Nápoje můžeme rozdělit několika způsoby. Na aperitivy, podávající se před jídlem nebo digestivy, podávající se po jídle. Na teplé a studené a také na alkoholické či nealkoholické.
Husté nápoje, které vznikají mixováním ovoce, zeleniny, zmrzliny a dalších pevných přísad nazýváme koktejly nebo smoothies a jsou v současnosti velmi oblíbeným typem zdravějšího stravování.
Mezi nápoje patří také míchané koktejly. Ty jsou z pravidla alkoholické, jejich nealkoholická verze se označuje slovem virgin.
Ohřejeme půllitr plnotučného mléka a necháme v něm rozpustit alespoň půl tabulky čokolády na vaření. Čokoládu nalijeme do vysoké sklenice, vhodíte pár... více o Horká čokoláda s překvapením
Do koňakové sklenky(tzv.napoleonky)odměříme whisky, opatrně nahříváme(5 minut) nad plamenem. Když se dostatečně sklenice i alkohol zahřejí, zapálíme... více o Flambovaná irská káva
Pomeranč nakrájíme na kostičky, mrkev oloupat a též nakrájet na stejně velké kousky jako pomeranč. Dát do hrnce, přidat cukr a litr vody a vařit do... více o Pomerančovo-mrkvová šťáva
4 cl fernet stock citrus a zbytek sklenice dolít jablečným džusem, přisypat trochu skořice (i vcelku bude mít nápoj své kouzlo) a led. Jednoduché a... více o Štrůdl
Všechny suroviny smícháme v mixéru, podle potřeby přidáváme sojové mléko. Je to skvělý, velmi nízkotučný a osvěžující koktejl. Karob se dá taky... více o Banánovo-karobové smoothie
Alkohol s džusem promícháme v šejkru. Grenadinu nalijeme do hotového nápoje pomalu po dlouhé lžičce, aby se usadila na dně.... více o Tequila sunrise
Nakrájejte banány na kolečka a dejte je do mísy. Vymáčkněte citron a nasypte vanilkový cukr. Nalijte mléko a džus. Dejte do lednice na 1 - 2 hodiny.... více o Speciální koktejl
Množství nechávám individuální, někdo rád slabší, někdo víc mléka. Do vyšší nádoby (používám nádobu od ponorného mixéru) dáme led a ponorákem podrtíme... více o Kávová tříšť
Vezměte si sklenici. Do půlky zalijte pomerančovým džusem a druhou půlku jablečným džusem. Teď jen zalijte trochou sirupu.... více o Džusoktejl
Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a... více o Mátový sirup
Vychlazenou kávu smícháme s mlékem či smetanou 1:1 a dáme na 2 hodiny do lednice. Poté vyjmeme a přidáme vanilkovou zmrzlinu a led.... více o Ledová káva
Na 1 sklenici: 2 lžičky inst. kávy, 2 lžičky cukru, trocha vody, to vše dát do pet lahve a třepat, dokud se nevytvoří pěna, nalít do skleniček, dolít... více o Ledová káva skvělá a jednoduchá
Do šejkru nalijeme džusy a borůvky. Do sklenice připravíme led (4 kostky nebo víc), limetkovou šťávou pokapeme led, přelijeme obyčejnou vodou a k tomu... více o Čertovy barvy
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se 1 den louhovat. 2den: Scedíme,... více o Rybízová šťáva za studena
Do převařené vychladlé vody nasypeme cukr a kyselinu citrónovou, přidáme pokrájený citrón a oprané květy bezu. Necháme ve velké sklenici, přikryté... více o Limonáda z černého bezu
Jahody umyjeme, větší rozpůlíme. Zasypeme kandovaným cukrem, přidáme pomerančovou kůru a zalijeme rumem. Necháme stát 3 týdny, potom přefiltrujeme.... více o Jahodový likér III.
Třešně umyjeme, vypeckujeme a spolu s cukrem dáme do lahve. Zalijte pálenkou a nechce 6 týdnů louhovat na slunečném místě. Potom tekutinu přeceďte a... více o Třešňový likér II
Třešně umyjeme a vypeckujeme. Třešně, rozlousknuté a vydlabané pecky z třešní, skořici, hřebíčky, cukr, citrónovou kůru vložíme do lahve a zalijeme... více o Třešňový likér
Rybíz umýt, odstopkovat a usušit. Rybíz, maliny, anýz, mátu, kmín, podélně rozkrojené mandarinky (i se šlupkou) a kandovaný cukr dáme do lahve a... více o Cassislikér
V 1 litru červeného vařeného vína roztopíme 1 kg cukru a necháme vychladnout. Přidáme rum a zalejeme tím višne. Necháme stát 6 týdnů.... více o Višně v rumu (Griotka)
Jahody a meloun nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Zalijeme svařeným cukrem s vodou. Do sirupu přidáme jemně nasekané lístky máty, dochutíme... více o Jahodové gaspaccho
Všechny suroviny odměříme do šejkru, protřepeme a přecedíme do sklenice naplněné ledovou tříští. Na ozdobu použijeme řez grepu, pomerančovou kůru a... více o Judy
Pomeranče pečlivě očistíme kartáčkem, mrkve oškrabeme. Ovoce rozkrájíme a pak necháme uvařit doměkka. Počkáme až vychladne, pak ho rozmixujeme a... více o Domácí džus II
Do sklenice vložíme led, smetanu a džus a dobře promícháme. Přes sítko přelijeme do vychlazené sklenice.... více o Baby coctail
Po dostatečném vylouhování ochutíme citrónem a medem.... více o Čaj proti jarní únavě
Med rozpustíme v předvařené vodě a smícháme s citrónovou šťávou. Necháme důkladně vychladit. Do nápoje přidáme drcený led. Tento nápoj je velmi... více o Medok
V 1/2 l vína rozpustíme cukr. Sladkou vinnou směs smícháme s ovocem nakrájeným na kostičky. Grapefruity a pomeranče musí být zbaveny nejen jadérek,... více o Exotická bowle
Do 4 sklenic nakrájíme banány, dolijeme mlékem nazdobíme šlehačkou a zalijeme čoko polevou a hustě posypeme grankem. Popíjí se brčkem.... více o Mléčný koktejl
Do skleničky nalejeme meruňkovici a dolijeme vermutem. Přidáme kostičky ledu a citrón.... více o Mráz přichází z kremlu - koktejl
V nádobě, která se nepřipaluje, rozpustíme čokoládu v polovině dávky mléka. Smícháme s kakaem, rozmíchaným ve zbylém mléce, a ohříváme, až se vytvoří... více o Čokokáva
Mátu necháme na stoncích nebo rozkrájíme na drobno. Do jednoho hrnku použijeme dva stonky - podle chuti. Zalijeme horkou vodou. Přidáme citron.... více o Svařená Máta (osvěžující všelék)
Opatrně otevřeme všechny sáčky (roztrhneme) a semínka vsypeme do hrnku (většího hrnku) Nasypeme tam tedy obsah všech sáčku a zamícháme to. Teď do toho... více o Černý čaj!
Do přiměřeně velké nádoby (nejlépe 4-litrová sklenice) dáme 1 kg višní nebo borůvek, 3/4 kg cukru a necháme 2 hodiny stát, aby pusila šťáva. Pak je... více o Borůvkový (višňový) likér
Z mražených jahod (pokud jsou to větší kousky připravíme jakoby ledovou tříšt), tu vložíme do sklenky, dolijeme šampaňským a přidáme lžíci sirupu.... více o Ovocné šampaňské
Měkké avokádo rozmixujeme s mlékem a medem. Poměr surovin je podle chuti. Na jedno větší avokádo tak litr mléka a med podle chuti. Avokádo musí být... více o Avokádový koktejl
Do frapovače dejte 2 lžičky rozpustné kávy a zalejte to trochou vřelé vody. (Káva se skvěle rozpustí a chuť je daleko lepší než když se zalévá... více o Frapé de Gréce
Omytá jablka rozkrájet, vyndat jadřince, podlít vodou a přivést k varu (udržet jen v mírném klokotu) - nemíchat, aby z toho nebyla kaše. Přidat oprané... více o Šťáva z bezinek, pomerančů a jablek
Žloutky utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme k žloutkové... více o Čokoládový Baileys
Do šejrku dáme led, žloutek, cukr, med, portské víno a vše dobře protřepeme. Nalijeme přes sítko do sklenice a na povrch nastrouháme trochu... více o Medový flip
Všechny přísady dáme do sklenice, promícháme, uzavřeme sáčkem, dáme na 40 dní na slunečné místo a každý den promícháme.... více o Ořechovice
Nejdříve rozmícháme ve 2 dcl teplé vody kapučína, pak přidáme vše ostatní, vyšleháme a plníme do sklenic. Jsou toho skoro 2 l. Tento recept má tu... více o Baileys - rychlovka
Ořechy pokrájíme na čtvrtky a vložíme do 3 litrové sklenice. Přidáme hřebíček, celou skořici a 1 litr vodky. Zakryjeme víčkem, nebo alobalem a dáme na... více o Ořechovka III.
Oloupaný banán nakrájíme na menší kousky, přidáme med, mléko a ušleháme v mixéru. Nakonec vlijeme pomerančovou šťávu a ještě krátce mixujeme. Podáváme... více o Opičí pohárky
Studené mléko, Nastouhanou čokoládu, cukr a jogurty dáme do mixéru a dobře ušleháme. Nalijeme do pohárku a hoblinkami čokolády.... více o Letní koktejl
Do demižonu nebo čistého kbelíku s víkem vysypeme obsah zavařenin, cukr, rozdrobené droždí a zalejeme vlažnou vodou. Necháme lehce přikryté s možností... více o Burčák ze starých zavařenin
Do šejkru nasypeme drcený led, vlijeme vychlazenou kávu, koňak nebo jiný alkohol, smetanu a doplníme cukrem. Cukru můžeme přidat podle chuti i více.... více o Ledový kávový koktejl
Květy třezalky tečkované dáme do zavařovací sklenice, zalejeme odměřeným olejem a dobře uzavřeme. Žlutý olej se rázem začne zbarvovat do ruda. Je to... více o Třezalkový olej
Jeřabiny přelejeme litrem vařící vody a necháme 4-5 dnů v chladu, pak lehce promačkáme a přecedíme. Přidáme 400 g cukru a povaříme. Necháme... více o Griotka z černých jeřabin
Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.
Do litru vína (červeného nebo bílého) dáme 10 stonků petržele i s listy, přidáme jednu, nanejvýš dvě lžíce vinného octa. Tuto směs vaříme asi 10 minut... více o Víno na srdce