Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Maso nakrájíme na plátky lehce naklepeme osolíme a osmahneme na oleji, vyjmeme a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli vrátíme maso (a nebo jsme líní a... více o Vepřová kýta na majoránce
Maso musíme naložit na 2 dny (maso můžete rozkrájet na menší kousky, ale ne moc malé), a to posypeme ho kořením adžikou a pocákáme worchestrem -... více o Falešná rychlá vepřová svíčková
Uzenou makrelu obereme do misky, pečlivě vybereme kostičky. Jde to dobře, makrela nemá moc kostí. Maso trochu rozmělníme mezi prsty, ne úplně na jemno... více o Karbanátky z uzené makrely
Na úvod je nutno říct, že tento recept je velmi náročný a je tedy vhodný spíše jen pro zkušenější a nadšené kuchaře, kteří vaření neberou jako... více o Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"
Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, česnekem, kořením a solí, vejcem a vytvoříme válečky, které namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji... více o Čevabčiči v těstíčku
Kuřecí maso naporcujeme na menší řízečky, naklepeme a osolíme. Cibuli nakrájíme a dáme podusit na trochu oleje, pak přidáme řízky a opékáme, než... více o Kuřátko na jablkách
Srdce důkladně očistíme a nakrájíme na malé kostky. Okořeníme, osolíme, podlijeme a dusíme do změknutí (nejlépe je tento pokrm připravovat v tlakovém... více o Žarkoje II.
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a na drobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi... více o Sekaná jako roštěná
Smícháme hořčice a marmeládu a kuře potřeme (pokud budeme péci celé, tak i uvnitř), osolíme, opepříme. V horké troubě necháme maso "zatáhnout", pak... více o Kuře tří hořčic Livie Klausové
Cibuli nakrájíme na kostičky a na pánvi osmažíme. Jakmile zesklovatí přidáme na kostičky (cca 1x1 cm) nakrájenou rybu, kterou jsme osolili podle... více o Ryba v těstíčku
Ryby očistíme a zbavíme hlavy a ploutví, naporcujeme na filety bez páteře. Příprava láku: do 2 l vody nalijeme 1/2 l octa, vsypeme deko a 3 lžíce... více o Rybí salát z cejnů a bílé ryby
Na pánev dáme rozehřát olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené maso, osolíme, dáme chilli a necháme dusit. Pokud by se to... více o Masová směs s červeným zelím a paprikou
Nadrobno nakrájenou cibuli vhodíme na rozpálený olej a smažíme do zlatova. Přidáme maso a uzený bok (oboje nakrájené) a smažíme dalších cca 5 minut.... více o Burgundská
Kotletkám nařízneme okraje, naklepeme, osolíme, opepříme. Z výše uvedených ingrediencí uděláme marinádu, do které masíčko naložíme a necháme odležet v... více o Vepřové plátky v pomerančové marinádě
Nejprve si připravíme kuřecí maso, které nakrájíme na menší kousky a osolené a opepřené je osmahneme na rozehřátém oleji. Dále nakrájíme na kostičky... více o Ovocný salát s kuřecím masem
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, osmahneme na oleji a uchováme stranou v teple. Cibuli nakrájíme na plátky a dáme dusit na pánev. Jablko... více o Kuřecí kari II.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Na pánvičce osmahneme maso a až je hotové přidáme na kousky nakrájené rajčata a kukuřici bez nálevu ještě... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou III.
Kuřecí maso naklepu, osolím, opepřím, posypu grilovacím kořením jen zjemna. Brambory oloupu, nakrájím na kolečka a začnu klást do pekáčku nejdříve... více o Brambory se šlehačkou a kuřecím masem
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem. Na kostičkách anglické slaniny podusíme pórek nakrájený na kolečka. V misce rozšleháme vejce s mlékem a... více o Pórkový nákyp
Kuřecí řízky jemně posolíme, popepříme a okořeníme grilovacím kořením. Řízky opečeme na oleji. Zapékací mísu (nebo pekáček) vymažeme (nebo dáme trochu... více o Řízečky alá Pavlína
Kuřecí prsa pomeleme na masovém mlýnku jako sekanou, osolíme, opepříme, promícháme a necháme uležet. Mezitím na jemno nakrájíme kapii a promícháme se... více o Koule z kuřecího
Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme žampiony, na kousky nakrájené krabí tyčinky, pórek, osolíme, opepříme, okořeníme a krátce orestujeme. Hotové... více o Rizoto z krabích tyčinek
Filé vložím do pekáčku, potřu máslem, osolím a přidám koření. Pekáček dám do středně vyhřáté trouby a počkám, do jaké míry pustí vodu. Ideální je,... více o Filé na zelenině III.
V misce smícháme tuňáka s pomazánkovým máslem dle chuti (nedávám celé, stačí asi tak 2 lžíce) a je hotovo! Je to velmi jednoduché a výborné.... více o Tuňáková pomazánka se zeleninou
Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do pánve na rozpálený tuk a orestujeme. Přidáme žampiony, kapii, šunkový salám nakrájený na čtverečky... více o Kuřecí soté se smetanou a chřestem
Vykoštěné koleno nakrájíme na větší kusy, hojně opepříme a dáme na plech. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém do růžova osmažíme cibuli, přidáme kečup,... více o Kolenová chrochtačka
Kotletám nařízneme okraje, naklepeme, lehce osolíme, můžeme i opepřit. Z uvedených ingrediencí vytoříme hustou marinádu, kterou potíráme plátky masa.... více o Vepřové kotlety v marinádě
Uvaříme těstoviny tzv. na skus, scedíme. Do připravené misky si nakrájíme šunku, kečup, cibuli, prolisujeme čenek, osolíme, okořeníme - např.... více o České lasagne :)
Připravíme si vyšší pánev nebo hrnec. Kuřecí čtvrtky rozkrojíme na horní a spodní stehno, osolíme, lehce opepříme a osmahneme z obou stran do zlatova... více o Středomořské kuře
Na rozložené a mírně podravkou posypané plátky jsem dala vrstvičku propláchlého kysaného bílého zelí, posypala sušenými houbami, zavinula a ovinula... více o Králičí závitky se zelím a sušenými houbami
Koupím v prodejně Krůtí svět 3 krůtí kůže a poprosím, aby byly z krku a nepotrhané a naplním třemi druhy nádivek. Ze šesti rohlíků, vajec, mléka,... více o Nádivka ovoněná krůtou
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí a doprostřed dáme párek.... více o Vepřové závitky se zelím
Na pánvi orestujeme cibuli, přidáme pokrájené krabí tyčinky (každou rozdělit na 4 ks). Vyloupané ořechy rozdrtíme na hrubší kousky pomocí obráceného... více o Krabí tyčinky s ořechy a parmazánem
Podusíme zelí nakrájené na nudličky se solí, octem, kmínem, provensálským kořením, ke konci přidáme nastrouhanou mrkev, na porci cca půl mrkve.... více o Zapečené zelí s brambory
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a feferonkami a zalijeme pivem s... více o Vepřové ala špekáčky na pivu
Hovězí maso uvaříme doměkka s divokým kořením a solí. Vývar slijeme a uvaříme v něm na kostičky nakrájené brambory s kmínem. K uvařeným brambor8m... více o Flondace II.
Uvařené brambory nastrouháme. S vejci, máslem a hrubou moukou vypracujeme tužší těsto, jako na bramborové placky. To vyválíme, rozdělíme na dílky a... více o Brdlajs
Na tuku dusím nakrájenou cibuli, po podušení přidám rajský protlak a připravím si gulášový základ. Do základu přidám nakrájené maso, opražím ho,... více o Majerův guláš
Plátky krkovičky osolíme, opepříme a posypeme paprikou, naskládáme do pekáčku, přidáme lžíci sádla. Cibuli a česnek pokrájíme na plátky a zasypeme tím... více o Krkovička na pivu
Z prsou nakrájíme tenké plátky masa, naklepeme. Každý plátek osolíme, okořeníme, potřeme hořčicí a poklademe slaninou. Nakonec dáme do středu oříšek... více o Kuřecí balíčky se slaninou
Uvařené těstoviny (vlažné) smícháme s nakrájenými tyčinkami na kolečka, přidáme tatarku, dresing, sterilovaný hrášek(bez nálevu), a dochutíme dle... více o Jednoduchý těstovinový salát se surimi tyčinkami
Vepřové plátky naklepeme a po stranách nařežeme, položíme do vymazaného pekáčku. Ručním mixerem rozmixujeme česnek (já dávám tak půl paličky), nivu ... více o Vepřové řízečky s nivou a smetanou
Upečeme omelety, opečeme maso na cibulce, smícháme s lečem,podusíme. Omeletu přehneme na půlku a naplníme masem, posypeme sýrem. Krátce zapečeme na... více o Omeleta s kuřecím masem
Na troše másla s kapkou olivového oleje podusíme nakrájené kuřecí maso, přidáme drcený kmín, nakrájené brambory, květák a vločky a zalejeme vodou tak,... více o Kuřecí v květákové omáčce s bramborem a vločkami
Do mísy nakrájíme rohlík, zalijeme vínem, necháme nasáknout a rozmělníme vidličkou. Žampionům vylomíme nožičky a klobouky oloupeme. K rohlíku do mísy... více o Schované žampiony
Panenku rozkrojíme po celé délce na tři pruhy masa (silnější i na čtyři) a stejně nakrájíme prsa, délka je cca 20-25 cm. Maso osolíme a okořeníme, já... více o Masové copy
Celé kuře dáme přes noc marinovat do citronové šťávy. Vyndáme a kuře zevnitř okořeníme a potřeme česnekem.Dáme na pekáč s osmahnutou slaninou a... více o Citronové kuře Márty
Kýty naklepeme, osolíme a okořeníme grilovacím kořením, zprudka je opečeme na oleji, hotové kýty vyndáme a na zbylém oleji z kýt osmažíme kuřecí játra... více o Míšina čvachtačka
Napřed umeleme maso, které smícháme s na kostičky nakrájenou bílou cibulí, natí, solí a pepřem. Ze směsi děláme placičky nebo karbanátky, které... více o Kuřecí fašírka s houbami
Kuře naporcujeme a mírně osolíme, namočíme do láku a šupneme na 24 hodin do lednice odležet. Druhý den naskládáme kuře do pekáčku a zalijeme 1 dcl... více o Kuře antikuchařky