Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez... více o Holandská hrachová kaše
V pánvi na sádle dozlatova osmažíme cibuly. Po zezlátnutí přidáme maso. Smažíme dokud se nevysmaží sťáva (dokud není maso "téměř připálené") Přidáme... více o Chlapský guláš od Vaška
Lososa mírně osolit, lehce pokapat citronem, vložit do vymazaného pekáčku. Zakysanou smetanu smíchat s cibulkou na jemno nakrájenou, pepřem a... více o Losos s vůní kopru
Pokrájet maso na kostky a pomixovat s petrželí, vejcem, parmezánem, vekou namočenou v mléce a soli (thermomix - 1 min rychlost 6) dokud z toho není... více o Krůtí salám
Prsíčka nakrájíme na menší kousky, posypeme dostatečně rozmarýnem, lehce osolíme. Na rozehřáté pánvi s oliv. olejem necháme orestovat česnek a necháme... více o Kuřecí prsa na rozmarýnu, bilém víně a medu
Cibulku na proužky osmahneme, přidáme cukr a necháme zrůžovět, osolíme, opepříme, přidáme maso a osmahneme zprudka do běla. Přidáme cuketu na proužky... více o Kuřecí směs s cuketou
Předehřejeme troubu na cca 180 stupňů, čtvrtky omyjeme a osušíme. Řádně osolené a opepřené je s kapkou vody a plátkem másla pečeme cca 20 min v... více o Nedělní kuře pro dva
Na rozklepané nasolené a opepřené maso dáme plátek sýra, plátek šunky a rozprostřeme kolečka pórku. Maso úhledně zabalíme do rolády a zafixujeme... více o Kuřecí roláda s houbami a pórkem
Nakrájíme si špek (né slaninu) a rohlíky na kostky. Ve větší míse (hrnci) vyškvaříme nakrájený špek a přidáme nakrájené rohlíky, které krátce... více o Špekové knedlíky naší bábinky
Papriky omyjeme a podle jejich tvaru a velikosti nakrájíme buď na poloviny, nebo do nich uděláme otvory, kterými pak budeme papriky ,,vystýlat,,... více o Sýry v slaninovo-paprikovém hnízdě
Švestky spolu s červeným vínem vložíme do kastrůlku, zakryjeme a necháme 2 hodiny macerovat. Přidáme cukr, skořici, 10 minut povaříme a necháme... více o Babiččina krkovička se švestkami
Kapustu si uvaříme v osolené vodě, scedíme a nahrubo pokrájíme. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a promícháme s kapustou. Špek nadrobno pokrájíme... více o Kapustové těstoviny s uzeným
Na mírném ohni, v hluboké panvi rozehřejeme olej. Kuřecí prsíčka rozkrojíme na plátky (kdo chce může na nudličky, osolíme, opepříme a dáme péci na... více o Rokforová omáčka
Maso očistěte a jemně naklepejte, osolte. Smíchejte ingredience na marinádu, kotlety touto směsí potřete a nechte alespoň půl hodinky stát. Máslo... více o Jehněčí kotlety s mátou
Špek si pokrájejte na slabé plátky a na rozpálené pánvi nechte vyškvařit. Pak přidejte pokrájenou cibuli na plátky a nechte ji orestovat dozlatova.... více o Játra ze selete - raz, dva
Mleté maso umeleme a přidáme sójovku, pepř, drcený kmín, koření na mletá masa, malinko soli, vejce. To propracujeme a vše osmahneme na cibuli.... více o Tortilla plněná mletým masem II.
Kuře si vykostíme, plát masa z něj si posolíme a uprostřed, po celé délce nandáme nádivku. Přes nádivku přehneme okraje plátu (ty se budou kousek... více o Kuřecí roláda s nádivkou
Husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně nasolíme (i uvnitř) a necháme proležet v chladu. Pak jí celou omyjeme v mléce, vložíme do ní jablka, dáme... více o Grobská husa
Kýtu, papriky, sýry pokrájíme na kousky (kostičky), slaninu na čtverečky. Připravené suroviny střídavě napichujeme na navlhčené, zaostřené špejle a... více o Liptovský špíz
Cibuli, cibulky, papriku i cuketu očistíme. Polovinu cibule, cibulky, cukety a papriky pokrájíme na malé kousky. Roštěnky naklepeme a zprudka na oleji... více o Popradská roštěnka
z roštěné připravíme pruhy masa asi jako prst, cibuli na hrubo, sůl, pepř, chilli nasekat, vše velmi z prudka orestovat, propéct kdo jak má rád.... více o Strips z hovězího roštěnce s chilli
Kuřecí prsa pokrájíme na kousky stejně velké jako kousky ananasu, osolíme je a opepříme. Na špejli napichujeme střídavě maso a ananas. V misce si... více o Kuřecí špízy s ananasem a kokosem
Opláchnutá a osušená prsa pokrájíme na menší medailonky, potom lehce naklepeme, posypeme kořením a z obou stran opečeme na oleji. Uložíme v teple. Do... více o Kuře s jablky a karamelem
Svíčkovou nakrájejte na 4 silnější kousky, které dobře osolte a hojně opepřete. Po stranách bifteky omotejte dvěma plátky slaniny a utáhněte provázkem... více o Biftek s Bernskou omáčkou
Řízky naklepeme a osolíme. V nádobě si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme, řízky v něm namočíme a hned pozvolna smažíme... více o Pařížský kuřecí řízek
Bílé víno rozšleháme s vejci, osolíme, přidáme olej a postupně zahušťujeme moukou až vznikne těstíčko, konzistencí podobné kapání do polévky. V... více o Kapr smažený ve vinném těstíčku
Celerová směs: na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli s nastrouhaným celerem. Přidáme sůl, prolisovaný česnek a speciální koření na ryby,... více o Pstruh s celerovou směsí
Rohlíky pokrájíme na kostičky, přidáme utřený česnek, majoránku, sůl, pepř, rozehřáté máslo, vejce, trochu mléka a rukama pořádně promačkáme. Bůček... více o Plněný bůček studený
Pohanku propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi dva prsty nad pohanku). Přivedeme k varu, povaříme minutu a pak odstavíme,... více o Pohankový prejt II.
Omyté brambory nakrájíme i se slupkou na lodičky, a už v zapékací nádobě posolíme a popepříme. Kuře omyjeme, nasolíme a bohatě zasypeme pašeráckým... více o Rychlé luxusní kuřecí špalíky
Filátka z obou stran osolíme, opepříme. Můžete použít i koření na ryby, máte-li jej rádi. Do pekáčku či zapékací misky kápneme olej a vložíme do něj... více o Pangas na víně a šalvěji
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulku, orestujeme do růžova. K cibulce přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme do doby, než se... více o Špagety na víně
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a pěkně v něm rozmačkáme. Nameleme si vařené uzené a nakrájíme pažitku. Do vzniklé směsi z... více o Nádivka z uzeného masa
Špagety uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji necháme zrůžovět nakrájenou cibuli s česnekem. Poté přidáme mleté maso, které posypeme oregánem a... více o Smetanové špagety
Cibuli nadrobno pokrájíme, česnek utřeme se solí. V misce utřeme nivu s máslem a smícháme s cibulí a česnekem. V hrnci s vodou rozehřejeme v... více o Domácí sýrová roláda
Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku do zlatova. Maso nakrájíme na nudličky - osolíme, opepříme a přidáme do hrnce k osmahnuté cibulce.... více o Katův šleh (drůbeží)
Kedlubny nastrouhám na hrubém struhadle a dám do kastrolu vařit. Stačí jen lehce podlít vodou, protože kedlubny samy pustí šťávu, osolím a opepřím dle... více o Kedlubínky - Jana M.
Těsto pořádně se všemi surovinami propracujeme, necháme v lednici 24 hodin uležet. Tvarujeme 2 šišky a obalíme v bránici nebo kdo nechce, či nemá tak... více o Šťavnatá sekaná
"Beer Butt Chicken" (česky asi kuře s pivní zadnící) nebo občas také "Beer Can Chicken" (česky asi kuře na pivní plechovce) je pokrm pocházející z USA... více o "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Kolena uvnitř osolíme a opepříme, sádlo smícháme s drobně pokrájenou cibulí hořčicí a paprikou, směs vetřeme do kolen poté kolena stočíme, upevníme... více o Vepřová kolena Flamendr
Na pekáč vložíme slaninu, na ní dáme zelí, na zelí položíme maso a na maso stroužky česneku. Vložíme do lednice a necháme odležet do druhého dne.... více o Super vepřo knedlo zelo
Na oleji na pánvi si osmažíme sojový granulát. Pozor - granulát předtím nevaříme, osmahneme ho suchý rovnou z pytlíku, granulát nasákne olej a krásně... více o Zelňáky vegetariánské
Připravíme si mazání na kuře smícháním všech ingrediencí vyjma cibule, tu si nakrájíme na kolečka. Stehno položíme na olejem pomazaný alobal, stehno... více o Kuřecí stehna v alobalu
Filé nasolíme, okořeníme, načesnekujeme, poprášíme moukou, vložíme do pekáčku, poté nasypeme na filé zeleninu, žampiony, nakrájené mandličky a... více o Zapečený pangasius s mandlemi
Kotletky nakrájíme na tenčí plátky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a naskládáme do skleněného vymaštěného pekáčku olivovým olejem. Mezi... více o Kotlety na rajčatech a cibuli
Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem
Nakrájíme si kuřecí maso na kostičky a vložíme na rozpálený olej na pánvičce. Necháme 2 min. podusit a poté přilijeme sojovou omáčku podle chuti, já... více o Kuřecí maso ala Kubajs (s bramborovou kaší)
Kuřecí prsíčka zlehka naklepeme rukou, jemně osolíme, dáme do zapékací mísy, instantní polévku smícháme se šlehačkou, zalijeme prsíčka a dáme do... více o Kuřecí prsíčka zapečená s instantní polévkou
Zapékací mísu vytřeme olejem, nakrájené brambory na kolečka rozložíme a zasypeme kmínem. Vysypeme na ně žampiony z plechovky, všechno zasypeme půlkou... více o Zapečená kuřecí stehýnka
Množství surovin volíme dle počtu strávníků s tím, že cuketa a brambory by měly dominovat. Rajčata, salám a cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu a... více o Cuketa alá "ratatui"