Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Do igelitového sáčku nasypeme na kostičky nakrájené kuřecí maso, olej, vegetu a grilovací koření. Necháme 1-2 hod. odležet na tmavém a chladném místě.... více o Grilované kuřecí kousky
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky, smícháme s kořením, zalijeme trochou olivového oleje a necháme chvilku odpočinout. Cibuli nakrájíme na větší... více o Valentýnská bašta
Očištěné koleno vykostíme tak, aby zůstalo v celku, vnitřní stranu posypeme kořením na pečeni, potřeme utřeným česnekem (dva stroužky na jedno koleno)... více o Irské koleno
Kuře naporcujeme, osolíme, popř. podle chuti okořeníme. Na dno pekáčku dáme kousky másla, nudle z polévky (můžeme posypat trochou koření z polévky,... více o Kudrnaté kuře
Maso osolíme, opepříme, okořeníme provensálskými bylinkami a smícháme s osmaženou cibulkou. Patisonu odkrojíme vršek, vydlabeme dužinu, nakrájíme na... více o Plněný patison s telecím masem
Žampiony nakrájíme na plátky orestujeme na 2 lžících oleje. Necháme zchladnout. Prsíčka naklepeme na řízky. Nesolíme, slaná je náplň. Salám a sýr... více o Plněná kuřecí prsíčka
Z kuřecího prsa uděláme kapsu a naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením(opatrně ať nepřesolíme, koření je dost slané a niva také).... více o Plněná kuřecí prsa a la Verča
Vo vodě namočené žemle vymačkáme a spolu s játry na jemno umeleme. Máslo dobře vymícháme s vejci a dobře promícháme s játry. Dochutíme mletou červenou... více o Hrnečková paštika
Naporcujeme kapra na úhledné dílky, osolíme, obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran v rozpáleném oleji. Do sklenice střidavě prokládáme rybu s... více o Marinovaný kapr
Těstoviny uvaříme ve slané vodě, scedíme a přidáme omáčku Pesto Rosso. Plátky anglické slaniny dáme na plech vyložený pečícím papírema pečeme v troubě... více o Těstovinový salát s anglickou slaninou
Maso naklepeme a osolíme. Opečeme z obou stran na oleji, můžeme trochu opepřit nebo přidat celé kuličky pepře. Pekáč vložíme do trouby, maso podlijeme... více o Opilá krůtí prsa
Kuře uvaříme a necháme vychladnout. Do vývaru dáme kapary i s nálevem přidáme na másle orestované žampióny. Necháme přejít varem a přidáme vykostěné... více o Kuře s kapary
Toastový chléb potřeme z obou stran máslem. Na každý plátek chleba položíme malý páreček, přikryjeme plátkovým sýrem. Navrch položíme kolečko rajčete... více o Uzenářské toasty
Salátem vyložíme větší misku a doprostřed vložíme všechnu nakrájenou zeleninu, žampióny a maso. Zalijeme dresingem z octa, oleje a soli. Z nivy... více o Italský salát s nivou
Kapra očistíme a rozpůlíme, případně nakrájíme na porce. Do pekáče nalijeme olivový olej a rozpálíme. Kapra okořeníme, vložíme do pekáče a z obou... více o Pečený kapr
Těstoviny uvaříme a necháme vychladnout. Nivu utřeme, salám nakrájíme na kostičky a přidáme k těstovinám. Přidáme lžíci majolky, lžíci olivového oleje... více o Těstovinový salát s nivou II.
Sekanou potřeme hořčicí a opepříme a opaprikujeme. Vložíme ji do pánve zároveň s cibulí nakrájenou na kroužky, opečeme z obou stran, přidáme pokrájený... více o Sekaná na pivu
Umícháme bramborové těsto z přísad či z prášku. Přes cedník vytlačíme malé halušky, které uvaříme v osolené vodě. Anglickou slaninu nakrájíme na... více o Bavorské spätzle se zelím a uzeným masem
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme plátek šunky, plátek nivy, kroužek cibule a lehce posypeme provensálskými... více o Zapékané kuřecí závitky
Maso naškrábeme (případně můžeme 2x umlít hovězí zadní), vytvoříme kopeček s důlkem, do kterého dáme žloutek, na okraj talíře uděláme malé hromádky... více o Tatarský biftek speciál
Kapustu nakrájíme na čtvrtky a povaříme v osolené vodě. Na oleji necháme zpěnit cibuli, kapustu necháme odkapat, nakrájíme a vložíme do kastrolu na... více o Kapusta s párky
Osmažíme 1/2 cibule a vmícháme ji do mletého masa, osolíme, opepříme, okořeníme koriandrem a vmícháme hrst nakrájených kaparů, vejce a event. trochu... více o Kuličky z mletého masa s kapary na smetaně
Na oleji zpěníme cibulku a papriku, přidáme okořeněná stehna naporcovaná na 6 dílů a dusíme v troubě. Když je maso téměř měkké, přidáme syrové... více o Manestra
Umeleme bůček, přidáme celá vejce, Vegetu, a rozmačkaný česnek. Vše dobře promícháme, přidáme nevařené uzené maso nakrájené na kostičky, může být i ze... více o Bůčková roláda IV.
Mleté maso smícháme s podravkou (množství dle chuti, přibližně 2-3 lžíce), zalejeme šlehačkou, řádně promícháme a necháme v ledničce alespoň hodinu... více o Šťavnaté karbanátky II.
Všechno smícháme dohromady. Do této marinády naložíme naklepané plátky masa (vepřové, drůbeží) a uložíme přes noc do ledničky. Potom už jen smažíme na... více o Skvělá marináda na maso
Kuřecí prsíčka mírně naklepeme, osolíme, posypeme kořenící směsí Gyros, zakapeme olejem a necháme marinovat několik hodin v lednici (klidně i do... více o Tajemství řeckého boha
Naporcovaného králíka rozložíme do pekáče, obsypeme nakrájenou cibulí, mrkví a konzervovanými rajčaty. Maso pokapeme sojovou omáčkou, okořeníme... více o Králík - jakoby bulharský
Játra nakrájíme na medajlonky a lehce pěstí naklepeme. Opepříme, přidáme chlilli podle chuti, zalijeme vínem a sojovou omáčkou. Necháme odpočinout.... více o Rychlá pikantní játra
Špekáčky rozkrojíme podél, ale ne úplně, a dovnitř nasypeme papriku, pepř, přidáme francouzskou či plnotučnou hořčici, na půlkolečka nakrájenou cibuli... více o Medvědí pivouše
Kýtu osolit, posypat rozmarýnem. Opéct zprudka na másle ze všech stran. Pak dát do trouby a podlévat bílým vínem s trochou vody, případně vývaru. Ale... více o Vepřová kýta na rozmarýnu
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou
Rybí filé (nebo lososa) osolíme, opepříme, okmínujeme a opaprikujeme. Opečeme na olej. Přendáme do zapékací misky (nejlépe keramické či kameninové, v... více o Zapékané filé II.
Šalotku zpěníme na oleji, přidáme kuře nakrájené na kousky (nebo filé a plody moře či krevety), opečeme, přidáme bílé víno, lehce opepříme, zasypeme... více o Rýže a la paella
Cibuli osmahneme, smícháme s mletým masem, povařenou rýží a pepřem, osolíme. Můžeme přidat oregáno či bazalku. Naplníme papriky, zalejem trochou oleje... více o Pečené plněné papriky
Mleté maso vložíme na osmaženou cibulku, opepříme, osolíme a opečeme. Rozválíme těsto, poklademe mletým masem, kyselým zelím, pokrájenými bramborami,... více o Zelný štrůdl
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, veje, sůl a krátce rozpracujeme v... více o Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Zeleninu spolu s kořením vaříme do poloměka (zelenina nesmí být rozvařená). Lák necháme vychladnout. Prošpikované maso do nálevu naložíme na 1-2 dny.... více o Svíčková na smetaně II. - odzkoušeno
Panenku nakrájíme na plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, slaninu taktéž i šunku. **Napícháme na párátko:** 1 plátek panenky, 1 slaniny, 1 šunky... více o Zapečená panenka na párátku
Na oleji opečeme celé půlky rajčat, které okořeníme oregánem, osolíme a opepříme, půlky žampiónů, klobásy, plátky luncheon meat, ohřejeme konzervu... více o Anglická snídaně
Na oleji zpěníme cibuli, vložíme osolená krůtí stehna a kuličky černého pepře a opečeme. Pak nádobu vložíme do trouby a pečeme. Podléváme vodou a... více o Španělská krůtí stehna na šampaňském
Salám, brambory, jablka, okurky a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, opepříme, přidáme majonézu (množství dle chuti, někdo má rád víc, jiný... více o Domácí vlašák
Do ohně dáme rozpálit větší kámen. Vykopeme jámu cca 1 metr hlubokou. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Do jámy vložíme rozpálený kámen, kotlety... více o Seatonův hrnec
Spaříme zelné či kapustové listy. Mleté maso osolíme, opepříme, vmícháme krátce povařenou rýži, osmaženou cibulku. Necháme zpěnit cibuli na oleji, z... více o Zelné či kapustové závitky
Uvaříme gnocchi. Na oleji opečeme špenát či losos, zalejeme smetanou a 1 lžící bílého vína, okořeníme, opepříme, osolíme, špenát ochutíme česnekem.... více o Gnocchi se špenátem či lososem
Maso opepříme, osolíme a smícháme s osmaženou cibulí a nasekanými kapary. Utvoříme větší kuličky. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme celé... více o Masové kuličky s kapary
Mušle uvaříme v bílém víně či ve vodě. Zbavíme skořápek a smícháme s pepřem, solí, octem a olivovým olejem. Podáváme s francouzskou bagetou a dobrým... více o Salát z mušlí
Mušle vaříme, dokud se neotevřou. Vyloupeme, obalíme v trojobalu a osmažíme. Podáváme jako předkrm s francouzskou bagetou a dobrým suchým bílým vínem.... více o Smažené mušle
Žampióny omyjeme a oloupeme. Vykrojíme nožičky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené nožičky, šunku, směs osolíme, opepříme a podusíme.... více o Plněné žampióny speciál
Mušle omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme bílým vínem, přidáme svazek zelené petrželky (event. nastrouhanou kořenovou zeleninu, ale to není vůbec... více o Mušle na bílém víně