Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Prvně si připravíme zeleninu: oloupeme a nakrájíme na větší kousky cibuli, papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na kusy, asi 1 cm velké. Celer stejně... více o Mexické chilli s čokoládou
Kuřecí prsa jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Přidáme grilovací koření. Na pánvi si rozehřejeme olej (slunečnicový), do kterého přidáme cibuli na... více o Kuřecí prsa s nivovou omáčkou
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno. Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme maso, sůl, pepř, sladkou papriku, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme... více o Guláš na druhý den
Maso rozklepneme do obdélníku, osolíme, opepříme a rozprostřeme na něj světlou náplň - 3 rohlíky nakrájíme na kostky, dáme do misky, 1 vejce... více o Kuřecí roláda s dvoubarevnou náplní
Do připraveného římského hrnce dáme na dno pórek nakrájený na kolečka, maso rozporcujeme na menší kousky, posolíme, okořeníme a položíme na pórek.... více o Kuře v římském hrnci
Na talíři zkombinujeme sýr, strouhanku a bylinky. Na druhém talíři smícháme rozšlehané vejce s mlékem a solí. Obalíme lehce v mouce, pak vejcích,... více o Kuřecí kousky obalené sýrovou strouhankou
Kořenovou zeleninu (jako na svíčkovou) nastrouhám a na másle osmažím. Skleněnou misku Kavalier vymažu máslem, dám vrstvičku zeleniny, na ní osolené... více o Kapr na zelenině a víně
Na trošce oleje zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme, přidáme všechno koření (nesolit!) a nakrájená rajčata. Směs podusíme do změknutí... více o Kuře podle Floyda
Lasagne uvaříme podle návodu. Hotové scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl,... více o Lasagne s rajčaty
Králičí maso prošpikujeme slaninou, osolíme, posypeme pokrájenou cibulí, pokapeme olejem a necháme v lednici 1-2 dny odležet. Na oleji orestujeme... více o Králík na způsob zvěřiny
Z masa, strouhanky, vajíčka, kmínu, koriandru a česneku uděláme těsto. Osolíme a opepříme, rozdělíme na 12 částí. Z každé části uděláme váleček, který... více o Hovězí kofta s hummusem
Všechny ingredience smícháme, zakryjeme a marinujeme nejlépe přes noc (nejméně 3 hodiny). Pak vyjmeme jenom kuřecí kousky a pečeme na mřížce do měkka ... více o Kuřecí stehýnka s hořčicí a rozmarýnem
Kuřecí játra uvaříme ve vývaru nebo ve vodě doměka (asi 10 min.), scedíme a dáme do mixéru. Přidáme vejce a trochu vývaru a rozmixujeme najemno.... více o Kuřecí játrovka
Maso nakrájíme na kousky a opečeme na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájený šunkový salám. Po 5 minutách zaprášíme paprikou, osmahneme... více o Gulášek jezdců z Georgie
Maso nakrájíme na malé kostičky, přidáme všechno sypké i tekuté koření, rozšlehaná vejce a asi 2 lžíce pokrájeného pórku. Vše promícháme a necháme asi... více o Vepřoví čerti
Na sádle osmažíme cibuli, přidáme oba druhy masa nakrájené na nudličky, mletou papriku, pepř masox a dusíme, než je maso měkké. Potom přidáme salám,... více o Ďábelský kotlík
Vymažeme prostředek alobalu. Naklepaný plátek položíme na alobal, osolíme, potřeme hořčicí, poklademe cibulí, na ni plátky uzeniny, potřeme trochou... více o Obložený biftek
Kuřecí prsa naklepeme na plátky, na půlku dáme šunku a přepůlíme, posypeme kořením a dáme smažit na pánev do červena. Poté přidáme trochu vody a... více o Kuřecí taštičky zapečené nivou
Vepřovou panenku vcelku prošpikujem špekem, posypeme kořením a dáme na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažíme do červena, poté přidáme trochu... více o Ševcovské dukátky
Lososa vložíme na pekáček vyložený papírem na pečení, pokapeme citronem, posypeme solí a bylinkami - dáme pést do trouby (předehřáté), asi na 15 minut... více o Losos s těstovinami a špenátovou omáčkou
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme pokrájené žampiony, osolíme (případně já tam přidávám i glutasol). Necháme odpařit... více o Funghi těstoviny
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme maso a chvíli pražíme. Osolíme, okořeníme a necháme vychladnout. Těsto vyválíme, rozdělíme na 4... více o Plněné listové těsto
Plátky kýty naklepeme, osolíme, posypeme paprikou a zprudka opečeme po jedné straně. Otočíme a poklademe na plátek kýty na tenká kolečka nakrájenou... více o Kýta Szeged
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu brambor dáme do pekáče na to dáme propláchnutou rýži a osolíme. Potom dáme rajčata nakrájená na... více o Kuře v jednom hrnci
Cibuli na oleji zesklovatíme, přidáme maso na nudličky a orestujeme. Pak přidáme rozmrazený špenát osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Ke konci dušení... více o Těstoviny s masem a špenátem
Maso naklepeme, osolíme, okořeníme. Na každý plátek dáme šunku a kolečka banánu. Plátek přeložíme, okraje sklepneme, ještě okořeníme, dáme na plech a... více o Kuřecí maso plněné banány a šunkou
Na pánvi na oleji do zlatova orestujete naplátky nakrájenou cibuli, do té přidáte na kolečka nakrájený česnek. Když chytne lehounce zlatou barvu,... více o Božské kuře
Část oleje smícháme s drcenou bazalkou a posekanou celerovou natí, směsí potřeme plátek masa a necháme alespoň hodinu odležet. Žampióny oloupeme a... více o Krůtí steak se žampionovým přelivem
Plátky masa jemně rozklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme dle chuti např. grilovacím kořením a česnekem a poklademe na dno lehce vymaštěného pekáčku... více o Zapečené kuře s nivou
V misce našleháme vidličkou pomazánkové máslo s tuňákem (bez šťávy), přidáme Ramu, sůl, pepř, přidáme kečup. Může být pažitka, cibulka najemno, porek.... více o Rychlá tuňáková pomazánka
Těstoviny uvaříme dle návodu. Nakrájíme slaninu a šunku na kostičky, dáme na pánev a orestujeme přidáme bazalku a utřený česnek, sůl - prohřejeme.... více o Těstoviny se šunkou a slaninou
Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby. V jiném kastrůlku zesklovatíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a kukuřici.... více o Králík Neapol
Do masa uděláme křížem zářezy, česnek utřeme se solí a vetřeme do masa. Zabalíme do alobalu a necháme asi 3 dny v lednici uležet. Před pečením... více o Bůček na cesty
Maso osolíme, naskládáme na plech, poklademe plátky másla, přidáme celý česnek a na osminky nakrájená jablka, podlijeme a dáme péct. Po upečení jablka... více o Maso po staročesku
Rybí filé umeleme, osolíme a opepříme (dle chuti) přidáme strouhanku, vejce a nejlépe rukama promícháme. Poté tvoříme kuličky cca ve velikosti... více o Rybí karbanátky nakládané - pečenáče
Všechno maso se nahrubo pomele, přidají se 3 vajíčka, houska namočená ve víně, houska namočená v pivu, houska namočená ve smetaně sladké, pepř, sůl,... více o Sekaná knížete Ditrichstein
Plátky bůčku osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, podlejeme částí vývaru a pečeme v troubě 20 minut. Během pečení 1x otočíme. Porce klobásky stočíme... více o Masopustní pekáč
Maso nakrájet na kostičky, opepřit a osolit. Na oleji zpěnit drobně pokrájenou cibuli, přidat maso, opéct za stálého míchání. Posypat mletou paprikou,... více o Minutkový kuřecí guláš II.
Kuřecí řízky naklepat, osolit, opepřit, položit na ně plátek tvrdého sýra a šunky. Přehnout, sklepnout paličkou nebo upevnit párátkem a obalit v... více o Kuřecí měšce
Rohlíky pokrájet na kostky, zvlhčit mlékem a nechat nasáknout. Přidat mleté maso, na kostičky nakrájený sýr, bílky, drobně nakrájenou cibuli, mouku,... více o Pařížské řízky II.
Mleté maso smícháme s vejcem, hořčicí, okořeníme a osolíme. Z hmoty vytvoříme placičky, které zprudka opečeme na tuku. Rozložíme do zapékací misky,... více o Falešné bifteky
Naklepané řízky osolit, opepřit, poprášit hladkou moukou a opéct na rozehřátém tuku. Poté zalít smetanou, ve které jsme rozmíchali hořčici a podusit... více o Řízky v pikantní smetaně
Mleté maso smícháme se všemi přísadami, vytvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Karbanátky zprudka opečeme na pánvi na trošce oleje, pak... více o Zapékané karbanátky II.
Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou,... více o Svíčková z kuřete
Na troše oleje (já dělám ve woku, takže stačí opravdu lžíce) zprudka opečeme krůtí prsa nakrájená na kostky. Mezitím si necháme okapat žampiony,... více o Krůtí ragú se žampiony
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, přidáme všechny ostatní ingredience, necháme asi hodinku proležet (když nestíháte, dá se v klidu připravit i bez... více o Kuřecí "čína" s kari
Starší chleba nakrájíme na krajíce a krajíce na obdélníčky. Na krájíme tenké plátky špeku, uzeniny, rozebereme cibuli a nakrájíme na kousky.... více o Špíz chudého rytíře
Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízečky, z ostatních surovin zpracujeme marinádu. Řízečky necháme v marinádě přes noc odležet. Tvrdý sýr nastrouháme na... více o Kuřecí řízečky v sýrovém obalu
Ve velké míse vhodné do mikrovlnky smícháme kečup, ocet, cukr, prolisovaný česnek, maso na kousky, nasekanou cibuli a papriky na čtverce (2x2 cm).... více o Čína v mikrovlnce
Přísady na marinádu dobře promícháme, zalejeme řízky a naložené v míse a necháme v chladu 12 hodin. Potom řízky na oleji opékáme z obou stran.... více o Majonézové řízky