Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Do namočeného římského hrnce naskládáme směs tenkých plátků zeleniny - mrkve, celeru, cukety a dvou cibulí. Nejlépe a nejrychleji je pořídíme na... více o Divoké závitky v římském hrnci
Kůže nejdříve uvaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Kůže by něměly být příliš měkké a rozvařené. Vychladlé je pak nakrájíme na jemné nudličky a... více o Kuřecí kůže po čínsku
Tyčinky nasekáme na velmi drobné kousky a smícháme s ostatními surovinami. Směs důkladně promícháme a necháme asi půl hodiny uležet v lednici. Po... více o Krabí karbanátky
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme, osolíme, okmínujeme a udusíme na rozškvařené slanině. Houby potom promícháme s uvařenými těstovinami. A dle... více o Těstoviny s houbami a sýrem
Dáme vařit uzená žebra v co nejméně vody. Na špeku a sádle osmažíme cibulku. Na výsmažené dáme nakrájenou kapustu a podlejeme vodou z vařeného uzeného... více o Petry kapusta
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout. Kuřecí prsa, pórek, očištěnou petržel, celer a mrkev uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Brambory... více o Bramborový salát pro jaterní dietu
Kuřecí prsa rozřízneme na roládu, naplníme nakrájenými paprikami a rajčaty, přidáme kousek zázvoru (podle chuti), lžičku másla. Roládku zabalíme do... více o Kuřecí závitky pro jaterní dietu
Nakrájíme hlívu ústřičnou, kýtu na plátky, pórek na kolečka. Dáme do hrnce, přidáme kmín, špetku soli a vše uvaříme do měkka. Zahustíme strouhankou.... více o Vepřové na hlívě pro jaterní dietu
Prsíčka nakrájíme na kostičky, osolíme a zprudka orestujeme na pánvičce a dáme bokem. Na oleji opražíme cibulku nakrájenou na kostičky a přihodíme... více o Houbičková omáčka s kuřecím masem
Krůtí prsíčka nebo libové vepřové maso omyjeme, nakrájíme na kousky, trochu osolíme a osmahneme na pánvi na olivovém oleji. Očistíme a najemno... více o Masíčko s citronovou šťávou
Kuřecí řízečky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a dle chutí přidáme koření. Fazolky chvilku povaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme trochu oleje... více o Kuřecí steak s fazolkovo-slaninovou čepičkou
Krkovici nakrájíme na kostky velikosti ořechu a dáme do hrnce, přidáme na jemno nasekanou cibuli a ocet s vodou v poměru 1:1 a zalijeme tak asi do... více o Šašlikové špízy
Porce rybího filé osolíme, opepříme a opečeme na osmažené cibuli po obou stranách. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem,... více o Rybí filé zapečené se sýrem
Cibuli nakrájíme na drobno. Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky. (Brambory mohou být i syrové). Rajčata... více o Masová směs v alobalu
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme mléko, vejce, mouku, orestovanou cibuli s orestovanou slaninou a majoránku. Zpracujeme v těsto a uděláme... více o Kuřecí maso s bešamelem
Hovězí maso nakrájíme na kousky. Rozmašírujeme arašídy (v hmoždíři nebo v mixéru). Rozdrobíme 2 kostky maggi a smícháme s arašídy a troškou soli,... více o Africké špízy
Dáme vařit vodu na těstoviny. Rozpálíme na pánvi trochu oleje. Nakrájíme cibuli nadrobno nebo pórek na půlkolečka a necháme chvilku zpěnit na oleji.... více o Rychlé těstoviny II.
Zeleninu nakrájíme na proužky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubo. Zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme chvilku rozležet. Kuřecí řízky... více o Zeleninový salát s kuřecím masem v sezamu
V osolené vodě uvařené těstoviny smícháme se směsí, kterou připravíme na pánvi z orestovaného masa, žampionů, pórku, smetany a koření. Vše dáme do... více o Zapečené těstoviny II.
Cibuli orestujeme na tuku, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a restujeme dál. Přihodíme kuřecí řízky nakrájené na kostičky, které jsme předem... více o Kuřecí míchanice
Rýžové nudle připravíme dle návodu. Mezitím si osmahneme na pánvi maso, které osolíme a okořeníme kořením, které máme rádi. K masu přidáme nakrájenou... více o Rýžové nudle
V osolené vodě uvaříme květák a brokolici, přecedíme a rozštoucháme v míse. Přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný sýr a salám, nakrájenou cibuli na... více o Květákovo brokolicové karbanátky
Jatýrka osušíme a nakrájíme na nudličky, ve vyšší vrstvě oleje ve Woku zprudka opečeme. Vyndáme, slijeme olej. Cibuli nakrájenou na měsíčky dáme... více o Kuřecí jatýrka super
Kuřecí prsíčka nakrájíme na velmi malé kousky, přidáme sůl, pepř, sojovou omáčku, česnekový a cibulový pudr a vše důkladně promícháme. Chléb zbavíme... více o Thajské jednohubky
Krkovici upéct jako na klasické vepřo-knedlo-zelo, nakrájet na větší kostky, zelí slít z nálevu, trochu pokrájet, rajčata nakrájet na větší kostky,... více o Zapečené vepřové
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky či nudličky, osolíme a dle chuti můžeme okořenit grilovacím kořením. Orestujeme na pánvi a necháme vychladnout.... více o Ségřin kuřecí salátek
Prsa naklepeme, osolíme a poprášíme kari. Podélně rozkrojíme banány, namočíme v alkoholu, obalíme šunkou, zabalíme do prsíček, spíchneme párátkem a... více o Kuřecí prsíčka á la Trinidad
Z masa připravíme 5-6 řízků, naklepeme, osolíme a okořeníme dle chuti. Na oleji orestujeme šunku, kapii, vmícháme vajíčka, zelenou petrželku, trochu... více o Plněný řízek fritovaný
Omyté filety pokapeme citronovou šťávou, posolíme, okořeníme. Takto upravené osmažíme na másle (kvůli přepalování můžeme přidat kapičku oleje) a... více o Filety z pangasia s houbovým dipem
Maso, jemně nasekanou cibuli a vejce promícháme s worchestrovou omáčkou dle chuti, osolíme a opepříme. Ze vzniklé hmoty uplácáme placky cca 8 cm v... více o Hamburgery original
Uděláme si karbanátky (mleté maso, cibule na drobno, sůl, pepř - smícháme s hladkou moukou a tvarujeme placičky). Hlubokký plech vymažeme a naskládáme... více o Karbanátky s lečem
Brokolici omyjeme a celou hlávku vložíme na 3-5 minut do vroucí osolené vody (můžeme do vody přidat prášek do pečiva - brokolice neztratí barvu). Po... více o Zapékaná brokolice - lehce
Rozšleháme mléko s vejci a ochutíme solí a pepřem. Plátky toustového chleba rozložíme na stůl(do dvou řad). Na každý plátek chleba položíme kolečko... více o Obložené toasty
Kuřecí prsa nakrájíme na proužky dlouhé asi 4 cm. Z kečupu, solamylu, vajec uděláme těstíčko, osolíme, opepříme a naložíme do něj maso. Necháme... více o Kuřecí nugetky
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme syrové oloupané brambory nakrájené na plátky, osolíme, posypeme paprikou a nahoru položíme... více o Rybka velice chutná
Nejprve vezmeme vepřovou panenku, kterou očistíme. Ve větší misce smícháme jeden bílý jogurt se 7 lžicemi oleje. Když je hotovo, dáme kusy masa do... více o Vepřová panenka po indicku
Osmahneme cibuli, vložíme na nudličky nakrájená játra a necháme smažit 15 min. na středním ohni. Poté vložíme zeleninu trochu vody a pod pokličkou... více o Kuřecí játra se zeleninou
V míse smícháme cibulku a krátce povařenou brokolici nakrájenou na malé kousky, přidáme tuňáka bez oleje, nasypeme uvařené horké těstoviny, přidáme... více o Těstovinový salát s tuňákem VI.
Roštěnky naklepeme a nařízneme po okrajích, aby se nezkroutily. Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibulku. Mezitím posypeme maso tlučeným zázvorem a... více o Roštěnky na zázvoru
Na krabí tyčinky položíme plátky sýra a dáme zapéct, kopr nasekáme a vmícháme do jogurtu, osolíme, upečené tyčinky polijeme na talíři koprovým... více o Zapečené krabí tyčinky
Nakrájíme játra na kousky, jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z kompotu dáme do misky dvě-tři lžíce kostiček ananasu, přilijeme trochu šťávy a... více o Drůbeží játra Orient
Do malého kastrůlku si nalijete trochu vody (tak na dno), rozpálíte ho trochu na plotýnce (nejnižší stupeň), přidáte ten rozetírací sýr a mícháte... více o Sýrová omáčka s tuňákem
Maso naklepeme na tenké široké plátky. Osolíme, okořeníme dle chuti - já použil směs na gyros, ale je možná jakákoliv jiná varianta. Vymazané... více o Kuřecí bábovičky
Na větší pánev nalejeme olej tak, aby pokryl dno. Krkovičky rozklepeme na tak tenko, jak to jen jde. S obou stran posypeme hustě provensálským kořením... více o Rychlé provensálské krkovičky
Vymažeme pekáček a vrstvíme: vrstvu brambor na plátky, maso na nudličky obalené v pórkové polévce, potřeme majonézou a dáme vrstvu brambor na plátky,... více o Pytlákova schovanka
Opečeme v toustovači na sucho toustový chléb. Mezitím na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájený salám na kostičky, osmahneme, přidáme taktéž na... více o Rychlá večeře IV.
Kuřecí prsa nakrájíme na medailonky a naložíme do marinády z oleje, soli, pepře, worchestrové a sojové omáčky. Cibule nakrájíme na větší kousky.... více o iNDYho kuřecí specialita pro labužníky I.
Na slunečnicovém nebo olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí prso. Osolíme, opepříme (nejlépe... více o Dietní večeře - mňamka
Cibuli oloupeme a nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka (lépe, když se nerozpadnou - nezabírají tolik místa při smažení), oloupaná jablka nakrájíme na 1 cm... více o Zámecká drůbeží játra
V hluboké pánvi nebo papiňáku rozehřejeme olej a na něm necháme zezlátnout cibuli - raději déle, ať změkne. Přidáme česnek, kari a chilli koření,... více o Studentské kari