Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Cibuli a česnek zpěníme na lžíci oleje. Přidáme rajčata i se šťávou + 1dcl vody, bylinky a koření dle chuti, pepř, sůl i cukr a provaříme asi 5 minut,... více o Zapečené cannelloni z trouby v pikantní omáčce
Zelí necháme okapat (případně i propláchneme) a dáme ho na orestovanou cibuli na oleji. Přidáme 2 lžíce vína, osolíme, opepříme a dle chuti osladíme.... více o Mangové zelí s kotletou
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mražené fazolky, bylinky, maso (libovější) pokrájené na malé nudličky (kostičky),... více o Fazolky s uzeným masem
Játra umeleme a po nich ve strojku umeleme i housky navlhčené ve vodě (vymačkané). Přidáme žloutky, vlažné máslo, sůl, pepř, česnek a prášek do pečiva... více o Svítek játrový
Maso nakrájíme na kostky, fenykl omyjeme, odřežeme stonky a tvrdé vnější části a nakrájíme na kousky. Trochu fenyklové natě si ponecháme stranou.... více o Kuřecí prsíčka s fenyklem
Tagliatele dáme vařit dle návodu. (Mohou být samozřejmě i jiné těstoviny - dle chuti). Než se uvaří těstoviny připravíme si větší pánev ve které... více o Pikantní těstoviny a la Lenka
Hovězí maso smícháme s jemně nasekanou cibulkou, česnekem, solí, pepřem, oregánem, vajíčkem a strouhankou. Maso propracujeme a vytváříme kuličky o... více o Masové kuličky se sýrovo-smetanovou omáčkou
Kuře polijeme a namočíme na noc do citronové šťávy. Špek osmažíme na oleji - kuře vysolíme a dovnitř dáme provensálské koření a česnek. Dáme do pekáče... více o Kuře na citronu
Maso pokrájíme na kostičky, posypeme kořením, zakapeme lžičkou oleje, přidáme česnek, scezené žampiony a promícháme. Masovou směs si můžeme připravit... více o Masíčko v hermelínu-minutka
Ledvinky nakrájené na drobné plátky dusíme na polovině tuku s orestovanou cibulí. Vepřové ledvinky jsou měkké asi za půl hodiny, hovězí za delší dobu.... více o Polévka ledvinková
Uvařené maso ve slané vodě necháme vychladnout (ztuhnout) a pak nakrájíme na 0,5 cm plátky, které nejdřív obalíme v rozšlehaném vejci, pak v sýru a... více o Hovězí řízky obalované sýrem
Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme... více o Mozečková polévka
Zeleninu pokrájíme na nudličky,rohlíky na kolečka a játra na plátky.Na rozpáleném tuku opečeme nejdřív játra,pak je vyjmeme stranou.Na tuku osmažíme... více o Polévka játrová-mletá
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, posypeme kořením, přidáme plátky česneku, cibuli, scezené žampiony a zakapeme olejem. Vše promícháme a... více o Česnekovo-žampionové masíčko: minutka
Nakrájíme nadrobno cibulku a smažíme ji na olivovém oleji dozlatova. Poté přidáme pórek, zeleninu, maggi a chvilku smažíme. Pak přidáme maso obalené v... více o Vepřové na pórku s rýží
Šalotku na jemno pokrájíme, lehce orestujeme na oleji (nejlépe olivovém), přidáme maso, necháme zatáhnout, poté přidáme hrášek, kukuřici, papriku ... více o Tymiánové rizoto
Alobal lehce potřeme olivovým olejem a položíme na něj rybu, kterou okořeníme podle chuti (např. rozmarýn dodá krásnou vůni). Poté ji posypeme na... více o Pangasius v alobalu se zeleninou
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kousky. V misce smícháme sůl, pepř, trošku kari, trošku grilovacího koření a asi 2 lžíce sladké chilli omáčky. Dodá... více o Kuřecí kousky s kari omáčkou a arašídy
*Šneky je třeba nechat 15 dní bez potravy v krabici s otvory, aby mohli dýchat. Pak šneky vyndáme, nožem odtrhneme bělavý film, který uzavírá ulitu, a... více o Šneci á la Auberge de Provence
Vykoštěný kuřecí plát nasolíme z obou stran,položíme ho kůží dolů na alobal nebo pečící folii a pomažeme ho mletou směsí. Mletá směs:mléko, koření a... více o Vepřovo-drůbeží roláda se zeleninou
Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme jogurt a nastrouhaný sýr, přidáme podle chuti pepř, sůl a chilli. Můžeme přidat i další... více o Kuře v sýrovém těstíčku
Vepřové maso: 1 l vody, 30 dkg vepřového plecka, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 2 kuličky nového koření, sůl Maso nakrájíme na kostky, vložíme do... více o Vánoční zelí
Kuře dáme na pekáč a podlijeme vodou, posypeme paprikou a strčíme do trouby na 200 stupňů. (S horkovzduchem na 1:30) Pak přidáme nakrájené brambory na... více o Kuře s bramborem
Množství surovin záleží na počtu strávníků a na velikosti pláků (plátu) masa. Maso si nakrájíme na větší plátky nebo na velký plát, který jemně... více o Rolády (závitky) s vinnou klobásou
V misce smícháme olej, hořčici, worcestr, sojovku, česnek, chilli a zeleninové lečo. Ve směsi obalíme naklepané a nasolené plátky masa a necháme přes... více o Marinované plátky s bramborem-zapečené
Králíka rozdělíme na porce, osolíme a naložíme na 24 hodin do marinády. Marináda: olej, šťáva z jednoho citrónu, med, sójová omáčka, kari koření,... více o Králík v medové marinádě
Plátky jemně naklepeme, nařízneme kraje, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a jemně pokrájenou slaninou je posypeme. Necháme v chladu... více o Česnekové plátky se slaninou
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak... více o Utopenci podle Martina Kohouta
Srdce rozkrojíme na polovinu, umyjeme, prošpikujeme nudličkami slaniny, na rozpáleném másle srdce prudce opečeme, osolíme, přidáme cibuli nakrájenou... více o Pečené telecí srdce
Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou... více o Obložený rohlíkový koláč
Maso pokrájíme na kostičky (osolíme), klobásu a pórek na kolečka a papriku na kousky přibližně stejně velké, jako ostatní suroviny.V misce si smícháme... více o Marinované špízy
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme dorůžova. Přidáme na kolečka pokrájené párky a také je orestujeme. Na závěr restování zaprášíme moukou a... více o Frankfurtská polévka - smetanová
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené přidáme papriku a krátce orestujeme, ihned pak... více o Gulášová polévka z předního hovězího masa
Na pánvičku klademe tenké plátky slaniny, na ně porce osolené ryby, kterou poklademe tenkými plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut. Potom... více o Kapr (nejen) pečený se sýrem
Kuře nasolíme den před plněním a pečením. Rozšleháme žloutek s mlékem. Křížaly si pokrájíme na větší kousky a s rozinkami je v mléku necháme asi 1 - 2... více o Kuře s nasládlou nádivkou z křížal
Kuře si nasolíme den před plněním. Rolíky pokrájíme na malé kostičky a dáme zvlhčit do misky s mlékem a vejcem, zamícháme. Jablko hrubě postrouháme... více o Kuře s jablečno-křenovou nádivkou
Maso pokrájíme na plátky. Po krajích plátky nařežeme, aby se nezkroutily při smažení. Naklepeme je a nasolíme, pak je potřeme rozetřeným (nastrouhaným... více o Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Umyté osušené holuby osolíme, dáme je na máslem vymazaný pekáč, podlijeme vodou a pečeme. Během pečení je podléváme vlastní šťávou. Podáváme s dušenou... více o Pečený holub
Na másle opečeme na kostičky nakrájená játra a drobně nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme citr. šťávou, promícháme se... více o Játra na ananasu
Vařené brambory, uzeninu, papriku si pokrájíme na kostičky. Česnek si pokrájíme na malé nudličky nebo ho nastrouháme. Vše ochutíme solí nebo... více o Uzeninové brambory s česnekem-zapékané
Hermelín si rozpůlíme, lžičkou vydlabeme potřebnou část měkkého středu, do kterého vložíme tvarůžek, přiklopíme, přitiskneme a obalíme v klasickém... více o Smažený tvarůžek v hermelínu
Brambory uvaříme ve slupce. Jestě teplé je oloupeme a dobře rozmačkáme společně s klobáskou, kterou jsme vymačkali ze střívka. Přidáme parmazán ... více o Bramborový pekáček nejen z brambor
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, pórek na kolečka dáme do misky, osolíme, posypeme kari, zakápneme cca 2 lžícemi oleje a necháme odležet alespoň 2... více o Kuře ,,MACO“
Maso si pokrájíme na plátky a pak na kousky stejně velké jako půlcentimetrové plátky uzeniny a sýra. Střídavě napichujeme na špejli s hrotem.... více o Špízy se sýrem a uzeninou
Maso si pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme je a opepříme. Mouku si důkladně rozmícháme v rozšlehaných vejcích s mlékem,přidáme šunku, hrášek a... více o Vepřové řízky v pařízském těstíčku
Množství záleží na počtu strávníků. Na naložení 40 dkg masa použijeme cca 1 větší pórek, lžičku kari a dvě lžíce oleje, sůl dle Vaší chuti. Pórek... více o Nejen kuřecí s kari a pórkem - minutka
Bůček si pokrájíme na plátky asi 1 cm silné. Játra pokrájíme na plátky o malinko slabší. Plátky nasolíme, nakmínujeme a dáme do pekáče s troškou vody... více o Pečený bůček s játry na kmíně
Panenku si očistíme, pokrájíme na plátky, lehce naklepeme (stačí rukou), osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme na pánev s troškou rozpáleného oleje... více o Vepřová panenka se žampiony-minutka
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Majoránka a paprika (množství) je psaná zhruba na 40 dkg masa. Maso si pokrájíme na nudličky (kostičky),... více o Myslivecká směs
Plátky veky si namažeme máslem.Tresku si natrháme nebo nařežeme na kousky a poklademe jimi namazané plátky veky. Dozdobíme pokrájenou cibulí na plátky... více o Chlebíčky (jednohubky) treska ala losos