze smetany šlehačku do tuhé hmoty a necháme vychladnout.... více o Jednoduchý šlehačkový dezert (nepečený)
Nejdříve si vysypeme prášky pudingu, přidáme prášek do pečiva a moučkový cukr, zamícháme. Pak nalijeme lžíci rumu, olej, přidáme čtyři vejce a... více o Pudingové kostky jinak
* máslo necháme povolit (popřípadě použijeme mikrovlnku) * smícháme sušené mléko, cukr * přidáme máslo a hněteme, dokud nevznikne jednotná hmota ... více o Domácí nugát
Těsto: Mírně zahřáté mléko smícháme s čokoládovým práškem a instantní kávou. Rozklepneme tam vajíčka a vyšleháme. Máslo, mouku, cukr, kypřící prášek a... více o Mocha mufiny
Mouku, sodu, zázvor a skořici smíchejte, pak přidejte změklé máslo a zpracujte, aby to vypadalo jako strouhanka, pak přidejte cukr. V míse vyšlehejte... více o Perníkový panáček
Nejprve si vyšleháme bílky. Vejce utřeme s cukrem. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehané bílky. Těsto rozdělíme na poloviny a do... více o Nutella roláda
Těsto: Všechny sypké ingredience zamícháme, přidáme tekuté ingredience a dobře rozmícháme. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně... více o Pudinkovosmetanové řezy
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout. Rozdělte na deset až šestnáct kousků. Rozválejte je, doprostřed vložte lžičkou náplň a cípy... více o Volarské tvarohové koláčky
Těsto: V hrnci s tlustým dnem přivedeme k varu vodu s olejem a solí. Až se bude voda vařit, přisypeme mouku a za stálého míchání na mírném ohni vaříme... více o Snadné věnečky s polevou
Všechny ingredience smícháme a pořádně rozkvedláme, aby nevznikly hrudky a necháme 1/2 hodiny odležet. Poté smažíme. Na pánev dáme jen kapku oleje,... více o Palačinky tenké jako papír
Do vlažné vody přidáme celé balení kakaového prášku, mícháme, vaříme do zhoustnutí a potom odstavíme a necháme vychladnout. Povolené máslo a cukr... více o Kakaová bomba
Smícháme celá vejce a cukr v misce. Mezitím rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni dohladka a necháme trochu vychladnout. Poté tuto směs nalijeme... více o Brownies cupcake
Rozválíme těsto a potřeme vejci. Těsto poklademe borůvkami a posypeme cukrem (krystalovým či vanilkovým, vanilkový dodá příjemnou vůni). Zabalíme jako... více o Borůvkový štrůdl
Oddělíme žloutky od bílků. žloutky smícháme s krupicovým cukrem, poté přidáme mouku s kypřícím práškem a olej. Vše promícháme. Těsto zvláčníme mlékem.... více o Piškotoví medvídci
Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého míchání přidáváme rozpuštěné máslo a smetanu ke šlehání. Prosátou mouku smícháme s kypřícím... více o Šťavnatý jablečník
Prosátou mouku smícháme se špetkou soli. Droždí se lžičkou krystalového cukru rozmícháme ve vlažném mléku a vlijeme do mouky. Přidáme olej, vejce a... více o Jablečník s polevou
1. Na těsto utřeme žloutky s cukrem, přidáme mouku, olej, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. 2. Těsto vlijeme na vymazaný plech a upečeme při... více o Ovocný piškot s tvarohem
1. Do misky prosijeme mouku s kypřícím práškem s cukrem a promícháme a promícháme je s mletými ořechovými jádry. 2. Teplé mléko, vejce, žloutek a tuk... více o Ořechový beránek
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku s kypřícím práškem, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Rovnoměrně jej... více o Koláč s tvarohem a jablky
Očištěnou mrkev nastrouháme a šťávu trochu vymačkáme. Mandle nadrobno nasekáme a nasucho jemně opražíme (pozor, ať nezhořknou) - mám vyzkoušeno, že je... více o Sladký mrkvový chlebíček
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vymícháme s polovinou cukru do pěny. Změklé máslo smícháme se zbylým cukrem a postupně vmícháme do žloutkové pěny.... více o Citronové řezy s ořechy a čokoládou
Připravíme pudinkovou vrstvu. Z mléka, pudink. prášku a krystalového cukru uvaříme hustý krém a za občasného míchání necháme vychladnout. Vychlazená... více o Pudinkové řezy čtyř barev se zakysanou smetanou
Předehřejte troubu na 180°C. Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. V jiné míse rozmačkejte banány a smíchejte s cukrem, s půl hrnkem rozpuštěného... více o Banánová buchta z Kalifornie
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou
Připravíme si 4 šálky nebo kelímky na jednotlivé porce (cca 200 ml). 2 lžičky instantní Melty smícháme s 50 ml vody (stačí vlažné). Vyšleháme šlehačku... více o Dětské tiramisu
1. Do mléka dáme tuk se špetkou soli a přivedeme k varu. 2. Do vařícího mléka přisypeme mouku, sundáme s ohně, zamícháme a opět za stálého míchání na... více o Odpalované těsto (věnečky, banánky, měchurky)
Připravíme si buď čerstvé ovoce, nebo necháme okapat kompotované. Odměřené množství mouky, cukru, vanilkový cukr a prášek do pečiva nasypeme do jedné ... více o Rukcuk ovocná buchta
Na ovesné vločky nalijeme med a tvaroh a pečlivě zamícháme. Zalijeme horkou vodou a necháme asi 3 minuty odstát. Nakonec posypeme skořicí.... více o Ovesná kaše bez mléka
Troubu předehřejte na 180 °C. Mandle a pinie nasucho opražte. V silnostěnném kastrolu svařte med s cukrem, až se cukr rozpustí. Snižte plamen,... více o Mandlové bonbony (Kozinaki)
Smíchejte ocet s mlékem a nechte "kysnout" asi 5 minut. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře smíchejte. Přidejte... více o Nadýchané americké lívance
Všechny ingredience smícháme ve velké míse, necháme si trochu kokosu na posypání. Potřeme pekáč olejem a posypeme moukou. Obsah mísy vlijeme do pekáče... více o Perník s kokosem
Připravte si hluboký talíř. Piškoty nadrťte, aby mezi nimi nebyly mezery. Po celé ploše piškotů namažte tvaroh s vanilkovým cukrem nebo jiným... více o Tvarohový mls