Nápoje můžeme rozdělit několika způsoby. Na aperitivy, podávající se před jídlem nebo digestivy, podávající se po jídle. Na teplé a studené a také na alkoholické či nealkoholické.
Husté nápoje, které vznikají mixováním ovoce, zeleniny, zmrzliny a dalších pevných přísad nazýváme koktejly nebo smoothies a jsou v současnosti velmi oblíbeným typem zdravějšího stravování.
Mezi nápoje patří také míchané koktejly. Ty jsou z pravidla alkoholické, jejich nealkoholická verze se označuje slovem virgin.
Z melounu odstraníme slupku a jadérka. Všechnu takto připravenou dužinu nacpeme do mixéru a rozmixujeme. Ve velké nádobě smícháme dužinu s vodou ... více o Aqua de sandía - melounová voda
Do 3 dcl sklenice dáme kostky ledu, přidáme plátek citronu, ten si přidržíme brčkem a přes citron opatrně vlejeme na led griotku, stejným postupem v... více o Růžový kavalír
Smícháme Tatry s vodou, rozvaříme v nich karamelky, přidáme rum, vyšleháme v mixeru a vychladíme.... více o Carolans II.
Do soudku s víkem dáme ořechy, rozkrájené na čtvrtiny, nalijeme víno, přidáme cukr, oříšek a vanilku. Dobře uzavřeme a uložíme na tmavé místo při... více o Vin de noix (víno ze zelených ořechů)
Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí... více o Rybízový sirup
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc... více o Jahodový likér
Do vychladlé vody převařené s cukrem rozkrájíme citrony na kolečka, přidáme květy a necháme 7 dní kvasit. Pak stočíme do lahví s pevným šroubovým... více o Šumivý nápoj z květu bezu
Všechny suroviny vložíme do vysoké nádoby a šlehačem důkladně vyšleháme dohladka. Likér necháme vychladit a servírujeme v ozdobných sklenicích. Můžeme... více o Lehká napodobenina známého likéru
Pěkně žlutý banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme mléko, zmrzlinu a vše dobře rozmixujeme. Servíruje ve vychlazené sklenici. Zdobíme kopečkem... více o Ledový banánový koktejl
Cukr rozpustíme ve vodě, opláchnuté květy dáme do vody a za občasného míchání louhujeme asi 20 minut. Odstraníme z ohně a necháme vychladnout. Květy... více o Bezový sirup II.
Čerstvě natrhané listy jahodníku obecného, maliníku obecného, ostružiníku - pouze planě rostoucí rostliny (nejlépe směs všech tří bylin) se nechají... více o Čaj z fermentovaných bylin
Fíky nakrájíme na kostičky, a společně s rozinkami naložíme do pálenky. Necháme uležet 1 týden při pokojové teplotě. Přecedíme (zbylé rozinky a fíky... více o Afrodisiakum
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka... více o Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče
Salko, tatra mléko a rum zamícháme a pak zašleháme cappucino nebo čokoládu a nakonec vanilkový cukr. Pak přelijeme do láhve a dáme do lednice. Je to... více o Vaječný koňak bez vajec
Dobře vymícháme žloutky s cukrem (ručně alespoň 1/2 hodiny, elektrickým šlehačem to jde podstatně rychleji). Přidáme Salko a líh. Pokud je to moc... více o Domácí vaječný koňak
Převaříme a vychladíme vodu, nalijeme jí na květy bezinek, přisypeme cukr a vložíme rozkrájený citron bez jader. Lahev uzavřeme, ale ne víčkem,... více o Bezinková limonáda - jako sekt
Do vysoké sklenice dáme cukr, 1/4 limetky nakrájené na kousky, (i se slupkou) asi 10 lístků máty a drtíme je (jde to i klasickou kvedlačkou ,ale lepší... více o Mojito bez alkoholu
Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme 24 hodin stát.... více o Med ze sedmikrásek
Do 3 litrové sklenice nasypeme vrstvu cukru, přidáváme rybíz a prosypáváme jej cukrem, až rybíz spotřebujeme. Zbylý cukr nasypeme ve vrstvě opět... více o Šťáva z černého rybízu II.
Opláchnuté květy svaříme s oloupaným nakrájeným citronem v 1 litru vody 20 minut. Necháme louhovat 24 hodin, pak vymačkáme přes utěrku a do vzniklého ... více o Med z bezinkových květů
Bobulky černého rybízu vaříme s omytými listy ve 3 l vody 20 minut. Přecedíme přes látku, přidáme do šťávy cukr, kyselinu citronovou a vaříme 20 minut... více o Šťáva z černého rybízu
Červený rybíz prolisujeme a odměříme množství šťávy. Na 1,5 l šťávy přidáme 2,1 l vody a kyselinu benzoovou a necháme přes noc stát. Potom přecedíme... více o Nevařená rybízová šťáva
Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin. Poté scedíme přes utěrku, kterou ještě vymačkáme... více o Pampeliškový med II.
Vše smícháme dohromady a nalejeme do láhví.... více o Domácí griotka
Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5-litrovou láhev tak, že dáme vrstvu výhonků, asi 5 cm vysokou, přesypeme cukrem, položíme 2... více o Sirup proti kašli
Kopřivy umyjeme a vložíme do hrnce. Citróny nakrájíme na kolečka a přidáme ke kopřivám. Všechny suroviny necháme 24 hodin louhovat v chladu. Poté... více o Zdravý sirup z kopřiv
Okurku nakrájíme na kostky, dáme do mixéru, přidáme minerálku, acidofilní mléko, trošku soli a pepře a pořádně umixujeme. Nalijeme do vysokých sklenic... více o Zdravé okurkové osvěžení
Smícháme sypké směsi, přidáme jemně nastrouhanou Margotku, vejce, přidáme mléko, šlehačku a olej. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo peč... více o Jiřinčin mls
Omyjeme ředkvičky, rajče a pažitku. Ředkvičky pokrájíme na plátky, rajče na kostičky a pažitku nadrobno. Oloupeme a rovněž nadrobno nasekáme cibuli.... více o Sýrový koktejl
Šlehačku ušleháme s cukrem, dokud nám krásně nezhoustne. Přimícháme jogurt a Baileys. Rozdělíme si do 4 mističek, posypeme cukrem krystal. Dáme pod... více o Baileys brulee
Ve velké nádobě smícháme všechny ingredience, rozlijeme do sklenic, přidáme kostky ledu a na vrch ozdobíme proužky okurky. Výborné k Tymiánovým... více o Svěží rajčatové Campari
V hrnci rozpustíme máslo a nasypeme na něj cukr, na mírném ohni uděláme karamel, zaleme vínem a rumem, mícháme do rozpuštění. Když začne směs vařit... více o Dámský grog
Cukr upražíme na karamel a zalijeme malým množstvím teplé vody. Mírně povaříme, až se karamel úplně rozpustí. Do teplé směsi postupně přiléváme rum.... více o Karamelový grog
Růžové lístky sbíráme brzo po ránu (nejlépe kolem 4 h.), naložíme do alkoholu a necháme ve stínu a chladu odstát 3 dny. Vodu svaříme s cukrem na hustý... více o Růžový likér
Oloupáme řepu, jablka a očistíme zázvor. Nakrájíme (nebo nahrubo nastrouháme) a postupně dáváme do odšťavňovače: nejdříve řepu, pak zázvor, nakonec... více o Nápoj z červené řepy - nejen pro Terezku
Do 3 dcl skleničky nalejeme rum, nasypeme kávu (raději méně jak více, nápoj by byl potom hořký) a dolejeme colou nebo kofolou. Podáváme s ledem.... více o Námořnická káva
Do velké skleněné nádoby nalijte alkohol, přidejte všechny přísady a přikryjte. Nádobu postavte na okno vystavené slunci a nechte 1 měsíc louhovat.... více o Likér čtyř vůní
Citron oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Do nádob dejte meduňku, brutnák, citronovou kůru, kolečka citronu a cukr. Přidejte vodu, víno a brandy... více o Pohár lásky
Z vína a koření uděláme klasický svařák. Do 3 dcl skleniček nalejeme 20 ml becherovky, 20 ml griotky a dolejeme svařákem. Ochutíme cukrem, citronovou... více o Lavina
Do poháru dáme instantní kávu, seřízneme likérovou špičku bez piškotového spodku a přidáme do poháru, zalijeme vařící vodou a přidáme šlehačku s... více o Špičková káva
Pomeranč omyjeme, nakrájíme na kousky a zbavíme pecek. Společně s kompotem uvaříme doměkka. Rozmixujeme a přecedíme. Vodu svaříme s cukrem a smícháme... více o Džus z kompotu
Na kostičky nakrájenou dýni zasypeme cukrem a kyselinou, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak přidáme omyté a na plátky nakrájené citrony bez... více o Dýňový džus
Víno, skořici, hřebíček a cukr svaříme, pak přilijeme čaj, rum a citronovou šťávu.... více o Šumavský čaj
Ovoce nakrájíme na malé kousky, vsypeme na plech, dáme borůvkový kompot a vše ostatní, promícháme a dáme do trouby péct asi tak půl hodiny. Vzniklou... více o Pečené ovoce sestry Pavlínky
Vymačkejte citrony a vylejte do vody. Dejte do skleničky a ozdobte plátkem pomeranče, a přidejte led!... více o Dětská bowle II.
Karotku odrhneme kartáčkem nebo oškrábeme a spaříme vařící vodou. Nastrouháme na struhadle a vylisujeme šťávu. Podáváme ji bez cukru, nebo jen mírně... více o Šťáva z mladé mrkve pro děti
Do vařící se vody přidáme bylinky - například heřmánek, odstavíme a necháme 10 - 15 minut louhovat pod pokličkou. Procedíme a vlažný podáváme.... více o Čaj dětský bylinkový
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Vodu svaříme s kmínem nebo fenyklem a po procezení podáváme vlažné po lžičkách. Když jej dítě odmítá, přisladíme 1/2 lžičkou cukru.... více o Dětský čaj při nadýmání
1/2 l vody dej svařit s novým kořením (2-3), 6 celých pepřů, 10hřebíčků, kousek celé skořice, kousek citr. kůry(asi z půlky citronu) a šťávu z celého... více o Švejkův grog