Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Do pánve dejte 2 lžíce másla, cibuli nakrájenou na jemno, osmažte, přidejte mouku s kari rozmíchanou v troše studené vody, zalijte vlažným vývarem,... více o Kuřecí prsa na kari
Čekanku nakrájíme na proužky, prudce opečeme na grilu a naložíme do marinády připravené z výše uvedených ingrediencí. Na špíz napícháme střídavě... více o Špíz z kachních prsíček na grilu
Králíka osolíme, posypeme kořením, poklademe na kolečka pokrájenou cibulí a kolečky citronu a pod pokličkou necháme odležet do druhého dne. Pak jej na... více o Králík po myslivecku
Uzené maso nakrájíme podle žeber, ale kosti od sebe neoddělíme. Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, které protáhneme slaninou, osolíme, opepříme,... více o Slavnostní uzená pečeně
Rýži uvaříme na skus, houby namočíme do vody, klobásu oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na cibulce, cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo.... více o Zapečená cuketová mísa
Houby udusíme na oleji, dáme do pekáče na vrstvu alespoň 2 cm vysokou. Osolené a opepřené porce kapra obalíme v polohrubé mouce, do které jsme... více o Kapr na houbách - lze péct nebo grilovat
Pokrájejte kuřecí maso na kousky dlouhé asi 2,5 cm a vložte do mísy. Smíchejte v menší misce rajský protlak, med, worchester a rozmarýn. Přidejte ke... více o Ostrý kuřecí špíz s rajčaty
Každý kousek kuřete nakrájíme asi na 9 kousků. V míse smícháme olej, citronovou šťávu, česnek a šalvěj. Přidáme kuřecí kousky a pořádně promícháme.... více o Parma špízy
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji z obou stran opečeme. Do vymazaného pekáče rozložíme polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíme,... více o Zapečené brambory II.
Roštěnky naklepeme, posolíme, svineme a omotáme nití. Závitky potřeme olejem, obalíme v pepři, který jsme nahrubo namleli, a na pánvi na oleji ze... více o Závitky na pepři
Med rozmícháme v mléce, přidáme solamyl a sójovou omáčku a do tohoto nálevu vložíme naklepaná prsa. Necháme 1-2 dny odležet v chladničce. Potom na... více o Naložená kuřecí prsa
Připravíme si obdélníky z listového těsta, které poklademe osoleným a opepřeným listovým špenátem, položíme nožku párku, posypeme nasekaným česnekem,... více o Párky se špenátem v listovém těstě
Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, poklademe filé, které jsme osolili, popepřili a hustě posypali kořením na ryby. Smícháme jogurt s... více o Rybí filé s majonézou
Klobásky hodně propícháme vidličkou, vložíme do hrnce, zalejeme vínem a vaříme tak dlouho, až se víno vypaří. Vychladíme, nakrájíme, položíme na... více o Klobáskové pošušňání
Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na... více o Zapečené kuřecí závitky II.
Kedlubny oloupeme a v osolené vodě 3 min. povaříme. Necháme okapat a lžící vydlabeme vnitřek. Rýži uvaříme do poloměkka. Vychladlou rýži smícháme s... více o Plněné kedlubny
Kotlety naklepeme a na okraji trošku nakrojíme, aby se nekroutily. Osolíme, opepříme. Potom je na oleji z obou stran prudce opečeme do zlatova,... více o Zbojnické kotlety II.
Maso a játra nakrájet na nudličky. Na sádle zpěnit cibuli, přidat pouze vepřové maso, osmahnout, nesolit, přisypat dle chuti mletou papriku, chilli... více o Vepřové maso a játra se zelím
Maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky. To samé se zeleninou. Maso dáme do jedné misky a zeleninu do druhé (nebo necháme na prkínku). K masu dáme... více o Čína alá Kačer
Nejprve dáme vařit 1 l vody s bobkovým listem, pepřem, novým kořením a hřebíčkem. Necháme povařit. Mezitím si do většího pekáče dáme slaninu, cibuli ... více o Svíčková na smetaně II.
Rozmícháme všechny ingredience a naklepané maso do něj na 24 hodin ponoříme. Potom jen obalíme ve strouhance a na předehřátém oleji pomalu smažíme.... více o Maso v jogurtu
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na takto připravené řízky položíme plátek šunky, trojúhelník sýru. Řízek přehneme, spíchneme párátkem a... více o Řízečky s překvapením
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, párky nakrájené na kousky, brambory na kostky a osmahneme. Přidáme lečo, podlijeme trochou vody, vhodíme kostku... více o Levný gulášek s lečem
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený tuk a po obou stranách opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně ještě... více o Hovězí s hořčicovou omáčkou
Banány namočíme na 2 hod. do rumu a trošky kokosu. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme kari, položíme plátek šunky, plátek sýra a banán... více o Kokosový závitek s banánem
Promícháme maso, rozinky, vejce, skořici, chilli a sůl a necháme chvíli odstát. Potom děláme malé placičky, které smažíme na oleji. Podáváme teplé s... více o Mleté hovězí placky
Najemno pomleté maso důkladně smícháme s vajíčky, strouhankou, kečupem a smetanou. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, olivy a houby, osolíme, opepříme.... více o Milánská paštika
Na dno velkého, nejlépe litinového hrnce položíme kůže ze slaniny, rozložíme polovinu zelí nakrájeného na nudličky, nakrájenou mrkev, na kolečka... více o Choucroute (šukrut)
Kýtu pokrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji, postupně přidáme na kolekča nakrájenou cibuli, párky, očištěné na plátky nakrájené... více o Husitská směs
Pstruhy umyjeme, osušíme, nasolíme a necháme hodinu odležet. Potom je vložíme do vroucího vývaru připraveného z vína a na kolečka nakrájenou cibulí a... více o Pstruh na víně
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme šlehačku, oregáno a chvíli necháme dusit. Pokud je omáčka příliš hustá,... více o Kuřecí řízky s oregánem
Kuřecí maso nakrájíme na malé plátky, osolíme, opepříme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, a 5 min. podusíme.... více o Kuřecí koláč
Kůži kuřete prošpikujeme plátky pomeranče (zasuneme pod kůži) a kuře vložíme do pekáčku. Zeleninu nakrájíme na větší kostky a obklademe jimi kuře.... více o Pomerančové kuřátko
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari,... více o Africké kari
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením na kuře. Potřeme hořčicí a dáme plátek salámu a sýra, zabalíme do rolky a popř. zpevníme... více o Rychlé kuřecí rolky se sladkou mrkvičkou
Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vhodíme na pánev do rozpáleného oleje a chvíli restujeme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, sójovou... více o Drůbeží játra podle Barbry Streisand
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Sýr rozmícháme s rozetřeným česnekem a bazalkou. Touto směsí řízky potřeme, poklademe na proužky nakrájenou... více o Kuřecí kousky se sýrem a česnekem
Z masa nakrájíme medailonky, mírně naklepeme, osolíme, posypeme drceným pepřem a chilli kořením. Opečeme na horkém oleji z obou stran, před dopečením... více o Krakonošův oheň
Odblaněného a naporcovaného králíka osolíme, dáme na pekáč. Na kousky nakrájíme shora uvedenou zeleninu, špekáčky rozkrojíme na 4 díly a s plátky... více o Králík po hájecku
Křídla opláchneme, dáme do mísy, osolíme - (asi 2 lžičky soli), přidáme 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci medu, 2 lžičky skořice, 3 lžičky koření na kuře... více o Skořicová křidýlka
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
Cibulku osmažíme do zlatova, přidáme na čtverečky nakrájené papriky, které necháme trošku změknout, a přidáme cuketu. Zalijeme vínem, přidáme trošku... více o Krevety se zeleninou
Na oleji osmahnout cibulku, přidat na kostky maso, opéct, zasypat kořením, přidat hořčici, osolit a podlít vodou. Dusit pod pokličkou, po změknutí... více o Znojemský guláš
**Náplň: **nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme vydusit vodu. Potom přidáme rozšlehaná vejce a necháme... více o Moskevský řízek
Pečeni omyjeme ve studené vodě a osušíme, dobře prosolíme a opepříme čerstvě umletým pepřem a necháme chvíli odpočinout. Oloupeme šalotku a česnek a... více o Italská variace
Do jogurtu přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl, olej a maggi a pěkně rozmícháme. Do stehýnek uděláme zářezy a uložíme do marinády. Necháme... více o Kuře v jogurtové marinádě II.
Kuře zevnitř i zvenku opaprikujeme, opepříme a až potom osolíme (aby sůl neucpala póry, koření lépe vnikne do masa). Slaninu nakrájíme na tenké plátky... více o Zdeformované kuře
Rybu necháme v marinádě alespoň 2 hodiny. Dáme opéct na gril. Zeleninu nakrájíme na tenké pásky, hodíme do vařícího bujónu a vaříme 2 minuty! Scedíme... více o Večeře na zahradě - fitness styl
Brambory uvaříme ve slupce do poloměka. Maso nakrájíme na plátky, česnek nastrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka. Do pekáčku naskládáme brambory... více o Kotlety zapečené se zelím
Prsíčka uvaříme ve vodě spolu s kmínem a hřebíčkem. Jáhly 2krát spaříme horkou vodou, propláchneme studenou a uvaříme v dvojnásobném množství vody cca... více o Jáhlové rizoto