Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát, vykrájíme z něj kola (větší než průměr formiček) a vyložíme jimi formičky.Těsto na dně formiček... více o Lososové mističky
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, scedíme a promastíme olejem. Brokolici rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme.... více o Ryba z trouby: na zelenině a těstovinách
Filety osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme půl hodiny odležet. Cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme pokrájená rajčata (dvě celá... více o Rybí závitky s rajčaty
Nejprve si připravíme zeleninu (pórek, mrkev, celer) na tenké proužky dlouhé cca 5 cm - julienne. Kousek zelenější části pórku nakrájíme na silnější,... více o Kuřecí nudličky se zeleninou
Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K... více o Gnocchi s tuňákem
Lilek pokrájíme na kolečka, která pomažeme připravenou směsí z čerstvé strouhanky, vajíčka, mléka, pokrájené šunky (uzeného masa), kterou dochutíme... více o Prokládaný lilek
Česnek rozmačkáme s větší čátí soli, pepře a rozmarýnu. Do pečeně (bez kosti) uděláme nožem zářezy a česnekovou směsí potřeme jak v zářezech, tak i po... více o Arista - vepřová pečeně
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, na kterém orestujeme očištěná játra. Zastříkneme je citronovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout. Vychladlá... více o Crostini
Plátky roštěné překrojíme na půlky, osolíme, opepříme, z jedné strany posypeme mletým kmínem a z druhé strany paprikou. V hrnci na oleji zpěníme... více o Roštěná omáčka podle babičky ze Staňkova
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme, pak přidáme maso nakrájené na kostky a restujeme dozlatova. Když je maso orestované, přidáme papriku s... více o Paprikové kostky se žampiony
Tlačenku si necháme v obchodě nakrájet na stroji na 1,5 mm silné plátky. Plátky doma překrájíme na nudličky, dáme do mísy, přidáme okapané sterilované... více o Tlačenkový salát se žampiony
Dle počtu strávníků, vybereme množství králičího masa (nohy, hřbet, celý králík) Maso opláchneme, nasolíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou na... více o Králičí v zelenině
Spěníme cibuli,přidáme uzené nakrájené na kostičky a osmahneme. Přidáme listový špenát,rozklepneme vejce,osolíme,přidáme špetku vegety. Podlejeme... více o Smetanová špenátová omáčka
Zmražené filé osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na pánvi. (Lze použít i koření na ryby.) Nastrouhaný sýr smícháme s vejci, přidáme bylinky ... více o Zapékané filé IV.
Z paprik odkrojíme části se stopkou a semeníky vykrojíme. Každou papriku naplníme vymačkanou vinnou klobásou ze střívka a zaklopíme částí se stopkou.... více o Vinná klobása v paprice na cibuli a rajčatech
Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kousky, dáme do zapékací mísy, pokapeme olejem a kečupem, promícháme a rozložíme na ni vinnou klobásu... více o Eintopf s vinnou klobásou
Klobásu nastříháme ostrými nůžkami na malé kousky (jde to lépe než krájení nožem). Do větší mísy nebo igelitového sáčku nasypeme strouhanku a kousky... více o Jednohubky z vinné klobásy
V jedné lžíci oleje rozmícháme všechno koření a sůl(vše dle chuti) a tuto směs vetřeme do vysušených kuřecích paliček (můžeme připravit den předem). V... více o Provensálské kuřecí paličky s cuketou
Kuřecí stehna omyjeme a osolíme. Dáme do pekáče a podlijeme vodou a necháme upéct v troubě. Smícháme jogurt, olej, česnek, sůl a mouku. Když je kuře... více o Albánské kuře
Lilky omyjeme, zbavíme šťopek a rozpůlíme. Měkký vnitřek vydlabeme a dáme do misky (využijeme později). Nakrájíme cibulky na drobno, česnek na plátky... více o Plněný lilek
Maso pokrájíme na tenké plátky, lehce osolíme a na půl hodiny vložíme do marinády z oleje a nasekané bazalky. Karotku pokrájíme na krátké špalíčky,... více o Dušené špízy se zeleninou
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme zázvorem nebo kořením dle vlastní chuti a zaprášíme škrobovou moučkou. Papriky... více o Variace na Kung-Pao
Vepřovou panenku uvaříme v osolené vodě doměkka. Mrkev pokrájíme na nudličky, podlijeme vodou (trošku),krátce povaříme. Pak přidáme na kousky... více o Vařená panenka se sladkokyselou omáčkou
Do hrnce s vroucí vodou vhodíme drobně pokrájená játra, která ihned vyndáme, necháme okapat a zchladnout. Pak je zaprášíme Solamylem, opečeme v... více o Žampionová játra
Vepřové maso uvaříme v 1,5 litru osolené vody s badyánem, pepřem a chilli papričkami doměkka. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar můžeme použít... více o Vepřové maso na zázvoru : uvařené a opečené
Kuřecí nebo vepřové maso pokrájíme na nudličky, které namáčíme v kašičce z rozšlehaného vejce se škrobovou moučkou. V pánvi s rozpáleným olejem je... více o Masové nudličky na zelenině s nudlemi
Plátky krkovičky jemně naklepeme, posolíme, popepříme a potřeme hořčicí. Dáme do zapékací misky s víkem a pečeme na asi 45 minut. Po 45ti minutách na... více o Zapečená krkovička se slaninou a sýrem
Medailonky z vepřové panenky osolíme a opepříme, vložíme na pánev, kde máme již rozpálený olej a opečeme z obou stran, cca 3 minuty z každé strany.... více o Vepřové medailonky prokládané rajčaty se slaninou
Maso nakrájíme na kostky, rozmarýnové jehličky a česnek nakrájíme na jemno. V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme rozmarýn s česnekem, necháme... více o Hovězí podle Fabrizia
Uvařenou rýži v osolené vodě nasypeme do vymazané zapékací mísy máslem. Na rýži poklademe orestovanou zeleninu, kterou jsme na závěr restování... více o Kari kuličky na lilku a rýži
Polévkové nudle si uvaříme v hrnci zvlášť. Já používám krátké nudle z Polska, ale myslím, že s těmi našemi nebude problém. Brokolici si uvaříme do... více o Rychlovka čína
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a orestujeme. Přidáme pokrájenou zeleninu. Až je zelenina osmažená, přidáme vývar. Můžeme popřípadě zahustit... více o Čenda pánev
Mleté maso osolíme, přidáme vejce, sýr, koření dle chuti, osolíme a řádně promícháme. Tvoříme malé kuličky vlhkou rukou, které buď obalíme ve... více o Jednohubky z (mini) karbanátků
Papriku s cibulí orestujeme na trošce oleje, po chvíli přidáme rajčata, osolíme, opepříme, ochutíme nasekanou bazalkou a krátce povaříme. Na závěr... více o Rajčatové lečo s uzeným sleděm
Maso pokrájíme na kostky. Cuketu pokrájíme na větší kostky. Poté střídavě napichujeme na grilovací jehly nebo špejle. Z oleje, chilli, česneku a... více o Cuketové špízy s masem
Papriky a okurku pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme nejprve pokrájené maso. Přidáme zeleninu, Gyros koření ... více o Superrychlý gyros
Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredienci. opepříme, osolíme a pořádně zamícháme. Podáváme klasicky na topince. Dle chuti můžete... více o Babiččin falešný tatarák
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme ji na oleji ve velkém hrnci. Na cibulový základ nasypeme na kostky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Přisypeme... více o Jednoduchý segedín
Maso pokrájené na nudličky orestujeme na rozpáleném oleji. Pak přidáme česnek a zázvor pokrájený na kostičky a bílou část pórku (kolečka). Společně... více o Masové nudličky s pórkem na zázvoru
Klobásu nakrájíme na kousky cca 20 - 30 cm dlouhé a stočíme je do šneku, ne příliš pevně, aby ve středu zůstala mezera. Šneky sepneme párátkem, aby... více o Kořeněná vinná klobása
Klobásu vždy asi po 6 cm pevně stáhneme režnou nití tak, aby vznikla řada malých párečků. V hrnci zahřejeme vodu na cca 80°C (nesmí se vařit, aby... více o Vařená vinná klobása s křenem
Vinnou klobásu pokrájíme na kousky dlouhé cca 10 cm. Listové těsto rozválíme na plát, pokrájíme ho na obdélníčky a do každého zabalíme kousek klobásy.... více o Křupavé válečky s vinnou klobásou
Na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme částečně rozmražený špenát a na plátky pokrájený česnek a dusíme, dokud se voda ze špenátu neodpaří.... více o Vinná klobása ve špenátu
Kuřecí prsa osolíme a opepříme a poté je nakrájíme na malé či větší kostičky (kdo chce, může před krájením naklepat). Tyto kuřecí kousky osmažíme na... více o Čertovské špagety
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na trošce oleje ve velké pánvi. Pak přidáme pyré s česnekem,... více o Ryba s těstovinami
Maso obereme od kostí a pokrájíme na kousky, které zamícháme s natrhaným salátem, drobně pokrájeným sýrem a slabými plátky mrkve. Vejce pokrájíme na... více o Kuřecí zbytkový salát
Steaky jemně naklepeme, abychom nenarušili jejich strukturu (stačí pouze klouby rukou). Dobře posypeme pepřem. Nesolíme! Olej rozehřejeme na těžké,... více o Hovězí steak na pepři s přelivem (omáčkou)
Vepřové plátky naklepeme, posolíme, opepříme a přidáme špetku gyros či grilovacího koření. Na jednolivé plátky naskládáme podušený listový špenát,... více o Vepřové roládky
Kuře naporcujeme, nasolíme, potřeme olejem a posypeme kari (1 kuře = 1 lžíce kari), dáme do misky a necháme nejlépe přes noc proležet v chladu. Do... více o Šťavnaté kari kuře
Housky pokrájíme, namočíme do mléka, vymačkáme a smícháme s jemně pokrájenou cibulí, česnekem, vejci a mletým masem. Osolíme, opepříme, ochutíme... více o Sekaná pečeně s ovčím sýrem