Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Jako první si nastavím teplotu trouby na 180 stupňů a položím si košíčky na muffiny na plech. Poté si nakrájím čokoládu na malé kousky, do mísy si... více o Muffiny s čokoládou
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, vejce a Hery si připravíme těsto, které rozdělíme na dvě půlky. První část těsta rozválíme a dáme na vymazaný a... více o Lázeňský koláč
Smícháme všechny suché ingredience na těsto. Je lepší mouku prosít a smíchat s kypřícím práškem. Potom přidáme ostatní suroviny, pořádně promícháme... více o Ovocný koláč se žmolenkou
1. Předehřejeme si troubu na 190-200 stupňů. PŘI PEČENÍ JSEM POUŽILA SILIKONOVOU FORMU O STRANĚ 20,5 CM, VÝŠKA 7 CM. 2. Rozdělíme formu alobalem (foto... více o Dvoubarevné řezy
Těsto na pizzu upečte na sucho v troubě (recept si můžete vybrat tady na stránkách nebo koupit - čím kvalitnější a tenčí, tím lepší). Po upečení... více o Nutelová pizza
1. Troubu předehřejte na 160°C. Koláčovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem. 2. V míse... více o Brownies s ovocem
Mouky smícháme s kypřicím práškem, cukrem,vanilkovým cukrem, přidáme vejce, olej, mléko a těsto nalejeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe... více o Mirabelkový koláč
Z ingrediencí na korpus vytvořte hladké těsto a nechte v lednici hodinu odpočinout. Pak ho vyválejte a umístěte do formy na pečení (taková s tím... více o Ovocný tart
1) Rozmixujeme broskve. 2) Ušleháme z bílků sníh a postupně do něj zašleháme polovinu cukru. 3) K rozmixovaným broskvím zatřeme zbylý cukr a sníh. Do... více o Broskvová mňamka
Z tuku (hera, máslo), vejce, moučkového cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme tužší, nelepivé těsto (drobenku) a po dobu přípravy náplně a ovoce... více o Drobenkový koláč s ostružinami
Smícháme mouku, sůl a postupně přidáváme vodu a nakonec 1 vejce. Těsto necháme hodinu uležet. Poté opečeme tenké placky. Na pánvi uděláme volská oka... více o Tradiční galety
Vejce vyšleháme s cukrem i máslem.Postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva i s mlékem.Poté přidáme citronovou kůru a štávu. Troubu si... více o Jednoduchá citronová buchta
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v... více o Cheesecake čokoládový
Troubu zapněte na 180 stupňů a pusťte se do přípravy těsta. Formu vymažte kouskem másla a zlehka vysypte trochou holandského kakaa. Čokoládu nalámejte... více o Čokoládový koláč s malinami a šlehačkou
Vejce dáme do hrnku a dolejeme mlékem a přidáme všechny ingredience. Navrch můžeme dát jakékoli ovoce. Navrch se dá také přidat drobenka. Je to rychlý... více o Ovocný koláč univerzál
1. Připravíme si těsto z mouky, másla, 1 vejce a špetky soli. Moukou posypeme vál, do mouky nakrájíme máslo rovnou z lednice a vklepneme vajíčko,... více o Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)
Omyté jahody rozpůlíme a pokapeme likérem a necháme chvilku rozležet. Dortovou formu vyložíme na dně a po stranách piškoty a pokapeme 100 ml kávy,... více o Tiramisu s jahodami a čokoládou
Banány rozmačkejte vidličkou, dokud nevznikne taková kašička. Přisypte vločky a čokoládu a pořádně promíchejte. Na plech dejte pečící papír a dejte na... více o Banánové placičky
Recept na českou klasickou zmrzlinu, Míšu! Smetanu ušleháme do tuha, poté přidáme cukr, tvaroh a jogurt. Směs nalejeme do formiček nebo do plastové... více o Domácí tvarohový Míša
Všechny ingredience smícháme dohromady a zamícháme, aby bylo těsto bez hrudek. Poté nalijeme na předem vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 150... více o Skvělý perník
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Ve šlehači rozšlehejte bílky a 25 g cukru do ztuhnutí. V jiné misce rozšlehejte žloutky a zbytek cukru (25 g).... více o Jednoduché tiramisu
V míse promícháme mouku se všemi sypkými ingrediencemi, potom přidáme jogurt, zakysanou smetanu, vejce, olej a mléko. Vše řádně promícháme. Každá... více o Koláč švestkový s drobenkou
Utřeme cukr s máslem, přidáme tvaroh, vejce a mouku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na vále, rozkrájíme a plníme ovocem. Tvarohové knedlíky plněné... více o Tvarohové knedlíky plněné ovocem
Nachystáme si dortovou formu, do které postupně skládáme piškoty. Na piškoty nandáme rozšlehanou zakysanou smetanu (je tak nadýchanější), do které si... více o Nepečený dort s ovocem
Vymažeme a vysypeme formu 30x20 cm. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Máslo (musí mít pokojovou teplotu) s cukrem krupice smícháme elektrickým... více o Buchta s marmeládou a kokosem z Anglie
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Vymažte máslem nebo tukem dva velké plechy na pečení (lze použít i pečící papír). Troubu vyhřejte na 180°C. Do velké mísy dejte cukr máslo nebo tuk.... více o Vláčné sušenky s čokoládou
Čokoládu vsypeme do oslazené smetany, za stálého míchání přivedeme k varu a pak necháme vychladnout. Čokoládovou smetanu vlijeme do šlehače, přidáme... více o Pařížský krém
Bublaniny jsou dobré s různými druhy drobenek. POSTUP: Máslo, cukr a vajíčka ušleháme doběla, potom přidáme zbytek surovin. Nalijeme na předem... více o Borůvková bublanina
Velice jednoduše: Tabulku čokolády spolu s mandlemi (nebo jinými ořechy) nasekáme na malé kousky. Z bílků si ušleháme sníh. Vše smícháme dohromady.... více o Lahodná bábovka
Nejprve si připravíme těsto na lívanečky: Do mísy dáme prášek do pečiva, mouku, cukr a přidáme špetku soli. V druhé míse si rozšleháme vejce, poté... více o Americké palačinky s horkými jablky
Všechny ingredience na těsto smícháme, až vytvoříme hmotu, tu pak dáme cca na půl hodiny do lednice. Těsto vyválíme a vykrájíme kolečka, které... více o Košíčky jako francouzské tarte
Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou, čokoláda se musí rozpustit všechna. V míse rozmícháme vajíčka, žloutky a cukr, poté přidáme mouku a... více o Čokoládový fondán - chocolate fondant
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kakaem a kypřidlem a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o Piškotovo-kávové řezy
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Nejprve si uvaříme vanilkový puding podle návodu na obale, ale s menším množstvím mléka. Až puding vychladne, zašleháme do něj tvarohy a moučkový cukr... více o Pribináček
Čokoládové náplně: Nejprve si připravíme puding dle návodu na obalu. Podstatně menší část ještě teplého pudingu dáme stranou a do ní přidáme nalámanou... více o Čokoládovo-tvarohový pohár
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Uvařené a oloupané brambory (uvařené den předem, nejlépe... více o Babiččina bramborovo-maková bábovka
Hera + cukr + vejce + voda + mouky + pr. do peč. + smetana. Borůvky obalit v mouce. Troubu nahřát na 220°C, potom ztlumit na 180°C a pečeme 30-40... více o Maminčina borůvková buchta
Smícháme ingredience, na pečící papír děláme ''hromádky''. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut.... více o Americké sušenky
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole. Těsto potřeme rozetřeným česnekem se solí nebo česnekovou pastou (množství dle chuti), poklademe salámem... více o Listové chuťovky s olivou
Nejprve si zvážíme vejce i se skořápkou a podle váhy vajec si odměříme váhu cukru a mouky. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, vmícháme olej,... více o Studentský piškot
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Veškeré ingredyence smícháme a vlieme do vymazané a vysypané formy.Pečeme cca 1h.,při180°.... více o Hrníčková bábovka II.
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s 3 lžícemi moučkového cukru. Po zašlehání cukru vmícháme polohrubou mouku a nakonec ušlehaný sníh z... více o Banánovo - čokoládové řezy
Začneme těstem: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh a žloutky utřeme s cukrem. K utřeným žloutkům přisypeme mouku a prášek... více o Pudingovo-ovocný koláč
Vejce ušleháme s cukrem a pak přidáme ostatní suroviny, vylijeme na máslem vymazaný a moukou vymazaný plech (nebo na papír). Pečeme asi 30 minut ... více o Zakázaná buchta se 4 vejci
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Šlehačkový koláč s rebarborou