Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Rajčata omyjeme, odřízneme tenký kousek z vršku a opatrně vydlabeme vnitřek. Vnitřek pořádně rozmixujeme spolu s odstraněnými vršky rajčat a dáme do... více o Rajčata plněná krabím masem
Na oleji zpěníme cibulku spolu s kmínem a paprikou, podlijeme trochou vody. Přidáme uzené kuře nakrájené na kousky, zelí, najemno nastrouhaný brambor,... více o Uzené kuře se zelím
Filé zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom je osolíme, posypeme kari kořením a obalíme v mouce. Na oleji smažíme po všech... více o Filé se zázvorovou omáčkou
Rozmražené filety osolíme, potřeme mírně plnotučnou hořčicí, poklademe plátkem šunky a sýru. Přidáme nakrájené olivy a okořeníme kořením na ryby.... více o Rybí roládky
Cibuli nakrájíme na kolečka a osmažíme na tuku a přidáme sladkou papriku, krátce osmahneme a přidáme na kostky pokrájenou kližku. Krátce orestujeme.... více o Pikantní guláš II.
Do pekáčku nalijeme asi 2 cm vody. Stehna osolíme, opepříme a okmínujeme. Dáme do pekáčku. Do mísy dáme pokrájené pečivo, zalijeme mlékem, přidáme... více o Kuřecí stehna s nádivkou II.
Rozehřejeme troubu asi na 180 °C, brambory nakrájíme na polovičky, dáme do pekáčku s trochou olivového oleje a opékáme 25 minut. Mezitím dáme do misky... více o Hovězí salát
Do papiňáku dáme vařit omyté jazyky s bobkovým listem,novým kořením, 1-2 lžičkami soli, 3 kuličkami pepře a mraženou zeleninou. Po uvaření vyjmeme... více o Jazyková svíčková
Bůček uvaříme v papiňáku spolu s bobkovým listem, novým kořením, masoxem, solí a pepřem. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí,... více o Studený pikantní bůček
Kotlety vykostíme, naklepeme, mírně osolíme a na 1-2 dny necháme naložené v marinádě. Potom je zprudka opečeme po obou stranách, dolijeme zbytek... více o Vepřoví žraloci
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, necháme mírně zezlátnout. Poté zasypeme mletou paprikou, přisypeme kuličky pepře a chviličku osmahneme,... více o Dobré dušené maso
Kuřecí maso nakrájíme na drobno orestujeme. Mezitím si nakrájíme ananas (nejlépe z konzervy) na menší kousky a přidáme k masu. To samé provedeme s... více o Krkonošská směs
Dáme si vařit rýži v osolené vodě. Na cibulce osmahneme maso, osolíme a opepříme, dokud nezhnědne a rozdrobí se. Květák rozdělíme na růžice a povaříme... více o Zapékaný květák s rýží
Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s kořením a orestujeme v rozpáleném oleji, přidáme pokrájenou šunku a krátce orestujeme, zalijeme vývarem,... více o Krůtí nudličky s nivou
Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na plátky. Maso lehce naklepeme, případně nakrojíme okraje, aby se maso nekroutilo. V misce smícháme dijonskou... více o Dijonské cibulové řízky
V první řadě dáme římský hrnec namočit dle návodu k použití. Než se hrnec řádně namočí, tak jednotlivá stehna opláchneme a v kloubu rozpůlíme. Cibuli... více o Kuře na cibuli v římském hrnci
Řízky pokrájíme na malé kousky a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova - nesolíme! Na litinové plotýnce necháme přepálit 4 lžičky mletého pepře (moc... více o Kuře „pepř a sůl“
Na pánvi zprudka opečeme osolené a opepřené plátky masa, ty vyjmeme a osmahneme 2 cibule, přidáme nakrájené 2 papriky, po chvíli přidáme předem... více o Zapečené brambory s masem
Maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme. Na oleji opečeme asi 5 min. nasekaný česnek a na drobné kostičky nakrájenou papriku. Odstavíme, přidáme... více o Krůtí roláda III.
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, rozložíme na misu, přičemž je dobře potřeme marinádou, kterou jsme pripravili z octa, soli, prolisovaného česneku,... více o Orientální řízky
Přísady na marinádu smícháme. Řízky naklepeme a vložíme do marinády. Necháme v chladničce odležet 1-2 dny. Občas překládáme, aby všude byla marináda.... více o Mňam, mňam masko
Smícháme koření s 1 lžící oleje, přidáme maso, pořádně promícháme a odstavíme na pár hodin do lednice. Pak na zbylém oleji zasmažíme cibulku, zalejeme... více o Zapékané šopské špízy
Vejce rozšleháme s kari a grilovacím kořením. Přidáme špalíky, promícháme a necháme asi 30 minut odležet. Rozdrtíme brambůrky, smícháme se sýrem a... více o Křupavé kuře
Hovězí uvaříme do měkka (z vývaru uděláme polévku). Vychladlá vejce jemně nastrouháme a zamícháme do nich ocet a cukr, aby z toho byla kašička, kterou... více o Hovězí s vaječnou omáčkou
Plecko nakrájíme na plátky, rozklepeme, osolíme, posypeme paprikou a kmínem. Na každý plátek položíme klobásku, kterou jsme podélně nakrájeli na tenčí... více o Závitky se zelím
4 plátky krkovice lehce poklepeme, velmi málo osolíme a opepříme, protože směsi koření už sůl a pepř obsahují. Marináda: v misce smícháme grilovaní... více o Grilovaná krkovice s česnekovou omáčkou
Lilky oloupeme, nakrájíme nastojato na 10-12 plátků velikosti plátků masa na ptáčky. Plátky z prvních řezů nakrájíme na kostičky a použijeme ji na... více o Kebab v baklažánech
Z magi, worchestru a kari uděláme marinádu, do které naložíme kuřecí maso (nejlépe přes noc). Na troše oleje a cibulce maso udusíme, zvlášť na sádle... více o Babiččin mls
Špagety uvaříme ve slané vodě (ne moc rozvařené). Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku a poté vlijeme na plech. Uvařené špagety smícháme s... více o Zapečené špagety II.
Prsíčka nakrájíme na plátky a naložíme do marinády z ostatních ingrediencí. Dáme do ledničky minimálně na 2 hodiny, ale čím déle tím lépe. Potom... více o Kuřecí prsíčka v kysané smetaně
Salám a párky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, česnek, housky rozmočené v mléce. Dále přidáme hořčici, chilli... více o Falešná sekaná
Brambory a slaninku nakrájíme na silnější plátky, kuřecí prsa a papriku na kostičky. Slaninku a kuře opečeme na pánvi. Pekáč vymažeme asi polovinou... více o Zapečená kuřecí mňamka
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky. Až se maso zatáhne, opepříme, osolíme, okmínujeme a podlejeme vodou a dusíme.... více o Hovězí s kedlubny
Bůček pomeleme, přidáme vegetu, kari koření, trochu soli a pepře, vpracujeme šlehačku. Uděláme dvě šišky a necháme do druhého dne v lednici. Šišky... více o Kořeněný bůček
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, z jedné strany potřeme hořčicí, posypeme ďábelským kořením a obalíme v mouce, kterou jsme smíchali se solamylem (1... více o Maminčina krkovička
Bůček pokrájíme na plátky, které po obou stranách osolíme, potřeme rozetřeným česnekem a okmínujeme. Do pekáče vložíme zelí, osladíme, přidáme bobkový... více o Bůček na kyselém zelí
Rohlíky nakrájíme, zalijeme mlékem, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, nakrájené vařené maso, koření, sůl a nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Nádivka se sýrem
Zatvrdlé rohlíky nakrájíme na středně velké kostky a vložíme do hlubší mísy. Lehce pokapeme mlékem, přidáme vejce, najemno nakrájenou libovou slaninu... více o Kuře s jarní nádivkou
Pstruha vyčistíme, podél rozřízneme a uděláme filet bez žeberních kostí. Osušíme, osolíme. Bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo, přidáme vejce,... více o Filet ze pstruha v bramborové krustě
Krkovičku lehce naklepeme, po obvodu nařízneme, osolíme a opepříme. Na každou porci položíme plátek anglické slaniny, plátek šunky a lžíci... více o Tatranské kotlety
Na olivovém oleji orestujeme cibulku a sloupnutá pokrájená rajčata, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Česneková omáčka na brambory: kelímek zakysané... více o Vepřová panenka po provensálsku na grilu
Jakékoliv rybí maso zbavené páteře a žeberních kostí (filety s kůží), nakrájíme nejlépe na úzké nudličky. Tyto nudličky budeme smažit na rozpáleném... více o Rybí škvarečky
Vykuchaného pstruha "vyplníme" rozmačkaným česnekem který smísíme s mletou paprikou, kari a podravkou. Pak pstruha z každé strany pokapeme citrónem.... více o Pstruh plněný česnekem
Kapra bez šupin páteře zbavíme: na hřbetě ho podle hřbetní ploutve od hlavy k ocasu nakrojíme a páteř vyřízneme. Otvorem pak rybu vykucháme, uvnitř... více o Nadívaný kapr - na pečení a grilování
Do pánve dejte 2 lžíce másla, cibuli nakrájenou na jemno, osmažte, přidejte mouku s kari rozmíchanou v troše studené vody, zalijte vlažným vývarem,... více o Kuřecí prsa na kari
Čekanku nakrájíme na proužky, prudce opečeme na grilu a naložíme do marinády připravené z výše uvedených ingrediencí. Na špíz napícháme střídavě... více o Špíz z kachních prsíček na grilu
Králíka osolíme, posypeme kořením, poklademe na kolečka pokrájenou cibulí a kolečky citronu a pod pokličkou necháme odležet do druhého dne. Pak jej na... více o Králík po myslivecku
Uzené maso nakrájíme podle žeber, ale kosti od sebe neoddělíme. Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, které protáhneme slaninou, osolíme, opepříme,... více o Slavnostní uzená pečeně
Rýži uvaříme na skus, houby namočíme do vody, klobásu oloupeme, nakrájíme na kolečka a opečeme na cibulce, cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo.... více o Zapečená cuketová mísa
Houby udusíme na oleji, dáme do pekáče na vrstvu alespoň 2 cm vysokou. Osolené a opepřené porce kapra obalíme v polohrubé mouce, do které jsme... více o Kapr na houbách - lze péct nebo grilovat