Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Brusinky nasypeme do hrnečku a zalijeme rumem, čajem nebo citronovou šťávou smíchanou s vodou. Necháme cca 30 minut nabobtnat, pak je scedíme. Mouky... více o Brusinková štola - tvarohová
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o Jahodová roláda - rychle a chutně
Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky
Náplň: tvaroh dáme do misky, přisypeme pudinkový prášek a cukr dle chuti (v kombinaci s rebarborou více, než jsme zvyklí) a vše dobře promícháme. Pak... více o Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou
V míse si vyšleháme žloutky s cukry do pěny, přilijeme smetanu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem (lze použít i prášek do perníku), těsto můžeme... více o Bábovka s rebarborou - šlehačková
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Listová těsta rozválíme na pomoučněném stole na slabé pláty. Jeden o velikosti klasického nízkého plechu a druhý o něco víc, tak, aby nám okraje... více o Jednoduché karamelové řezy
Mouku promíchejte v míse se solí, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, přisypte krupicový cukr, přilijte olej a zbylým mlékem (dle... více o Stříhaná vánočka s náplní
Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej, podmáslí (kefír), přisypeme mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazaného a... více o Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Vše ještě jednou dobře promícháme a nakonec... více o Smetanové řezy s ovocem
Vše smícháme do těsta a dáme na 1-2 hodiny do chladu. Zhotovené těsto vkládáme do lisu na česnek nebo vyválíme a vykrajujeme dle libosti. Ideálně... více o Skořicové sušenky - "skořičňáky"
Všechny suroviny uvedené v receptu smícháme v misce a vypracujeme si těsto. Těsto pak ponecháme hodinku vykynout. Během kynutí, si připravíme náplň.... více o Skořicový pletenec dle Ládi Hrušky
Zde je naprosto jednoduchý postup! Všechny suroviny uvedené v receptu, smícháme v misce a vypracujeme poctivé těsto. Z těsta pak utvoříme jakousi... více o Čarodějnické prsty dle Ládi Hrušky
Nejprve si musíme připravit těsto. Vejce spolu s cukrem, vyšleháme na hustou pěnu. Za stálého šlehání přidáme lžíci oleje, kakao, mouku a kypřící... více o Dětský mléčný řez dle Ládi Hrušky
Začneme tím, že si hezky vyšleháme smetanu. Tu pak přidáme do misky, kde jsme si smíchali tvaroh, zakysanou smetanu, a oba cukry. Šlehačku vmíchávejte... více o Tiramisu pro děti dle Ládi Hrušky
Omytá, olupaná a nahrubo nastrouhaná jablka vložíme dohrnce. Podlijeme cca 200 ml vody, přidáme půl lžičky skořice a dusíme 5 minut. Poté si v jiné... více o Nepečený jablkový dort dle Ládi Hrušky
Větší jablka očistíme a nastrouháme. Celá vejce rozšleháme s oběma cukry. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, strouhaná jablka se skořicí a nakonec... více o Jablečné muffiny se skořicí
Nejprve je potřeba oddělit bílky od žloutků. Žloutky pak utřeme s cukrem - použijeme zatím tři čtvrtě z připraveného cukru. Přidáme ještě lžíci horké... více o Domácí piškoty dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška tentokrát ukázal v tv můj nejoblíbenější recept. Je snadný a tak moooc chutný :) Všechny ingredience které jsou vypsané na buchtičky si... více o Buchtičky se šodó dle Ládi Hrušky
Recept je naprosto jednoduchý. Jde o knedlíky NEKYNUTÉ, které budete díky tomu mít raz dva :) Do misky si nasypeme hrnek mouky a přidáme špetku soli.... více o Švestkové knedlíky dle Ládi Hrušky
Acidofilní mléko smícháme s vejcem, cukrem, solí, moukou a vše vymícháme v hladké řidší těstíčko, které se nám bude dobře rozlévat po rozpálené pánvi... více o Jemné palačinky z acidofilního mléka
Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec
Žloutky v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme cappuccino, olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, promícháme a nakonec zlehka... více o Jednoduché cappuccino řezy
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme smetanu s vlažným rozpuštěným tukem a dobře promícháme. Přisypeme kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře... více o Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany
Recept je velmi snadný a zvládne ho každý! Prostě a jendoduše, smíchejte naprosto všechny suroviny uvedené výše, a ručně vytvořte z ingrediencí... více o Minikoblížky z jogurtu dle Ládi Hrušky
Oloupanou cuketu si nastrouháme na jemném struhadle. K cuketě pak přidáme všechny ingredience v uvedeném poměru, jen marmeládu a čokoládu zatím... více o Cuketový “sachr“ dort dle Ládi Hrušky
Nejlépe bezpeckový, červený meloun si rozkrojíme a lžící vydlabeme jeho obsah. Pokud má pecky, je žádoucí je odstranit. Připravené kousky melouna pak... více o Melounová zmrzlina dle Ládi Hrušky
Zde je naprosto jednoduchý postup přípravy této chutné záležitosti : Všechny ingredience, kromě jablek, si smícháme a to v množství v jakém máme... více o Sypaný skořicový koláč dle Ládi Hrušky
Do mísy nastrouháme Margotku na hrubém struhadle. Přidáme vejce, smetanu, olej, cukr a mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, nalijeme do... více o Buchta Margot "píchaná"
Smetanu vyšleháme s cukrem a cappuccinem téměř dotuha, přidáme mascarpone (lze použít i tvaroh nebo smetanovou domácí lučinu) a vše došleháme na... více o Cappuccino poháry
1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. 2. Přidáme olej, mléko, rum, mouku smíchanou s kypřícím práškem a kokos. 3. Vzniklé těsto rozlijeme do 3... více o Papoušková buchta
Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. 1. Poté si banány oloupeme a pomačkáme vidličkou nebo také můžeme použít ruční mixér. 2. Přidáme med,... více o Zdravé a rychlé banánové sušenky
Hladké těsto vypracujeme z polohrubé mouky smíchané v míse s cukrem a kypřidlem, do které jsme přidali změklý tuk (lze použít i máslo) a žloutky.... více o Jemné tvarohové řezy s ovocem
Předehřejte troubu na 200°C. Omyjte jahody a pokrájejte je na větší kousky. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, sodu, kypřící prášek a sůl. V menší... více o Jahodové koláčky
Uděláme kvásek, přidáme mouku, máslo, žloutky, cukr, sůl. Uděláme těsto, které nenecháme kynout. Náplň: Bílky s cukrem umícháme, přidáme mleté ořechy,... více o Vosí hnízda (roláda)
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Ušlehejte vejce s cukrem a 4 lžícemi horké vody do husté pěny. Přisypte ořechy a zapracujte hladkou mouku prosátou se... více o Luxusní dort
Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec... více o Jednoduché kávové řezy s ořechy
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Jogurt s vejci, olejem a cukry smícháme v míse, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme, případně ještě vmícháme dle vlastní... více o Jednoduchý jogurtový beránek
Na talíř si rozprostřeme pečící papír, na který dáme trochu dál od sebe špejle. Do kastrůlku si dáme 4 lžíce cukru a zahřejeme. Až se cukr rozpustí,... více o Barevná karamelová lízátka
Mléko s rozmíchanou moukou nebo škrobovou moučkou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty. Pak odstavíme a hustou... více o Máslový krém jako náplň do dortů s malinami
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo a vodu. Poté přidáme cukr a žloutky. Směs necháme vychladnout. Z bílků si zvlášť vyšleháme tuhý sníh, který... více o Čokoládová pěna (Chocolate mousse)
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí,... více o Jidáše - sádlové
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a... více o Jidáše - drobenkové
V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které... více o Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí... více o Máslové mini bochánky (mazance) - drobenkové
Tvarohová náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, pudinkem a nastrouhanou mrkví. Mouky smícháme s vanilkovým cukrem, solí, kůrou v míse. Uprostřed... více o Mini bochánky (mazance) - plněné
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj... více o Bramborové mini bochánky (mazance)