Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Řízky mírně naklepeme, nařízneme po stranách, okořeníme a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme hermelín na plátky. Na oleji zprudka osmahneme... více o Vepřové plátky s hermelínem a povidly
Dušenou kapustu, která nám zbyla z předchozího dne, smícháme s přibližně stejným množstvím jemně strouhaných syrových brambor, přidáme na jemno... více o Jájiny kapustové bramboráčky
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme grilovacím kořením (z obou stran). Krátce osmažíme v pánvi na oleji (jako přírodní řízek). Po... více o Kuřecí prsíčka s broskví
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno, do větší pánve nalejeme trochu oleje a dáme smažit. Maso osolíme a opepříme, přidáme... více o Gnocchi se špenátovo-smetanovou omáčkou
Kuřecí řízky jemně okořeníme a osmažíme a necháme vychladnout. Obě papriky, eidam a řízky nakrájíme na nudličky a bagetu na plátky. Vše pak namáčíme... více o Zeleninovo-kuřecí předkrm
V míse šleháním spojte bílky se žloutky, potom přidejte kelímek bílého jogurtu a stejný kelímek použijte jako odměrku pro další ingredience. Do mísy... více o Carská pita (srbská kuchyně)
Vejce smícháme se sójovou omáčkou a dobře rozmícháme. Krevety posypeme špetkou koření, polijeme vínem a na kolečka nakrájené cibuli osmahneme. Po 1... více o Rýže na kantonský způsob
Kuřecí prsíčka omyjeme a nakrájíme na malé nudličky. Na hodinu naložíme do utřeného česneku a vegety. Uvaříme brambory ve slupce, poté oloupeme a... více o Smetanové kuřecí s brambory
Maso nakrájíme na větší kousky, naložíme ho do medové marinády, kterou jsme připravili z přísad. Maso necháme den naložené. Potom prudce orestujeme.... více o Malé tajemství
Žemle nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka, přebytečné mléko vymačkáme a vmísíme do masa. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a znovu... více o Dalmátské čufty trochu jinak
Připravíme marinádu - olivový olej, med, anýz, rozmačkaný česnek, grilovací koření a worchester smícháme dohromady a maso nakrájené na kousky ponoříme... více o Medová kuřecí prsa
Maso nakrájíme buď na plátky nebo na nudličky. Špek nakrájíme na drobné kostičky a dáme smažit. Hned jak začne pouštět tuk, přihodíme nakrájené cibule... více o Roštěnky na špeku
Prsa omyjeme, nakrájíme na kostičky cca 3 cm. Vložíme do misky, zakapeme olivovým olejem, posypeme kořením, promícháme a dáme tak na hodinku odležet... více o Kuřecí špízy 3 barev - výtečné!
Kuře rozčtvrtíme, osolíme, vložíme do pekáče s trochou oleje, podlijeme trochou vody a klasicky pečeme. Než se kuře upeče, připravíme nádivku. Rohlíky... více o Kuře s nádivkou naruby
Kuřecí řízky zbavíme tuku, pokud jsou vysoké, seřízneme po délce, lehce osolíme a narovnáme do máslem vymazaného pekáče. Opepříme a zasypeme souvislou... více o Kuřecí řízky pod sýrovou peřinou
Měkký salám nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, vejce, prolisovaný česnek, podle chuti Vegetu či Podravku a strouhanku (aby hmota držela pohromadě a... více o Tvarohové karbanátky III.
Kuře rozčtvrtíme, osolíme. Na oleji osmažíme cibulku do sklovata (nemusí být ani nakrájená nadrobno, budeme vše cedit). Na zesklovatělou cibulku... více o Kuře na paprice trochu jinak
Kuřecí řízky nakrájíme na větší kousky, mírně naklepeme a dáme marinovat s česnekem a grilovacím kořením a olejem tak na hodinu, může být i přes noc.... více o Kuřecí plátky v lupínkách
Nejprve uvaříme vejce natvrdo, které poté rozkrojíme na čtvrtky. Poté naklepeme kuřecí prsa na asi 1 cm vysoké plátky, které osolíme, opepříme a... více o Pastýřská kapsa s gulášovou omáčkou a rýží
Plátky masa naklepeme na tenko tak, aby nebyly moc úzké, osolíme, opepříme, vnitřní část, kterou budeme svinovat dovnitř natřeme malinko hořčicí. Na... více o Vepřový závitek na smetaně a žampionech
Hranolky dáme péct do trouby na 180 °C cca 20 minut. Mezitím ,než se upečou hranolky, připravíme kuřecí maso, které okořeníme solí, pepřem , paprikou ... více o Kuřecí prsa v rokfórové omáčce
Bramboráky připravíme dle vlastního receptu. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a osmažíme. Osolíme, okořeníme a... více o Bramborák "Rodeo"
Králíka omyjeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na dno pekáčku dáme trochu oleje, na to položíme králíka, trochu podlijeme vodou a dusíme v... více o Králík podle tchýně
Na velké pánvi rozehřejeme olej, poté přidáme cibuli, opékáme, dokud nezesklovatí, poté přidáme maso, žampiony nakrájené na plátky. K téměř měkkému... více o Hovězí maso se žampiony
Maso s česnekem a cibulí rozsekáme v mixéru. Přidáme na hrubo nastrouhanou nivu, vejce, pepř a sůl. Promícháme a necháme odležet minimálně 2 hodiny... více o Srnčí karbanátky
Maso smícháme se všemi ingrediencemi. Tvoříme koule o průměru 6-7 cm. Vložíme do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem. Podlijeme bílým vínem na... více o Masové koule II.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na rozpáleném tuku upečeme a dáme do nahřátého hrnce. Část tuku z pečení slijeme a do zbylého... více o Smetanové řízky
Tortilly: do větší misky nasypte mouku, kypřící prášek, cukr, sůl a přidejte olivový olej. Za stálého míchání pomalu přilévejte vodu, až do... více o Pravé mexické Buritos
Rozmražené tyčinky lehce osmažíme (nejlépe bez tuku na teflonové pánvi), poté nakrájíme na malé kousky. Cibuli rozkrájíme na kostičky, o stejné... více o Krabí pomazánka s kari
Na jemno nakrájenou cibulku dozlatova osmahneme na trošce tuku, přidáme paštiku, teplem se pěkně rozehřeje. Až je rozehřátá, zahustíme vajíčkem,... více o Topinková pomazánka z paštiky
Osolené a pokmínované maso dáme péct obvyklým způsobem, až je měkké. Necháme vychladnout, a nakrájíme na kusy, které se vejdou do masomlýnku. Semeleme... více o Bůčková pomazánka III.
Filety z pangase nakrájíme na kostky asi 5 cm, osolíme a obalujeme v těstíčku. Poté smažíme ve větší vrstvě rozpáleného oleje. Těstíčko: prosejeme... více o Pangas v těstíčku
Těstoviny uvaříme na skus. Na pánvi orestujeme lososa a plátky česneku. Přidáme špenát a restujeme. Poté zalijeme smetanou, posypeme sýrem, necháme... více o Těstoviny s lososem a špenátem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi. Cibuli nasekáme najemno a česnek na plátky. Zázvor očistíme,... více o Roštěnky na zázvoru II.
Na kostky nakrájená prsíčka zprudka osmahneme na rozpáleném oleji a másle, když maso zbělá, přidáme grilovací koření, nakrájenou cibuli a česnek,... více o Kuřecí v papiňáku
Syrovou řepu a brambory očistíme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájime a osmažíme na ni nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme řepu a za stálého... více o Guláš z červené řepy II.
Maso nakrájíme na větší kousky posolíme, popepříme, okořeníme česnekem s bylinkami a zakápneme citronovou šťávou (cca 1/4 citronu) a trochou... více o Minutka s mrkví a hráškem
Polovinu klobásy umeleme na masovém mlýnku. Máslo vyšleháme se syrokrémem a hořčicí a s mletou klobáskou dobře prošleháme. Ochutíme pepřem, podle... více o Klobásová pomazánka
Špagety uvaříme v osolené vodě, slijeme a zakápneme olivovým olejem. Na pánvi opečeme lososa, osolíme, okořeníme, přidáme hrášek, nasekané ořechy,... více o Dietní špagety s lososem
Rybu opláchněte, posypte vegetou (nebo kořením na ryby), potřete utřeným česnek a nechejte odpočinout po dobu přípravy brokolice. Tu rozdělte na... více o Pangasius s brokolicí na pánvi
Na trošku oleje nasyp mraženou zeleninovou směs a dus do změknutí. Přidej koření, špetku cukru, trochu citronové šťávy, strouhaný muškátový oříšek a... více o Losos s lečem
Maso osolíme, opepříme, lehce potřeme olejem a dáme do lednice marinovat nejlépe přes noc (min. 2 hod.) - maso zkřehne. Rozehřejeme pánev a maso... více o Steak s žampiónovou omáčkou a anglickými brambory
Tvaroh utřeme s pomazánkovým máslem a sýrem. Slijeme tomatovou šťávu z rybiček a zašleháme do tvarohu, pak přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, česnek... více o Rybičkovo-tvarohová pomazánka
Rýži dáme vařit do vody, ve které jsme rozpustili bujóny. Mezitím obereme maso z křídel, orestujeme anglickou slaninu a nakrájíme nakládanou kapii. Do... více o Dejvické rizoto
Filety opláchneme, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou a necháme krátce odležet. na másle osmažíme cibuli a česnek do sklovita, vložíme filety a... více o Pangasius zapečený se sýrem
Filé umeleme na masovém strojku. Po rozemletí přidáme zbytek ingrediencí a řádně promícháme. Poté uděláme placičky a obalíme v trojobalu. Podáváme s... více o Karbanátky z filé
Rýži uvaříme dle návodu. Maso osolíme a lehce naklepeme rukou a opečeme na olivovém oleji (celá prsíčka). Nakrájíme maso na kostičky. Smícháme maso s... více o Rýžový celozrnný salát
Do skleněné zapékací mísy nalijeme Cullinesku, vložíme kuřecí kousky, které hezky posypeme Aromatem, přidáme všechno koření, zeleninový salát i s cca... více o Kuřecí variace
V papiňáku nejdříve lehce na másle nebo olivovém oleji osmažte cibuli nakrájenou na půlkroužky a česnek na plátky, přidejte šunku, pak brambory... více o Francouzská specialita z Alp Tartiflette
Králíka naporcujeme na 1/4, osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci dáme vařit vodu, do které vložíme na půlkolečka nakrájenou mrkev, na jemno nakrájenou... více o Králík na belgický způsob - Flappy