Nápoje můžeme rozdělit několika způsoby. Na aperitivy, podávající se před jídlem nebo digestivy, podávající se po jídle. Na teplé a studené a také na alkoholické či nealkoholické.
Husté nápoje, které vznikají mixováním ovoce, zeleniny, zmrzliny a dalších pevných přísad nazýváme koktejly nebo smoothies a jsou v současnosti velmi oblíbeným typem zdravějšího stravování.
Mezi nápoje patří také míchané koktejly. Ty jsou z pravidla alkoholické, jejich nealkoholická verze se označuje slovem virgin.
Jeřabiny přelejeme litrem vařící vody a necháme 4-5 dnů v chladu, pak lehce promačkáme a přecedíme. Přidáme 400 g cukru a povaříme. Necháme... více o Griotka z černých jeřabin
Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.
Do litru vína (červeného nebo bílého) dáme 10 stonků petržele i s listy, přidáme jednu, nanejvýš dvě lžíce vinného octa. Tuto směs vaříme asi 10 minut... více o Víno na srdce
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum dle chuti. Podáváme lehce... více o Máslový ležák proti depresi
Všechny ingredience smícháme v šejkru. Ihned podáváme. Je to svěží a chutný koktejl. Poznámka: oříškový sirup např. od MONIN (měl by se dát sehnat v... více o Hazelnut hurricane
3 litry vody uvedeme do varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme a vhodíme čaje. Louhujeme 1/2 hodiny. Necháme pak úplně vychladit. Vlijeme... více o Kombuchový čaj
Do nádoby přidáme kávu a zalijeme studenou vodou, poté přidáme cukr a mléko a mixérem rozšleháme do pěny, lijeme do vysokých sklenic a vrch můžeme... více o Bílá káva
Mléko s banány dáme do mixéru a společně rozmixujeme, dále přidáme skořicový cukr společně s vanilkovým. Při podávání na vršek přidáme lžičku... více o Banánový koktejl se skořicí
Do sklenice nasypeme višně (nevypeckované), zasypeme cukrem a zalijeme slivovicí. Zamícháme až se cukr rozpustí. Necháme stát (nejlépe někde v teple)... více o Domácí griotka II.
Do nádoby vysypeme čokoládu a zalijeme mlékem. Přidáme namixovaný led a vše nejlépe mixérem promícháme. Mícháme, dokud se neobjeví bublinky. Po... více o Domácí Frapee
Vše smícháme a zahřejeme k bodu varu - nevaříme. Podáváme horké s plátkem citronu.... více o Horký punč pro zimní večery
Všechny ingredience slijeme dohromady, pořádně protřepeme nebo promícháme. Hotový zpěněný nápoj přelijeme do sklenice a doplníme několika kostky ledu.... více o Piña Colada
Čaj zalijeme, necháme ustát a postavíme do chladu. Studený čaj doplníme jablečnou, pomerančovou a citronovou šťávou a osladíme medem. Podáváme na... více o Severský čaj
Do hrnečků nasypeme kakao a zalijeme horkou vodou. Poté přidáme 2-3 lžičky studeného mléka. Ozdobíme šlehačkou a polevou. Poleva: nugetu dáme do... více o Horká čokoláda III.
Jestli už vás v zimě na zahřátí omrzel klasický grog či svařák, mám tu pro vás cosi, co jsem prvně ochutnala na horách v Itálii. Zpětně neznám přesné... více o Bombardino - horký nápoj
Do demižonu naházím 3 kg umytích višní a zasypu 3 kg cukru, zbytek doleji převařenou vychladlou vodou. Když je tak třetina plná je potřeba cukr... více o Višňové víno
Mrkev nastrouháme na kolečka, pomeranče a citrón oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do 2 litru vody vařit. Občas zamícháme a necháme vařit, až vše... více o Domácí džus
Ořechy nakrájíme na 1/4 a spolu s pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí dáme do 5-ti litrové sklenice (od okurek, se širokým hrdlem). Zalijeme lihem... více o Ořechový likér
Do velkého hrnce (mám 6 l hrnec) dáme tak do půlky omyté slupky z jablek, zalijeme asi 2 litry studené vody. Prohřejeme asi do 80 °C - (nesmí se... více o Jablečný čaj ze slupek
Citróny a pomeranče nakrájíme na kolečka smícháme s ostatními surovinami a necháme 1-2 týdny uležet. Denně promíchat, pak scedit.... více o Mystery
Smícháme a necháme 14 dnů uležet.... více o Koňak II.
V hrnci rozpražíme kostky cukru a opatrně dolijeme vodou rozvaříme a přidáme vínovici a tresť. Promícháme a necháme v láhvích týden odpočinout.... více o Rum
Všechny suroviny důkladně rozmixujeme v mixéru a podáváme vychlazené v pohárku s brčkem.... více o Mléčný jahodový koktejl II.
Salko vaříme zavřené 2 hodiny a necháme vychladnout. Ušleháme šlehačku, přimícháme Salko, Tatru a rum. Přes jemné síto přecedíme a nalijeme do sklenic... více o Vaječný koňak III.
Cukr pokropíme vodou a za stálého míchání upražíme na zlatavý karamel, odděláme z plotny, opatrně přilejeme 1,5 dcl mléka dáme na plotnu a povaříme. V... více o Karamelový likér
Rozpustíme cukr s vodou a přidáme omyté ovoce, přelijeme brandy, zavážeme kvůli vzduchu a necháme 14 dnů stát, pak přefiltrujeme.... více o Ovocný likér II.
Do vodky nalámeme vanilku, rozmícháme kakao a necháme 5 dnů stát - denně promíchat. Mléko s cukrem převaříme, vychladíme a přidáme s citronovou šťávou... více o Kakaový likér III.
Smetanu, cukr, vanilkový cukr převaříme, nalijeme na kokos a necháme 1 hod. stát. Pak přidáme vínovici, přecedíme do láhve, uzavřeme a necháme v... více o Kokosový likér
Všechny bylinky POZOR VELMI OPATRNĚ VÁŽIT S MAX. PŘESNOSTÍ zalijeme vinovicí a necháme 14 dní neležet, poté přibarvíme odpáleným cukrem.... více o Domácí fernet
Cukr s vodou svaříme a vychlazené nalijeme na rýži, pak přidáme zbylé suroviny a necháme 6 týdnů kvasit. Poté slijeme a dolijeme do 4 l vodou a... více o Saké - činzáno
Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám po svaření zhoustla... více o Vánoční likér z ledových kaštanů
Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy
Do menší misky dejte 1 oloupaný banán a trochu mléka (opravdu jen trrochu), aby se banán lépe rozmačkal. Rozmačkejte banán (v misce s mlékem). Nyní... více o Vynikající milkshake
Rýži 12x propereme (důležité) a dáme do 5 litrové lahve. Posypeme rozdrobeným droždím, přidáme kůru a ostrouhaný na kolečka nakrájený citron. Na to... více o Vánoční Cinzano
Očištěnou syrovou řepu nastrouháme, přidáme vodu a kyselinu citronovou a 1,5 hodiny vaříme. Potom řepu scedíme. 1.varianta: do vzniklé šťávy přidáme... více o Ovocná šťáva z červené řepy
Vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu smícháme s rumem. Uvaříme v hrnci čaj, rozmícháme v něm cukr,přidáme jablko nakrájené na čtvrtky a všechno... více o Vánoční punč paní doktorové
Zralé trnky rozdrtíme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Vmícháme cukr a skořici. Dáme do lahve se širším hrdlem a zalijeme pálenkou. Těsně... více o Trnkový likér
Bez opláchneme, lehce rozmačkáme a spolu s vodou 10 minut vaříme. Poté směs scedíme, přidáme cukr a vaříme 5 minut. Necháme vychladnout a nakonec... více o Bezové víno
V kastrůlku svařím ve vodě skořici a hřebíček, aby se trocha vody odpařila. Můžete přidat jako chuťovku i špetičku chilli. Mezitím v mléce rozmíchám... více o Velmi jednoduchá a extrémně dobrá horká čokoláda
Žloutky utřeme s pískovým a vanilinovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany nebo mléka a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme... více o Čokoládový likér
Povaříme nakrájenou mrkev, pomerančovou kůru, cukr a pak rozmixujeme. Do toho přidáme sirup, Lemonku a vlijeme do 10 litrů převařené vody. Podáváme... více o Pomerančovo-mrkvový džus
Očištěnou karotku nakrájíme na plátky. Do mixéru vlejeme část mléka, přidáme med a plátky karotky. Vše rozmixujeme. Poté nápoj nalejeme do sklenic,... více o Karotkové mléko II.
Maliny vložíme do mísy, přidáme curacao a cukr. Vše promícháme a dáma na půl hodiny vychladit. Pak znovu promícháme a přilejeme studené bílé a růžové... více o Malinová bowle
Vložíme do mixéru na 2-3 minuty. Nalijeme do sklenice a podáváme.... více o Vanilkový koktejl
Ořech nakrájíme na čtvrtky, dáme do 3 l sklenice zalijeme vodou a necháme 24 hod. odmočit. Pak vodu slijeme, zalijeme 1,5l slivovice a necháme 40 dnů... více o Ořechovka II.
Višně propláchneme ve vodě. Do 4 litrové sklenice klademe višně a prosypáváme cukrem krystal. (Naklademe asi 5 cm višní a prosypeme). Sklenici... více o Višňovka II.
Čokoládu nastrouháme a nasypeme do kastrůlku, přilijeme vodu, přidáme cukr a vše na mírném ohni rozvaříme. Rozvařenou čokoládu odstavíme a necháme... více o Horké víno s čokoládou
Zelený čaj s mátou spaříme 1,5 l vody asi 80 °C teplé a necháme asi 5 minut louhovat, slijeme do džbánu. Dalších 1,5 l vody přivedeme k varu a zelený... více o Mátový čaj pro dlouhou letní noc
Cibuli nakrájet na kolečka (čím více šťávy chcete, tím více nakrájejte cibule). Vezměte nejlépe zavařovací sklenici, dá se zavřít a cibule nebude... více o Cibulová šťávička proti kašli
Do 4 litrové sklenice nalijeme nepřevařenou vodu, přidáme cukr a kyselinu citronovou, zamícháme a přidáme květy. Sklenici přikryjeme a necháme 4-5 dní... více o Bezinková šťáva II.