Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Do pekáče dáme kotlety, mírně osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí a posypeme mletou paprikou. Na každou kotletu dáme kopeček nastrouhaného... více o Přátelské kotlety
Maso nakrájíme na řízky, osolíme, opepříme, osmažíme na oleji a vyjmeme. Na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek,... více o Vepřové řízky na slivovici
Řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, zaprášíme solamylem a na rozpáleném oleji prudce opečeme z obou stran. Do pekáčku vložíme řízky, posypeme... více o Kuřecí řízky miš-maš
Do každého plátku uděláme kapsu, kterou osolíme, opepříme a naplníme krabími tyčinkami. Okraje kapsy sklepeme k sobě. Strouhanku smícháme s mletými... více o Kapsa s krabími tyčinkami
Panenku jemně naklepeme, okořeníme a opečeme na oleji. Opečenou panenku dáme do zapékací mísy, zasypeme nastrouhaným uzeným sýrem a zalijeme smetanou.... více o Masíčko a lá Vyžlovka
Kosti uvaříme a obereme do mísy, přidáme hrášek, uvařené těstoviny, na slanině osmahlou cibuli a zeleninovou směs. Vše promícháme a dáme do remosky.... více o Uzenofleky
Nejdříve si připravíme brambory: buďto můžeme použít přímo hotové zamražené americké brambory, které usmažíme obvyklým způsobem, anebo si tyto... více o Pikantule
Cibule nakrájíme na proužky, a dáme spolu s česnekem do silně rozehřátého oleje na 30 vteřin. Pak posypeme hnědým cukrem a hned zamícháme rajčata.... více o Pikantní játra tety Milice
Kotlety naklepeme, okořeníme steakovým kořením a zprudka opečeme a dáme stranou. Do pekáče dáme kolečka cibule, na to dáme opečené kotlety a zalijeme... více o Labužnické kotlety s tvarůžky
Játra na cibulce podusíme obvyklým způsobem, zahustíme a přidáme koření "Divočina" (na 1/2kg jater minimálně 1 lžíci). Jako přílohu - rýže, brambory,... více o Játra na divoko
Na dno zavařovací sklenice 0,7 l dáme lžičku kremžské hořčice, lžičku medu, 1/4 hovězího bujónu, bobkový list, pepř, chilli, stroužek česneku a... více o Utopenci z Pravětic
Kyselé zelí uvaříme ve vodě doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přisypeme papriku a přidáme ke scezenému zelí. Na sádle opečeme... více o Kološvárské zelí
Kuřecí stehýnka očistíme a osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou. Vložíme na pekáček, pokapeme olejem, mírně podlijeme vodou a pečeme asi 20... více o Pikantní kuřecí stehýnka
Maso nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme vejce, zahustíme škrobovou moučkou, moukou a okořeníme. Vše smícháme do středně husté hmoty a... více o Hadí maso
Kuřecí prsa nakrajíme na silnější proužky, osolíme, obalíme v mouce, vejci a lehce drcených lupíncích se semínkami. Smažíme v oleji dozlatova.... více o Chicken Fingers
Maso promícháme s kořením, vejcem, strouhankou, nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, až vznikne ochucená masová hmota do paprik.¨... více o Výborné pečené plněné papriky
Plátky kotlety lehce naklepeme a osolíme, vložíme do zapékací mísy, posypeme nahrubo strouhaným ementálem, paprikou a zalijeme šlehačkou. Přiklopíme... více o Ementálská pečeně
Z mouky, mléka, vajíček a špetky soli upečeme tenké palačinky, které odkládáme na vyhřátý talíř. Cibuli a pórek nakrájíme na kolečka a hodíme na... více o Palačinky plněné kuřecím masem
Maso nakrájíme na drobné kostičky, do pánve si nasypeme drobně rozsekanou cibuli a zaprášíme paprikou, smažíme dozlatova (téměř připálit), přisypeme... více o Chalupářský guláš
Krůtí maso naklepeme, pokrájíme na maličké kostky, osolíme, lehounce opepříme a dáme opéct na trochu másla. Po opečení zaprášíme polohrubou moukou,... více o Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na plech dáme fólii a položíme na ni párky. V misce smícháme med s marmeládou a polijeme tím párky. Za občasného otáčení... více o Lepkavé párky
Kuře potřeme máslem nebo olejem, posolíme, popepříme zevně i uvnitř, dutinu vyplníme neoloupaným česnekem. Zbylý česnek klademe na pekáč, na něj... více o Kuře pečené se 40 stroužky česneku
Předem si mírně povaříme celé žampiony v mírně osolené vodě (max. 10 minut). Po schladnutí je zbavíme nožiček a klouboučky nakrájíme na čtvrtiny,... více o Mleté vepřové s paprikou a žampiony
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájená jatýrka, restujeme, přidáme pepř. Když jsou jatýrka měkká, přidáme sůl a zalijeme smetanou, zahustíme... více o Drůbeží játra s bazalkou
Do mísy dáme hovězí, přidáme utřený česnek a najemno nakrájenou chilli papričku. Pořádně promícháme. Z masa utvoříme čtyři hamburgery a osmažíme na... více o Hamburger pro tatínky
Na pánvi nebo v troubě uděláme kotlety, tak 20 min. a během vaření občas otočíme. Na oleji osmahneme na polovičky nakrájené žampiony, přidáme cukr,... více o Kotleta s barbeque omáčkou a letním salátem
Bramboru s jablkem oloupeme a spolu s cibulí nakrájíme na malé kousky. Dáme na pánev spolu s kari kořením a kostkou vývaru a vaříme, dokud maso... více o Kari pirohy
Maso naklepeme, osolíme a opečeme z obou stran na pánvi. Vyjmeme a na výpeku opečeme nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriky... více o Zapékané debrecínské masíčko
Kuře nakrájíme na menší kostky a naložíme do sojové omáčky, pepře, vegety a soli (nejméně na 2 hodiny). Žampiony rozčtvrtíme a na másle osmahneme.... více o Kuřecí rychlík
Na pekáček vytřený olejem nasypeme polovinu česneku nakrájeného na plátky, polovinu na kolečka nakrájených rajčat, plátky masa, osolíme, opepříme,... více o Zapékané hovězí maso
Králíka si naporcujeme, osolíme, opepříme a popaprikujeme. Na pánvi si rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Když je skoro hotová, přidáme ke... více o Pikantní králík
Nenaklepané kuřecí maso nakrájíme na kostky a smícháme s kořením, sójovou omáčkou, lžící oleje a prolisovaným česnekem. Necháme hodinu odstát.... více o Kuřecí prsa se zeleninou a žampiony
Kuře bez kůže rozdělíme na malé kousky. Do varné misky nebo pekáčku dáme, šťávu z citrónu, nakrájené cibulky a žampiony, med, sojovou omáčku,... více o Kuře v marinádě
Řízky naklepeme, osolíme, posypeme pepřem a chilli ( koření podle chuti). Na pánev dáme rozpálit olej a řízky rychle osmažíme. Po osmažení řízky,... více o Zapékané mexické plátky
Libový bůček nakrájíme na tenké nudličky, promícháme s kořením Country gril (kořením není třeba šetřit), mírně zalijeme olejem, promícháme a necháme v... více o Pikantní bůčkové nudličky
Omyjeme 1 kg stehýnek, osolíme a trochu posypeme grilovacím kořením. Do kastrolku nalijeme pivo a cca 2 lžíce oleje. Přidáme grilovací koření, dle... více o Marinovaná stehýnka po vesnicku
Do olejem vymaštěného pekáčku položíme na plátky nakrájené brambory cca 1 cm široké (na celé dno) a vrstvu osolíme. Na to poklademe na kolečka... více o Zapečené kuřecí řízky s anglickou slaninou
Smícháme maso, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, namočenou a vymačkanou žemli, vejce, hořčici a dobře promícháme. Osolíme, opepříme. Zformujeme 8... více o Super karbanátky
Římský hrnec namočíme do studené vody podle návodu na cca 15 minut. Mezitím omyjeme brambory, necháme je ve slupce a nakrájíme na čtvrtinky až osminky... více o Kuře na leču v římském hrnci
Bramborák: brambory nastrouháme na jemné nudličky, necháme ustát a vodu slejeme, přidáme mléko, prosátou hladkou mouku, vejce, koření a vše důkladně... více o Labužnický bramborák
Maso nakrájíme na hrubší nudličky, smícháme se všemi ingrediencemi (kromě oleje) a necháme 2-3 dny v ledničce odležet. Pak smažíme na oleji jako... více o Švej-žu-žu po česku
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, posolíme, posypeme červenou paprikou, obalíme v mouce a osmažíme na rozpáleném oleji. Potom plátky naskládáme na... více o Kýta v sýrovém oblečku
Rozpálíme gril. Oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme bylinky, olej, sůl a pepř. Klobásy podélně nařízneme, né však až do konce a potřeme vnitřní... více o Schované grilované klobásy
Stehna vykostíme, mírně naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí, posypeme chilli paprikou nebo červenou paprikou, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji... více o Pikantní stehýnka
Nejdříve upečeme bramboráky. Nejlepší je upéct celopánvičkové. Cibuli nakrájíme na nudličky a necháme zesklovatět na trošce oleje. Přidáme kuřecí prsa... více o Příbramská řezanka na bramboráku
Králíka naporcujeme, osolíme, dáme do pekáče. Cibuli nasekáme nahrubo a posypeme králíka, přidáme lžíci másla. Podlejeme vodou a pečeme přikryté za... více o Králík na másle a cibuli
Maso nakrájíme na kostky, o něco málo větší než na guláš a osmažíme do červena na sádle. V tom samém tuku zasmažíme cibule nakrájené na hrubé proužky,... více o Srbské "selské maso"
Rajčata spaříme a oloupeme. Rozškvaříme kostičky slaniny (nebo jiného tuku), opražíme kolečka papriky, přidáme kousky rajčat, osolíme a lehce podusíme... více o Rybí filé Budapešť
Do koleček uděláme kapsy dáme trochu hořčice, naplníme salámem, sýrem, na vrchu okořeníme a obalíme. Pečeme z obou stran do zlatova. Podáváme z... více o Plněný gothaj
Krůtí prsa osolíme, naklepeme a opepříme. Vložíme do pekáče, podlijeme trochu vodou a 1 lžící oleje a za občasného přelévání pečeme v předem vyhřáté... více o Krůtí prsa se smetanovými žampiony