Nápoje můžeme rozdělit několika způsoby. Na aperitivy, podávající se před jídlem nebo digestivy, podávající se po jídle. Na teplé a studené a také na alkoholické či nealkoholické.
Husté nápoje, které vznikají mixováním ovoce, zeleniny, zmrzliny a dalších pevných přísad nazýváme koktejly nebo smoothies a jsou v současnosti velmi oblíbeným typem zdravějšího stravování.
Mezi nápoje patří také míchané koktejly. Ty jsou z pravidla alkoholické, jejich nealkoholická verze se označuje slovem virgin.
Višně omyjeme dáme do láhve, přilijeme kořalku s kořením a lžíci hrubě tlučených višňových pecek. Láhev zazátkujeme a postavíme na 1 měsíc na výsluní.... více o Višňový likér
Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a nalejeme do velké sklenice od okurek. Dobře omyjeme citron, nakrájíme jej na kolečka i s kůrou a přidáme... více o bezinková limonáda III.
Do malého panáka nalijeme namraženou vodku, přidáme sirup a zakápneme tabascem, nemíchat! Vynikajici "aftertaste", v hrdle se Vám rozleje příjemná... více o Kanadský moták
Citron omyjeme a opláchneme ve studené vodě. Několik koleček odrojíme a odložíme stranou na ozdobu. Ze zbylého vymačkáme šťávu. Do vysoké sklenice... více o Koktejl Blizard
Do šejkru vložíme led, přidáme vše ostatní, dobře protřeseme a nalijeme do středně velkých koktailových sklenic. Nápoj vhodný pro děti a sportovce.... více o Havajský koktejl
Ovoce nakrájíme na drobné kostičky, višně vypeckujeme.Vše vložíme do misky, promícháme s citronovou šťávou a sirupem a misku vložíme do chladničky.... více o Koktajl Ča-Ča
Vše smícháme ozdobíme plátkem citronu přidáme ozdobnou slámku a chlazené podáváme.... více o Oranžová bomba
NORMÁLNÍ KÁVA PŘÍPRAVA S ŠLEHAČKOU A WHISKEI... více o IRSKÁ KÁVA
Do hrníčku nalijeme kávu a přidáme lžičku skořicového cukru a 2-3 lžičky medu (jak kdo má rád sladký). Chutná skvěle k moučníkům, ale i jako samotné... více o Kava "BLAZKA"
Uvaříme kávu jako obvykle, jen místo vody použijeme vařicí mléko. Je to výborné a chutná to skvěle.... více o Extra Kremove Kafe
Do sklenice nalijeme sodu a pridame juice. Takto docilime perliveho napoje s prichuti pomerancu. Chutna jako FANTA.... více o Falesna Fanta
Do 5 litrové láhve dáme květy, kyselinu, převařenou vodu a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme přes plátno a přidáme cukr, vše promícháme,... více o Bezinkový sirup
Do čtyř vysokých sklenic o obsahu 0,3 l rozdělíme kompotované ovoce bez nálevu, zalijeme je sirupem, na ně opatrně nalijeme nálev z kompotu a doplníme... více o Limonáda s ovocem
Do šejkru vložíme led, potom ostatní přísady a rychle, ale krátce protřeseme a procedíme do dvou flipových sklenic. Ihned podáváme.... více o Pomerančový flip
Na dno nádoby na bowli vložíme směs odpeckovaného ovoce rozkrájeného na menší díly, jako např. meruňky, broskve nebo celé jahody apod. Můžeme použít i... více o Míchaná bowle
Meruňky odpeckujeme a rozkrájíme na menší dílky. Do mixovací nádoby nalijeme mléko, přidáme meruňky a cukr. Směs mixujeme při vyšších otáčkách mixéru... více o Meruňkový koktejl
Cukr vložíme na pánvičku, nepatrně pokropíme vodou a necháme za stálého míchání zkaramelizovat dočervena. Karamel hned zalijeme zbytkem vody,... více o Karamelový koktejl
Všechny přísady s výjimkou rumu zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme. Odstavíme z plotny a dolijeme rum. Rozléváme do hrnečků z varného skla nebo... více o Horký silvestrovský nápoj
Do nádoby na bowli nalijeme vymačkanou šťávu z citronů, citronový sirup, bílé víno a necháme hodinu v chladničce. Těsně před podáváním přilijeme... více o Znojemská bowle
Mátu nasekáme a dáme na broskve. Zalijeme koňakem, likérem. Zakryté necháme 1-2 hodiny v chladnu. Poté nalijeme šampaňské.... více o Bowle se šampaňským
Protřepeme v šejkru s ledem. Procedíme a nalijeme do koktejlové sklenice.... více o Bronx
V hrnci smícháme všechny přísady kromě vodky. Přivedeme k varu, přikryjeme a asi 5 minut vaříme. Potom přilijeme vodku, zamícháme, stáhneme z ohně a... více o Polská vodka
Všechny dobře vychlazené přísady promícháme v šejkru a podáváme ozdobené dílkem rajčete a mátou. Vynikající nápoj doporučujeme podávat jako součást... více o Napoleon
Vejce, cukr a med dobře ušleháme, po troškách vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme několik hodin odpočinout. Poté vykrajujeme různé... více o Medovníčky
2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 kg cukru na nitku 15... více o Vanilkový likér
Na 1 kg malin dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky, a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér přeceď a uschovej.... více o Likér malinový
Dej do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dkg hřebíčků, kousek vanilky, a nalej na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej... více o Likér borůvkový
2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek... více o Jahodový likér II.
Broskve necháme okapat (šťávu z kompotu dáme vychladit) nakrájíme na kostičky, dáme do skleněné mísy na bowli nebo do skleněného džbánu, zasypeme... více o Blesková bowle
Všechny přísady s výjimkou čokolády rozmixujeme, lijeme do sklenic a sypeme strouhanou čokoládou.... více o Rumové banánové mléko
Likér vyrábíme z aronie kanadské, černého rybíru nebo z černého bezu. Bezinky necháme 30 minut vařit v 1 l vody, pak necháme okapat. Potom přidáme... více o Likér fantazia
Med, šťávu z citrónu a pomerančů promícháme, přidáme rum, opět promícháme, rozdělíme do hrnků, dolijeme horkou vodou a lehce poprášíme skořicí.... více o Medový nápoj
Do velkého džbánu nalijeme víno, přidáme cukr, koňak a promícháme. Přidáme na malé kousky nakrájený omytý pomeranč, citron i s kůrou (pokud možno... více o Španělská Sangria
Cukr svaříme s trochou vody a do vychladlého roztoku zamícháme přecezenou šťávu z citronů. Uchováváme v lednici v uzavřené láhvi.... více o Domácí citronová šťáva
Sóju večer namočíme do vody, ráno propláchneme pod tekoucí vodou, a ve dvou litrech vody necháme projít varem. Necháme vychladnout, rozmixujeme a... více o Sójové mléko
Před přípravou vína asi 2-3 dny připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína). Do čisté 2 dl skleničky nalijeme... více o Rybízové víno
Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na kostičky, dáme do zavařovací sklenice a zalijeme rumem. Necháme několik dní uležet. Potom dáváme do hrnečků menší... více o Rumový čaj s ovocem
Do skleněného džbánu dáme kostičky ananasu, zasypeme cukrem, přilijeme koňak, maraskino a postavíme do chladničky. Před podáváním přilijeme dobře... více o Šampaňský krjušon
Dvě plechovky slazeného kondenzovaného mléka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly potopené a mírným varem vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout,... více o Domácí Baileys
Maliny, jablkový mošt a šťávu krátce mixujeme v mixéru, pro větší děti na osvěžení také roztlučený led a znovu krátce promixujeme. Fizz rozlijeme do... více o Dětský malinový fizz
Ve větší sklenici (tambleru) smícháme 4 kostky ledu s Campari, přilijeme šťávu z grapefruitu. Ovoníme a zároveň osladíme střikem broskvové vodky a na... více o Filippo
Rozinky přebereme, propláchneme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Mošt zahřejeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou s vodou,... více o Jablečný punč
Mátu zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a přidáme cukr s citronovou šťávou. Pijeme 2x denně po jídle, doporučuje se při... více o Horká mátová limonáda
Do 0,4 l vařící vody vsypeme 2 lžíce neochuceného černého čaje a necháme asi půl minuty povařit. Až čaj zezlátne, zalijeme jej mlékem a opět přivedeme... více o Zázvorový čaj
Ve třech litrech vody rozpustíme cukr a povaříme, druhý den do této sladké vody přidáme rýži, droždí, rozinky, nové koření, hřebíčky, nadrobno... více o Domácí saké
Vysokou štíhlou sklenici naplníme ze tří čtvrtin ledovou tříští, kterou proložíme plátky citronu. Smícháme peprmintový a citronový sirup a nalijeme na... více o Nápoj s peprmintem
Na ledovou tříšť proloženou plátky citronu nalijeme do sklenice jamajský rum, doplníme ledovou sodovkou, ozdobíme citronem a podáváme.... více o Nápoj s peprmintem a rumem
Omytá jablka nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a vylisujeme šťávu (v odšťavňovači). Z vína obereme kuličky a každou nožem podélně nařízneme.... více o Jablečný mošt s hroznovým vínem
Grapefruit omyjeme, rozřízneme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Nalijeme ji do šejkru,... více o Grapefruitová šťáva s vodkou
Omyté pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu (nejlépe v odšťavňovači nebo můžeme použít ruční lis na citron). Omytou a očištěnou mrkev... více o Elixír z mrkve a pomeranče