Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Prsa překrojíme na nudle asi tak 4-5 ks dle velikosti, dáme do misky, smícháme s kořením a olejem, zabalíme do anglické slaniny, propíchneme parátkem.... více o Kuřecí v anglické slanině
Maso osolíme a okmínujeme a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Pak ho dáme do vymazaného pekáčku s pokrájenou cibulí, česnekem, rajčaty a... více o Zeleninovo-pivní pečeně
Troubu předehřejte na 180 °C. Paličky očistěte, osolte, opepřete a posypte mletým chilli. Dejte je do pekáčku, posypte nakrájenou paprikou, kterou... více o Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou
Prejt, jitrnice nebo jelita vyndáme ze střívka a rozmačkáme je v míse s vejci. Můžeme oddělit žloutky a z bílků udělat sníh, který vmícháme do směsi... více o Sýrový nákyp s prejtem, jitrnicí nebo jelitem
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na větší nudličky. Na trošce oleje zpěňte nasekanou cibuli, zasypejte cukrem a nechte trochu zkaramelizovat. Pak... více o Kuřecí BBQ kebaby s koriandrovými palačinkami
Filé osušte, nakrájejte na nudličky a lehce osolte i opepřete. V misce prošlehejte vejce se sójovou omáčkou, moukou, cukrem, nasekaným koriandrem a... více o Rybí nugetky se salátem
Jarní cibulku i šalotku nasekejte najemno. Tortilly namažte tence majonézou smíchanou s jarní cibulkou a šalotkou a poklaďte opranými listy salátu.... více o Wrap s tuňákem
Nejprve si uvařte nudle. Mezitím si rozehřejte olej, osmahněte na plátky nakrájený česnek (pozor, aby se nespálil!), přidejte na tenké proužky... více o Křupavé kuřátko 5 vůní
Tento recept jsem našel v jedné opravdu staré kuchařce. Je to recept z 18. století a tehdy věděli, jak vařit, aby to bylo dobré. Musel jsem to... více o Hovězí na pivě
Nejprve si připravíme salát. Jako zeleninová příloha pro čtyři osoby bude stačit: čtvrt menší hlávky zelí pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, osolíme... více o Hořčicová krkovička a zelný salát s dipem
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Tresčí játra rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři s kouskem změklého másla (můžeme použít i přírodní pomazánkové) a trochou hořčice, dle chuti... více o Jednohubky (kanapky) s tresčími játry
Těstoviny dle vlastního výběru uvaříme podle návodu v osolené vodě. Na velmi malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata... více o Bylinkovo-houbové těstoviny na slanině (špeku)
Nejdříve si očistěme kuřecí maso a nakrájejme ho na menší kostičky, osolíme a okořeníme ho dle vlastní chuti. Maso osmahneme na oleji. Zeleninu si... více o Martiny zapečené těstoviny
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Nejprve uvaříme doměkka černooké fazole. Omáčka: Nakrájíme na proužky cibuli a na dostatečném množství rozpáleného oleje smažíme spolu s kusem solené... více o Bean Stew - tradiční ghanská fazolová omáčka
V misce smícháme nastrouhaný zázvor, česnek, sojovou omáčku a olej. Plátky vepřového masa (krkovice, bok, plec) nebo naporcované kuře či králík,... více o Česnekovo-zázvorová marináda
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Do mísy dáme mleté maso, vajíčka, najemno nakrájenou cibuli, česnek, hořčici, kečup a koření. Podle chuti osolíme, opepříme a pečlivě prohněteme.... více o Dědovy karbanátky
Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme dozlatova na oleji, přidáme umleté uzené maso, pokrájené kysané zelí a krátce orestujeme. Listové těsto... více o Masové taštičky z listového těsta
Plátky masa po stranách nakrojíme, naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, zlehka posypeme majoránkou a potřeme rozetřeným česnekem. Necháme... více o Jednoduché staročeské plátky se žampiony
Šťávu z tuňáka slijeme, maso rozmačkáme vidličkou a dáme do misky. Přidáme tvaroh jemně nasekanou cibuli a vejce, na kolečka jemně pokrájený pórek ... více o Jednoduchý tuňákový salát (pomazánka)
Maso naklepeme, posolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté orestujeme a vložíme do hrnce i s výpekem z pánve (můžeme restovat přímo v hrnci).... více o Vepřová kýta s hráškem
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance a potom ve vajíčku. Osmažíme na pánvičce na větším stupni. Řízečky poté klademe na... více o Zapečené vepřové plátky se slaninou a Moravankou
Brambory uvaříme a necháme chladnout. Lusky také uvaříme a opláchneme studenou vodou. Nakrájíme rajčata na čtvrtky, vařená vejce na osminky, olivy dle... více o Salát Nicoise
Maso na guláš dle vlastního výběru pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, zaprášíme moukou. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme... více o Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)
Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme, zlehka okmínujeme a jemně poprášíme hladkou... více o Přírodní krkovička se zelím
Řízky naklepeme, po stranách nakrojíme (hlavně vepřové), jemně osolíme a potřeme nebo namočíme v kořeněné Tandoori směsi, ve které necháme řízky... více o Jogurtové Tandoori Masala řízky
Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku
Máslová pěna: změklé máslo vyšleháme s rozmixovanou nebo jemně pomletou šunkou (lze použít i kvalitní šunkový salám). Dle slanosti šunky osolíme,... více o 2x šunková pěna (pomazánka)
Tento recept pochází z USA, konkrétně z New Jersey, kde se vaří skoro v každé restauraci. Vypadá z části italsky, to proto, že jeho základ do Ameriky... více o Chicken Murphy
Maso nakrájíme na kousky cca 2-3 cm velké, naložíme do misky s olejem a grilovacím kořením a dáme do lednice. Okurky, rajčátka, papriky, salát... více o Zeleninový salát s kuřecím masem a americkým bramborem
Lehká alternativa pro nás, kteří nesnášíme nebo nemůžeme majonézy... Ledový salát nakrájejte na tenké proužky a mrkev, okurku a jablko nastrouhejte na... více o Ledový krabí salát s jogurtem
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a zalijeme polovinou vody. Trochu promíchneme a... více o Zabijačkové plněné knedlíky prejtem, jelitem, jitrnicí - kynuté
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme polovinou vody a trochu promíchneme. Po... více o Knedlíky s pečeným masem
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit. Poté přidáme menší kostky vepřové plece či krkovice a z obou stran osmahneme. Posypeme dvěma lžičkami... více o Plovdivské po mém
Maso pokrájíme na nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti. Oloupané kedlubny pokrájíme na hranolky. V pánvi si rozpálíme olej a dáme smažit maso... více o Masovo-kedlubnová směs paprikou
Kuřecí řízky v půlce prokrojíme, ale nedokrojíme, osolíme, opepříme a vyložíme uvnitř pokrájenou slaninou a plátky česneku. Přitiskneme k sobě,... více o Kuřecí řízky (nejen) se slaninou - zapečené
Rybu si necháme okapat, ale olej nevyléváme. Rybu pokrájíme na malé kousky, cibuli nadrobno a vše v misce promícháme společně s olejem. Dle chuti... více o Chlebíčky (nejen) pro chlapy
Maso dle vlastního výběru rozklepeme mezi pláty fólie na slabší plátky. Osolíme, poklademe plátky šunky, fazolkami, bazalkovými listy (nebo pokapeme... více o Bazalkové roládky (nejen) s fazolkami a mozzarellou
Na trošce oleje si osmažíme na nudličky pokrájená očištěná játra. Po osmažení jater přidáme pokrájenou slaninu a půlměsíčky cibule a smažíme do... více o Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli s pokrájenou slaninou dorůžova. Přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a osmažíme dozlatova. Přisypeme na... více o Guláš s václavkami
1. Uvaříme těstoviny. 2. Rajčata z konzervy podusíme na pánvi spolu s nadrobno nakrájeným česnekem a sušenými rajčaty. 3. Na pánev přisypeme uvařené... více o Zapékané těstoviny s lososem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Na trošce tuku osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme pokrájené václavky a uzeninu s nasekaným česnekem a smažíme do vypaření tekutiny, osolíme a... více o Bramborové václavky
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Můžeme použít směs sýra nebo jen jeden sýr. Naprosto podle Vaší chuti.... více o Zapečené brambory s mletým masem podle Michala
Karbanátkovou směs umícháme klasickým způsobem z uvedených ingrediencí nebo si ji uděláme tak, jak ji máme rádi. Mokrou rukou z ní uděláme placičky,... více o Brambory s karbanátky na smetaně - pečené
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně