Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Maso smícháme s vejci, syrovými houbami, ušlehanou šlehačkou, česnekem, osolíme a zahustíme strouhankou. Vytvoříme dva válečky a vložíme do pekáče... více o Vepřová sekaná s houbami
Kuře osolíme vně i uvnitř a chvíli necháme odležet. Na másle zpěníme jemně posekanou cibuli. Pak k ní přidáme vařenou rýži, na kostičky pokrájený... více o Nadívané pikant kuře
Do masa uděláme nožem otvory, do kterých vložíme (prošpikujeme) párky a slaninu (může se použít i kyselá okurka). Maso osolíme, opepříme, ovážeme nití... více o Dírkované maso
Maso i cibuli pokrájíme na kostičky a dáme na olej. Přidáme sůl, pepř a garam masalu a dusíme doměkka. Když je maso měkké, přidáme na kostičky... více o Krakonošův oběd
Na oleji zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájená vepřová játra, chvíli restujeme, můžeme trochu podlít vodou. Pak přidáme... více o Andaluzská játra
Maso odblaníme a prošpikujeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, citrón omyjeme a nakrájíme na kolečka. Smícháme ve velké míse, přidáme koření,... více o Svíčková podle maminky
Osolené filé opékáme na másle na pánvi po obou stranách, dokud se nevypaří nadbytečná voda. Poté roztrháme vařečkou na menší kousky, vytvoříme z... více o Filé "Zoufalství"
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky veliké cca 2-2,5 cm, osolíme, přidáme grilovací koření a zalejeme olejem tak, aby maso bylo ponořené. Necháme pořádně... více o Exotické špízy
Oloupeme brambory, nakrájíme na širší plátky a dáme vařit. Kuřecí prsní řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi do sklovata osmažíme... více o Zapečené kuřecí s brambory
Omytá a osušená prsíčka nakrájíme na kousky (asi 2 cm) a orestujeme na oleji, okořeníme grilovacím kořením a pepřem, zaprášíme paprikou. Přidáme... více o Kuřecí kousky ve smetanové omáčce
Stehna omyjeme, nasolíme, potřeme česnekem. Prsty uvolníme kůži a pod ní vložíme tenká kolečka klobásky a proužky špeku a kůži sepneme párátky. Na... více o Smažená plněná kuřecí stehýnka
Na sádle zpěníme do skolovata cibulku a anglickou slaninu nakrájenou na proužky. Přidáme játra a dusíme. Až jsou játra měkká, osolíme a opepříme,... více o Maminčina játra
Lososa očistíme, osolíme a posypeme bazalkou. Vložíme do pekáče, poklademe máslem a pečeme. Podléváme bílým vínem. Těsně před dokončením nalijeme... více o Losos na bílém víně
Slejeme nálev z Moravanky a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme aby se rozpustila (nevaříme). Do toho přidáme všechny... více o Aspiková vaječná tlačenka
Do pekáče dáme rozporcované kuře, kolem brambory nakrájené na čtvrtky, vše osolíme a posypeme rozmarýnem (nepřehnat to, je dost aromatický). Na... více o Kuře na rozmarýnu II.
Každou porci dáváme na samostatný alobal. Na alobal položíme anglickou slaninu, na to dáme filé, které posypeme kořením na ryby (Vitana, Kotanyi),... více o Filé v alobalu II.
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, zázvor a asi minutu mícháme. Pak přidáme rozkrájená rajčata, mírně osolíme, přisypeme 1... více o Indické rybí kari
Kuřecí řízky jen mírně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce a opékáme na olivovém oleji cca 10 min., hodně obracíme. Pak maso vyjmeme, lehce opepříme a... více o Kuře v olivách
Do pekáčku naskládáme kotlety, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Na každý kousek položíme plátek šunky, celou plochu zasypeme na kostičky nakrájenou... více o Masová zapečená lahůdka
Maso nakrájíme na plátky, propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a opečeme na másle spolu s pokrájenou slaninou. Zalijeme... více o Formanské maso
Vepřové maso nakrájíme na plátky a obalíme ve škrobové moučce. Osolíme a opepříme. Na rozehřáté sádlo vložíme připravené maso a za stálého míchání ho... více o Vepřové maso na pivu
Plátky svíčkové lehce naklepneme, osolíme, opepříme a necháme pár hodin uležet. Potom je velmi rychle osmahneme na pánvi z obou stran, poklademe... více o Hovězí biftečky s jablkem a nivou
Kotlety naklepeme osolíme a opepříme. Pak je vložíme do trošku vymazaného pekáče, potřeme je směsí kečupu, česneku a trošky vody. Pak na každou... více o Kotlety zapečené s rajčaty a sýrem
Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny. Potom osmahneme maso do... více o Gyros s tzatziky
Kuře naporcujeme, ostatní přísady smícháme (můžeme naředit vodou) a směsí potřeme naporcované kuře. Pečeme při 200 °C asi 30-45 minut.... více o Kuře v marinádě IV.
Kuřecí prsa okořeníme kari vegetou, opečeme po obou stranách a zalijeme smetanou na vaření. Na mírném plameni necháme probublávat a odstavíme, až... více o Kuře na banánech
Maso nakrájíme na plátky nebo na menší medailónky a osolíme. Důkladným promícháním všech ingredienci připravíme marinádu. Ponoříme do ni plátky masa a... více o Medvědí masové tlapky
Rybu opečeme na pánviče na oleji nebo ugrilujeme na grilu. Čerstvou rybu před pečením lehce osolíme. U uzené akorát odstraníme kostru. Připravíme si... více o Ryba po vietnamsku
Kotlety naklepat posypat 1 stranu zázvorem - 2 stranu utřeným česnekem - obalit v hladké mouce. Smažíme napřed zázvorovou stranou, obrátit na... více o Evči kotletky
Mleté maso osmahneme na cibulce a oleji, přidáme rajský protlak, zeleninu pokrájenou na kousky a prolisovaný česnek podle chuti a dusíme do měkka.... více o Zapečené mleté maso
Očištěné kuře posypeme kořením Grilované kuře a necháme alespoň hodinu odležet. Klobásu nameleme a smícháme společně s mletým masem, na kousky... více o Grilované kuře s nádivkou
V misce utřeme máslo se žloutky do pěny, přidáme strouhanku, jemně nakrájené maso, nastrouhané brambory, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Děláme... více o Bramborové karbanátky s masem
V misce utřeme máslo a žloutky do pěny, přídáme strouhánku, nastrouhané vařené brambory a najemno nakrájené rybí maso. Osolíme, okořeníme a dobře... více o Rybí karbanátky II.
Z tvarůžků, anglické slaniny a česneku si utvoříme směs, kterou naplníme kuře, které jsme omyli, vysušili a uvnitř mísně potřeli kořením. Kuře... více o Plněné kuře
Postup přípravy: Bůček nakrájíme na drobné kostky, asi 1x1 cm, přidáme ostatní a dobře promícháme. Směsí naplníme tlačenkový sáček a vaříme 2 hodiny... více o Bůčková roláda II.
Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme a opepříme, naskládáme do pekáčku. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme a přidáme ostatní (kečup, citron,... více o Pikantní pečené kuře
Jednotlivé porce osolíme, obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou a prudce osmažíme na oleji. Přendáme do zapékací misky. Cibuli nakrájíme na... více o Strýčkův kapr
Kuřecí osolíme, opeříme, nakrájíme na nudličky. Na rozehřáté pánvi orestujeme drobně nakrájenou cibuli s houbami a poté přidáme nudličky masa,... více o Kuřecí na smetaně zakysané
Kuřecí čtvrtky posypeme kořením na divočinu a osolíme. Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Maso dáme do zapékací mísy vymazané olejem,... více o Divoké kuře
Roštěnec důkladně očistíme, omyjeme, osušíme a svážeme bílým motozem, aby držel rovnoměrný tvar. Připravíme marinádu. V ploché misce důkladně... více o Hovězí roastbeef s brambory a minizeleninou
V pekáči rozpustíme sádlo, do kterého vložíme omytá a očistěná játra. Chvíli osmažíme, aby se játra zatáhly. Potom přidáme všechnu zeleninu pokrájenou... více o Játrová paštika
Napůl rozmražené rybí maso nakrájíme na nudličky a vkládáme do oliv, ty obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhánka) a smažíme na rozpáleném oleji... více o Smažené plněné olivy
Srdíčka uvaříme v tlakovém hrnci v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Cibuli nakrájíme najemno, na oleji usmažíme do měkka, zaprášíme... více o Srdíčka na smetaně
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme. Rozšleháme vejce s 1 lžící Solamylu a 1 lžící oleje a do této směsi maso min. na 1 hodinu naložíme.... více o Subuta
Z konzervy vyjmeme obsah pokud možno bez tuku, rozmačkáme vidličkou, přidáme 1 vejce, zahustíme jemnými vločkami (event. strouhankou) podle potřeby a... více o Levné masové placičky
Králíka rozporcujeme, porce osolíme a opepříme. Cibuli nakrálíme, česnek rozmačkneme a pokrájíme, kapustu nakrájíme na čtverečky. Do pekáče (používám ... více o Králík na kapustě
Na sádle opražíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostky... více o Kotlíkový guláš II.
Kuřecí prsa nakrájet jako rybu, uvnitř posolit, posypat červenou paprikou, pepřem a vložit plátek uzené slaniny. Sepnout jedním, dvěma párátky (jehlou... více o Vycpaní orli
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a opražíme ho. Přidáme papriku, masox a podlejeme vodou tak, aby maso... více o Lahůdkový guláš s fazolkami
Kapie a papričky nadrobno nakrájíme, vmícháme do majonézy, přidáme sardelovou pastu, utřený česnek, sůl, mletou papriku a promícháme. Odložíme do... více o Masové krokety s křenem