Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem a poklademe osolenými stehny. Cibule nakrájíme na půlměsíčky nebo plátky a zasypeme jí kuře. Nakonec přidáme... více o Kuře po abertamsku
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme. Na dno pekáče rozetřeme trochu majolky, nandáme prsa, na to nasypeme na drobno nakrájenou cibuli nebo pórek... více o Kuřecí prsa na majolce
Zapékací mísu vymažeme olejem, poklademe tresku, plátky česneku, rajčat a mandlí a dáme zapéct. Před dopečením přidáme bazalku a také je na to moc... více o Zapečená dietní treska
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme hovězí a vepřové maso nakrájené na nudličky a podusíme. Přidáme nakrájená drůbeží játra, okořeníme pepřem, kari a... více o Sicilská směs
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do misky, přidáme olej, nakrátý česnek, med, tatarku, zázvor a necháme odležet v chladu. Propereme rýži,... více o Kuřecí slast
Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na kapce oleje. Pak vsypeme rýži a zalijeme vodou. Vaříme, dokud se voda nevydusí a rýže není měkká. Šunku... více o Dietní rizoto se šunkou
Na nudličky nakrájené vepřové maso vložíme do misky, osolíme je, opepříme, poprášíme škrobovou moučkou a přidáme bílek. Zlehka zamícháme a necháme asi... více o Vepřové nudličky s bambusovými výhonky
Vepřovou pečeni vykostíme, rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme a posypeme paprikou. Z mletého masa, soli, jemně nasekané petrželky, vejce a ve... více o Vepřová roláda budapešť
Nejprve uvaříme brambory, česnek a cibulku. Potom přidáme nakrájený kabanos. Česnek a cibulku vyndáme, zahustíme jíškou, přidáme vejce a nakonec ocet.... více o Kyseláky
Osmahneme cibulku lehce do zlatova. Nakrájíme salám, vařené brambory na kostičky, česnek proslisovaný (kdo kolik snese, já dávám 2 stroužky), paprika... více o Lutenice II.
Na sádle osmažíme cibuli, přidáme osolené hovězí i vepřové maso nakrájené na proužky a dusíme. Až se šťáva vydusí, přidáme zatáhnout papriku a... více o Sedmohradský tokáň
Připravíme si marinádu na maso - smícháme olej, oregano, koření Gyros a citronovou šťávou (množství odvozujeme dle použitého oleje - na 1 dcl oleje... více o Řecké toasty
Maso naklepeme, okořeníme a dáme do formy (srnčí hřbet). Špenát povaříme, až se vyvaří věškerá voda, dochutíme solí, pepřem, česnekem. Vmícháme do... více o Kuřecí roláda se špenátem a nivou
Z tuňáka slejeme polovinu vody - podle toho jak to chcete mít tekutý, pak přidejte kečup a majolku. Zamíchat možno i rozmixovat. Perfektní jak na... více o Tuňáková superstar
Rybí filety z pangasia necháme rozmrazit, dobře opláchneme studenou vodou. Po obou stranách je posolíme a hustě posypeme kořením na ryby. Prudce... více o Zapečený pangasius II.
Kuřecí řízky omyjeme a očistíme. Potom je nakrájíme na kostky a vložíme je do mísy. Teď nalijeme do mísy sojovou omáčku (1,5 dcl). Po nalití sojové... více o Kuřecí maso na způsob Číny
Dáme vařit špagety do osolené vody. Mezitím nakrájíme malou cibuli na malé kousky. Stejně nakrájíme šunku (dušenou) i nivu, aby se sýr lépe roztopil.... více o Špagety s nivou
Do mísy smíchám mleté maso, přidám vejce, sůl, majoránku, housku vyždímám a přidám hladkou mouku a strouhanku (dle hustoty těsta, aby drželo pěkně... více o Plněné masové koule
Pekáč vymažu máslem, položím silně nakrájená na kolečka brambor, osolím, okmínuju. Kuřecí čtvrtky, které jsme marinovali v oleji se solí a česnekem,... více o Výborné kuřecí čtvrtky v pekáčku
Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do rozehřátého másla, kde jsme dali dvě lžičky tymiánu a dvě lžičky provensálského. Smažíme po obou... více o Kuřecí steak na bylinkovém másle
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, potřeme kremžskou hořčicí, osolíme, okořeníme, potřeme olejem, přidáme na větší kousky nakrájenou zelenou cibulku... více o Hurikán na pivu
Uvaříme těstoviny dle návodu na sáčku. Na nánev dáme olej, a na kostičky pokrájené kuřecí maso, přídáme česnek pokrájený na plátky a opražíme. Mezitím... více o Špenátové těstoviny s kuřecím masem
Maso nadrobno nakrájíme nebo nahrubo umeleme. Gulášovou šťávu ohřejeme a zahustíme smetanou s moukou. V případě zbylé pečeně osmažíme na troše tuku... více o Hortobáďské palačinky s masem
Všechny ingredience dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku zprudka, aby byly křupavé.... více o Smažené masové kuličky-Ča wan-c´
Uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme. Slaninu nakráníme na kostičky a na pánvi necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou cibuli a syrové maso na kostičky... více o Chlupaté těstoviny
Postup je jednoduchý. Vuřty oloupeme, nakrájíme na kolečka, cibuli taktéž a společně s beraními rohy a ostrými papričkami klademe do sklenice. Lák:... více o Pikantní utopenci II.
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji (může být i obyčejný stolní), přidáme nakrájený česnek, bobkový list, nové koření a kuličky... více o Ernstův choucroute
Krabí tyčinky nasekáme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a směs dáme na hodinu do chladu. Tvarujeme malé bochánky, je-li třeba zahustíme směs... více o Krabí koláčky
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme. Napichujeme je střídavě s kolečky klobásy. Špízy na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme... více o Divoký špíz
Na pánvičce na oleji osmažíme nakrájenou cibuli spolu s česnekem nakrájeným na kolečka do světle růžova. Přidáme červenou papriku, brambory, na... více o Tátova chuťovka
Králičí maso spaříme vařící vodou a poté podusíme za občasného podlévání na másle a cibuli doměkka. Měkké maso vykostíme a společně s játry a vepřovým... více o Paštika z králíka pro paní Mílu
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak maso a klobásy. Cibule na kolečka, slaninu na plátky a celou směs důkladně promícháme.... více o Sloní žrádlo na zahradní gril
Rozdrtíme chipsy na co možná nejmenší kousky. Maso obalíme v mouce a poté v rozšlehaném vejci a nakonec v rozdrcených chipsech. Usmažíme do zlatova na... více o Kuře s chipsy ala KFC
Do kuřecích řízků zařízneme opatrně velkou kapsu, do které nasypeme špetku pepře, vložíme kolečko nebo dvě uheráku, špalíček Nivy a kávovou lžičkou... více o Kyjevský kotlet pro gurmány
Vše smícháme, tvoříme malé karbanátky, které obalujeme v mouce a na mírném plameni smažíme. V Tunisku se podávají přelité omáčkou z rajčat (recept... více o Kefta-arabské karbanátky
Na pánvi rozehřejeme slaninu a opečeme z obou stran, přidáme rozmíchaná vejce se solí, pepřem a poklademe plátkový sýr, na závěr položíme opečený... více o Topinkový dort
Kuřecí prsa opatrně naklepeme, osolíme a opepříme. Umícháme vejce, chilli koření, šalvěj, oregano, citrónovou šťávu, hořčici, prolisovaný česnek a... více o Pečená prsíčka v parmazánovém těstíčku
Králíka naporcujeme na menší porce, osolíme. V troubě v pekáčku si zatím necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kolečka. Králíka vložíme do pekáčku... více o Rudý králík Brežněv
Chleba nakrájíme na plátky a dále na na 1-2 cm nudličky. Ke každé chlebové nudličce přiložíme kousky nakrájené cibule, toto celé omotáme v plátku... více o Chlebový řízeček
Filety mírně rozmražené rozdělíme na 4 porce, nasolíme, pokapeme citr. šťávou a necháme chvíli odležet. Zatím nakrájíme žampiony na větší kousky,... více o Pangas se žampiony a pórkem
V míse jsme smíchali sójovou omáčku, sherry a med. Přidali jsme křidélka a v omáčce jsme je důkladně obalili. Nádobu s masem jsme přikryli a alespoň... více o Medová kuřecí křidélka se sójovou omáčkou
Na dno kastrůlku vložíme kousek másla velikosti vlašského ořechu. Maso nakrájíme na menší řízky, mírně naklepeme,opepříme a položíme na máslo.... více o Ražniči v kastrůlku
Vše nakrájíme: maso na kostky, cibuli na čtvrtkolečka, ostatní dle libosti, promícháme se zbytkem ingrediencí a dáme péct (délka záleží na kvalitě... více o Martinovy špagety
V remosce na plotně si nejprve zpěníme cibulku, kterou jsme nakrájeli na větší kousky. Přidáme na kostičky nakrájené uzené a lehce ho osmahneme.... více o Remoskové brambory
Chléb potřeme hořčicí, položíme plátek šunky, plátek slaniny a plátek toastového sýra. Přiklopíme druhým plátkem chleba a ten namažeme máslem nebo... více o Slaninové toasty
Vepřové maso nakrájíme na kostky, obalíme ve škrobové moučce, rozklepneme vajíčko, osolíme, zamícháme. Z vývaru, vína, sojové omáčky, cukru umícháme... více o Oheň na jazyku
Králíka omyjeme a polijeme dvěma vymačkanými citróny a necháme odstát 2-3 hodiny (sem tam obracet ve šťávě). Pak králíka dáme do pekáčce, osolíme,... více o Krétský králík s vejci a jogurtem
Část slaniny nakrájejte na špalíčky. Bažanty prošpikujte slaninou. Osolte je opepřete. Zbylou slaninu pokrájejte na kostičky. V pekáčku rozehřejte... více o Bažant s ořechy
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout. Poté je oloupeme, rozpůlíme a vnitřky vydlabeme. Máslo utřeme se žloutky do pěny, vmícháme... více o Brambory plněné ementálem a uzeným masem
Kančí maso,nakrájejte na kostky a naložte do marinády z červeného vína, tymiánu, bobkového listu a utřeného česneku. Maso nechte marinovat alespoň 1... více o Divočák po myslivecku