Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Maso osolíme, vložíme do papiňáků s kořením a mírně podlijeme vodou (asi 2 dl). Dusíme cca 20 minut. Poté do vývaru přidáme obě smetany a rozšleháme.... více o Kuřecí na paprice
Troubu předehřejte na 240 °C. Kůžičku na mase nakrojte šikmými řezy. Zakápněte olejem, potřete solí, pepřem, fenyklem a muškátovým oříškem. Maso... více o Pikantní vepřová pečínka
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji; přidáme sůl, kari a vodu a dusíme do měkka - přibližně půl hodiny. Maso pak už jen smícháme s... více o Kuřecí rizoto na kari
Hermelín a cibuli nakrájíme na malé kousky. Do směsi nastrouháme cuketu, salám, česnek a vmícháme koření a olej. Kuřecí čtvrtky omyjeme a dáme na... více o Kuře se sýrovou směsí
Nejprve si připravíme masovou "směs". Vepřové maso naložíme do oleje smíchaného s kari a s mletou paprikou. Necháme cca 12 minut odležet. Než začneme... více o Špagety alá Martina
1.) Opláchnut a očistit kuře, osušit, potřít povoleným máslem, osolit a posypat estragonem. 2.) Bylinky vmíchat do 1/2 ricotty, lehce osolit a naplnit... více o Kuře na estragonu
Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, osolíme, okořeníme podle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovací koření a jiné). Dno sádlem vymazaného... více o Kuřecí prsa s hermelínem
Citron ostrouhejte a šťávu vymačkejte, oloupaný zázvor nadrobno nakrájejte. Kůru, šťávu a zázvor promíchejte se 2 lžícemi oleje a skořicí. Do této... více o Grilovaný candát na rajčatech
Vezmeme si mísu a smícháme v ní výše zmíněné ingredince (stehýnka vkládáme až nakonec). Takto připravenou mísu vložíme do ledničky a necháme ji... více o Medová kuřecí stehýnka
Rybu důkladně omyjeme, odřízneme hlavu a ocas. Celou rybu pokapeme citronovou šťávou zvenku i zevnitř. Posypeme kořením bez soli. Čerstvé bylinky... více o Makrela na grilu Institutu kompliment
Chřest operte, spodní třetiny oloupejte a dřevnaté konce odkrojte. Stonky nakrájejte na kousky. Mrkev očistěte, lehce oškrábejte a pokrájejte na tenké... více o Kuře s chřestem v alobalu Institutu Kompliment
Římský hrnec ponoříme na 15 minut do dřezu se studenou vodou. Mezitím pokrájíme nadrobno cibuli a v míse smícháme s kysaným zelím a olejem. Římský... více o Kuřecí prsa na zelí Institutu Kompliment
Krůtí maso nasucho osmahnout na pánvi, dochutit solí a pepřem. Do mísy okapané červené fazole, celé bílé fazole, 2-3 stroužky česneku (dle chuti),... více o Fazolový salát s mletým masem
Jednu cibuli nakrájet najemno, ostatní cibule na půlkolečka. Dva stroužky česneku rozmačkat, tři nakrájet najemno. Do mísy si dát maso, najemno... více o Krůtí sekaná s hořčičnou omáčkou a pečenými brambory
Krůtí maso jsem si zbavila kůže, řádně ho oplácla a obalila v bambově soli. Do pečící nádoby jsem si vložila na hrubo nakrouhanou kořenovou zeleninu,... více o Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou
Rozehřejeme dva vařiče, nachystáme dva kastrólky a do každého přilijeme litr vody. V jednom budeme vařit rýži a v druhém sójové kostky, do kterého... více o Sójové kostky na kari
V hrnci orestujeme cibuli, přidáme nakrájené maso, a chvíli smažíme. Přisypeme kari, česnek, sójovou a worchestrovou omáčku a necháme podusit. Až maso... více o Sýrová kari omáčka
1) Mouku smícháme s práškovou hořčicí a ve směsi stejnoměrně obalíme kuřecí stehna. Ve velkém kastrolu rozehřejeme slunečnicový olej a máslo a zprudka... více o Dušené kuře po anglicku
Kousky kuřete obalíme v mouce ochucené pepřem a solí a opékáme zhruba 4 minuty na velké pánvi se silným dnem a vyšším okrajem na oleji po obou... více o Kuřecí frikasé
Kuřecí prsní řízky zakryjeme potravinovoou folií a naklepeme hladkou stranou paličky, aby byly ploché. Maso opékáme na velké pánvi na oleji na každé... více o Kuře Lady Jane
Maso si nakrájíme na kostičky a naložíme ho do marinády (olej, sladká paprika, grilovací koření, koření na drůbež, bylinková sůl, pepř a trochu kečupu... více o Salát s kuřecími kousky
Játra očistíme a odblaníme. Na pánvi osmahneme cibulku, česnek, bylinky a koření. Necháme chvilinku provonět. Přidáme játra - osmahneme do hněda (při... více o Domácí paštika z kuřecích jater
Plát masa naplňte směsí másla, petrželky, rýže a hrášku. Pak jej osolte, stočte jako roládu a pečte zakryté na sádle, v troubě předehřáté na 180 °C za... více o Telecí hrudí plněné risi-pisi
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso... více o Vepřové na pomerančích
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
Lilky rozkrájíme podélně na půlky, vydlabeme. Vnitřky nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Mezitím si kuřecí maso nakrájíme na kostičky... více o Zapečený lilek s kuřecím masem
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si nakrájíme z vepřové panenky 3 medailonky (silnější plátek, který ve středu nařízneme,... více o Vepřová panenka na pepři, mrkvové chipsy, šťouchané brambory
Lilek rozkrojíme na půky a vydlabeme, posypeme solí a necháme "vypotit". Po chvíli kousky lilku propláchneme vodou (aby se zbavily soli) a nakrájíme... více o Zapečený lilek po italsku - bez tuku
1. Vykrájíme z masa šlachy a nakrájíme ho na kostičky. 2. Vložíme do misky osolíme a přidáme vybrané koření. 3. Vložíme do lednice a necháme to tam... více o Nakládané maso na pánvi
Tato omáčka je vhodná ke grilovanému masu a je velmi rychlá :-) V misce smícháme veškeré přísady s prolisovaným česnekem. Necháme chvilku odležet v... více o Brazilská omáčka
Maso osolte a opepřete a zprudka osmažte tak, aby zůstalo šťavnaté. Ještě teplé pokrájejte na kousky a promíchejte s rukolou nebo natrhanými lístky... více o Domácí gyros
Kůži na bůčku nařežeme na čtverečky a potřeme směsí medu,rozetřeného česneku, podle chuti soli, pepře a troškou piva. Pořádně vetřeme do masa ze všech... více o Vepřové maso na pivu s medem
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Tři vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vařené uzené maso nebo šunku... více o Zapečené brambory s uzeným masem a hráškem
Do misky nalijeme olej, a přidáme koření - od všeho +- jednu lžičku. Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky a dáme do misky s olejem. Zakryjeme... více o Pikantní kuřecí nugetky
Kuřecí řízky obalíme a osmažíme klasickým způsobem. Směs salátů a rajčátky omyjeme a nakrájíme. Smetanu vyšlehám s dijonskou hořčicí a citronovou... více o Kuřecí salát s hořčicovým dresinkem
Cherry rajčátka rozkrájíme na půl a vložíme do misky. Rajčátka osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olivovým olejem, přídáme... více o Těstovinový salát s kuřecím masem a cherry rajčátky
Játra očistěte a nasekejte nadrobno. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, tymián, portské a zakryté duste... více o Domácí kachní paštika
Nejdříve dáme uvvařit nudle do vroucí vody. Poté si na oleji osmažíme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené kuř.maso a nakrájené žampiony. Lehce... více o Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou
Na rozpálenou pánev s olejem přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Krátce orestujeme, přidáme sůl, pepř a kari. Krátce dopečeme a vypneme. Mezitím... více o Lehký kuřecí salát
Nakrájejte a naklepejte maso asi 5x2cm osolte, potřete hořčicí, pokladejte slaninu, srolujte a napíchejte na špejle. Vložte do pekáčku, podlejte vodou... více o Špíz z mini roládek
Maso nakrájejte na větší kostičky. Rozšlehejte vejce a přidejte solamyl, aby Vám vzniklo takové těstíčko (hustá konzistence). Přidejte maso, osolte a... více o Čína se zeleninou
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a na plátky nakrájený česnek. Pak přidáme mleté maso, opečeme a cca 5 minut dusíme. Nakonec k masu... více o Zapečená masová směs s těstovinami
Chřest oloupejte, odlomte tuhé konce a šikmo nakrájejte na kousky. Oloupané mrkve nakrájejte nadrobno, stejně jako opláchnuté a osušené maso. V... více o Jehněčí na kari s chřestem
Omyjeme maso, popř. nařízneme (pokud je silnější) a zprudka opečeme z obou stran na pánvi s olivovým olejem (pokud máme titanovou pánev, můžeme i bez... více o Hermelínové kuře s rajčátky
Maso omyjeme, jemně naklepeme. V misce si smícháme veškeré suroviny krom rozmarýnu. Maso vložíme do uzavíratelné misky a prohněteme s marinádou. Na... více o Krkovice na medu a rozmarýnu
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do misky, osolíme, přidáme steakové koření, trochu oleje, promícháme a necháme chvíli marinovat. Na troše... více o Kuřecí nudličky pro labužníky
Kuřecí prsa si opláchneme, trošku naklepáme, osolíme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do misky, pokapeme maggi, promícháme a necháme odležet. U hlívy... více o Kuřecí špízy se zeleninou a hlívou ústřičnou
Většinu oloupaného zázvoru nakrájejte na velmi drobné kostičky. Polovinu zázvoru promíchejte s pomerančovou šťávou a kůrou, pepřem a omáčkou teriyaki... více o Špíz s mořskými plody po asijsku
Maso si nakrájíme na kousky a dáme do mísy, přidáme sůl, grilovací koření, pepř, kmín, mletou červenou papriku, vegetu, chilli koření a zalijeme... více o Gemerské tajemství