Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Cibuli pokrájíme na drobno, stejně tak slaninu a špekáčky, možno použít i párky, co kdo rád. Smícháme s cibulí, a touto směsí vyplníme pekáč asi do... více o Kuře na tymiánu II.
Maso okořeníme, popř. necháme předtím marinovat v oblíbeném koření, a zprudka osmahneme na slanině po obou stranách. Mezitím rozpálíme troubu a... více o Pikantní vepřové na pivu
Kuřecí maso odblaníme, naklepeme a nasolíme. Místo řízků můžeme maso nakrájet na nudličky (v tom případě nenaklepáváme). V míse, ve které budeme... více o Kuře na indický způsob
Maso nakrájíme na kostky, okořeníme. Sušené švestky obalíme plátkem slaniny a papriku nakrájíme na dílky. Postupně střídavě napichujeme na špejle a... více o Mňam špíz
Na pánvi si rozehřejeme olej (nejlépe pánev wok), vložíme na nudličky nakrájené kuřecí maso se zázvorem a smažíme 4-5 minut, dokud maso slabě... více o Ořechové stir-fry
Kuře rozdělíme na 8 dílů a necháme marinovat, nejlépe přes noc v marinádě. Pečeme v troubě na střední výkon a podlijeme vodou. Podáváme s nesolenou... více o Marinované kuře Vietkong do trouby i na gril
Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží
Pekáč vymažeme olejem, na dno položíme osoleného a okořeněného grilovacím kořením lososa, zasypeme na hrubší plátky nakrajenými žampiony, posypeme... více o Losos s bazalkou
Maso osolíme, opepříme, okmínujeme. Celý kus masa zabalíme do šunky nebo slaniny ze všech stran a omotáme nití. Položíme na sádlem vymazaný pekáč a... více o Pečená krkovička "Manželovi s láskou"
Maso smícháme s kořením, vejcem, mlékem, solí a pepřem, přidáme nakrájenou cibulku, petržel. Strouhanku přidáme dle potřeby, natlačíme do malých... více o Beránek pro chlapa
Maso mírně naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme společně s paprikou na kolečka. Sýr nastrouháme nahrubo a vsypeme do mísy.... více o Prezidentský řízek
Kuře rozsekneme na 4 díly a opečeme na veliké hluboké pánvi na rozehřátém másle dozlatova. Přidáme na silná kolečka nakrájenou cibuli, pokrájený... více o Alkoholik kuře aneb Marengo
Kotletky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a natřeme olejem - necháme uležet v lednici asi 2 hodiny. Vymažeme pekáček a... více o Kotletky v hořčicové majdě
Zelí "vyždímáme" (neproplachujeme) a šťávu vypijeme, abychom neměli červíky :-). Zelí překrájíme na menší kousky, přidáme na jemno nakrájený salám... více o Salát z kysaného zelí se salámem
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a polovinu másla. Přidáme cibulku a smažíme asi tak 6-8 minut, dokud nám krásně nezměkne a nezesklovatí.... více o Hovězí Stroganoff
V široké pánvi si rozpálíme olej a osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek a trochu povaříme. Dále přidáme vepřové a necháme na ohni... více o Malloreddus alla campidanese
Dýni oloupeme a zbavíme jadérek, nakrájíme na malé kostky. V hrnci s vařící vodou povaříme zhruba 12 minut. Scedíme a rozšleháme s mlékem a muškátovým... více o Golden Cottage Pie
Předehřejeme si troubu a připravíme si plech, na který položíme pečící papír. Změklé máslo utřeme s česnekem a natřeme na plátky veky. Na veku... více o Teplé chlebíčky pro návštěvy
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Připravíme si masovou směs: na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mleté maso, posolíme,... více o Zapékané brambory s mletým masem a rajčaty
Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,... více o Husí játra jako předkrm
Marináda přes noc: Thajská omáčka, soja, med, pepř, kuřecí prsa nakrájená na kostky 4x4x4 cm. Druhý den kuřecí kostky vyndáme z marinády a obalíme v... více o Thajské kuře na kokosu
Zvolna povaříme tresčí filé s 200 ml mléka, zhruba 5 minut. Vyjmeme z pánve a smícháme s krémem (smetanou). Vejce rozšleháme se zbylým mlékem. Pánev... více o Omeleta Arnolda Bennetta
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji. Po chvilce přidáme nakrájené červené papriky, prolisovaný česnek, promícháme a... více o Slaninová frittata
Krůtí prsa a slaninu nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky spolu s prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, šťávou z jednoho pomeranče.... více o Krůtí salát s pomerančem
Do pekáče nasypeme na kolečka nakrájenou cibuli spolu s karotkou. Na to položime na 1/4 rozporcované a nakořeněné kuře. Nakonec přidáme česnek... více o Kuře s baby karotkou
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opečeme na obou stranách, potom je vyjmeme. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmažíme... více o Kuřecí řízky na paprice
Kotlety naklepeme, opepříme dáme na plech nebo pekáček, posypeme pokrájenou cibulí na kolečka, která jsme rozdělili na jednotlivé kroužky. Zasypeme... více o Zapečené kotlety se sýrem
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle (popř. na oleji) a přidáme špenát. Osolíme a necháme povařit. Listové těsto rozválímě na plát a vykrájíme z něj... více o Listové taštičky s lososem
Špagety uvaříme a scedíme. V pánvi wok osmahneme zeleninu, aby změkla a zároveň zůstala křupavá. Dáme stranou a zpudka osmahneme na nudličky nakrájené... více o Čínské nudle po česku
Do pekáče nakrájíme brambory na kostičky, jemně posolíme, na jemné plátky nakrájíme kuřecí prsíčka a znovu jemně posolíme a posypeme vegetou. Na to... více o Powered by Ondra
Maso nakrájet na proužky, opepřit a zaprášit moukou. Pórek nakrájet na kolečka, žampiony na tenké plátky. Na pánvi rozpálit olej, maso zprudka opéct.... více o Řízečky s pórkem a žampiony
Housku nakrájet na kostičky, namočit do vody. Papriku, houby, cibuli a petrželku nakrájet na drobno. Housku vymačkat, promíchat s mletým masem, vejcem... více o Karbanátky s paprikou a houbami
Do pekáčku dáme na dno anglickou slaninu, na to syrové brambory nakrájené na kostky - osolíme, okmínujeme. Na brambory dáme kysané zelí i s částí... více o Kuře na zelí zase jinak
Mrkev a petržel si najemno nastrouháme, kopřivy spaříme a jemně pokrájíme. Na másle orestujeme mrkev s petrželí, podlijeme bílým vínem, přidáme trochu... více o Jarní makaróny s rybou a kopřivami
Kapustovou hlávku opatrně oloupeme, list po listu. Ty horní "pandrholáky" necháme a takových 10 kusů spaříme na 3-5 minut v kastrólu s horkou vodou.... více o Elvovy kapustové kolky
Uvaříme těstovinovou rýži. Do vychladlé přidáme nakrájené mandarinky, na drobné proužky nakrájenou bílou část pórku, na malé kostičky nakrájenou šunku... více o Těstovinový salát s mandarinkami II.
Cibuli a česnek nastrouháme a smícháme s kari kořením. Plátky filé osolíme, potřeme cibulovou směsí a naskládáme do pekáčku, vytřeného máslem nebo... více o Filé "rychlovka"
Masa nakrájíme na malé nudličky a dáme do misky každé zvlášt. Vepřové osolíme a posypeme 1 lžičkou koření na čínu. Kuřecí jen osolime, posypeme... více o Masové nudličky se smetanou a nivou
Utřeme česnek, který v misce smícháme s vínem a necháme chvilku odstát. Zatím nakrájíme brambory na 1 cm silné plátky, které klademe na vymazaný pekáč... více o Zapékaná kuřecí prsa
Z krůty vyjmeme drůbky (jatýrka, žaludek, srdíčko a krk) necháme na polévku. Krůtu umyjeme a vysušíme papírovou utěrkou. Cibuli, celer a polovinu... více o Pečená krůta podle kanadského receptu
Makrely nakrájíme jako kotletky a poskládáme spolu s brambory do vymazaných hliněných misek nebo pekáčku. Máslo rozehřejeme, osmažíme na něm 10 vteřin... více o Smutná makrela
Maso nakrájíme na plátky které dost naklepeme. Osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a necháme uležet (nejlépe přes noc). Plátky potřeme nebo posypeme... více o Křenové závitky
Klobásu nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Přidáme ostatní ingredience a vytvořenou směsí potřeme stehýnka. Necháme min. 3 hodiny odpočinout.... více o Baruščino fikané kuře
Fazole pokrájíme a uvaříme ve slané vodě do měkka (vodu nevyléváme). Špek nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova, přidáme cibuli a po chvilce i... více o Mladé fazole na špeku
Naklepané maso opepříme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji. Pak vyrovnáme do zapékací mísy. Na oleji, ve kterém jsme maso opékali,... více o Zapékané medailónky s omáčkou
Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme... více o Braunovy řízky s vekou
Vejce dáme vařit natvrdo. Salát pořádně omyjeme a natrháme na kousíčky, rajčata nakrájíme na malé kousky, okurku na malé kostičky, přidáme kukuřici a... více o Kuřecí salát s vejci
Bůček a játra nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní suroviny a smícháme. Směsí naplníme salámový nebo tlačenkový sáček (v nouzi použijeme mikrotenový... více o Tlačenka ala čína
Namočíme strouhanku (ale tak, aby byla mokrá, ale neplavala), přidáme ji k mletému masu, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, promícháme, přidáme... více o Keeftedes - rodinné Ťofty
Rozpálíme olej a maso nakrájené na větší kousky v něm zprudka opečeme. Pak přidáme všechny malé cibulky (u kořínku je nakrájíme do kříže - lépe se... více o Cibulkový guláš " Stifado"