Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Pečícím papírem vyložíme pekáček, zapékací mísu nebo remosku. Dno pokryjeme zhruba polovinou plátků anglické slaniny, na kterou naskládáme pokrájené... více o Vinná klobása pod sýrovou peřinou
V malé nepřilnavé pánvi si osmažíme na kousku másla drobně pokrájené uzené maso nebo slaninu. Pokud máme maso či slaninu tučnější, není máslo nutné. K... více o Uzená snídaňová vejce
Rýži propláchneme a dle návodu uvaříme doměkka. Kuřecí maso a očištěnou dýni pokrájíme na kostičky a na kousku másla osmažíme ze všech stran, poté... více o Dýňová rýže s kuřecím masem
Plátky vepřového masa dle vlastního výběru po stranách nakrojíme, opepříme a jen mírně osolíme. Na pokrájené cibuli osmažené dosklovata na trošce... více o Voňavé vepřové plátky se žampiony
Omyté kuřecí maso dáme se zeleninou, rozmáčknutými stroužky česneku, bobkovým listem a kuličkami koření do hrnce, přilijeme zhruba 0,5 - 3/4 litru... více o Zapražená kuřecí polévka
Plátky masa osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme. Obalíme ve strouhance, kterou na řízky trošku přimáčkneme, pak tu přebytečnou mírně oklepeme.... více o Zeleninové řízky naruby
Zapékací misku si vytřeme špekem, který následně pokrájíme nadrobno. Do misky vložíme osolené a opepřené plátky krkovice (není nutné naklepávat!). Na... více o Uzenářská krkovička
Asi 100 ml mléka ohřejte tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijte ho do misky a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky a cukr, promíchejte a... více o Langoše s avokádem a lososem
Kukuřici očistěte, dejte do hrnce s vroucí vodou a uvařte doměkka. Nechte krátce vychladnout a nakrájejte na 2–3 cm silná kolečka. Zatímco se vaří... více o Grilovaná vepřová panenka s meruňkami a kukuřicí
V širokém kastrolu na másle dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a rajčatový protlak. Protlak orestujte, poté přisypte hladkou... více o Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky
Oloupanou cibuli, česnek i petrželku pokrájejte na menší kusy a rozmixujte. Vzniklou hmotu promíchejte v misce s masem, osolte a opepřete. Vytvarujte... více o Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami
Plátky masa jen zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Potřete je hořčicí. Na každý položte 2 plátky slaniny, 1 čtvrtku oloupané cibule, 2 čtvrtky... více o Španělský ptáček s rýží
Nejdřív se pusťte do přípravy pita chleba. Mouku, sůl, cukr a olej dejte do mísy kuchyňského robotu. Droždí nejprve rozmíchejte v teplé vodě a poté... více o Pljeskavica s ajvarem v pita chlebu
Plátky masa osolíme, opepříme či jinak nakořeníme (drcený kmín, bylinky...), po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily a v pánvi... více o Přírodní plátek s přelivem nejen z fenyklu
Na kousku rozpuštěného másla s kapkou oleje si osmažíme očištěné rybí filety, které jsme ochutili solí, pepřem a mletým zázvorem nebo šťávou z čerstvě... více o Rybí filety s fenyklovým salátem
Ryby potřete olejem, do břišní dutiny vložte tymián a osolte. Každou rybu napíchněte za hlavou na klacek. Ten pak upevněte šikmo nad rozpálenými... více o Pstruzi na klacku a brambory v popelu
Rajčata a okurku nakrájejte na větší kostky. V míse smíchejte s cibulí pokrájenou na tenká kolečka. Přidejte na kostky pokrájenou fetu a olivy.... více o Slávky na víně se salátem Choriatiki
Maso nakrájejte na kostky. Česnek a sůl utřete na pastu a přišlehejte v misce k oleji i s citronovou šťávou a kůrou. Ze snítek rozmarýnu otrhejte... více o Souvlaki s tzatziki
Připravte chimichurri. Petrželku, šalotky, česnek a chilli pokrájejte nahrubo a poté i s ostatními surovinami rozsekejte v robotu nebo utřete v... více o Hovězí steak s chimichurri a kukuřicí
Papriku očistěte a pokrájejte na kousky, lusky očistěte a podélně rozkrojte, žampiony pokrájejte na čtvrtiny. Vše pár minut restujte na pánvi na troše... více o Asijské nudle se zeleninou a krevetami
Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit),... více o Sekaná svíčková
Rybí filety dle vlastního výběru, nejlépe čerstvé, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme krátce odležet. Mezitím si pokrájíme... více o Přírodní rybí filety se zeleninou
Silnější plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem. V rozpálené pánvi s... více o Krkovička se smetanovou shii take omáčkou
Cca 400 gramů očištěných masitějších kuřecích krků a 200 gramů očištěných jater smícháme se lžící čerstvě nastrouhaného zázvoru, česneku, sojové... více o Pikantní krky s játry, žampiony a bramborem
Klobásy rozdělíme na čtyři stejně velké díly, které stočíme do šneku, zpevníme párátky a osmažíme dozlatova z obou stran v pánvi nebo opečeme v troubě... více o Burgery s vinnou klobásou
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které... více o Bylinkové hovězí se zeleninou
Z hovězího masa (krku nebo podplečí) ukrojíme plátky cca 2 - 4 cm široké, podle toho, do jaké "míry", chceme mít plátky propečené. U nás nefrčí rare ... více o Pepřový hovězí krk na másle
Mleté maso dáme do mísy, přidáme okapané, vymačkané zelí, které jsme překrájeli na kratší kousky, nastrouhaný česnek a studené vařené brambory (klidně... více o Zelníky - karbanátky se zelím
Vykostěné čerstvé filety bez kůže pokrájíme na hranolky o síle cca 1 - 1,5 cm, které necháme marinovat v kašičce umíchané z jemně strouhaného zázvoru,... více o Rybí hranolky z tresky
Filety bez kůže z tmavé tresky osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Ty pak na kousku másla osmažíme z obou stran lehce dozlatova. Smažené filety... více o Treska se smetanovým přelivem
Maso pokrájíme na plátky a po stranách nařízneme, aby se nám nekroutilo při tepelné úpravě. Naklepávat nemusíme, stačí osolit a opepřit. Na trošce... více o Dušené zázvorové plátky s hlívou a zeleninou
Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při dušení nekroutily, osolíme je, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí. Naklepávat je nemusíme, ale... více o Hořčicové plátky se zeleninou a hlívou
Kachní prsa očistíme, kůži pokrájíme do mřížky, z obou stran osolíme a opepříme. Jablka a hrušky oloupeme a odstraníme jádřince. Pokud ovoce nemá... více o Kachní prsa s ovocem
Plátky kotlety silné cca 1 cm po stranách nařízneme na několika místech, opepříme a lehce potřeme z obou stran česnekovou pastou. Plátky nenaklepáváme... více o Šťavnatá česneková kotleta
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu. Po osmažení klobásy... více o Pikantní zelí s klobáskou
Vydlabanou neloupanou dýni a oloupaný celer pokrájíme na kostky, očištěný pórek a mrkev na kolečka. Vše dáme do zapékací misky, osolíme, přidáme... více o Pečená dýně se zeleninou a masovými kuličkami
Z kapustových listů seřízneme nožem silnější stvoly. Pak není nutné kapustové listy spařovat a balit se nám do nich bude lehce. Mleté maso dáme do... více o Rajské kapustové závitky
Dýni přepůlíme, vydlabeme měkký semínkový střed a ostrým nožem do ní uděláme hluboké zářezy, které nesmíme dokrojit. Je dobré si udělat například z... více o Plněná dýně (harmoniky / vějířky) mletým masem
Z hovězího masa dle vlastního výběru si vytvoříme plát (nebo jej rovnou koupíme), vyšší části plátu rozklepeme opatrně přes fólii. Plát osolíme,... více o Hovězí roláda s houbovou omáčkou
Filety dle vlastního výběru pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nasekaným koprem (lze použít i sušený). Kdo chce, může na... více o Filety s koprovým přelivem
Na lžíci sádla nebo oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Následně přidáme osmažit i na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu, ke které ke... více o Dušená kapusta na slanině
Na trošce tuku si osmažíme drobně pokrájenou slaninu s cibulí lehce dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme. Míchání a rozdělení masa od sebe nám... více o Zapékané brambory (těstoviny) s kapustovou směsí
Na malém množství oleje osmažíme mírně osolené libové vepřové mleté maso, ke kterému přidáme osmažit na plátky pokrájený pórek, na kostičky pokrájenou... více o Mletá směs s nudlemi
Kuřecí maso (obojí) rozdělíme na menší díly, stehenní řízek s kostí, paličky... Díly z uzeného kuřete vložíme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky... více o Smetanové duo kuře
Maso vybereme dle vlastní chuti (vepřové, drůbeží...), pokrájíme na plátky, nejlépe o velikosti dlaně, naklepeme a po stranách nakrájíme, aby se při... více o Řízečky v chlebové strouhance
V misce prošlehejte citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. Filety naskládejte kůží dolů do mísy a zalijte připravenou marinádou. Přes noc nechte... více o Pečené kapří řízky v citronovo-mandlové krustě
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm. Rozložte ji do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a zakápněte olejem... více o Rump steak a quinou s červenou řepou
Játra očistěte, zbavte blanek a pokrájejte na větší kousky. Z pomerančů ostrým nožem okrájejte slupku a dužninu nakrájejte na kolečka. Granátové... více o Salát s játry, pak choi a ovocem
Kuřecí prsa pokrájejte podélně na proužky asi 1 cm silné. Ze sójové omáčky, ústřicové omáčky, limetkové šťávy a medu umíchejte marinádu a maso do ní... více o Kuřecí satay
Cibuli pokrájíme na kostičky a dáme na zhruba lžíci sádla osmažit dosklovata. Poté přidáme na kostky pokrájené maso, které osolíme a opepříme. Když se... více o Vepřový perkelt s tarhoňou