Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Na pánvi s rozpáleným olejem (pokud je slanina tučná, olej můžeme vynechat) necháme osmažit pokrájenou slaninu. Pak přidáme lehce osmažit nastrouhaný... více o Česnekové těstoviny se slaninou a špenátem
Vykuchaným a osušeným pstruhům(s hlavami i ocasy) párkrát nařízneme kůži z obou stran. Obě strany osolíme (nešetřete), opepříme a přidáme i kmín ... více o Pstruh s tymiánovým máslem a rajčatovo-česnekovou omáčkou
Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a opepříme, na olivovém oleji spěními cibulku přidáme kuřecí maso a osmahneme za občasného míchání přidáme... více o Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami
Vepřovou panenku si nakrájíme na medailonky a jen lehce naklepeme klouby ruky. Osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a provensálskými... více o Vepřové medailonky na víně
Na oleji osmažíme pokrájenou klobásu, pak přidáme osmažit dozlatova brambory. Nakonec přidáme očištěné, pokrájené listy špenátu a nastrouhaný česnek,... více o Brambory s klobásou a špenátem
Do vyšších plátků masa opatrně prořízneme kapsy, jemně maso naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme, naplníme smaženicí a mírně přimáčkneme.... více o Kapsy se smaženicí
Maso pokrájíme na nudličky, posypeme kořením, zakápneme lžící oleje, přidáme pokrájené česnekové výhonky, promícháme. Směs necháme alespoň dvě hodiny... více o Nudličky s česnekovými výhonky - minutka
Cibuli nakrájíme společně s česnekem, dáme do misky s olejem, vložíme maso a necháme 2-3 hod. v klidu. Pak vše narovnáme do pekáče opepříme a... více o Jarní maso
Česnekové výhonky pokrájíme na menší kousky a v osolené vodě krátce povaříme. Pak je scedíme a necháme okapat. Na pánvi s troškou oleje osmahneme... více o Česnekové výhonky na slanině
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Maso osolte, opepřete, potřete olejem a grilujte asi 6 minut z každé strany. Poté nakrájejte na větší kostky. Tortilly lehce zahřejte na suché pánvi.... více o Soft tacos s grilovaným kuřetem
Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozehřejte polovinu oleje a... více o Bramboračka s lososem
Pokud máme nové brambory a mladou mrkvičku, pouze je dobře omyjeme a odtrhneme (neodřezáváme) zelené z mrkve. Pokud máme staré brambory a mrkev,... více o Dušené hovězí po francouzku
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat mleté maso, osolíme a opepříme, k masu přidáme nastrouhaný česnek a drobně pokrájené... více o Česnekové výhonky v tomatové mleté směsi
Filety z tresky, kapra, pangasia... nakrájíme na 1 - 1,5 cm silné hranolky (nudličky). Vejce, koření, solamyl, olej a sůl vymícháme v misce do hladké... více o Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku
Drobně pokrájenou cibuli na másle nebo oleji osmažíme dosklovata. Přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran.... více o Kuřecí ragú se žampiony
Kuřecí jatýrka nakrájíme na malé kousky, mírně okořeníme grilovacím kořením a každý kousek zabalíme do plátku anglické slaniny. Na těsno naskládáme do... více o Kuřecí jatýrka v košilce
Plátky krkovičky jemně rukou (pěstí) naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme. Jednu stranu posypeme troškou rozmarýnu, druhou stranu lehce... více o Dušená krkovička se zeleninou
Oloupat krevetky, zahodit hlavy, ale nechat jim ocasy. Rozehřát olej na pánvi na mírném ohni, osmažit na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda.... více o Krevety Pil Pil
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme. Dále prosolíme, opepříme, posypeme kmínem a červenou paprikou. Oloupanou žlutou cibuli nakrájíme na větší kousky a... více o Kuřecí stehna na víně
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na jedné straně stejnoměrně... ... více o Vepřová játra obalovaná
Brambory nakrájíme na plátky. Maso naklepeme osolíme a opepříme. V rendlíku nachystáme vývar z jedné kostky. Vezmeme hrnec nebo pekáč na zapékání,... více o Zapečené brambory s lečem
Plátky masa omyjeme, vysušíme, prsty "naklepeme" a okořeníme... Na pánvičce chvíli opečeme z každé strany a podlejeme pivem. Maso dáme do pekáče,... více o Pečená krkovice na pivu
Maso nakrájíme na nudličky a osmahneme ho na oleji, když změkne, přidáme na kolečka nakrájené krabí tyčinky a arašídy. Zalijeme to vývarem a necháme 5... více o Sýrová omáčka s krabími tyčinkami
Maso nakrájíme na nudličky, poté ho okořeníme solí a kari kořením. Přidáme sójovou a ústřicovou omáčku s kapkou oleje. Necháme odležet. Během smažení... více o Čína s kuřecím
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Uvaříme těstoviny dle návodu na obalu, dále uvaříme vejce, cizrnu slijeme (v plechovce je naložená), mrkev oloupeme a nakrájíme na slabá kolečka,... více o Exkluzivní salát s tuňákem
Do pekáčku nakrájíme na hrubá kolečka 2 středně velké cibule, asi tři stoužky česneku napůl rozkrojené - poklademe je na dno, abychom z nich... více o Vepřový jazyk na divoko
Nastrouháme syrové brambory a česnek, přidáme na kostky nadrobno nakrájenou klobásu, vejce, přimícháme mouku, sůl, pepř a majoránku. Vše dobře... více o Bramborák s uzeninou
Těstoviny: Vařící se vodu osolíme a dáme vařit špagety dle návodu. Měkké špagety slijeme a prokápneme několika kapkami oleje. Masová směs: Na pánvi... více o Špagety s masovou směsí
Salám junior nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s nastrouhaným juniorem. Přidáme zbylé ingredience a pořádně promícháme.... více o Falešný tatarák z junioru
Mleté maso v míse rozmícháme s jemně nasekanou jarní cibulkou (spodní část), zjemníme hořčicí a kečupem. Zároveň ochutíme solí a mletým černým pepřem.... více o Barbecue Burger
1. Rozehřejeme si troubu na 200 stupňů. V kýtě vytvoříme nožem kapsu, do které vtlačíme sušené švestky tak, aby se dala kapsa následně sešít 5 ostrými... více o Vepřová pečeně se švestkovou nádivkou a jablečným pyré
Nejdříve si připravíme marinádu, na kterou použijeme olivový olej, čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče, sójovou omáčku, med, sůl, pepř, grilovací... více o Vepřové kostičky v pomerančové marinádě
Kotletu lehce naklepeme, na dlaň si kápneme trochu olivového oleje a kotletu ze všech stran pomažeme. Na rozpálené pánvi smažíme z každé strany 2-3... více o Vepřová kotleta
1. Nejprve si všechny ingredience připravíme: brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, párek (nebo dle chuti jinou uzeninu či maso) nakrájíme na malé... více o Zapečené brambory s brokolicí, uzeninou a nivou
Nejprve si rozehřejeme olej na pánvi a osmažíme si na malé kostičky nakrájenou cibulku. (Dozlatova, aby masu dodala správnou chuť.) Dále si dáme vařit... více o Kuřecí nudličky se sýrovou salsou
Hladkou mouku smícháme s vodou (možná zbyde mouka) a solí. Kuřecí maso si předem osmažíme. Teď osmažíme placičky z mouky, vody a soli. Jakmile budou... více o Jednoduchá placička
Maso smíchejte s na nudličky nakrájenou a krátce v lehce osolené vodě povařenou kapustou, nasekanou cibulkou a vejcem. Vmíchejte hořčici, sůl a pepř.... více o Kapustové hamburgery s rajčatovou salsou
Krevety uvaříme ve vodě s citronovou štávou. Všechny ostatní ingredience smícháme, utvoříme těstíčko, ve kterém uvařené krevety obalíme. Poté krevety... více o Křupavé krevetky
Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme osolené kuřecí kousky do zlatova, vyndáme a osmahneme slaninu. Přihodíme ke kuřeti a na pánvi 3 minutky... více o Kuřecí pie
Nakrájíme brokolici (hlavičky), omyjeme, očistíme, osolíme - dáme vařit do změknutí. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a vložíme na rozpálenou hlubší... více o Chicken - Brocolli
Nejprve si připravíme maso. Kuřecí si rozdělíme na větší kusy, vložíme do misky a přidáme olivový olej. Maso osolíme, přidáme trochu bazalky, oregano... více o Grilovaná tortilla s kuřecím masem a jogurtovobazalkovým dressingem
Připravíme špízy (maso, slanina, švestky, sůl, pepř), ty orestujeme na olivovém oleji. Pak vložíme do zapékací misky, která je vyložená plátky cibule... více o Kuřecí špíz se švestkami II.
Nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na sádle, na ni dáme zatáhnout na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, papriku, koření na... více o Kančí gulášek od Veru
Pstruhy omyjeme, osolíme a pokapeme ze všech stran limetkou. Dovnitř přidáme prolisovaný česnek, máslo, bazalku a oregáno/tymián. Připravíme si pečící... více o Pstruh v papilotě
Ze všech ingrediencí (kromě masa a oleje) uděláme řídké těstíčko jako na palačinky. Z vepřové kýty nakrájíme tenké řízečky velké asi jako dlaň.... více o Singapurské vepřové lístečky
Na nádivku nechte nakrájené žemle změknout v mléce. Přidejte ostatní suroviny a dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuřátka vně i uvnitř... více o Nadívaná jarní kuřátka
Na oleji orestujeme cibulku, česnek a kuřecí maso nakrájené na nudličky (restujeme, dokud maso není hotové). Přidáme grilovací koření, kari, sůl,... více o Rychlé kuřecí na kari s pórkem