Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Na olivovém oleji osmahneme na velké kousky nakrájenou cibuli, vyjmeme, krátce osmahneme celer a papriku. Maso obalíme v mouce se solí a pepřem,... více o Hovězí daube
Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme, přidáme ostatní suroviny, a připravíme marinádu. Maso pokrájené na nudličky marinujeme 48 hodin.... více o Hovězí na tymiánu
Kuřecí prsa a játra nakrájíme na stejnoměrné kousky. Zvlášť je orestujeme v malém množství oleje, smícháme dohromady, osolíme a opepříme, necháme... více o Senzační obrácené kuře
Připravíme těsto na palačinky, necháme cca 20 min. odpočinout. Palačinky smažíme na oleji či jiném tuku, jak jsme zvyklí. **Připravíme špenát:**... více o Zapečené palačinky se špenátem a sýrem
Uvařené nudle (špagety) smíchame s vajíčky, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a jemně zamícháme. Na rozpálenou panev s olejem pak vylijeme obsah a... více o Tatínkova omeleta
Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, protlak a krátce osmahneme.... více o Pikantní cizrna
Listové těsto necháme rozmrazit, vyválíme dvě placky jako na štrůdl. Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, nakrájené rohlíky namočíme v mléce, a... více o Závin z mletého masa
Tresku z obou stran osolíme a vyskládáme na olejem vymazanou pečící mísu. Posypeme grilovacím kořením, bazalkou a na kolečka nakrájeným pórkem. Dáme... více o Pečená treska se smetanou a pórkem
Maso nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na másle do zlatova. Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené a necháme vodu vyvařit. Tento... více o Pravý segedínský guláš
Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto mastné. Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky... více o Škvarkové placky rodinné
Podle návodu připravíme bramborové těsto. Z jednoho sáčku připravíme 2 rolády. Rozválíme, poklademe plátky gothaje, na něj plátky sýra, zavineme a... více o Roláda z bramborového těsta II.
Umytou a osušenou rybu nakrájet na kostičky 3x3 cm, zbavit červeného masa. Promíchat citronovou šťávu, olej, hořčici, cukr, sůl a pepř, šlehat,... více o Marinovaný kapr II.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, přidáme pepř, sůl, kari a solamyl. Vše promícháme a orestujeme na rozpálenem oleji. Dle chuti přidáme... více o Kuře na kari IV.
Játra umeleme, přidáme větší množství utřeného česneku, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Necháme hmotu uležet v lednici 2 hodiny. Pak... více o Játrburger
Řádně očištěnou a omytou kachnu důkladně nasolíme a dáme do pekáče břichem dolů. Můžeme odříznout křídla a dát je do pekáče pod kachnu, aby se kachna... více o Pekingská kachna dle Robina
Kuřecí prsa otveřeme a naklepeme, osolí, opepříme. Na pánvi orestujeme na malé plátky nakrájenou slaninu a žampiony také nakrájené na plátky. Na... více o Kuře a la Baileys
Do hrnce s osolenou vroucí vodou hodíme těstoviny a vaříme al dente. V pánvi rozpustíme lžičku másla a přidáme na plátky nakrájené žampiony, šunku... více o Linguine con prosciutto et funghi
Kuřecí nakrájíme na kostky, osmažíme krátce na oleji, poté přidáme ananas a koření a asi třetinu štávy z plechovky a dusíme do měkka. Necháme... více o Kuřecí salát s ananasem
Sojové plátky uvaříme ve vodě s bujónem a prolisovaným česnekem,(pokud vaříme víc jak 8 řízků, použijeme bujóny dva). Z vychladlých plátků lehce... více o Plněné sojové řízečky
Všechno maso uvaříme a necháme trochu vychladnout. Potom rozebereme, jazyk očistíme, a vše umeleme na větších očkách masovém strojku, nebo posekáme... více o Moravská jitrnice
Hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Na másle nebo oleji lehce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a opečeme po obou... více o Hovězí maso na smetaně
Maso společně dáme vařit do většího hrnce. Přivedeme do varu, stáhneme na menší teplotu a mírně vaříme do měkka. V míse namočíme chleba do vývaru.... více o Jaternice
Maso osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na pánvi na trošce oleje. Pak maso vyjmeme, tence potřeme hořčicí a vložíme do pekáče. Na pánvi na oleji... více o Kotlety s hořčičnou omáčkou
Kousky kuřete osolíme, potřeme připravenou směsí a dáme na pekáč pomazaný olejem, na kuře položíme plátky anglické slaniny a pak zasypeme zmrazenou... více o Kuře na marmeládě
Stehna obereme a nakrájíme, arašídy si opražíme. Zeleninu - zelí, mrkev, pórek nakrájíme a podusíme, přidáme maso, arašídy, kukuřici a 3 lžíce ananasu... více o Čína z uzeného masa
Maso prošpikujeme čenekem, vložíme do pekáče a zasypeme nakrájenou zeleninou. Pekáč dáme do maximálně nahřáté trouby a maso necháme opéci. (Maso a... více o Jehněčí pečeně podle Božidary Turzonovové
Játra očistíme, a vytvoříme 3 stejné pruhy/hranoly, které v misce prosypeme a jemně prohnětěme s 3 lžicemi směsi koření Francouzské bylinky - odložíme... více o Plněná panenka
Krevety vyloupeme a omyjeme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme na poloviny rozkrájená cherry rajčátka. Osmahneme a vložíme krevety. Osolíme... více o Krevety s cherry rajčátky a těstovinami
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a naskládáme je do zapékací mísy. Na ně položíme plátky másla, eidamu a kolečka salámu. Smetanu naředíme vodou,... více o Pečené kuřecí na smetaně
Z brambor a dalších ingrediencí uděláme bramborák. Maso orestujeme, přidáme anglickou slaninu, cibuli, kapii, houby a dusíme. Když je maso měkké,... více o Radoušovo ucho
Kuře očistíme, osolíme a vložíme do pekáče. Pórek nakrájíme celý na kolečka a poklademe kolem kuřete. Do pekáče nalijeme vodu tak, aby byla cca 1 cm... více o Dietní kuře na pórku
Pekáček vymažeme olejem a postupně dáme plátky anglické slaniny, na to kolečka cibule a na cibuli plátky masa. Nakonec dáme plátky brambor, osolíme a... více o Bramborové ragů
Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius
Nivu s cibulí nastrouháme, smícháme a klademe na kolečka salámu, přeložíme je v půli a přitiskneme okraje, sepneme párátky - pro jistotu. Obalíme v... více o Salámová kolečka s nivou
Vše zpracujeme, utvoříme šišku a na pekáči s trochou tuku pečeme asi hodinu na 180 °C.... více o Levná sekaná
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Vrchní stranu potřeme hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny a kousek od okraje položíme dílek nivy.... více o Závitky s nivou v "papiňáku"
Z 1 vejce, soli a asi 1 lžíce strouhanky uděláme omeletu, strouhanka proto, aby omeleta lépe držela pohromadě a netrhala se, což má ve zvyku dělat. Na... více o Tajemství
Nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji v pánvi wok, přidáme mořský koktejl, orestujeme a vložíme všechnu zeleninu a ananas nakrájenou na... více o Mořské ovoce exotika
Sýt Eidam nakrájíme na kostky cca 1 cm, v míse k němu přidáme mletá masa a mraženou zeleninu, česnekovou pastu, koření, vejce a na hrubo nastrouhané... více o Masový koláč
Osmahneme cibuli na oleji, poté přidáme papriky a chvíli podusíme. Osolíme, opepříme. Když začne paprika trochu měknout, přidáme na kostičky či... více o Rychlá, levná čína
Brambory uvaříme ve slupce. Na oleji zpěníme cibuli a když zesklovatí, opečeme na kostky nakrájené krůtí maso, přidáme sůl a černý pepř dle chuti.... více o Zapečené krůtí maso s růžičkovou kapustou
Špagety uvaříme, nasypeme do pekáče, přidáme kousky filé, tvarůžků, paprik a rajčat. Osolíme, přilijeme trochu oleje, zamícháme, v troubě zapečeme.... více o Loštické špagety
Připravíme si dostatečně velký kus alobalu, nejlépe dvojitý nebo ten silnější (na grilování). Bramborové hranolky (ne ty předsmažené!) dáme do misky,... více o Maďarské Geri v alobalu
Na olivovém oleji s máslem posmažíme do sklovata na měsíčky nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou mrkev a petržel, přidáme filé, česnek a papriku... více o Filé na zelenině II.
Cibuli oloupene a nakrájíme na proužky a poklademe do pekáčku. Křidélka omyjeme, osolíme a opepříme a klademe na cibuli. Vše podlijeme asi 1/2 lahve... více o Kuřecí křidélka na pivě
Větší pláty alobalu pomažeme olejem. Na každý položíme osolenou porci ryby, kterou opepříme a posypeme drceným česnekem (stroužky rozmáčkneme plochou... více o Sumeček Pangasius pečený v alobalu
Na másle orestujeme cibuli, přidáme ostatní suroviny, chvíli podusíme a nalejeme je do pekáčku na kuře. Pečeme ve střední troubě doměkka.... více o Kuře Mexiko
Na kostičky nakrájíme rohlíky a salám. Nastrouháme sýr a vše dohromady nasucho smícháme a vsypeme do máslem hodně vymazané zapékací misky. V mléce... více o Sýrový nákyp s rohlíky
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, které trošku naklepeme, osolíme a opepříme. V talíři namícháme směs hladké mouky a papriky (já udělám vždycky směs... více o Vepřové plátky v alobalu
Maso naložíme na kratší dobu do jogurtu. Pak přidáme sůl a dusíme pod pokličkou. Na oleji osmažíme cibuli, papriku, rajčata a přidáme koření. Vše... více o Hovězí maso Khorma