Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe nakrájená rajčata. V misce připravíme pastu smícháním olivového oleje, česneku, semínek z pálivých... více o Pikantní pečené kuře na rajčatech
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a... více o Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Oškrábané brambory nakrájíme na kolečka a dáme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Osolíme a opepříme. Pórek, mrkev a rajčata nakrájíme na... více o Dobré filé se zeleninou
Osmahneme na pánvi mleté maso, přidáme cibulku a také osmahneme společně s masem. Přidáme zeleninu, ryži a zalejeme vodou. Dusíme asi 10 minut.... více o Rizoto trochu jinak II.
Tresku osolíme, opepříme, zakapeme citronem (případně posypeme kořením na ryby) a dáme do máslem vymazaného pekáče (já měla plech s vyšším okrajem)... více o Treska s rýží a zeleninou
Očištěná játra nakrájíme na nudličky, opečeme na oleji, opepříme a přidáme cibuli. Za stálého míchání orestujeme. Přidáme trochu kari a kečup,... více o Játra pana starosty II.
Uvařené špagety smícháme s lečem - klobásky z leča nakrájíme na malé kousky, dáme do vymazané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.... více o Zapečené špagety s lečem
Nejprve uvaříme těstoviny dle návodu. Poté do vymyzané misky vložíme 1/3 špaget, kterou poklademe na větší nudličky ńakrájenou šunkou. Posolíme,... více o Zapečené špagety III.
Vepřové plátky naklepeme, trochu osolíme a opepříme. Z cukety uděláme klasický "bramborák". Syrové oškrábané brambory nakrájíme na kolečka (asi 1/2 cm... více o Vepřové plátky s cuketovým bramborákem
Nepišu hmotnosti, vařím dle počtu lidí, odhadem, ale poměr kaše a ryby by měl být 2:1. Brambory oloupeme, nakrájíme, uvaříme a uděláme z nich normální... více o Fishcakes (Anglie)
Kuřecí prsa, osolená, opepřená, okořeněná zprudka opečeme na oleji, přilijeme sojovku, pak podusíme doměkka. Až je hotovo, maso z pánve vyjmeme a... více o Čína nečína i pro bezlepkáře
Připravíme si směs na podlévání: v 0,5 l horké vody rozpustíme masox, přidáme víno a med, přivedeme k varu a odstavíme. Okořeníme kuřecí kousky solí a... více o Výtečné, jednoduché a rychlé kuře babičky Mileny
Rýži povařit do poloměkka, smíchat se syrovým mletým masem, osolit, okořenit. Do zapékací misky nebo pekáčku dát vrstvu pokrájeného kysaného zelí, na... více o Mleté maso s kysaným zelím II.
Kuře vložíme celé do hlubokého pekáčku, osolíme, poklademe kousky másla, podlijeme trochou vody a pečeme klasicky v troubě (180-200 °C, podle vaší... více o Medové kuře na víně
Křídla rozkrájíme na díly (ty poslední na polévku), osolíme dáme trošku papriky, trošku mléka a citronové šťávy a necháme asi 30 minut odstát. Pak... více o Orientální kuřecí křídla
Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažíme. Maso nakrojíme, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Po obou stranách opečeme na tuku.... více o Hovězí maso na pivu
Maso nakrájíme na hranolky, propracujeme se solí, paprikou, orientálním kořením a necháme nejméně 2 hodiny odležet. Zatím uvaříme masox s 3/4 l vody,... více o Moje čína II.
Fazole propláchneme studenou vodou. A v nové vodě necháme namočené přes noc. Druhého dne můžeme fazole v téže vodě vařit, nebo použít vodu novou.... více o Kubánské kongri
Oloupané cibule nakrájíme na jemno a na oleji osmahneme do zlatova, přidáme mleté maso a osmahneme, poté osolíme - maso pustí šťávu. Pak přidáme... více o Boloňské špagety a la Krupi
Pekáček vyložíme alobalem, abychom po večeři neměli práci s mytím. Kuřecí porce omyjeme, po obou stranách dobře (!) posolíme a posypeme drceným nebo... více o Kuře ein zwei
Filet nakrájíme nebo rozdrobíme v hrnci s vývarem, zasypeme brambory nakrájenými na malé kostičky a kořením. Vaříme, až jsou brambory měkké, ale ne... více o Fish chowder (americká rybí polévka)
Na kuře nasypeme grilovací koření, vetřeme sůl a pečeme cca 1 hodinu. Občas podlijeme vodou a asi 15 minut před dokončením dáme na kuře sýr. Podáváme... více o Kuře se sýrem
Krkovici nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, trochu opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo proužky a špek také nakrájíme na slabé plátky.... více o Krkovice po cikánsku
Bůček a salám nakrájíme na velmi malé kostičky, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Vzniklou směsí naplníme střeva a pevně zavážeme... více o Bůčková pochoutka
Kotlety nažízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na tuku. Kotlety vyjmeme a na tuku osmahneme na... více o Vepřové kotlety v leču
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, kořením na mleté maso a česnekem. Vše promícháme, přidáme vejce rozšlehaná v mléce, zahustíme trochou strouhanky,... více o Orlický řizek
Vezmeme 2-3 brambory, oloupeme je, nakrájíme na plátky - ne moc slabé ani silné. Rozklepneme asi 3 vejce, osolíme je, rozšleháme je vidličkou. Do... více o Rychlá omeleta z brambor
Kuře rozporcujeme, osolíme a vložíme do tlakového hrnce. Podlijeme šálkem vody, přidáme na kostečky nakrájenou šunku, drobně nasekanou cibuli, masox a... více o Kuře se šlehačkou
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme játra a orestujeme. Vsypeme nakrájené žampióny, zeleninu a dusíme, až jsou játra hnědá (asi 10 min.).... více o Rychlá kuřecí játra
Na hlubší pánvi na oleji smažíme kuře. Když už je téměř hotové, přidáme pomazánkové máslo, to se rozpustí, zahřeje a vznikne výborná, hustá omáčka.... více o Kuře na pomazánkovém másle
Neochucené nudle z čínské polévky dáme do mísy, zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme cca 10 min. odstát. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky,... více o Čína z čínské polévky pro nekuchaře
Tortelini uvaříme dle návodu na obalu. V hrnci orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a na ní na kostičky nakrájený salám a žampiony na... více o Tortelini
Maso naklepeme, mírně osolíme, obalíme ve strouhance, kterou do masa vklepeme paličkou, obalíme ve vejcích a usmažíme po obou stranách na oleji... více o Řízek jinak
Maso naklepeme, ochutíme solí, pepřem, paprikou. Po celém povrchu jej poklademe anglickou slaninou. K okraji položíme hranolek balkánského sýra a... více o Balkánské závitky v omáčce z rajských jablíček
Syrová vajíčka rozklepneme do hrnku. Přidám utřený česnek (podle chuti), na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, polotučnou hořčici, plátkový sýr,... více o Rychlovka III.
Nejprve uvaříme nálev - koření kromě zázvoru, bobkového listu a soli utlučeme v hmoždíři. Vodu a ocet přivedeme k varu, přidáme koření a sladidlo - to... více o Nakládané masové koule
Vepřové i hovězí maso nakrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, přidáme cibulku a jak zesklovatí, přidáme sůl a pepř, papriku a feferonky podle... více o Konšelské peklo
Ve woku na trošce másla opečeme na nudličky nakrájené osolené maso. Vyjmeme a odložíme. Do woku přidáme na drobno nakrájenou cibulku a prolisovaný... více o Exotica
Jak velká kupka masa, tak velká kupa pokrájené cibule, paprik a rajčat. Krkovička se pokrájí na přibližně na 4 cm silné plátky, osolí, opepří a dá se... více o Joskovo masíčko
Opláchnuté maso nakrájíme na porce osolíme, opepříme, posypeme grilvoacím kořením a opečeme. Na zbylém výpeku orestujeme na půlkolečka nakrájenou... více o Samoborský kotlet
Cibuli a česnek nakrájíme na drobno a osmahneme do zlatova na olivovém oleji a přidáme rozdrobené hovězí maso. Když je maso hotové, přidáme všechno... více o Pravé Chilli con carne II.
Vykostíme celé kuře, křidýlka necháme v celku, nakrájíme na drobné kostičky, mezitím také oloupeme jablka, očistíme od jadřinců a nakrájíme na plátky,... více o Kuře na curry
Cukety podélně rozřízneme a vydlabeme. Do pekáče narovnáme, osolíme a vydlabaný vnitřek dáme okolo. Na něj prolisujeme česnek. Mleté maso orestujeme v... více o Plněné cukety s mletým masem
Řízky naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka orestujeme na oleji, ke konci přidáme asi lžíci másla pro jemnější chuť. Zalijeme smetanou,... více o Kuřecí řízky s olivami a balkánským sýrem
Zmrzlou tresku naskládáme do pekáčku, rajčata rozpůlíme, posypeme česnekem, bazalkou, posolíme a na každou rybku dáme kousek másla. Pečeme v troubě.... více o Treska s rajčaty
Máslo rozpustíme na pánvi. Poté kuřecí prsa nařízneme na chobotničky a orestujeme. Po orestování přiložíme na prsa plátky slaniny, kuřecí prsa tak... více o Chobotnicky z kuřecích prsou
Jednotlivá prsa naklepeme na hodně tenko, ale tak, aby se neprotrhla, posolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Na každý plátek položíme středně velkou... více o Loupežník v jeskyni
Salát nakrájíme na drobno přidáme nakrájené, ale neoloupané jablko (nejlépe Golden jablko) a rozkrájíme kuličky vína. Kuřecí maso osmažíme na olivovém... více o Indonéský salát
Řízky podélně prokrojíme, aby byly tenčí a dobře se propekly. **Uděláme marinádu:** bylinky nasekáme na jemno (já jsem použila směs dobromyslu, máty,... více o Kuřecí řízky na bylinkách
Nastrouhat sýr, přidat 1 vejce a zamíchat. Na plátky šunky přidáme sýrovou směs a přeložíme. Obalujeme v trojobalu.... více o Šunkové řízečky