Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Batáty a zázvor oloupejte a povařte asi 15 minut téměř doměkka. Hrášek také povařte na mírném plameni skoro doměkka, asi 10 minut. Filety ryby... více o Candát a batátové pyré
Oloupaný česnek nadrobno nasekejte. Rajčata rozmixujte přímo v plechovce tyčovým mixérem. V kastrolu rozehřejte olej, osmažte na něm česnek a krevety.... více o Rajčatová omáčka s krevetami
Troubu předehřejte na 180 °C. Z rozmarýnu otrhejte lístky. Omyté brambory podélně rozpulte a rozložte na plech. Potřete olejem, posypte rozmarýnem,... více o Brambory s lososovým tvarohem
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Maso nakrájejte na kostky podobně jako na guláš, oloupané brambory a cibuli na kolečka, mrkev na větší kusy. Na rozehřátém oleji v silnostěnném... více o Dušené jehněčí Irish Stew
Pivo, med a cukr dejte do hrnce a na středním plameni svařte na sirup. Troubu předehřejte na 200°C. Maso ze všech stran osolte a opepřete, dejte do... více o Vepřové na pivu a medu
Pstruhy osolíme, opepříme, osmažíme na pánvi na oleji (nebo na másle) po obou stranách. Pstruhy jsem potom přendala do pekáčku a strčila do trouby,... více o Pstruh Suvorov
* nakrájíme cibuli na (půl)kolečka * brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky (ideální tenké plátky nebo kostičky) * žampiony pokrájíme na menší... více o Zapečené brambory s žampiony a kuřecím
Marináda: cibuli nakrájíme na kostičky, citrón na kolečka, anglickou slaninu na plátky. V misce smícháme s 1/2 dcl oleje, sterilovanou paprikou,... více o Nakládaný králík se zakysanou smetanou Dočík
Kraličí maso uvaříme spolu s kořením, obereme a pokrájíme na menší kousky. Vývar přecedíme a dáme do něj povařit na kolečka nakrájenou zeleninu a na... více o Králičí kyselo Dočík
Kuskus dáme do misky a zalijeme po okraj horkou vodou, přidáme sůl, zamícháme a necháme 5 minut odstát. Zatím si na pánvi ohřejeme lžičku olivového... více o Kuskus s tuňákem a zeleninou
Králíka rozporcujte a vložte do pekáče (nebo větší pánve). Polovinu množství celeru nahrubo nastrouhejte a druhou půlku nakrájejte na kostičky.... více o Králík na celeru
Brambory oškrábeme, dáme do hrnce (přidáme sůl a kmín) a vaříme, dokud nezměknou. Až budou brambory hotové, uděláme z nich kaši, do které dáme mléko a... více o Cottage Pie
Začneme s náplní: Uvaříme si nudličky do polévky. Ty smícháme s mletým masem, které okořeníme dle chuti sojovou omáčkou, zázvorem, solí a pepřem. Dále... více o Závitky z mletého masa v rýžovém papíru s pikantní omáčkou
Lososa jemně orestujeme na másle a bylinkách podle chuti. Fazole zatím uvaříme. Avokádo polijeme citronovou šťávou a dáme do trouby. Mírně zapékáme... více o Hubnoucí mňamka
Začínáme dresinkem - smícháme bílý jogurt, majonézu, prolisovaný česnek a dochutíme bílým pepřem a solí - pokud se vám bude zdát dresink málo tekutý,... více o Zeleninový salát s miniřízečky a česnekovým dresinkem
PEČENÍ 1. Troubu předehřejeme na 190°C. Nadzvedneme kůži u krku krůty a do otvoru napěchujeme nádivku. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a... více o Nejlepší vánoční krůta
Cibuli nakrájíme na větší kostky, dáme do pekáče a zvolna smažíme na sádle do sklovata. Mezitím naporcujeme králíka na menší kusy, obalíme je v mouce... více o Maminčin králík na cibuli
Filety okořeníme, osolíme a jemně zaprášíme moukou. Na pánvi s trochou rozpáleného oleje osmažíme filet z jedné strany dozlatova, pak otočíme a... více o Filety po italsku
Vykoštěné kuře nasolíme a plát masa rozložíme na pomaštěný alobal kůží dolů. Do středu nandáme nádivku, pevně zabalíme pomocí alobalu a dáme do pekáče... více o Kuřecí roláda s dýní
Maso nakrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, osolíme, zalijeme marinádou, promícháme a necháme alespoň dvě hodiny proležet. Marináda: smícháme... více o Medové maso se zázvorem a hruškou
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme nastrouhaný... více o Jednoduchý rybí guláš se zeleninou
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2... více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
Začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Poté si vymažeme pekáček olejem a brambory do něj naskládáme asi tak do tří pater.... více o Zapečené brambory s masem a smetanou
Troubu předehřejte, krůtu omyjte, osušte a vně i uvnitř osolte a opepřete. Naplňte nádivkou umíchanou z uvedených surovin (cibuli, česnek, mrkev a... více o Krůta na víně
Začneme tím, že si kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, které osolíme a opepříme. Na pánev si nalijeme asi lžíci oleje a necháme řádně rozpálit. Až bude... více o Bleskové kuře
Ve velkém hrnci si nasucho osmažíme slaninu (pokud není dost prorostlá, přidáme trošku sádla), přidáme mrkev, celer (obojí nakrájené na kostičky),... více o Hovězí po burgundsku
Silnější plátky masa lehce naklepeme klouby prstů, osolíme a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Smícháme obě hořčice s olejem a do směsi... více o Krůtí prsa s jemnou omáčkou
Rýži dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamon, nové koření, šafrán - promícháme a na trošce olivového oleje (na pánvi) opečeme. Neoloupaný... více o Maqlubi - obrácený hrnec s lilkem a kuřecím masem
Brokolici očistěte, rozeberte na menší růžičky a spařte ve vroucí osolené vodě. Potom je nechte řádně okapat. Meruňky zalijte bílým vínem. Řízky... více o Kuřecí roládky s vínem
Porce rybího filé pokapeme citrónem, potřeme rozetřeným česnekem, osolíme, opepříme, namočíme v rozšlehaném vejci, vložíme na pánvičku s rozehřátým... více o Rybí filé na česneku
Nejprve si uděláme směs, kterou budeme bramborové knedlíky plnit. Nakrájíme 2 cibule na jemno, dáme na rozpálený olej. K cibuli přidáme slaninu... více o Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou
Rozprostřeme alobal (cca 35 cm x 35 cm - množství na zabalení). Naklepeme vepřovou kotletu, položíme ji na střed alobalu. Na kotletu položíme 2 plátky... více o Vepřová kotleta s bramborem v alobalu
* dáme vařit těstoviny dle návodu na balení * na 1 lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku (dozlatova) * k cibuli na pánev přidáme špenát,... více o Těstoviny se špenátem a masem
Hovězí maso si omyjeme a nakrájíme na kostky - čtyři kostky po 100 g. Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmažíme na oleji. Přidáme maso a krátce... více o Kari guláš s hovězím masem
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Sojové maso - plátky - uvaříme v zeleninovém vývaru dle klasického postupu - po uvaření a vyjmutí masa vymačkáme tekutinu. Sojové plátky rozřízneme -... více o Smažené sojové plátky
Vepřovou kýtu si nejdříve očistíme a pak ji rozdělíme na 8 plátků. Ty rozklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme kousek sýra a naneseme lžičku... více o Vepřové závitky plněné sýrem
Žraločí steaky si na 3 hodiny namočíme do vody spolu s citronovou šťávou. Na oleji zpěníme na půlměsíčky cibuli, na plátky česnek (2 minuty). Steaky... více o Žralok
Na trošce oleje si v kastrole či hrnci osmažíme cibuli do růžova, rozdrobíme na ni mleté maso a zprudka ho orestujeme. Poté prolisujeme česnek,... více o Špagety "pasta suita"
Uvaříme rýži téměř do měkka. Očistíme a nakrájíme pórek na kolečka a přepůlíme je. Lososa zbavíme kůže a vybereme případné kosti, maso nakrájíme na... více o Lososové rizoto
Buřtíky podélně nakrojíme, pomažeme hořčicí, vložíme plátek nivy a cibuli (dělám silnější kolečka a rozkrojím je napůl). Zapékací misku vylejeme... více o Zapečené buřty s nivou a cibulí
Řepy povařte v osolené vodě asi 30 minut. Sceďte je a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ke každé řepě přidejte snítky bylinek a obalte ji plátky... více o Pečená řepa ve slanině s bylinkami
Kuřecí prsní řízky omyjeme a osušíme. Všechny přísady smícháme, až se nám vytvoří tekutější těstíčko, do kterého dáme prsní řízky. Promícháme a takto... více o Kuřecí maso v těstíčku
Vepřové maso a játra nakrájíme na nudličky. Zeleninu očistíme. Česnek nakrájíme na nudličky, cibuli nasekáme. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku na... více o Vepřové nudličky s játry
Vepřovou kýtu si připravíme na roládu. Uděláme si plát masa, který rozklepeme na slabší placku. Já si nechávám maso na potravinářské fólii - lépe se... více o Vepřová roláda s pestem
Surimi tyčinky pokrájíme nadrobno a dáme do mísy společně s mletým masem, vejcem, zázvorem, škrobovou moučkou, sojovou omáčkou, petrželkou, solí a... více o Číňánkovy kuličky na zelí
Nivu pokrájíme na plátky cca 0,5 cm. Česnek oloupeme a pokrájíme na velmi slabé plátky nebo ho rozetřeme. Plátky česneku pak přitiskneme na plátky... více o Česneková Niva v rakouském špeku nebo pršutu